Dersim Katliamı neden yapıldı?

B
  • Kullanıcı BuYuCu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Tarih Tartışmaları
Şeyh Sait olaylarıyla kürtlere
Menemen olaylarıyla Türklere
Dersim, Seyit Rıza'la da alevilere uygulamalı mesajlar verildi
Ama dersimde terazinin topuzu kaçtı
Bu kadarına rıza göstermek vicdansızlık

Şeyh Sait olaylarıyla kürtlere
Menemen olaylarıyla Türklere
Dersim, Seyit Rıza'la da alevilere uygulamalı mesajlar verildi
Ama dersimde terazinin topuzu kaçtı
Bu kadarına rıza göstermek vicdansızlık
Sorun sadece vijdansızlık değil vijdansızlıkların asla son bulmaması. Kronik bir alışkanlık haline geldi diyebiliriz.

Sorunun vicdanla, mezheple ilgisi yok. Amaç en başından belli. Ülke içinde azınlıklar ve kültürel farklılıklar arasında düsşmanlık yaratarak ülkeyi yönetilemez hale getirmek. Bunu isteyenler ile uygulamaya sokanlar farklı kişiliklere sahipler. Biz bunlara maşa tanımlamasını yakıştırıyoruz. PKK ile aynı hedefi güden toplum içi bozuk yapılanmalar bunlar.

dersim meselesini cumhuriyet'in varlığına ve politikalarına bağlamak nasıl sığ bir yaklaşımdır böyle. dersim denilen bölgede osmanlı tarihi boyunca da, özellikle 19. yy sonları ve 20. yy başlarında irili ufaklı ayaklanmalar olmuştur. oradaki aşiretler, osmanlı-rus savaşı başladığında dahi bunu fırsat bilerek askerin bölgedeki varlığını ve hakimiyetini engellemek amacıyla isyan çıkarmışlardır. temel amaçları imparatorluk yapısında olduğu gibi merkezi otoriteye bağlı ama özerkliğe yakın bir statüde kalmaktı. aşiretlerin hakim olduğu feodal düzenin devamı gibi, imtiyazlı vergilendirme ve imtiyazlı askerlik gibi özellikle cumhuriyet döneminde uygulanması mümkün olmayacak taleplere sahiplerdi ve bu doğrultuda tabiri caizse terörize olmuşlardı. terörize diyorum çünkü devlet otoritesine karşı birleşip silahla karşı koymanın adı budur. buradaki silahla karşı koyma durumu kendilerine harekât düzenleyen orduya direnme şeklinde değil, tüm bunlar olmadan önce silahlanmış olmaktır. harekât başlamadan önce jandarmayı pusuya düşürüp 30'dan fazla askeri öldürmek gibi olaylar da vardır. lakin yine de pkk ile eşdeğer değildir çünkü bildiğimiz anlamda sivil halkı hedef alan tarafı yoktur.

müdahalenin biçimi tartışılabilir ama gerekliliği tartışmaya kapalı bir konu bence.

:D benimde bildiklerimi tasdik eden @Raskolnikov arkadaşın yorumu.Köprüyü patlat sonra 33 askeri öldür sonra bunlara kaçakçı kılıfı uydur.(zeka 0, vicdan -6)

Devlet otoritesine karsi geleceksin
Asker katledeceksin
Bildiriler vasıtasıyla gelen uyarıları iplemeyeceksin
Kafana bombayı yiyince de "katliam" diyeceksin.

Cool story

Şimdi ben, "Ümraniye'de, biz Ümraniyeliler devlete vergi ve asker veriyor ama İstanbullu kabul edilmiyoruz. Bu kente aidiyet duymak istiyoruz ama olmuyor. Kendi dilimiz olan "ümranca" ve dilimiz olan "ümrevî"ligi yaşamak istiyoruz. İlçede bulunan AVM ve metro gelirleri bizimdir. İmamoğlu gelip bizimle masaya oturacak. Ümraniyeli olmaktan gurur duyuyoruz ve istanbullulastirma adı altındaki faşizan tutumu kabul etmiyoruz. Biz de Etiler ile kardeşçe yasamak isteriz ama etnik kimliğimiz yok sayılır ise ezilen her azınlık gibi silahlı mücadeleyi de meşru görürüz"

desem.. başıma gelecekler ümraniyeli olmaktan mıdır aldığım pozisyondan mı?

Ulan hala cumhuriyet diyorsunuz. Kürt diyorsunuz Alevi diyorsunuz. Şu başlıkta suçlanan taraf olarak ben şu an korkumdan foruma yazı yazamıyorum. O derece köpekleştik. Bizim devrimiz bitti. Daha neyin diyetini ödiycem lan size?

Şimdi ben, "Ümraniye'de, biz Ümraniyeliler devlete vergi ve asker veriyor ama İstanbullu kabul edilmiyoruz. Bu kente aidiyet duymak istiyoruz ama olmuyor. Kendi dilimiz olan "ümranca" ve dilimiz olan "ümrevî"ligi yaşamak istiyoruz. İlçede bulunan AVM ve metro gelirleri bizimdir. İmamoğlu gelip bizimle masaya oturacak. Ümraniyeli olmaktan gurur duyuyoruz ve istanbullulastirma adı altındaki faşizan tutumu kabul etmiyoruz. Biz de Etiler ile kardeşçe yasamak isteriz ama etnik kimliğimiz yok sayılır ise ezilen her azınlık gibi silahlı mücadeleyi de meşru görürüz"

Ulan hala cumhuriyet diyorsunuz. Kürt diyorsunuz Alevi diyorsunuz. Şu başlıkta suçlanan taraf olarak ben şu an korkumdan foruma yazı yazamıyorum. O derece köpekleştik. Bizim devrimiz bitti. Daha neyin diyetini ödiycem lan size?
başınız sıkışırsa çekmeköy yanınızda : dd

