29. Münazara (Ailede Kadın Çalışmalı Mı / Çalışmamalı Mı?)

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Konumuz kadının başarılı olup olamayacağı değil ki.
En küçük sosyolojik yapı olan ailenin verimliliği adına çalışıp çalışmamasının uygunluğu.
Kadın iş hayatına çokça atıldıģından beri anneden yeterli ilgi göremeyen nesil yozlaştı,hadsizleşti.
Çocukların duygusal gelişimi için daha iyi nesiller için kadınlar mini bir toplum olan aileye aktarmalılar enerjilerini.
Evde oturupta çocuğuyla yeteri kadar ilgilenmeyen anneler de var.
Ben yukarda aile kurmuş bunun yani sıra başarılı olmuş kadınları örnek verdim.

Burada sizin atladığınız kısım annenin çocukla geçirdiği vaktin çokluğu değil verimliliğidir.

Evde çocuğu tv karşısında çizgi film izleterek büyüten anne mı yoksa az da olsa birlikte oturup etkinlik yapan ya da onunla sohbet eden çalışan anne mı daha verimlidir.

Kadın Hem çalışır Hem de eviyle çocuklarıyla çok güzel ilgilenir.
Ben yukarda verdiğim başarılı Kadın örneklerinden birinde oğlunun sınıf arkadaşım olduğunu söylemiştim.

Arkadaşım annesiyle hep gurur duyardı.
Büyüdük çok güzel bi üniversitede eğitimini sürdürdüğünü duydum.

Tek Tek örneklerle tümevarım yapmıyorum ama yukarda uzman görüşlerine göre de çalışan kadınların çocukları eğitim hayatlarında daha başarılı.

(zor fakat başaramayacak diye birşey yok)

Büyük ikramiyenin size çıkması da zor ama elbette çıkmayacak diye bir şey yok. Her şeyinizi en yakın tarihli şans oyununa yatırın. Akıllıca olacaktır.

Zor olduğu konusunda hemfikiriz. Teşekkürler. Bir şeyi 8 milyon kişi denediğinde birilerinin başarabileceğini ben de savunuyorum.

Evde oturupta çocuğuyla yeteri kadar ilgilenmeyen anneler de var.
Ben yukarda aile kurmuş bunun yani sıra başarılı olmuş kadınları örnek verdim.

Burada sizin atladığınız kısım annenin çocukla geçirdiği vaktin çokluğu değil verimliliğidir.

Evde çocuğu tv karşısında çizgi film izleterek büyüten anne mı yoksa az da olsa birlikte oturup etkinlik yapan ya da onunla sohbet eden çalışan anne mı daha verimlidir.

Kadın Hem çalışır Hem de eviyle çocuklarıyla çok güzel ilgilenir.
Ben yukarda verdiğim başarılı Kadın örneklerinden birinde oğlunun sınıf arkadaşım olduğunu söylemiştim.

Arkadaşım annesiyle hep gurur duyardı.
Büyüdük çok güzel bi üniversitede eğitimini sürdürdüğünü duydum.

Tek Tek örneklerle tümevarım yapmıyorum ama yukarda uzman görüşlerine göre de çalışan kadınların çocukları eğitim hayatlarında daha başarılı.

Üniversite mezunu olmak sosyolojik erdemlerde eğitilmek için kesinlikle yeterli değil
Üniversite de önemli bölümler bitirip, hatta annesi çalışan olup yanlış örnek insanları görüyoruz TV'lerde.
En sıcak örnek Bahar Candan dır mesela.
Kendisi hukuk öğrencisi annesi de akademisyen.
Annesi enerjisini ikiye katlayıp sadece aileye yönelip psikolojik ve de duygusal manada daha fazla kızına destek olsaydı Bahar Candan ı ve onun gibi nice gencimizi "Olabilir o da bi ağlaamaağğ'' serzenişleriyle değil de yaptığı bilimsel çalışmalarla görebilirdik TV lerde diye düşünüyorum.

