Din bilimle çelişir mi?

Konu sahibi son olarak 1659 gün önce görüldü
tabiki çelişmez , çünkü karabasan bir beyin felci değildir bilimde zaten karabasan olduğunu kabul etmişti SAMANYOLU tv de Stephan Hawking müslüman olduktan sonra açıkladı

Tüm dinler adına genel yazmak gerekirse celismemesi mümkün mü?
Biri duragandir kurallari vardır diğeri ilerleyip gelismek değişmek zorundadır.

Ayrıca elma ve armut kadar alakasız bir kiyaslamadir.
Din bilime set çekiyor mu ? Sorununu ister istemez akla getirir. Bu algı daha mantıklı.

Din bilimin önünde engel teşkil eder mi? Bu sorunun cevabı benim için genel olarak evettir.
Ama yaşadığım ülkenin dini inancını baz alarak yazarsam daha ılımlı olabilirim peşin ve kesin hükümler vermek yerine oku ve düşünün ne kadar az düşünüyorsunuz kelimeleri sadece uhrevi değil dünyevi şeyler içinde kistastir diye düşünmekteyim

Bu arada bilimin geliştirmeye çalıştığı insan üstünde ki bi takım şeyler dinen günah olabilir. Mesela insan kopyalamak. Bu durum insanlık adına kötü sonuçlar doğurabilir.

Bu noktada din burada dur gibi bir set çekebilir.
İşin bu boyutunu düşünmeyi tercih ederim.

Çelişmek ne kelime? Taban tabana zıttır.işte bu nedenle ilahiyat profosoru diye bişi olması akıl tutulmasıdır. Din mitolojidir.masaldır.

8 yaşında ki Hataylı bir çocuğun hayatında hiç duymadığı bir lisanı ana dili gibi konuşmaya başlaması, ya da hiç görmediği hiç gitmediği yerleri sanki bir ömür boyunca orada yaşamışcsına tarif edip anlatmasını BİLİM İZAH EDEMEZ EDEMİYOR DA ..

Ya da başka bir takım paranormaliteleri de açıklayamaz .. Büyünün muhteviyatını ve etkilerini açıklayamaz .. Yine de buna rağmen kendilerini zeki sanan ateler dine masal derler .. Onlara göre öyledir de .. Sabredip göreceğiz masalın sonunu ..

8 yaşında ki Hataylı bir çocuğun hayatında hiç duymadığı bir lisanı ana dili gibi konuşmaya başlaması, ya da hiç görmediği hiç gitmediği yerleri sanki bir ömür boyunca orada yaşamışcsına tarif edip anlatmasını BİLİM İZAH EDEMEZ EDEMİYOR DA ..

Ya da başka bir takım paranormaliteleri de açıklayamaz .. Büyünün muhteviyatını ve etkilerini açıklayamaz .. Yine de buna rağmen kendilerini zeki sanan ateler dine masal derler .. Onlara göre öyledir de .. Sabredip göreceğiz masalın sonunu ..

tamam işte din her halükarda "büyü beyler bu aksini idda edemessiniz" dedimi olay bitmiştir

mesela hacer-ül esved gökten gelen bir taştır cennetten geldiğine inanılır , ama hiç bir zaman bilimsel olarak araştırılmasına izin verilmemiştir.

biri çıkıpta astroid lan bu bildiğin manyetik alanda oluşturmuş kabe etrafında derse adamın orda varya aklını alırlar aklını (:

tamam işte din her halükarda "büyü beyler bu aksini idda edemessiniz" dedimi olay bitmiştir

Büyü Kuran'da geçer ve buna işaret eder .. Zararlı olduğunu söyler ve yasaklar .. Ateler dine masal diyorlar ya o halde BÜYÜNÜN DE MASAL OLDUĞUNA İNANMAK ZORUNDALAR ama kendileri bile büyü yaptırtan ya da büyüye maruz kalan ateler biliyorum ben :)
O zaman sormak lazım ; BU NE LAHANA BU NE PERHİZ ?

hocam boşver İslam alimlerinin icatlarıyla yaşıyor bir çok konuda bu Dünya ama görmezden geliyorlar Din bilim ile çelişiyor olsaydı bilim adamlarının bir çoğu İbni Sina gibi bir adamın kitaplarını okuyarak yetişmezdi bir çok insan yüzyıllarca onun kitaplarıyla ilim sahibi oldu sonra çıkıp evet çelişiyor deniyor eh bilimin reddetme hakkını Din için kullanıyorlar bu arkadaşlarda:)

dinin masal olmamasının gerekçesi "büyünün muhteviyatı" mıdır? :Dbak mesela kendisine büyü yapıldığına inanan insanın sorunu bana göre tamamen psikolojiktir. inanan kesim, bu ruhsal bunalımı hacı, hoca, muska ve duayla çözer, çünkü sorununu bu şekilde çözebileceğine inanır. ben de psikolog yardımı alarak çözerim. plasebo etkisidir bu. muskanın işe yarayacağına inanıyorsun ve işe yarıyor, muhteviyat falan yok :d

