Günlük "Bir Penguenin Rüyası"

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Bize sohbet gerek, muhabbet gerek be arkadas.

Soyle icimizi isitan, derdimizi paylasacak, gulumsemesiyle gunumuze isik olacak insanlar gerek hayatimiza. Beraber gulecegimiz, beraber aglayacagimiz, agladiginda guldurmek icin gidiklayacagimiz "insan"lar gerek. Sonra da en onemlisi, yanlis yaptigimizda bak kardesim, gel beraber dogrusunu yapalim diyecek derttaslar gerek. Kendisi disinda bir amaci olan, kocccaman yurekli, merhametli dostlar gerek. Bir de tabiki de cok merakli ve sorular sormayi seven, arastiran dimaglar gerekli bizlere.

Boyle de baslamis olalim kisisel sayfamiza, aradigimiz sohbetleri bulabilmek umuduyla :)

History of God'dan

Tanriyi hayalinizde bile sinirlarsaniz/limitlerseniz, Tanri'yi yaratiyorsunuz demektir. Cunku hayal gucu, bes duyunun bir urunudur. Hayal gucunu ise beyninizdeki anilardan yararlanarak olusturursunuz, ayni bilgisayar hafizasi gibi. Dolayisiyla Tanri'yi yaratmis olursunuz ve bu "Tanri'ya" yapilamaz.

If we say God is, we must say we are not.
Tanri ustun bir varlik degildir ya da bizim algiladigimiz veya oldugumuz sekilde bir "varlik" degildir.
O halde ne varsa "Tanri'dir".
O varolusun icindeki varolustur.

Insan olanin bir derdi olmali
Insan olmanin derdi olmali bu
Ve bu derdi de bin dermana degismemeli...

Bazen oyle buyuk ikrarlar olur ki, insanin ruhunu damitan inkarlardan gecer demis Nuri Pakdil.

Soylesenize, ya biz birseyleri kabullenmek icin ne tarz inkarlardan gectik?

Saydamdi, cam gibiydi elleri
Aldigi her nefes bir tesekkur bin sukur gibiydi
O, kendi kocaman yasaminin farkinda bile degildi.
Durdu, dinlendi, dinledi ama dillenmedi.
Adini sormadim bile ama belli ki tevekkul idi.

Alintidir...

Vecd ile yazilan hersey ask diye okunur.
Ister Allah askiyla yaz, ister cok tanrili mesajlarin olsun saglama almak adina.
Istersen bilime ver sirtini, istersen hurafelerden yola cik.
Istersen asktan bahset, istersen bir bar taburesinde eski tanidik yuzu seyret.
Vecd ile yazarsan, cizersen, soylersen; ask diye okunur.
Henuz bosanmis birinin, ilk dost dugunundeki karmasik ruh haliyle yazsan bile; ask diye okunur.
Vecdimsin, anlatabiliyor muyum?

Alintidir...

Su kulahi giyen benim icin hayatimi devam ettirmek ne kadar zor biliyorum, ama gene su kulahi giyen benim icin senin canini almak ne kadar kolay biliyor musun?

Umutsuz menfaatler icin, umutsuz oyunlarin dondugu umutsuz bir zamandi sadece...

Hayatiniza dair ilk aninizin ne zaman olustugunu dusunun ve ne oldugunu da dusunun.

Kimi insanlar, 1.5 yasindaki bile olaylari hatirlayabiliyorken, kimileri sadece 4-5 yasindan itibaren hatirlamaya basliyor.

Kisilerin ne zaman konusmaya baslamasi ya da dili ogrenmeye basladigi zaman ile beyinin memory dedigimiz seyleri olusturmasi ayni zamana mi denk geliyor? Bunlarin arasinda bir iliski var mi? Belki de beyindeki synapse olusumu ve gelisimi her kiside farklilik gosteriyordur. Dil ile hafiza arasindaki iliski kesinlikle uzerinde dusunulmesi gereken bir konu.

Ben bir şeyi hiç mi hiç az sevemedim.
Hele orta hiç sevemedim.
Hep çok sevdim.
Arkadaşlarımı da severim.
Yeryüzüne biterim.
Eve portakal aldığımda kasayla alırım.
Dayanamayanlar çürür.

Nuri Pakdil

Buraya bir not dusmek gerekli, ama once siiri icsellestirebilmem gerek

Peki, hic dillerin iletisim icin degil de insanin icsel dusunme sistemini gelistirmek icin ortaya cikmis olabilecegini dusundunuz mu?

Ogrenmemiz gereken kavramlari suraya not ediyorum, sonra bakicaz bunlara

İmaginery time
İrreducible complexity
Cognitive endowment
Cultural revival
Revival of language
Psychic continuity
Tadoma Method

Ey, benim iyimser hallerim,
Çabuk aldanışlarım,
Hep inanışlarım,
Alttan alışlarım,
Hatayı hep kendimde buluşlarım,
Değmeyecekleri kafama takışlarım,
Yoktan yere, akıp giden gözyaşlarım,
Herkesi, insan yerine koyuşlarım,
Hepinize Elveda...
Artık ben kimsenin,
Hiç Kimsesi Olmayacağım !...