Üniversite mezunu olmak sosyolojik erdemlerde eğitilmek için kesinlikle yeterli değil
Üniversite de önemli bölümler bitirip, hatta annesi çalışan olup yanlış örnek insanları görüyoruz TV'lerde.
En sıcak örnek Bahar Candan dır mesela.
Kendisi hukuk öğrencisi annesi de akademisyen.
Annesi enerjisini ikiye katlayıp sadece aileye yönelip psikolojik ve de duygusal manada daha fazla kızına destek olsaydı Bahar Candan ı ve onun gibi nice gencimizi "Olabilir o da bi ağlaamaağğ'' serzenişleriyle değil de yaptığı bilimsel çalışmalarla görebilirdik TV lerde diye düşünüyorum.
Tek bi örnekle bütün hepsi öyle olur diyemeyiz.
Kaldı ki anne baba bi yere kadar yetiştirir.
Büyüdükten sonra karakteri çevreyle şekillenir.

Tek bi örnekle bütün hepsi öyle olur diyemeyiz.
Kaldı ki anne baba bi yere kadar yetiştirir.
Büyüdükten sonra karakteri çevreyle şekillenir.

Tek bir örneği mi var Allah aşkınıza tek tek saymaya hacet yok.
Tv programlarinin gençliği nasil etkilediği gayet ortada bana oradan iyi bir örnek veremezsiniz bile hepsinin de neredeyse annesi çalışıyor.

Tek bir örneği mi var Allah aşkınıza tek tek saymaya hacet yok.
Tv programlarinin gençliği nasil etkilediği gayet ortada bana oradan iyi bir örnek veremezsiniz bile hepsinin de neredeyse annesi çalışıyor.
Bütün çalışan annelerin kızları öyle mı oluyor?
Bence bunu söylemek diğer annelere haksızlık.

Büyük ikramiyenin size çıkması da zor ama elbette çıkmayacak diye bir şey yok. Her şeyinizi en yakın tarihli şans oyununa yatırın. Akıllıca olacaktır.

Zor olduğu konusunda hemfikiriz. Teşekkürler. Bir şeyi 8 milyon kişi denediğinde birilerinin başarabileceğini ben de savunuyorum.
Kadınlara kölelik mı yaptırıyoruz ki ben çalışması için zor demedim hem eve hem çocuklara yetişmesi zor ama kadınlar bunun ayarlamasını yapabilirler.
Ayrıca yukardaki alıntıdan cımbızla sadece burayı mı aldınız?
Daha sizin savlarınıza yanıt olan şeyler vardı.
Göz ardı etmenizi bana hak vermişsiniz olarak algılıyorum.

Kadınlara kölelik mı yaptırıyoruz ki ben çalışması için zor demedim hem eve hem çocuklara yetişmesi zor ama kadınlar bunun ayarlamasını yapabilirler.
Ayrıca yukardaki alıntıdan cımbızla sadece burayı mı aldınız?
Daha sizin savlarınıza yanıt olan şeyler vardı.
Göz ardı etmenizi bana hak vermişsiniz olarak algılıyorum.

Bulamadım. Büyük ikramiyenin nasıl çıkacağına dair öğütler, yapılması gerekenler anlatılmış. Hemen hemen tamamı da zorluğundan, vakit ayıramamaktan bahsediyor. Paylaştığım bilgileri doğrular nitelikte.

Yardımcı olabilir misiniz?

Bulamadım. Büyük ikramiyenin nasıl çıkacağına dair öğütler, yapılması gerekenler anlatılmış. Hemen hemen tamamı da zorluğundan, vakit ayıramamaktan bahsediyor. Paylaştığım bilgileri doğrular nitelikte.

Yardımcı olabilir misiniz?
Sizin okuyup algılamanız lazımdı.
Burada size okuma ve anlama becerisini kazandırmakla mükellef değilim.
Fakat tekrar okumanızı öneririm.

Özetle kadının hem eve hem çocuklara yetişmesi zor ama imkansız değil yapabilir diyor.
Tabi ki kendi durumuna göre seçecek işini.