Büyü Kuran'da geçer ve buna işaret eder .. Zararlı olduğunu söyler ve yasaklar .. Ateler dine masal diyorlar ya o halde BÜYÜNÜN DE MASAL OLDUĞUNA İNANMAK ZORUNDALAR ama kendileri bile büyü yaptırtan ya da büyüye maruz kalan ateler biliyorum ben :)
O zaman sormak lazım ; BU NE LAHANA BU NE PERHİZ ?

keşke hiç büyü olmasaymış ne diye yapılmış ozmn şeytanın zarflarına bile direk düşebilcek insan oğlu elbette büyüyü kullancaktı ondan sonrada yasaklanmıştır muhtemelen ozmn hiç olmasaymış bu öngürelememişmi yönetim tarafından
bende büyüye inanmıyorum , inanan adamada tutup "olm inanma lan böle şeylere" deme hakkım yok elbette

konu zaten ateist in servetimi müslümanın servitimi fazla değil

bence din ile bilim çelişir

her ateist 100% saf ve doğrucu değildir onlarında gösteriş meraklısı müslüman tarzında paralel evren versyonu var...

dinin masal olmamasının gerekçesi "büyünün muhteviyatı" mıdır? :Dbak mesela kendisine büyü yapıldığına inanan insanın sorunu bana göre tamamen psikolojiktir. inanan kesim, bu ruhsal bunalımı hacı, hoca, muska ve duayla çözer, çünkü sorununu bu şekilde çözebileceğine inanır. ben de psikolog yardımı alarak çözerim. plasebo etkisidir bu. muskanın işe yarayacağına inanıyorsun ve işe yarıyor, muhteviyat falan yok :d

Bu konuda bilgisiz olduğun için bol keseden sallamışsın .. Büyü yoluyla ölen insanları da açıklasın psikologlar o zaman ? Büyü sadece bir örnekti .. Forseti'nin de dediği gibi inancını yaşayan binlerce bilim adamı yaşamış ve yaşamaktadır ..
Ayrıca her şey insan psikolojisiyle alakalıdır .. En basitinden grip olduğun zaman bile ruhsal olarak çöküntü yaşayabilirsin .. Ne yapalım şimdi grip mikrobunu inkar edip PSİKOLOJİK canım mı diyelim :)

Son olarak muskanın işe yarayacağına inanan ama iyileşemeyen insanlarda var .. Yani iş inanmakla da bitmiyor ..

Xasthur her şey sünnetullah dairesine göre ilerler .. ALLAH büyü kapısını açmış ama kullanımını yasaklamıştır çünkü BU DA BİR İMTİHAN VESİLESİDİR .. Seçimler insan iradesine bırakılmıştır .. İyiyi ve kötüyü seçecek olan sensin ve bu sorumluluk insana bahşedilmiştir .. Yani diğer tarafta büyü yapan bir kimse ALLAH'ın huzuruna çıktığında ; " Ama Tanrım büyüyü yaratan da sensin ne yapalım biz de kullandık " diye bir savunma yapamayacak.

Evet. Yaşayan bütün erkeklerin atası 60 bin yıl önce Afrika'da yaşıyormuş. Biraz maymuna benziyor. y kromozomunun uğradığı mutasyon üzerindeki çalışmalarla bilimsel olarak kanıtlandı. Üstelik yaşadığı dönemde başka insanlar da varmış, fakat onun soyu süregelmiş. Diğerlerinki kurumuş. Bu durumda Adem Hava masalı, masalda kalmış oldu...

Büyü benim için bir grup yorum şarkısından başka bir şey ifade etmiyor.

Din ile bilim aynı eksene oturmaz, oturamaz. Alakasız bir şekilde bunun tartışılması da hep ilginç gelmiştir bana. Din başlı başına bir inançtır. İnanç ise tamamen inanmak istemekle alakalı bir olgudur. Mantık barındırmaz içinde bundan dolayıdır ki inanç mantık eksenine oturması imkansız bir kavramdır. İnançlı insanların neden inancı mantık eksenine oturtmaya çalıştığını anlamlandırmak pek güç benim için. İnanıyorum diyip geçersin.