Nazım Hikmet RAN

Bu kadar yalin, bu kadar guzel anlatilamazdi sanirim.

Tadoma Methoddan baslayalim:

Hic kor ve sagir bir insanin insanlarla nasil iletisime gectigini dusunmus muydunuz? Diger insanlari nasil anlayabildigini ve kendisini nasil ifade edebildigini? Ben birkac gun oncesine kadar hic dusunmedim, ta ki Noam Chomsky'nin bir filminde bahsedilene kadar. Ne kadar garip degil mi, toplumdan soyutladigimiz gibi, zorluklarini nasil yenebileceklerine dair herhangi bir cabamizin da olmamasi?

Tadoma Method, kor ve sagir vatandaslarin parmaklarini bir insanin dudagina ve boynuna koyarak, karsidaki kisi konusurken, dudak hareketleri ve bogazdaki olusturdugu hareketlere dayanarak bilgi edinmesine dayanan bir method. Sanirim, ogrenmesi bir hayli uzun zaman aliyor. Ama, bu methodu ogrendikten sonra, sizinle uzun diyaloglar kurmalari gayet mumkun.

Ancak, bu method cocuk eger gorme ve isitme yetisini 18 aydan once yitirmisse, ise yaramiyor. Buradan cikartacagimiz sonuc ise, her ne kadar cocuklar yaklasik 2 yasina kadar, dili kavrayip kavramadiklarina dair cok az ipucu gosterseler de gercekte bilinc altinda, duyduklarina ve gorduklerine bagli olarak cok fazla bilgi biriktiriyorlar. Ve ogrenme kapasiteleri inanilmaz boyutta. Ancak, bulunduklari ortamdan edinilen o kadar veriden hangilerinin dile ait olduklarini nasil belirledikleri buyuk bir muamma.

Belki de beynin cok ozel bir bolgesi sadece dil ile alakalidir. Ya da noronlar 2. yasa kadar cok daha farkli sekillerde calisiyorlar, ister hucresel kimliklerin farkli olusundan isterse sinapse yeteneklerinin farkli olusundan kaynaklansin. Beyin her gecen gun beni daha fazla sasirtiyor.

Bu konuda bilgisi olan arkadaslar, beni aydinlatabilirse cok memnun olurum :)

Hayvanlarda bilinc yoktur diyenlere hurmetle sunarim :)

8 stepli bir puzzle'i ilk defa gormeyle cozen bu hayvanlarin onunde diz cokerim :)

[YOUTUBE]AVaITA7eBZE[/YOUTUBE]

" Zamanlarin en iyisiydi, zamanlarin en kotusuydu, hem akil cagiydi, hem aptallik, hem inanc devriydi, hem de kusku, Aydinlik mevsimiydi, Karanlik mevsimiydi, hem umut bahari, hem de umutsuzluk kisiydi, hem her seyimiz vardi, hem hicbir seyimiz yoktu, hepimiz ya dogruca cennete gidecektik ya da tam oteki yana- sozun kisasi, simdikine oylesine yakin bir donemdi ki, kimi yaygaraci otoriteler bu donemin, iyi ya da kotu fark etmez, sadece "daha" sozcugu kullanilarak digerleriyle karsilastirilabilecegini iddia ederdi. "

Bu kadar carpici, insani etkileyen baska bir giris cumlesine rastgelmis miydiniz simdiye dek?

“Slim: "Çok iyi bir çocuk," dedi. "İnsan olmak için pek akıllı olmaya gerek yok. Hatta bana öyle geliyor ki, bazan tam tersi oluyor. Gerçekten zeki ve kurnaz bir adamı al örneğin, iyi bir insan çıkması nadirdir.”

Consciousness/bilinc e dair kucuk bir kesit/bakis acisi

newyorkr.gif

Sanirim su sarkiya asik olmak uzereyim, videoya zaten an itibariyle asik oldum da.

Bana boyle seylerle gelin :D

[YOUTUBE]Q3oItpVa9fs[/YOUTUBE]

ne olacaktı ki başka,sabah sabah
bir din adamı,bir fare,bir atlet
iki kötü adam
birkaç yabancı
ve bir tane ikiz
geri kalanlar kontrgerilla
ama hakkını vermek lazım sharma'nın...bir çekiciliği var
gerçi yüz kişiden kaçı,topic'i beğendiği için girer ki
(99'u olabilir mi?)
(çok iyimsersin efendimiss)
(iyimser değil manipülatif...insanlar aldanırlar ve bundan da zevk alırlar)
(yapma şunu! ne yani birilerinin bizi etkilemek ya da kandırmak amacıyla hazırladığı tuzağa bilerek mi düşüyorlar diyorsun?)
(bir kerede anlamış olman garip olsa da...evet)

Dipnot: Bahsi gecen Sharma’nin sozu: “Baskalarini kazanmak icin, kendini kaybetme”

Geri