Ve ekliyor ev hanımı olupta çocuğuyla 1 saat kaliteli vakit geçirmeyen var.
Çalışan kadın ise daha az zaman ayırıp daha verimli olmasını sağlayabilir.
Önemli olan o vaktin çokluğu değil verimidir.

Ayrıca yine orada çalışan annenin çocuklarının da başarılı olduğundan söz etmiş .
Ben özetledim ama hala anlama ve idrak kısmı sizde.

KöLe

Hayır. Psikolog Ceren Akboyar, eski çağlardan bu yana erkeğin genel olarak rolü üretmek ve avlanmak, kadınların rolü çocukların bakımı ve ev ile ilgilenmek diyor.

Eskilerden bu yana derken, "bu yana" kısmı bu zamandan mı bahsediyor acaba...

Zira bu zamanda Kadın ve iş hayatı ile ilgili kısımların baya değiştiği gözler önünde...

Bir de o kadar eskiye gitmeye gerek yok, zira bazı uygarlıklarda kadının adını bırak değeri bile yok. Kaldı ki benim bahsettiğim zaman diliminde tarım ve hayvancılıktan bahsettiğim yakın dönemler olduğunun sizde farkına vardınız. Eski dönemlerde ve dediğiniz gibi bu zamanda kadın halen çalışma hayatında. Çocuğu ile tarlada bağda bahçede...

Peki çağımızda ne oldu da kadının iş hayatında daha çok rolü oldu. Bunu biraz irdelemek gerekirse. Gelişen teknoloji, artan ihtiyaçlar daha çok iş sektörünün çıkışını sağladı. Fiziksel iş gücünden çok masabaşı işi dediğimiz, bedenden çok beyin gücü gerektiren işlerin ortaya çıkışı ile erkek seçenek yerine kadınlarında konulabileceği durumu ortaya çıktı. Fiziksel güce ihtiyaç olmayan işlerde kadınların çalışmaları rahat, hatta karmaşık durumları çözümlemede erkeklere göre iyi oldukları için rahatlıkla iş hayatına girmeleri mümkündür.
Zamanla kadınlarımız erkeklerin yapabileceği bir çok işe el atarak "çocuk da yaparız kariyerde" sloganları ile mesleki hayatın bir çok kısmında başarılı oldular. Ve şuan ülkemizde kadınlar her yerde, her işte, her sektörde bizde varız demeyi bildiler.

Kadınlarımız İş kurdular, büyüttüler, durmadılar ürettiler. Şuan sosyal medyada birçok kadınımız e-ticaret yapıyor. Bir çoğu firma kurdu, moda tasarım, makyaj, takı gibi bir çok iş sahası ile çalışmaya devam ediyor. Kendi tasarımlarını yapan kadınlarımız bile var. Bu kadınlar bunun yanında aile hayatlarına da devam ediyorlar.

Gel gelelim Çalışan kadın ve aile durumları ile ilgili kısıma. En fazla irdelenen kısım Annelik durumu. Şuan bununla ilgili devletin bir çok kanunu var. Hamilelik zamanında izin ve doğum sonrası izinler uzatıldı. Yeterli mi? Değil tabi ki, ama düzeltilmeyecek durumlar değil. Kadınlarımızın iş hayatına getireceği yenilikleri dinamiği bir yana itmek akla ve mantığa uygun değil kanaatindeyim. Sadece biz erkeklerden biraz daha destek görmeleri yeterlidir. Ben eşi çalışan bir babayım. Yani eşim çalışıyor ve kendisi anne. Kadının çalışması ile ilgili biz eşimle ilgili bir çok kez oturup uzun uzadıya konuştuk. Özellikle Anne ise çalışmalı mı diye daha da irdeledik. Kendisi şunu söyledi, bir kadın anne ise günlük çalışma süresi 5 saati geçmemeli, (çocuk 2 yaşından sonra işe başlamalı) Yani yarım gün olmalı. Çocuk sahibi değilse işinin zorluğuna göre 7-8 saat uygundur dedi. Kalan zamanını ailesine ve kendisine göre düzenleyip kullanmalıdır dedi. İlk başta da dediğim gibi burada iş bizde erkeklerde bitiyor. Bizim verdiğimiz destek onları iş hayatı ve aile hayatında daha başarılı duruma getirir. Anne ve çocuk arasında ki ilişkiye gelince, bu ilişki babalarda da önemlidir. Günde 9-10 saatlik çalışma süresi olan biz erkeklerin evlatları ile ne kadar başarılı ilişki içinde olduğumuz tartışma konusu olabilir. Pedagoglar Baba ve çocuk ilişkisi için neler yazmışlar okumanızı tavsiye ederim. Bu bahane (Anne Çocuk ilişkisi) ile kadınların iş hayatına girmemeleri yada iş hayatının çok fazla içinde olmamaları gibi bir durum söylenemez.
Sadece şunu söylemek istiyorum, eğer çocuğunuz olursa hayatınızda tanıdığınız bir pedagog olsun. Anne-baba çocuk ilişkisinde hataların kimde olduğunun tespiti daha çabuk oluyor.
Aklıma geldikçe yarına kadar birkaç şey daha ekleyebilirim inşallah diye düşünüyorum.