Sen inancınla inanarak yaşarsın, o mantığıyla mantıksal eksende içerisinde yaşar. Sen "mit" dersin, o "mucize" der. Din tartışılabilir, belirttiğim bu değil. İnancı ve mantığı aynı düzleme kırpma çabası anlamsız. Bunlar benim için uzun süredir pek tartışalacak şeyler değil bundan mütevellit.

Dipnot : Ben de bundan sonra Müslümanlara "müs" diyeceğim. Ya da "te" diyeceğim teistin kısaltmasına ithafen. Ateistlere ate denmesine minik bir gönderme olarak. ^^

aziz sancar fatiha okudu ya la.

hocam boşver İslam alimlerinin icatlarıyla yaşıyor bir çok konuda bu Dünya ama görmezden geliyorlar Din bilim ile çelişiyor olsaydı bilim adamlarının bir çoğu İbni Sina gibi bir adamın kitaplarını okuyarak yetişmezdi bir çok insan yüzyıllarca onun kitaplarıyla ilim sahibi oldu sonra çıkıp evet çelişiyor deniyor eh bilimin reddetme hakkını Din için kullanıyorlar bu arkadaşlarda:)

Sayın Forseti,

Daha önceki mesajınızda Müslüman bilginlerin icat ettiği, bulduğu ve emek harcadığı bazı olgulardan söz etmişsiniz.
Hiç dikkat ettiniz mi acaba o buluşların neredeyse tamamı 1400 lü yıllara kadar diye?
Evet, o zamanlar müslümanlar diğer toplumlara oranla daha reformcu bir konumdaydı. Ta ki 1400 lerin sonunda Rönesans'a kadar. Ne zamanki Avrupa din ile arasına biraz mesafe koydu, o zaman ilerlemeye başladı ve din eksenli yönetimlerin önüne geçmeye başladı.

Daha önce forumda yazmış olduğum bir yazı dizisinde de buna değinmiştim. Yazmış olduğum yerden bir kesit :

"Söz gelimi Rönesans döneminin en büyük etkisi skolastik düşünceyi yıkması ve kilisenin itibarını düşürmesidir. Düşünsenize... İnsanoğlu M.Ö. 350 lerden Orta Çağ Karanlığının bitimine kadar, yani 1400 lü yıllara kadar, karşılaştıkları sorunların cevabını Aristo-Akino Thomas-Kilise üçgeninde aradı hep. Yaklaşık 18 yüzyıl boyunca bu düşünce yapısıyla hareket etti. Örneğin denir ki; o zamanlar papazlar bir atın ağzında kaç diş olduğunu bu kitaplarda arıyordu. Kimsenin aklına atın ağzını açıp dişlerini saymak gelmezmiş. Rönesans bu akımın kırıcısı oldu ve haliyle o güne kadar ''değer'' olarak adlandırılan alışkanlıklar değişmeye başladı. Zaten bu çağın devamına baktığınızda karşınıza Galileo gibi, Kopernik gibi kiliseye karşı hayatları pahasına meydan okuyan isimler çıktığını görebilirsiniz. Bu isimler, rönesansın etkisinin bir ürünü olarak o çağda yetişti ve ilerledi. Ama daha önemlisi, modernleşme çağını başlatması oldu. Modernleşme dediğimiz, katolik kilisesinin popüleritesinin yitirmesi, halkı sömürdüğünün kitleler nezdinde daha fazla anlaşılması ve bunun sonucunda yeni mezheplerin -Protestanlık, Kalvenizm gibi- ortaya çıkması..." (konu linki : http://www.forumsal.net/forumsal-kose-yazarlari/516678-materyalizm-uzerine-5.html)

Evet, bu çağdan sonra dinsel referansla hareket eden uygarlıklar gerilerken, bilimsel gelişmelere yönelenler otoritesini sağladı. Dinsel gerekçelerle bu ülkeye matbaa 300 yıl geç gelmişken nasıl olur da dinin etkisini yok sayabilir ki? Hadi geçmişi bir yana bırakalım sadece günümüzü baz aldığımızda, dinsel inancın ön planda olduğu toplumlar ile olmayan toplumları karşılaştırdığımızda gerçeklik su yüzüne çıplaklığıyla çıkıyor.

1000 yıl önce yaşanan gelişmeleri referans alıp bakmanın doğru olmadığı kanaatindeyim... Selamlar.

Bilim ile din arasında hep tezat bir ilişki mi vardır?

Farabi'ye katılıyorum.Bilim,din çelişmez.Hepsinin amacı doğru bilgidir.Yöntemleri farklıdır.

Geri