Yine bilgi eksikliği ve yetersiz düşünmeden kaynaklı yanlış anlamalarla dolu bir yorum daha ..
EVVELA, BENİM PEYGAMBERİM NE BÜYÜCÜ İDİ NE DE KAHİN .. Bu sıfatları hakaret addederim ..
Daha önce de açıkladım ama maksat bağcıyı dövmek olunca, bazılarına ikram ettiğimiz üzümler elimizde kalıyor ..
ALLAH NEDEN YARATTI Kİ İNSANLARI ???
ALLAH aşkına bu soruyu bir kere kimseye soramazsınız zira bu sorunun muhatabı bizzat ALLAH'tır .. Huzuruna çıkarsanız eğer Kendisine sorarsınız ama bu sorunun cevabını ALLAH üzerinden empati yapıp da kimse veremez size .. Sıklıkla düşülen hata şudur ki ; ALLAH'ın vasıfları ile ilgili sorgulamalar yapılırken kendi hissettiklerimiz üzerinden düşünüyoruz oysa ki ALLAH bir insan değildir .. O'nun nasıl hissettiğini veya nasıl düşündüğünü sezebilmek için O'nu tanımak gerek ki bu bile yeterli değildir ..
Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Nahl/93
Şu ayet aslında o kadar açık ki .. ALLAH buyuruyor ki " Eğer isteseydim hepinizi imtihandan azleder özgür iradelerinize karışır ve sizleri Kendime yönlendirirdim ama ben size seçme özgürlüğü tanıdım, bununla birlikte karşınıza nice nice sınavlar çıkardım .. Sizler bunların üstesinden kendiniz gelmelisiniz zira sizlere bir de akıl verdim ama yine de sizleri başıboş bırakmadım .. Sizlere yardımcı kitaplar ve öğretmenler gönderdim .. Bütün bunlara rağmen Hakikati görmek istemeyenlerin kalplerine de hidayeti bahşedecek değilim, bunda ısrar edenleri gittikleri dalalet yolunda bırakırım .. Öte yandan ayetlerimiz üzerinde düşünen ve Beni arayanların da yardımcısı olur, onlarında kalplerine hidayeti bahşederim "
İslam litaretüründe ALLAH'ın dilemesi ALLAH'ın yapmasıdır evet ama ALLAH yapılmasını istediği işi bir anda yapabileceği gibi sünnetullaha uygun olarak zaman ve şartlara yayabilir de .. Bir yerden bir ağaç çıkmasını istediğinde bir anda çıkartabileceği gibi yıllara da bırakabilir .. Her ikisi de ALLAH'ın dilemesi ile olur ..
Gelelim diğer ayetlere ..
O, dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder… Al-i İmran/129
… Allah sizi, onunla sorguya çeker de dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder… Bakara/284
… O, dilediğine azap eder, dilediğini de bağışlar… Maide/40
… Allah, dilediğinin tövbesini kabul eder... Tevbe/14, 15
Bu ayetlerde insan iradesine bir yaptırım yok ki .. Bu ayetler sadece ALLAH'ın iradesi ile alakalıdır .. ALLAH ; " dilersem bağışlarım, dilersem affederim, dilersem azap ederim " buyurmuşsa buna KİM İTİRAZ EDEBİLİR Kİ !?
Efendimiz hayatı boyunca çevresindekileri korkutmayı değil sevmeyi sevindirmeyi seçmiştir yoksa elinde ki imkanlarla gerek Abdullah Bin Ubeyy'i, gerekse diğer münafıkları çok önce öldürür ve bir münafık olduğunu bilmesine rağmen o insanın cenaze namazını kıldırtmazdı ..
Efendimiz hakkında en az bir siyer kitabı olsun okumanızı tavsiye ederim ..