Devletleşme,Millyetcilik

Konu sahibi son olarak 3566 gün önce görüldü
Bir çok insanın içinde barındırdığı bu duygu ne kadar doğru?
yeri geldiğinde sırf "Milliyetcilik" adı altında yapılan,ırkçı bir tutum,insanları sen şusun sen busun diye ayırmak ne kadar kabul edilebilir bir şey?

Veya sizce,"Milliyetcilik" her vatanını seven insanda olması gerekli midir?

Milliyetcilik duygusunu oldum olasi sacma bulmusumdur.
Beni ben yapan irk im milletim degil vatani ya da kalpten bagli oldugun toprak parcasini fanatizm boyutunda savunmak biz diguduktan sonra bize asilanan irkciligin gelismemis hali gibi geliyor bana
Bunun dozunu her insan ayarlayamamz maalesef. Yasadigim ulkeyi seviyorum ama milletci degilim .adina vatan denilen kara parcasini, sinirlarini belirleyip bu olguyu empoze edip kutsallastirmalari gayet normal..olasi bir savasta kim savasacak?

milliyetçilik ve ırkçılık kavramları arasındaki farktan bihaber olanlar, milliyetçilikten rahatsız olabilirler. milliyetçilik ve ırkçılık aynı şeyler olsalar idi, atatürk "ne mutlu türk'üm diyene" yerine "ne mutlu türk olana" derdi.
bu ülkede yaşayan, türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan, bu ülkeye gönülden bağlı olan, kimliğindeki tc ibaresinden rahatsız olmayan herkes "millet" kavramına dahildir.

Milliyetçilik 150 yıl önce modaydı. Miladını doldurdu. Günümüz insanları milliyetçiliği saçma buluyor. Haklılar da. Hepimiz insanız, ayırım yapmak çok yanlış.

milliyetciyim ayagina bu ulkede cok asagilanan kurt taniyorum ben,gereksiz bi duygu ben milliyetci degilim ama vatanimi milletimi seviyorum.

bknz: (ulkuculer)

Milliyetçiliğe en iyi örnek ABD'dir. Renk dil din ırk ayrımı yapmadan ABD yi kurdular ve topraklarını benimseyip güçlendiler. Daha sonralarda tabi ırkçılık kavgası o ülkede yapıldı ama birbirlerini benimseyip güçlü bir devlet oluşturdular. Milliyetçi bir ülke yıkılmaz ve ekonomisi daima güçlüdür. Örnek olarak İran ve ABD yi verebilirim .

Milliyetçiliğe en iyi örnek ABD'dir. Renk dil din ırk ayrımı yapmadan ABD yi kurdular ve topraklarını benimseyip güçlendiler. Daha sonralarda tabi ırkçılık kavgası o ülkede yapıldı ama birbirlerini benimseyip güçlü bir devlet oluşturdular. Milliyetçi bir ülke yıkılmaz ve ekonomisi daima güçlüdür. Örnek olarak İran ve ABD yi verebilirim .

suan turkiyede kucunsenmeyecek sekilde bi milliyetcilik akimi var biliyosun kime sorsan ben milliyetciyim,ulkucuyum ayagina geciniyor..
yazinda okudum milliyetci bir ulke yikilmaz demissin,peki sormak istiyorum sence dis mihraklar turkiyedeki bu milliyetciligi guzel bi sekilde kullanmiyor mu?

ornek;sunni alevi catismasi

ornek;turk kurt catismasi vs. vs. vs.

suan turkiyede kucunsenmeyecek sekilde bi milliyetcilik akimi var biliyosun kime sorsan ben milliyetciyim,ulkucuyum ayagina geciniyor..
yazinda okudum milliyetci bir ulke yikilmaz demissin,peki sormak istiyorum sence dis mihraklar turkiyedeki bu milliyetciligi guzel bi sekilde kullanmiyor mu?

ornek;sunni alevi catismasi

ornek;turk kurt catismasi vs. vs. vs.

Ben ABD ve İran sağlam milliyetçidir dedim, Kurtuluş savaşından sonra Yaşar Kemal'in bir sözü var ''O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın p*çine kaldık'' malesef milliyetçilik kavramı kalmadı bizde, dış mihraklara gerek yok üstadım. Sen şu partilisin diye millet birbirine selam bile vermiyor şu günlük yaşantımızda. O kadar garip bir millet olduk .

