Allah bazılarımızı cehenneme sokmaya yemin etti

🕒 Konu sahibi 13 saat önce aktifti
Ya ben bunca yıldır Türkçeyi hiç öğrenmedim ya da bilinçli/bilinçsiz bir anlam zorlaması yapılmış konuda ..
Cenab-ı ALLAH herkesi cehenneme sokacağını buyurmamıştır .. Cinlerden ve insanlardan O'na kulluk etmeyenlerle cehennemi dolduracağına and vermiştir ..
Burada hata ne biliyor musunuz ?

Mealler birebir Kuran'ın Arapça anlamını sağlayamazlar .. ELİNİZ MAHKUM TEFSİR OKUMAK ZORUNDASINIZ .. Öyle meali elinize alıp, okuyup " anladım yahu " diyemezsiniz .. Kuran apaçık bir dille indirilmiştir ama bir el kitabı değildir .. Her ayetin nüzulu sebebi derinliği mana ve manaları vardır .. İşte bu manaları en düzgün şekilde açıklayabilmek için ömrünü Kuran ilmine adamış Tefsir alimleri yetişmiştir ..

Bu konuda ki ayetle ilgili de ben size şöyle bir açıklama yapayım .. Kuran'da bazı ayetlerde Cennette'ki insanların cehennem'de ki insanların durumunu göreceklerini, hatta cehennemdekilerin cennettekilerden ricalarda bulunup ALLAH'tan üzerlerinde ki gazabı çekmesini isteyecekleri de anlatılır ..
Buradan yola çıkarak ve konuda ki ayeti de baz alarak diyebilirim ki ; HEPİMİZ CEHENNEMİ GÖRECEĞİZ TIPKI HAYVANAT BAHÇESİNİ GÖRÜR GİBİ, KİMİMİZ PARMAKLIKLARIN ARDINDA KİMİMİZ DE O ARDINDAKİLERİN DURUMUNU GÖRÜP GEÇECEK AMA HEPİMİZ CEHENNEM'DEN GEÇECEĞİZ ..

Evet, Allah yemin etti gibi bir ima çıkıyor ayette.
Allah yemin eder mi ya? Neye yemin ediyor?

valla ben sadece bir kişilik yer doldurabilirim cehennemde.size yardımcı olamam.keşke hepinizin günahını alabilsem.tek başıma sonsuza dek yanmaya razıyım.size bişey olmasın istiyorum.

önceki ayetlerle olan bağlantısını inceleyelim:
ayetin öncesinde, inanmayanlar öldükten sonra allah'tan af dileyecek, iman etmek üzere dünyaya geri gönderilmek isteyecekler ama bu istekleri geri çevrilecek deniyor. sonraki ayette de "eğer dileseydik herkese hidayetini verirdik. fakat benim, 'andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan dolduracağım' sözüm gerçekleşecektir." deniyor. burada climax'ın açıklanmasını istediği kısım "eğer dileseydik herkese hidayetini verirdik" kısmı. yani madem hidayete erecek olan kişileri allah belirliyor, o zaman neden yargılanıyoruz diye soruyor. benim de kafamı kurcalayan ayetlerden biri bu.

tefsir paylaşalım

“Dileseydik herkese hidayeti verirdik. Fakat benden `mutlaka cehennemi, insanlardan ve cinlerden bir kısmıyla tamamen dolduracağım’ sözü çıkmıştır.”

Şayet yüce Allah dileseydi, bütün insanlar için tek bir yol belirlerdi ve o da doğru yol olurdu. Nitekim yüce Allah fıtratlarında gizli bulunan içgüdü, ilham ile yollarını bulan yaratıklar için tek bir yol belirlemiştir. Böcekler, kuşkular ve hayvanlar hayatları boyunca tek bir yol izlerler. Melekler gibi bazı yaratıklar da itaatten başka bir şey bilmezler. Ne var ki, yüce Allah’ın iradesi, insan denen bu yaratığın özel bir tabiata sahip olmasını, hem doğru yolu hem de sapıklığı seçebilme yeteneğine sahip olmasını, isterse hidayeti seçmesini, isterse ona yanaşmamasını dilemiştir. Yüce Allah varlık bütününün projesine yerleştirdiği amaç ve bir hikmet doğrultusunda fıtrata bahşettiği bu özel tabiat sayesinde, insanın evrende üstlendiği rolü yerine getirmesini öngörmüştür. Bu yüzden yüce Allah, cehennemi sapıklığı seçen ve cehenneme götüren yolu izleyen cin ve insanlarla doldurmayı, değişmez bir hüküm olarak belirlediği kaderde yazmıştır.