Sağlıcakla kalın

KöLe

Saygı ve hürmetle...

Yazılanlar iş görüşmesinde işvereni borçlu çıkarmak gibi olmuş. Yarım günler, aylar süren izinler. İş dünyasında her şey teşviklere bağlıdır. Bugün pozitif ayrımcılık ve bazı zorlamalarla iş hayatına ite kaka soktuğumuz kadınlar da şaşkın.

Sonradan değil de erken yaşlarda iş hayatına giren kadınlar çocuk sahibi dahi olamıyor. Tek çocuklu modern ve varlıklı aile tablolarının arkasında yatan gerçek başka.

Babaya da ihtiyaç var elbet. Mümkün olursa bir gün, ikisinin de çalışmaması en doğrusu olacaktır. Bana kalsa kadın çalışsın, erkek çalışmasın. Çok samimiyim. Ama olmaz. Türümüzün evrimine aykırı. Her kadını yapışıp kalacağı ve sürekli kafa yoracağı işlere veremiyoruz. Sizin 12 saat ayakta çalışmanız size zarar vermez ama bir kadının günde 5 saat ayakta çalışması varis, sinir sıkışması gibi hastalıklarla mücadele dönemini başlatıyor.

Anne çocuk bakıcısı değildir.
Anne çocuğunu geleceğe sağlam ve düzgün adımlarla hazırlamaya köprü olmuş bir canlıdır.
Anne çocuğuna ne kadar ilgi ve alakalı olmalı ise, baba da o denli ilgi ve alakalı olmalıdır.

Babanın tek işi çalışıp, eve para getirmek değildir. Tıpkı anne gibi çocuğuna özverili olup, onunla arkadaş olmalıdır. Kaldı ki, ev işlerinde eşine yardımda bulunmalıdır.

Yorumları okuyup, değerlendirme yaptığımda;
Kadın evlenir, çocuk sahibi olur, sonra onun bakıcısı olur düşüncelerinin yükseklerde olduğunu görüyorum.. Bu çok yanlış bir algıdır.

4 kişilik bir aile düşünelim, kadın neden çalışır?
Çocuklarına daha güzel bir gelecek, ihtiyaç hallerinde eksiklikleri olmasın diye..
Hepimizin muhtemel şuan bile çeveresinde olan arkadaşlarında, maddi durumun orantısız olduğu kişiler mevcuttur.

Ergen döneminde bir çocuğun anneden ve babadan talep edip, alamadığı şeyler çocuğun kötü durumlara sürüklenmesine sebep olur.. Psikoloji, psikoloji diyoruz da, sevgi mi psikolojiyi düzelten şey? Şuan paranın anahtar olduğu zaman da yaşıyoruz.. Şuan çevremizdeki insanlar çeşitli sosyal platformlarda, lüks ve pahalı mekanlarda yaptıkları check-in'ler ile like almakta..
Yeterli para girmeyen evdeki o çocuk o fotoğraflara bakıp, kızmakta belki de isyan etmekte.. Hani diyelim bu çocuğa,"ama annen sana sevgi verdi" diye..