Ben ABD ve İran sağlam milliyetçidir dedim, Kurtuluş savaşından sonra Yaşar Kemal'in bir sözü var ''O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın p*çine kaldık'' malesef milliyetçilik kavramı kalmadı bizde, dış mihraklara gerek yok üstadım. Sen şu partilisin diye millet birbirine selam bile vermiyor şu günlük yaşantımızda. O kadar garip bir millet olduk .

turkiye ayri bi dunya zaten hele ki su parti konusunda sonuna kadar katiliyorum..

"Milliyetçilik osuruk gibidir, herkes kendisininkinin daha güzel koktuğunu düşünür..."Milliyetçilik, sizin doğduğunuz ülkeyi; diğer tüm ülkelerden daha mükkemel olduğunu zannetmenizdir."

George Bernard Shaw (balpeteyi adeta ;kalemi sadece yazmayan konusan yazarlardan ;ayrıca resmi eğitime karsı cıkmıs ; sosyalızm ve kadın haklarının koyu savunucularından....ha bir de doğa ve hayvan hakları savunucularından)

Hiçbirzaman haz etmedim.İlerleyen yaşamımdada haz edeceğime inanmıyorum.Milliyetçilik ırkçılığın modern halidir benim gözümde.Şuan günümüzde Belçika'nın Valon bölgesi ile Flaman bölgesinin bölünmek istenmesi ırkçılıktan ahh pardon milliyetçilikten ileri gelen birşey.Bugün ki PKK sorunun temelindede milliyetçilik var.

Muhtaç olduğun güç, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! - Gençliğe hitabe'den.

Asil kan ? dünyada her insan eşit değil mi? ahh tabi bu Türkiye'ye damlayıp aaa ben bu kimlikle mutluyum diyenlere cee ee demek gibi birşey kesin.Andımız gibi faşist bir metnide ırkçılıktan uzak olarak görmek kadar saçma birşeye rastlamadım.Bu ülke topraklarında zamanında neredeyse Türk'lerden çok ermeni,kürt,zaza,laz,rum ve saymadığım bir sürü ırk yaşıyordu.Ne mutlu Türk'üm diyene nedir ya ? dağdan gelmiş bağdakini kovar gibi.Ayrıca Türk'üm doğrumum (Türk değilsen doğru değilsin) ilkem zart zurt Türk değilsen bir b*k değilsin mesajı vermiyorda ne yapıyor.Benim mi türkçem kısa anlayamadım şimdi ?Diğer milletlere saygı denilen birşey var.Kürt çocuğu yada zaza çocuğu her sabah okuluna geldiğinde türk andı içmek zorunda değil.Neyse elimden geldiğince yüzeysel analtmaya çalıştım.Fazla detaya inersem banlanabilirim çünkü.

insanları milliyetçilik adı altında ayrım yaparak sen şusun sen busun demek nasıl mantıksızsa devletleşme kavramıda o derece mantıksız.

Yıl 2013 ve milliyetçilik adına hiç kimse çıkıp da ben milliyetçiyim diyemez. Derse biri sadece kendisini kandırır. Devlet konusunda da yorum yapmaya hiç gerek yok,araştırmaktan uzak kalmış bir toplum olarak yetişiyoruz ve köreltiliyoruz.

Ek olarak milliyetçi insanlar illa ki ayrım yapan insanlardan oluşmaz tüm cümleler ona yakın gidiyor.

Dipnot : Başlıkta yazım hatası var,selametle. .

insanları milliyetçilik adı altında ayrım yaparak sen şusun sen busun demek nasıl mantıksızsa devletleşme kavramıda o derece mantıksız.

+1

toplumsal sınıf,ayrım,mezhep,ırk bunların hepsi saçma önemli olan insan olmak.

bu kavramlar tarihin en sert sistemi olan,kast sisteminde kullanılan kavramlar,hint uygarlığından kalma şeyler yani ne kadar ilkel olduğunu düşünmek sizlere kalmış.

türk milliyetçiliğine bozulmayı anlamıyorum. kürtlerde böyle bir hassasiyet gelişti. türk kelimesi sanki onları aşağılıyormuş gibi falan algılanıyor. milliyetçiliğin bu ülkede yaşayan ve buraya bağlı olan herkesi kapsadığını düşünüyorum. türk burada "ırk" değil kesinlikle. emin olun biz de farkındayız türk olarak doğmuş olmamızın bizi diğerlerinden üstün yapmayacağının. bu mevzunun bu kadar dile getirilmesi, milliyetçiliğin tehlikeli bir kavram olduğu düşüncesinin aşılanmaya çalışılması bence asıl tehlikeli olan.
"türk"ün bir ırk olduğunu düşünenlere ziya gökalp okumalarını öneririm. kendisi bir kürttür, fakat "türk milliyetçiliğinin babası" olarak anılır.

Günümüzde öyle bir anlayış oluştu ki,lazım,kürdüm,çerkesim dersen demokratik,Türk'üm dersen faşist oluyorsun.Kendi ülkemizde adeta yabancı durumuna düştük.Bir de günümüzde birçok kişi Milliyetçiliği Ülkücülük ya da Mhpli olmak olarak algılıyor.Halbuki her milliyetçi Mhpli ya da ülkücü olmak zorunda değildir.Bmisal ben hiç bir zaman Mhp'li olmadım.

Türk Milliyetçiliğini insanlar araştırmıyorlar.Hiç araştırmayanlar bizlere faşist diyerek kendi faşistliklerini ortaya çıkarıyorlar.Onlar gibi düşünmediğimiz için bizler faşist olurken ki -asıl kendilerini faşist bir düşünceye sahiptir-kendileri modern insan(!)oluveriyorlar bir anda.Sanki herkes hümanist olmak zorundaymış gibi.Açıkca sı ben hümanizme inanmıyorum.Dünya tarihinin sadece 20 yılı savaşsız geçmişken,insanoğlu bencillik duygusu ile doğmuşuken,dünya medeniyeti denilen kavramı savaşlar oluşturmuşken ben bu masala asla inanmam.

Bizlere faşist diyen insanların birçoğu da nedense Lenin'i,Stalin'i, Mao'yu pek bir severler,onlara göre bu kişiler bir melek ama benim atalarım barbar!

Yorumların hepsini okudum,Milliyetçiliğe ağır eleştiriler var.Ama unutulmasın ki biz Türklerin dünya üzerinde var olmasını sağlayan en büyük duygu da budur.Metehan bu duyguyla Çin'e koca sed yaptırdı,Çiçi Yabgu bu duyguyla 1500 çerisiyle 30 bin kişilik Çin ordusuna saldırdı,Kür-şad Kağan bu duyguyla 40 çerisi ile Çin sarayını bastı,Attila bu duyguyla papaya diz çöktürdü ve sayamayacağım Türklerin yaptığı birçok önemli olay bu duyguyla oldu.En basit örneği Kurtuluş Savaşı değil midir?

Unutmadan Ziya Gökalp kürt değil,Türkmen kökenlidir,her Diyarbakırlı kürt olacak diye bir kaide yok.Diyarbakır Türkmen beyi Uzun Hasan'ın şehridir,don-kişotların başkenti değil.

Son olarak milletimle de milliyetçiliğimle de şimdiye kadar gurur duydum,duymaya da devam edeceğim ve bu yolda elimden geleni yapmaya devam edeceğim.

türk milliyetçiliğine bozulmayı anlamıyorum. kürtlerde böyle bir hassasiyet gelişti. türk kelimesi sanki onları aşağılıyormuş gibi falan algılanıyor. milliyetçiliğin bu ülkede yaşayan ve buraya bağlı olan herkesi kapsadığını düşünüyorum. türk burada "ırk" değil kesinlikle. emin olun biz de farkındayız türk olarak doğmuş olmamızın bizi diğerlerinden üstün yapmayacağının. bu mevzunun bu kadar dile getirilmesi, milliyetçiliğin tehlikeli bir kavram olduğu düşüncesinin aşılanmaya çalışılması bence asıl tehlikeli olan.
"türk"ün bir ırk olduğunu düşünenlere ziya gökalp okumalarını öneririm. kendisi bir kürttür, fakat "türk milliyetçiliğinin babası" olarak anılır.

Yanlış anlamayın hocam beni ama Ziya Gökalp kürt değildir,Türkmen bir aileden geliyor.Keza Türk Milliyetçiliğinin fikir babası değil,bunu sistemleştiren,Türk Milliyetçiliğini bir temele oturtan büyük bir düşünürdür.Biz Türkçüler için de çok değerli bir insandır.

ZİYA GÖKALP'İN SOY AĞACI
M HACI ALİ EFENDİ (Çermik'ten Diyarbakır'a göç etmiştir.)
Ü
F ▼
T
Ü ABDULLAH EFENDİ ( Tımar Sahibi)
Z ◄
A ▼
D
E HÜSEYİN SABİR EFENDİ ( Kadı, Müftü, Diyarbakır Müftüsü)
L
E ▼
R
SITKI EFENDİ ( Defterdar)

MEHMET TEVFİK EFENDİ & Zeliha Hanım (Prinççizadeler'den)
(Diyarbakır Evrak Müdürü)

MEHMET ZİYA ( GÖKALP) & Vecihe Hanım
(23 Mart 1876 - 25 Ekim 1924)

Seniha Hanım
Hürriyet Hanım

bütün yorumları ibretle okudum. biri hiç kimse milliyetçiyim diyemez demiş. diğeri her insan eşittir milliyetçilik saçma demiş. beyninizin sağ lobunu neden kullanmak istemiyosunuz?

Milliyetciligi, o ad altinda yapilan yanlis eylemlere gore degerlendirmek yerine, gercek manasina gore degerlendirin. Milliyetci olmak demek kafatasci olmak demek degildir. Eger milliyet kavrami olmasaydi ulkelerin sinirleri cizilemez, dunya cete ve asiretlerin kan golune cevirdigi bir misket haline gelirdi.

Okuyun abicim okuyun, tarihten okuyun bu gibi kavramlari. Herkesin agzina fasizm kelimesi sakiz olmus. Herkes gibi olmayin, biraz fark yapmaya calisin. Cogunlugun dilinde populer olan kelimelere hemen aldanmayin. Asil suru psikolojisi budur.

Gecmisi okuyun, oradan cikarin hazineyi...

Günümüzde öyle bir anlayış oluştu ki,lazım,kürdüm,çerkesim dersen demokratik,Türk'üm dersen faşist oluyorsun.Kendi ülkemizde adeta yabancı durumuna düştük.Bir de günümüzde birçok kişi Milliyetçiliği Ülkücülük ya da Mhpli olmak olarak algılıyor.Halbuki her milliyetçi Mhpli ya da ülkücü olmak zorunda değildir.Bmisal ben hiç bir zaman Mhp'li olmadım.

Türk Milliyetçiliğini insanlar araştırmıyorlar.Hiç araştırmayanlar bizlere faşist diyerek kendi faşistliklerini ortaya çıkarıyorlar.Onlar gibi düşünmediğimiz için bizler faşist olurken ki -asıl kendilerini faşist bir düşünceye sahiptir-kendileri modern insan(!)oluveriyorlar bir anda.Sanki herkes hümanist olmak zorundaymış gibi.Açıkca sı ben hümanizme inanmıyorum.Dünya tarihinin sadece 20 yılı savaşsız geçmişken,insanoğlu bencillik duygusu ile doğmuşuken,dünya medeniyeti denilen kavramı savaşlar oluşturmuşken ben bu masala asla inanmam.

Bizlere faşist diyen insanların birçoğu da nedense Lenin'i,Stalin'i, Mao'yu pek bir severler,onlara göre bu kişiler bir melek ama benim atalarım barbar!

Yorumların hepsini okudum,Milliyetçiliğe ağır eleştiriler var.Ama unutulmasın ki biz Türklerin dünya üzerinde var olmasını sağlayan en büyük duygu da budur.Metehan bu duyguyla Çin'e koca sed yaptırdı,Çiçi Yabgu bu duyguyla 1500 çerisiyle 30 bin kişilik Çin ordusuna saldırdı,Kür-şad Kağan bu duyguyla 40 çerisi ile Çin sarayını bastı,Attila bu duyguyla papaya diz çöktürdü ve sayamayacağım Türklerin yaptığı birçok önemli olay bu duyguyla oldu.En basit örneği Kurtuluş Savaşı değil midir?

Unutmadan Ziya Gökalp kürt değil,Türkmen kökenlidir,her Diyarbakırlı kürt olacak diye bir kaide yok.Diyarbakır Türkmen beyi Uzun Hasan'ın şehridir,don-kişotların başkenti değil.

Son olarak milletimle de milliyetçiliğimle de şimdiye kadar gurur duydum,duymaya da devam edeceğim ve bu yolda elimden geleni yapmaya devam edeceğim.
Hay yazan ellerine saglik arkadasim.

Geri