Silahlandırılma kimi tarafından ne için veya ne şekilde yapıldı ona bakmanızı istiyorum, aslında bildiğinize de eminim. Benim takıldığım nokta yapılan operasyondan ziyade yapılış şekli ve insanların bunu “devrim için gereklilik” yahut “devrime giden yolda her şey mübahtır” algısını yayıyor ve yaşıyor olması. Raskol çok güzel özetlemiş son cümlelerinde. “Yapılış şekli tartışılır” diye. Her kim, ne şekilde olursa olsun, iktidardaki parti farketmezsin baş kaldıranın, isyan edenin hakkı benim neznimde ölümdür. Bunu asla tartışmam. Ancak bu kadar övülüyor olmasına tahammül edemiyorum. 100 yıl geçti climax, neyin ne olduğunu veya ne olması gerektiğini konuşuyoruz biz.
Bize de yazık değil mi?

@Independent onu diyorum. Doğru yanlış tartışması anlamını yitiriyor. Devlet dediğin şey böyle. Eşyanın tabiatı gereği böyle davranır. Dünyada böyle. En basit gezi olayında "dur lan bunlar bişey anlatmaya çalışıyor bi dinliyim" dedi mi hükümet. Demez. Reflex budur. Ama ülkenin geri kalan yarısına "terörist" demek her ülkede olmaz. İleri demokrasilerde olur.

Başına gelecekler ; Telefonla aranır ifadeye çağrılırsın, sana bir çay ikram ederler ifadeni alırlar, akşam eve dönersin, sonra savcılık kalemi arar bir de savcı bey dinlesin sizi der, gider bir de savcıya meramını anlatırsın gülersiniz geçersiniz.

Eline silah alıp baş kaldırırsan da, devlet de namlusunu sana yönlendirir, sen ve senin gibi düşünenlere bir operasyon yapar, ölürsünüz veya kalırsınız. Bunu göz almışsınızdır zaten.

Ama asla Ümraniye bombalanıp, Ümraniyenin tamamı dümdüz edilmez. Anlatılan bu, anlayacak kadar zekisin üstat.

istanbullu kabul edilmemenizin sebebi ümraniye birleşik devletlerini savunmanız olabilir.. neticede istanbul topragı olan ümran imparatorluğunu çıkarıyorsunuz . istanbul devleti sizinle savaşmayıp ne yapsın :D

Alevi katliamları işte. Zafer naraları atanlar asıl vatan haini, şeref yoksunları.. ecdadları mezarda torunları ise hala aramızda. Kanı bozuk mahluklar. Rahat uyumazsınız Inşallah.

Alevi katliamları işte. Zafer naraları atanlar asıl vatan haini, şeref yoksunları.. ecdadları mezarda torunları ise hala aramızda. Kanı bozuk mahluklar. Rahat uyumazsınız Inşallah.
hocam bu katliam solcuların eliyle geldi dimi atatürkün emriyle diye biliyorum.. peki atatürkün partisi chp de neden kürtler ve aleviler var ve canları pahası chp partiyi tutuyorlar :D bunun mantıklı bir açıklaması varmı ? birde klışdaroğlu nereli ve neden başta ? iş siyasiye kayıyor ama bir terslik var dimi

hocam bu katliam solcuların eliyle geldi dimi atatürkün emriyle diye biliyorum.. peki atatürkün partisi chp de neden kürtler ve aleviler var ve canları pahasına p partiyi tutuyorlar :D bunun mantıklı bir açıklaması varmı ?

Ben partici değilim üstadım. Şu hükümetin başına bir CHP veya Iyi Parti gelse daha mı iyi olacak sence? Hayır. Ama bildiğim bir şey var ki bir Alevi olarak şu ülkede yaşamak çok zor. Canı pahasına bir partiyi tutmak aptallıktır. Bu ister şimdi, ister geçmiş zaman için olsun.

Yahu Çerkesler de CHP ye husumetli olmalı ona bakarsanız. Ama ona alternatif öyle bir mafya yapılması sunuyorsunuz ki kabul edemiyor adamlar. Yani ehveni şer buluyor. Yani Türkçü CHP yerini sekuler CHP'ye bırakarak başka bir ortak payda bulmuş. Neyini anlamıyorsunuz. Alevi naapsın vahabiyi mi desteklesin

Ben partici değilim üstadım. Şu hükümetin başına bir CHP veya Iyi Parti gelse daha mı iyi olacak sence? Hayır. Ama bildiğim bir şey var ki bir Alevi olarak şu ülkede yaşamak çok zor. Canı pahasına bir partiyi tutmak aptallıktır. Bu ister şimdi, ister geçmiş zaman için olsun.
olurmu hocam alevisi türkü sünnisimi var kardeşiz..
bu bazı alevilik olayları var o sizlerle alakalı degil siyasi yaklaşım ile başka bir din gözüyle baktırmak istiyorlar.. efendimizin damadının yolundasınız damatta efendimiz yolunda bunda bir sıkıntı veya absürt birşey yok. islamın renkleriyiz. sizi ezgin duruma düşürenler siyasiler bu tıpkı kürtleri pkk da kullanıkları gibi mesela kürt sorunu yoktur kürtler türkler bunu bilmez kız alınıp kız verilir ama siyasette kürt türk davası çıkarılır neden çünkü ondan beslencekler .:D
kardeşimsin
damatlıktan kastım amcaoğlu akraba evliliklerini kastedmiştimde yanlış anlaşılır diye eklemiş olayım

Geri