Ya da arkadaşın dokunmatik ekran telefon kullanırken, senin 3310 çıkarıp konuşman sende bir ezikmiş havası yaratmaz mı? Kimse de hayır diyemez bence buna.. Çünkü öyle, topluma, toplumun durumuna göre hareket ediyoruz.. Anne desin hadi çocuğuna "oğlum/kızım ben sana dokunmatik telefon alamıyorum ama bak sana sevgimi verdim" diye!

Gerçekçi olmak lazım.

Daha 10 yaşında olup, 5 dil bilen ufaklık ile, 15 yaşında olup ingilizceyi çatpat bilen çocuk arasındai farkı bana söyler misiniz?
Zeka mı? Değil..
Maddi durumun olmayışı, güzel eğitimin çocuğa verilememesi..
Şüphesiz ki bir anne en çok çocuğunu mutlu olduğu ve ileride güzel mesleğe sahip olduğunu görünce sevinir, mutlu olur..

Kadın en çok çocukları için çalışmalı, çabalamalı..
İşte yorulup, eve gelip çocukları ile zaman geçirip, ev düzeni sağlayıp daha fazla yorulmalı..
Koca da eşek değil ya, o da karısına yardımda bulunmalı..
Fedakarlık bunu gerektirir.

Sevgi mutlak ki en güzel şey, ama genele bakıldığında para olmazsa olmazımız oldu malesef..

Toplumsal yozlaşma olarak görülen durumun, çalışan anneyle sağlanması yönünde verdiğiniz öğütleri aldık.

İnsanların kaç dil bildiği ne yazık ki sosyoekonomik durumla veya annenin çalışmasıyla ilgili değil. Ana dilini dahi bilmeyen varlıklı çok insan var. Akademik başarı konusunda orta sınıfın farkını görürsünüz.

Sizin için para tüm bunları ifade ediyor olabilir. Telefonunuz 3310 olduğunda kendinizi ezik hissediyor olabilirsiniz. Bu noktada özdeğerlendirmeyi eşyalara yükleyen bireyler yetiştirilmemesi gerektiğini hatırlattığınız için teşekkür ederim.

Bakın daha bugün bi düzenleme daha geldi.
Memur babalar çocukları olunca yarım gün çalışabilecekler.
Devlet dahi kadının çalışmasını bu denli desteklerken sizin küçük "3310 telefon benzetmesi"ne
Takılmanız oyalama gibi geliyor.
Bize şunu söyleyin kadın evde niçin otursun?
Ve lütfen çocuklara baksın eve baksın gibi kadını atıl konuma getirecek savlarda bulunmayın .
Değişik birşeyler duymak istiyorum.

Kadın çalışmasın demek ile kadın evde otursun demek arasındaki farkı devlet bile kapatamaz. Münazarayı çekmeye çalıştığınız nokta absürt.

Devlet çocuğun babaya olan ihtiyacını gidermeye çalışıyor da olabilir. Babaların yarım gün çalışmasına karşılık annelere aynı dönemde çalışma fırsatı sunuyor olsaydı, babalara yapılanın, annelerin çalışması adına yapıldığını düşünebilirdik.

Savlarımın hiçbiri bahsettiğiniz şeyleri anlatmıyordu. Sizin istekleriniz benim için emirdir.

Aksine devlet babanın anneye destek olmasını destekliyor.
Ayrıca ben münazarayı biraz daha mantıklı savların oluşması adına bi yere çekebilirim ancak siz basit kelime oyunuyla
(Kadın çalışmasın demek ile kadın evde otursun demek arasındaki farkı devlet bile kapatamaz.)

Nereye çekiyorsunuz?
Kadın çalışmayınca evde oturmuş olmuyor mu?
İlginç gerçekten.

Ben diyorum ki devlet kadının çalışmasına engel azalsın aynı zamanda her ikisi de çocuğuyla ilgilensin diye imkan tanıyor.
Verecek cevabınız yok kaçamak şeyler söylüyorsunuz.

