Din kültürü ve Ahlak Bilgisi.

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
meseleyi genelleştirip relativize edince ucu başka yere kaçacak gibi hissediyorum ama yorum yapayım. okuma-yazma, matematik, fen, bilim gibi şeyler doğrulanabilir, evrensel bilgi üretir. ideoloji veya inanç aktarımı ise belirli bir dünya görüşünü benimsetmeyi hedefler, milliyetçilik, din, siyasi görüş vs vs. hepsi buna dahildir.

okullarda, milliyetçilik, din, inanç, siyasi eğitim verilmiyor zaten tam aksine telkin ediliyor. bilimle ve doğrulanabilirlikle çelişen her türlü şeyin ben bir dayatma olduğunu düşünüyorum zaten. ancak şunu da unutmamakta fayda var eleştiriyi ne kadar genelleştirerek etkisizleşir. o yüzden hata olan her noktaya ayrı ayrı değinmek ve düzeltmek gerekir, zaten hepsi böyle deyip geçmek çok doğru bir yaklaşım değil. yani her şey propaganda ise hiçbir şey propaganda değildir.

şimdi yukarıda da söylediğin gibi milliyetçilikten girdik ona da tepki almayalım; peşin peşin yazayım milliyetçilik tek tip bir şey değildir. ortak dil, kültür ve vatandaşlık bilinci oluşturmayı amaçlayan, bağımsızlığı merkeze alan sivil milliyetçilik başka bir şey, biz üstünüz, ötekiler düşman gibi aşırı ve etnik milliyetçilik farklı bir şey. tarih kontrolsüz milliyetçiliğin büyük zararlar verdiği konusunda çok büyük deneyimler yaşadı. bu yüzden modern demokrasiler genelde milliyetçiliği değil vatandaşlık ve çoğulculuğu öğretmeye çalışır. bizde olmayan şeyler yani.

üzerinde yazılacak çok şey var da, kime ne anlatacağız ki ipin ucu kaçtı artık.

sevgiler.

Anlaşilamayan nokta şu sanırım:
Sunni müslümanlıktaki ümmet kavramı ile milliyetçilik kavrami arasinda varoluş tekniği açisindan hiç bir fark yok.

İkisi de ortak anlayışa, ortak kültüre ve ortak inanışa sahiptir. Milliyetçilik vatandaşlik bilinci oluştururken, İslam da ümmet bilincini oluşturuyor. Üstelik ümmetçilik, henüz Fransız İhtilali olmadan, daha milliyetçilik ortada yokken başlayan bir şey.

Dünya üzerinde kendini üstün görmeyen hiç bir millet yoktur. Bu nedenle de dediğin gibi kontrolsüz milliyetçilik zararlıdır.

Kontrolsüz din eğitiminin zararının sonucu da, sizin gibi eleştirmenlerin yazdığı bu satirlar zaten.

Söz konusu din olduğunda insanlara bütün dinlerin eğitimi verilmelidir denir. Ama milliyetçilik için aynı anlayışa sahip olamayız. Çünkü kilifina uydurulmuş sinirlar mevcuttur.

Bunun adına da özgürlük deniyor.

Ben sana katilmiyor değilim. Ama beyin yikama ve dayatma konusuna eklenecek şeyin sadece din eğitimi olmadiğini aktarmaya çaliştim.

Olabildiğince...

Din ve ahlak tarihimizin en kötü dönemlerini yaşıyor :emoji_spy:

Geri