Evet, Allah yemin etti gibi bir ima çıkıyor ayette.
Allah yemin eder mi ya? Neye yemin ediyor?
Cenab-ı ALLAH kendi kudretinin üzerine yeminler de eder ve hatta müminlerden borç da ister .. Rabbimiz o azameti yanında fark edebilene tevazu sahibidir de ..

Kuran Arapca degil mi, Turkce'ye cevrildiginde 4-4'luk cevrilmemi oluyor? Rabbim hepimize Arapca ogrenip Kuran'i Kerim'i anlayarak okumayi nasip etsin.

EkSen
Kuran apaçık bir dille indirilmiştir ama bir el kitabı değildir ..
bu laf çok acayip.en sevdiğim bölümdür teist tepelemede :) açık olcak ama herkes anlamayacak..evrensel ve her dil ve zekadan adam için gönderilmiş ve en son dinin tüm esaslarını içeren bir kutsal kitap için ne büyük handikap! Sadece fıkıh alimleri gerçek dini yaşatabilir demektir bu

önceki ayetlerle olan bağlantısını inceleyelim:
ayetin öncesinde, inanmayanlar öldükten sonra allah'tan af dileyecek, iman etmek üzere dünyaya geri gönderilmek isteyecekler ama bu istekleri geri çevrilecek deniyor. sonraki ayette de "eğer dileseydik herkese hidayetini verirdik. fakat benim, 'andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan dolduracağım' sözüm gerçekleşecektir." deniyor. burada climax'ın açıklanmasını istediği kısım "eğer dileseydik herkese hidayetini verirdik" kısmı. yani madem hidayete erecek olan kişileri allah belirliyor, o zaman neden yargılanıyoruz diye soruyor. benim de kafamı kurcalayan ayetlerden biri bu.

Hemen açıklayayım..
En büyük yanılgımız insanın bağlı olarak yaşamak zorunda kaldığı ZAMAN KANUNUNUN ALLAH içinde olduğunu sanmak ..
Oysa ki Rabbimiz katında zaman mefhumu yoktur .. Her şey olmuş olacak ve olmaktadır ..
ALLAH herkese aklı bahşetmiştir ama herkes aklını kullanabilmekte midir ?

Secde suresi 13. ayete dair sorunuzun cevabı; aslında bu ayetten hemen sonra gelen ayetlerde açık biçimde verilmektedir. 13 numaralı ayetin hemen ardından gelen 14. ayeti de dikkatle okunursa Yüce Yaratıcının sizin tabirinizle “hiç yoktan” böyle bir azaptan haber vermediğini görürüz.

“Siz nasıl bugünkü buluşmayı unuttuysanız ve bu unutmayı ömür boyu sürdürdüyseniz, Biz de bugün sizi unuttuk. Yaptıklarınızdan ötürü tadın bakalım sürekli azabı!”(Secde, 32/14)

Yine Secde 18-20. ayetlerinde geçen,

“Öyle ya mümin olan hiç fasık olanla bir olur mu? Bunlar asla bir olmazlar.”

ifadeler de, bir insanın cehenneme girmesinin tek nedeninin onun kendi iradesiyle yapmayı tercih ettiği ameller ve doğru yoldan saparak Allah’ı unutmuş olması olduğunu göstermektedir.

Öncelikle Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetleri; içinde yer aldıkları bağlamdan, Kur’an’da ifade edilen ana prensiplerin verdiği mesajdan soyutlayarak, ayetlerin iniş nedeni, yer aldıkları sure içindeki ayetlerle ve konuya dair Kur’an’da yer alan diğer ayetlerle bağlarını kopararak, tabiri caizse bulundukları hakikat düzleminden cımbızla çekerek anlamaya çalışmanın; asla bir kutsal metni anlamaya yönelik makul, bilimsel ve iyi niyetli bir metod olmadığını, beyhude bir çaba olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz.

Kaynak: Allah hiç yoktan insanları cehenneme atar mı? "Biz dileseydik, herkesi doğru yola eriştirirdik. Ne var ki: 'Andolsun ki cehennemi, cinlerle ve insanlarla dolduracağım.' diye kesin bir söz çıkmıştır benden."? (Secde, 32/13) ayetini nasıl anlamalıyız?

EkSen
bu laf çok acayip.en sevdiğim bölümdür teist tepelemede :) açık olcak ama herkes anlamayacak..evrensel ve her dil ve zekadan adam için gönderilmiş ve en son dinin tüm esaslarını içeren bir kutsal kitap için ne büyük handikap! Sadece fıkıh alimleri gerçek dini yaşatabilir demektir bu

Hayır tabi ki .. Rabbimiz o kadar açık bir kitap indirdiği halde bir çok ayetde " AYETLERİMİZ HAKKINDA HİÇ DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ ? " diye de buyurmaktadır ..
Matematik kitabı da gayet açık bir dille yazılır ama üzerinde uzman olanlar Matemetikçilerdir değil mi :)

Hemen açıklayayım..
En büyük yanılgımız insanın bağlı olarak yaşamak zorunda kaldığı ZAMAN KANUNUNUN ALLAH içinde olduğunu sanmak ..
Oysa ki Rabbimiz katında zaman mefhumu yoktur .. Her şey olmuş olacak ve olmaktadır ..
ALLAH herkese aklı bahşetmiştir ama herkes aklını kullanabilmekte midir ?

yazdığınızdan pek bir şey anladığımı söyleyemem ama ayet biraz kapalı sanki. anlam karmaşası o yüzden. "allah herkese kendi kararlarını verebilme yetisi vermiştir ve insanları, iradeleriyle verdikleri kararlara göre yargılayacaktır." demek istiyorsunuz sanırım, böyle demek istiyorsanız ikna edici, ama "allah dilediğini doğru yola iletir, dileğini saptırır" şeklindeki ayetler cidden kafa karıştırıyor.

@' λµяa

Peygamber efendimizi öldürmeye gelen bir Hz.Ömer'i İslam'ın en büyük şahsiyetlerinden biri haline getiren ALLAH, onun kalbini Kuran ayetleriyle yumuşatmıştır .. Ortada öyle büyük bir mucize ya da büyü hadisesi yoktur .. Ömer, kızkardeşinin evinde okunan Kuranı dinlemiş ve düşünmeye başlamıştır .. Sonrası çorap söküğü gibi gelmiştir ..
Hepimizin hayatında da böyle anlar olmakta ya da olacaktır .. Aslında akıl, fark edebilene en büyük hidayet olabildiği gibi en büyük şeytan haline de gelebiliyor .. Bu ikisi arasında ki ince çizgide ALLAH'ın bir yaptırımı yok .. İş orada tamamen insana kalmış ..

Yani şöyle de yorumlayabiliriz bu durumu Climax: Gökte bir yerlerde yaşayan bir ilahi güç koca evreni insanlar için yaratıyor, bir de cennet ve cehennem diye bir ödül-ceza düzeneği kuruyor, insanları günah işlemeye eğilimli yaratıyor, sonra işliyorlar diye cezalandırıyor, kendi varlığını çok açıkça göstermiyor, sonra da inanmıyorlar diye suçluyor... Yani böyle bir durumda çoğu kimsenin cehenneme girmesi için direkt zemin hazırlamış oluyor.

Cehennemi hayvanlar ya da bitkilerle dolduracak değil. O zaman cennet niye var ?
Cehennemi hakeden insanlarla dolduracak tabi ki .
Climaxın yorumlarını takip ederim, yeri gelir beğenirim de ama bu başlığı pek mantıklı bulamadım.

herşeyi anladım da beni niye özelden tehdit efiyorsunuz? Ayetleri ben indirmiyor veya çevirmiyorum.ayet bana göre öncesi ve sonrası ile birlikte değerlendirilse de,farklı meâllere bakısa da yaratıcının peşinen bazılarını cehenneme tıkmaya kararlı olduğunu çıkarıyorum ben.ve diyorum ki işte onlardan biri benim :) yani kendime biçilen rolümü itaatkar bir şekilde kusursuzca oynuyorum

Geri