Ben sadece başka farklı söyleyecekleriniz yok mu diyorum.
Emirlik bi durum yok.

Kigemden bi araştırma sonucu var.
Diyor ki çalışan annenin çocukları daha özgüvenli oluyor.
Çünkü ev hanımı anne çocuğun üzerinde daha fazla hakimiyet kuruyor.
Dahası için aşağıdaki parantez içindeki alıntıyı okuyabilirsiniz.

(Çalışan annenin çocuğu daha özgüvenli

Lois Hoffman’ın araştırmasına göre, ev hanımı anneler, çocuk üzerinde daha çok otorite kurmaya çalışıyor. Çalışan anneler ise çocuklarını bağımsız olmaya daha fazla teşvik ediyor.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, evli ve çocuk sahibi kadınların işlerinde tükenmişlik yaşama oranının daha düşük olduğunu belirtti.

Yeşilyaprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kız çocuklarının büyüyünce evlenmek ve anne olmak sosyal rolüne göre yetiştirildiğini, çalışmak ve ekonomik hayata üretken olarak katılmanın da günümüzde kadına yeni roller verdiğini söyledi.

Çalışan kadınların çocuklarını ihmal ettiklerini düşünmelerinin doğru olmadığını belirten Yeşilyaprak, ’’İyi anne olanların çalışmayan kadınlar arasından çıktığını kanıtlayan hiçbir araştırma yok. Çalışan kadınlar çocuklarına karşı suçluluk duymamalı. Vicdan azabından kurtulmalı, bu hem kendilerine hem de çocuklarına karşı haksızlık olur’’ dedi. Birçok araştırmanın, çalışmanın, anneler için olumlu etkilerini ortaya koyduğunu bildiren Yeşilyaprak, şöyle konuştu:

’’İşlerinde tükenmişlik yaşayanların oranı, evli ve çocuk sahibi kadınlar arasında daha az. Araştırma sonuçları, eğer mutlu bir evliliğiniz ve gelip kucaklayacağınız çocuklarınız varsa işteki sorunları, stresleri daha kolay aşabileceğinizi söylüyor.

Lois Hoffman’ın araştırmasına göre, ev hanımı anneler, çocuk üzerinde daha çok otorite kurmaya çalışıyor. Çalışan anneler ise çocuklarını bağımsız olmaya daha fazla teşvik ediyor. Çalışan anneler çocuklarını kucaklama, öpme ve onlara sevgi sözcükleri söyleme konusunda daha olumlu davranışlar sergiliyor. Anneleri çalışan çocukların, okul başarıları diğer çocuklardan daha yüksek.’’

Yeşilyaprak, çocukların kişilik gelişimleri üzerinde annenin çalışıp çalışmamasının değil, anne ve babanın çocuk yetiştirme tutumlarının etkili olduğunu belirtti.

Annenin çocukla geçirdiği zamanın uzunluğundan çok kalitesinin önemine değinen Yeşilyaprak, çocukların anne ve babalarının işe gitmesinden değil, birlikteyken kendileriyle ilgilenilmemesinden rahatsızlık duyduklarını ifade etti.)
Kaynak: www.kigem.com

Devlet neyi desteklediğini açıklamış o halde. Paylaşabilir misiniz? Okumak isterim. Yoksa devlet adına karar mı veriyorsunuz?

Ben devlet adına konuşsam, sizin de verecek cevabınız olmaz.

Devlet kesinlikle kadınlar çalışmasın diyor. Babalar izinli olsun ki, kadınların çalışmasını engellesin diye yarım gün izin veriyor.

Güçlü anne eğitimi ile aşılabilir bir durum. Sırf çocuklar özgüvenli olsun diye kadınlara 10 saat mesai yaptırmaya gerek yok.

Keşke haberleri izleseydiniz.
Sizin için yeni düzenlemeyi araştırıp eklerim buraya.
Ama ben Türkçe yazıyorum.
İngilizce yazsam yazdığım gibi değil anlamını okurdunuz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri