Devletleşme,Millyetcilik

Konu sahibi son olarak 3566 gün önce görüldü
Herkes kendisine göre bir milliyetçilik tanımı yapmış. Bunun sebebi çok tartışılan ve mensubu olduğu kadar da karşısında duran olduğu için olsa gerek. Benim tanımımda dolayısıyla bana göre nesnel size göre öznel olacaktır. Ama milliyetçiliği ben şu şekilde tarif edebilirim : Mevcut toplumsal yapıda sınıf farkı gözetmeksizin, o yapıda bulunan kişinin ulus - devlete bağlılığıdır. Dolayısıyla burada söz konusu olan şey ulus devleti sahiplenip sahiplenmemektir. Milliyetçilik bir ideolojinin ötesinde, siyasal bir pratiktir.

Efendim bu milliyetçilik olayı tarihsel olarak ilk defa 16. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan merkantilizm adlı ekonomik politikaların bir ürünüdür. Çünkü bu ekonomik sistemde Milli Ekonomik Birlik, Milli Devlet gibi kavramlar yatmaktadır. Bazı yerlerde ekonomik milliyetçilik olarak da geçer. Bu teorinin pratikteki adı da 18.yy.sonlarındaki Fransız Devrimi'dir. Genel itibariyle bunun da altında ekonomik çıkarlar söz konusudur. Gerekçesi olarak feodal mülkiyet altında bulunan sermaye sınıfı(diğer adıyla burjuva sınıfı) feodal sistemde büyüyememekte ve feodal çizgiler kendisine dar gelmektedir. Bu çizgiyi aşmak için mutlak yolu feodal mülkiyeti kırmak ve iktidarı eline almaktır. Bu sebepten ötürü milliyetçilik bu sınıfın iktidarı ele almak için kullandığı ve mucidi olduğu bir üründür ve tarihsel olarak kaçınılmazdır. Elbette bu dönemin milliyetçilik kavramı ile o dönemin milliyetçilik kavramı arasında geçen koca 2 yüzyıl ve bunun neticesinde oluşan farklar var. Teorik olarak üzerine daha sonra eklemeler yapacağım ve günümüz pratiğindeki karşılığına başka bir zaman değineceğim. Şimdilik burada bırakıyorum.

Osmanlıyı ayakta tutan 600 yıllık hükümranlık sürmesi milliyetçilik ile olmamıştır, ümmetçilik ile olmuştur. Etnik kimlik gözetmeksizin her insanı her dinden bireyi benimsemişlerdir. Dayatma asla olmamıştır. Ama cumhuriyetçiliğin ilk yıllarından bugüne kadar milliyetçilik kanayan bir yara olmuştur. Şu halde ey Türk kardeş, bilhassa sen dikkat et! Çünkü senin milliyetin İslamiyet’le kaynaşmıştır, ondan ayrılması imkânsızdır. Ayırırsan mahvolursun! Senin mazindeki bütün mefahirin İslamiyet defterine geçmiştir, bu mefahiri, dünyada hiçbir kuvvet silemezken, sen şeytanların hilesine kanarak o mefahiri kalbinden silme!”

milliyetçilik denilince aslında ilginç bir bug ortaya çıkıyor. enternasyonal olması mümkün olmayan bir durum. bütün dünya milliyetçilerinin hepsinin kafasında bir düşünce özünde var ama hepsi birbirine düşman olabilecek boyutta. günümüzden örnek verecek olursak şu an bir türk milliyetçisiyle, rus milliyetçisini ele alalım. çok uç noktalarda bakacaklardır olaylara.

Milliyetcilik duygusunu oldum olasi sacma bulmusumdur.
Beni ben yapan irk im milletim degil vatani ya da kalpten bagli oldugun toprak parcasini fanatizm boyutunda savunmak biz diguduktan sonra bize asilanan irkciligin gelismemis hali gibi geliyor bana
Bunun dozunu her insan ayarlayamamz maalesef. Yasadigim ulkeyi seviyorum ama milletci degilim .adina vatan denilen kara parcasini, sinirlarini belirleyip bu olguyu empoze edip kutsallastirmalari gayet normal..olasi bir savasta kim savasacak?

images

Atatürk gibi Türk Milliyetçisiyiz !

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

aslıdna bu durumda kendi düşüncemide biraz eleştirmiş olacam.

Koyu milliyetçiyle, diğerleri arasındaki tek fark birinin bunu haykırması diğerinin haykırmaması.

Vatanını seven, Devletini seven her insan milliyetçidir.

Örnek koministler halkı düşünüpte bu düşünceyle görüşleri idoolojileri oluşuyorsa milliyetçidir. Ülkücüler zaten her şeyi milliyetçilik üzerine oturmuştur. Chp ve solcular Atatürk'ün ilkelerine bağlı değillermi Atatürk'ün ilkelerinden biride milliyetçiliktir ve onların düşüncesinde ideolojisindede milliyetçilik yatar. Milliyetçilik düşüncesinin olmadığı bir görüş zaten yoktur.

Sadece bakış açıları farklıdır insanların. Sırf bakış açıları yüzünden insanlar birbirlerini yargılar ve gruplaşmalar olur. Ama sonuç olarak herkes milliyetçiliği destekliyor.

milliyetçiliğe saçma diyenlerin Atatürkü sevmesi bile garip gelir çünkü Atatürk keyfe kedere değil milliyetçi olduğu için bu Ülke kurulabildi gençliğe hitabesini oku Türkün kanı asil de Atatürkü çok sev sonra milliyetçilik saçma yada faşizan de milliyetçilik neden sadece faşizan bir yapı gibi algılarlar ki neden ben milletimi Türklüğü sevmeyeyim arkadaş nedir bu aşağılık kompleksleri anlamıyorum ben Irkımı seven biriyim arkadaş kimseye de ırkçılık yapan biri değilim ama bunun ne gibi kötü bir şeyi var aşırıcılık yapmadıkça

Milliyetciligi bence yanlis anliyoruz.
İrk milliyetciliginden ziyade Devlet milliyetciligi benimsenmeli. Belkide asil vurgulanmak istenen oydu.

Günümüz milliyetçiliği ise ele alınan,Atatürk'ü seven biri olarak ''saçma'' buluyorum.
Atatürk milliyetçiliği,din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını dil, kültür ve siyasi birliktelik değerlerine dayandıran milliyetperverlik anlayışıdır.
Her ne kadar bazıları Atatürk Kürtleri ötekileştirdi diye ağlasa da,durum budur.
Irkçılığı ilke edinmiş insanlarda,Atatürk'ün milliyetçiliğini cümle içinde kullanmak da moda tabi.Ülkesine siyasi,ekonomik,sosyal anlamda yaşam alanı güzelleştirecek şekilde sahip çıkmaktır milliyetçilik.Hangi ırk veya etnik köken olursa olsun fark etmez,aynı vatan altında yaşamayı benimsemek ve benimsetmektir.Her cümlede yarar sağlama amaçlı kullanılsa da,günümüzde zarara yol açmaktadır.Birbirimize tahammül edemez duruma getirmiştir.Hayatın her alanına işlemiş bir duygudur.Öyle ki okullarda bile ''milliyetçi'' sıfatı adı altında,kendi ülkesinin vatandaşını acımasızca döven veya zarar vermeye yönelik laflar söyleyen bir çok insan vardır.Demem o ki,ben de dahil,herkes kendi kurduğu ''milliyetçi'' tanımı altında ilerliyor.Nefret ettireni de var,umut vereni de.

Günümüz milliyetçiliği ise ele alınan,Atatürk'ü seven biri olarak ''saçma'' buluyorum.

Her ne kadar bazıları Atatürk Kürtleri ötekileştirdi diye ağlasa da,durum budur.
Irkçılığı ilke edinmiş insanlarda,Atatürk'ün milliyetçiliğini cümle içinde kullanmak da moda tabi.Ülkesine siyasi,ekonomik,sosyal anlamda yaşam alanı güzelleştirecek şekilde sahip çıkmaktır milliyetçilik.Hangi ırk veya etnik köken olursa olsun fark etmez,aynı vatan altında yaşamayı benimsemek ve benimsetmektir.Her cümlede yarar sağlama amaçlı kullanılsa da,günümüzde zarara yol açmaktadır.Birbirimize tahammül edemez duruma getirmiştir.Hayatın her alanına işlemiş bir duygudur.Öyle ki okullarda bile ''milliyetçi'' sıfatı adı altında,kendi ülkesinin vatandaşını acımasızca döven veya zarar vermeye yönelik laflar söyleyen bir çok insan vardır.Demem o ki,ben de dahil,herkes kendi kurduğu ''milliyetçi'' tanımı altında ilerliyor.Nefret ettireni de var,umut vereni de.

sizin de söylediğiniz gibi milliyetçiyim diye zarar verenlerde var yani şahsen kendi ırkını sevmek vardır diğerlerini kendi ırkından aşağı görmek vardır tam burda biraz karışıyor sanırım ve ayrıştıran hiç bir şeyi sevmiyorum inancımızda da böyledir geçmiş tarihimizde de böyledir ırk ayırt etmeden beraber yaşarız ve kimseyi aşağı görmeyiz ama milliyetçilik elbet olmalıdır bazı konularda bizi bir arada tutacak şey budur fikrimce ama keşke herkes sen ben gibi düşünse

Geçmişimizde de mesela Devlet yönetimdeki Ermeniler şimdi Kürtler bizim yapımızda genel olarak aslında ne aşağılama ne kendini üstün görme vardır sadece bazıları yüzünden milliyetçiliğe yanlış bakılması kötü olurdu

Bir çok insanın içinde barındırdığı bu duygu ne kadar doğru?
yeri geldiğinde sırf "Milliyetcilik" adı altında yapılan,ırkçı bir tutum,insanları sen şusun sen busun diye ayırmak ne kadar kabul edilebilir bir şey?

Veya sizce,"Milliyetcilik" her vatanını seven insanda olması gerekli midir?

Vatanını seven insan zaten milliyetçidir. Millet olmak ırk, dil, din ayrımına bakılmadan yaşadığı ülke için bir arada birbirine yaşama şansı verebilmek demek benim için.

Vatanını seven insan zaten milliyetçidir. Millet olmak ırk, dil, din ayrımına bakılmadan yaşadığı ülke için bir arada birbirine yaşama şansı verebilmek demek benim için.

valla güzel açıklama oldu kardeşim aynen katılıyorum

Geri