8. Ev

P
  • Kullanıcı Phoibos
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Üye Günlüğü
Direnen ükkeler de oldu: örneğin İzlanda!..

2000'li yılların başı...
Bu küçük ülke İzlanda, "kumarhane ekonomisini" kabul etmeden beş yıl önce dünyanın en zengin ülkelerinden biriydi. Ne olduysa 2003'te tüm bankalarını özelleştirmesiyle oldu.
Dört yıl sonra İzlanda'nın borcu GSMH'sinin dokuz katıydı! Tekrar üç ana bankayı millileştirmek isteseler de iş işten geçmişti. Ulusal parası kroner yüzde 85 değer kaybetti.
İzlanda iflasını ilan etti. Neoliberalizme boyun eğen sosyal demokrat hükümet istifa etti. Nisan 2009'daki seçimi Sol Kanat Koalisyon kazandı. Yeni hükümet, neoliberalizm yükünü, borçları halka ödetmeyeceğini açıkladı. Bu borçları alan krizin sorumlusu siyasetçi ve bürokratlar hakkında soruşturma açtı.
"Akbabalar" ve ülkeleri baskıyı artırdı; "sizi Küba gibi izole ederiz!" dediler.
İzlanda referanduma gitti; halkın yüzde 93'ü borcun ödenmesine karşı çıktı.
Devreye AB girdi ve İzlanda'nın katılım müzakerelerini süresiz dondurdu.

Adı; William N. Churchill
Londra doğumluydu. Yolu İzmir'e sonra İstanbul'a düşenlerden. Fransız levanten ailenin kızı Beatrice Belhomme ile evlendi.
1780'de yayın hayatına başlayan İngiliz Morning Herald gazetesinin Türkiye temsilcisiydi.
1836'da bir gün... Kadıköy'de avlanırken yanlışlıkla Defterdar katiplerinden Necati Efendi'nin oğlunu yaraladı. Yakalanıp Üsküdar Muhafızlığı'na götürüldü. Tutuklandı.
İngiliz Büyükelçisi John Ponsonby çok tepki gösterdi ve hemen olaya el koydu; "Bir İngiliz gazeteci nasıl tutuklanabilir?" di.
O günler İngiliz-Fransız elçilerinin Osmanlı yönetiminde ağırlıklarını koyduğu dönemdi.
Churchill serbest bırakılnakla kalmadı, hediyelere boğuldu.
Asıl bomba sonra patladı; 11 Mart 1836'ta daha yeni kurulan Umur-ı Hariciye Nezareti'nin başına getirilen Akif Paşa bu olay nedeniyle görevden alındı
İyi de Akif Paşa'nın bu olayla ne ilgisi olabilirdi? Eğer biri görevden alınacaksa Umur-ı Mülkiye Nezareti koltuğunda oturan Pertev Paşa alınmalıydı.
Hayır, İngilizler Akif Paşa'nın kellesini istemişlerdi. Niye?
Akif Paşa bu olayın perde arkasını yedi yıl sonra yayınlanacak Tabsıra adlı yapıtında açıkladı. Döneminde beş baskı yapan kitabında, Pertev Paşa'yı İngiliz siyasetinin savunucusu olarak gösterirken, kendini dışa bağımlı siyasetin karşısında konumlandırdı.
Osmanlı Devleti'nin dış borçlanmasıyla ilgili görevlendirildiğini söyleyen David Urquhart da, sık görüştüğü Akif Paşa'yı doğruluyor: "Osmanlı Devleti'nin büyük bir tazminat ödenek zorunda kaldığını ve kendilerine dış borç vermek istediğimizi söyledim. Akif Paşa, "Ben, böyle tarihi ve milli bir felaket karşısında, sizin uzattığınız borcu almayacağım. Ben, halkıma müracaat edeceğim, halkımdan fedakarlık isteyeceğim; ama size borçlanmayacağım. Ben, halkımın etiyle, dişiyle, tırnağıyla kazandığı paraları size faiz olarak ödeyemem" dedi ve kesin bir dille reddetti."

[YOUTUBE]wS8pRUDsMiU[/YOUTUBE]​

Düşünüyor, danışıyorum. Tüm fikirlere rest çekiyor, doğru olduğuna inandığımda yürüyor ama bilmiyorum; hepsinden özür dilemem gerektiğini.

10639562_1537406479829888_7199873545856063311_n.jpg

Libertador (2013)
The Libertador

1sa. 59dk. - Biyografi, Dram, Tarihi - Venezuela, İspanya
Yönetmen: Alberto Arvelo
Senarist: Timothy J. Sexton

Liberator.jpg

nuorGtrcrw2YPQS8erftReZkRys.jpg

ed9730aa6a9fe6a9682bd923ed65151dda2c4b69.jpg

Geri