Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Hocam benim gözlemlediğim kadarıyla insanlarda şöyle bir algı var :
Başörtüsü bir emir olmakla birlikte gerçekten taşıyan kadın açısından ağır bir yük, çünkü direkt olarak fiziksel görüntüsünde bir değişime gitmesi emrediliyor. Bir çok dini emre riayet etmek çok daha kolay ;
Zina etmeyin denir, etmezsin - kolay
Alkol almayın denir, almazsın - kolay
Namaz kılın denir, kılınır - kolay
Ama doğrudan fiziksel görüntüne bir "nesne ekle" ya da bir bölgeni "ört" dediğin zaman şüphesiz ki bunu gerçekleştirmek daha büyük bir efor ve irade gerçekleştiriyor. Bunlara ek olarak yukarıda saydıklarım kolay olmasa dahi çoğu kapalı kapılar, dar cemaatler arasında gerçekleşebileceğinden, gerçekleşip gerçekleşmediği "toplumun diğer fertleri" tarafından gözlemlenemiyor, gözlemlenmesi de gerekmiyor zaten.
Ama başörtüsü yükünün altına girince sen bir düşünceni-inancını ilan ediyorsun, fiziksel görüntüne müdahale ediyorsun. İnsanlarda da şöyle bir algı oluşuyor doğal olarak ; Tüm kolay olanları, diğer tüm "yapması-yapmaması" gerekenleri gerçekleştirebiliyor ki bu denli ağır bir "yük" ün altına girebiliyor. Onun akabinde de herhangi bir "islamla bağdaşmayan" - Somut vakada öpüşmek- harekette başı açık bir kadına göre daha fazla tepki topluyor.
Bu başlıkta bu benzeri bir bakış açısının ürünü gibi geldi bana, asıl alt metin bu gibi. Ama dediğim gibi bu benim kişisel bir gözlemim olduğu için "böyledir". demiyorum. Belki biraz daha kötü niyetli düşünürsek aşşağılayıcı - hakir gören bir alt metne sahiptir. Ama ben iyi niyetli düşünmeyi tercih ettim.