17 günlük tam kapanmada alkol satışının yasaklanması

• Kullanıcı juju
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Konu sahibi son olarak 44 gün önce görüldü
Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarında, marketlerin içki reyonları zaten içki satışı yapmıyordu ve tekel büfeleri de sadece sigara satabiliyordu.
Tam kapanmada bu uygulama neden değişsin ki?

Dünyanın birçok ülkesinde, yasaklarda, içki satışlarına belli sınırlamalar getirildi çünkü alkolün etkisi ile kurallara uyulmama ihtimali var.

Ülke ekonomik anlamda darbe alırken ve insanlar canından olurken, bir de alkol almak için kurallara uymayan insanlarla uğraşılacak değil herhalde...
Yasaklar öncesi herkes içkisini stokladı zaten ve her hafta sonu yasağı olan bir uygulama niye bu kadar şok etkisi yarattı ki?

Kapanma gelmesin diye defalarca söyledik ama madem geldi, o zaman bir zahmet kimse bu işi hafife alıp da tatil yapma sevdasına düşmesin.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarında, marketlerin içki reyonları zaten içki satışı yapmıyordu ve tekel büfeleri de sadece sigara satabiliyordu.
Tam kapanmada bu uygulama neden değişsin ki?

Dünyanın birçok ülkesinde, yasaklarda, içki satışlarına belli sınırlamalar getirildi çünkü alkolün etkisi ile kurallara uyulmama ihtimali var.

Ülke ekonomik anlamda darbe alırken ve insanlar canından olurken, bir de alkol almak için kurallara uymayan insanlarla uğraşılacak değil herhalde...
Yasaklar öncesi herkes içkisini stokladı zaten ve her hafta sonu yasağı olan bir uygulama niye bu kadar şok etkisi yarattı ki?

Kapanma gelmesin diye defalarca söyledik ama madem geldi, o zaman bir zahmet kimse bu işi hafife alıp da tatil yapma sevdasına düşmesin.
Bu nasıl bir sığ yorum @Lefty hiç yakıştıramadım. Mesele gerçekten alkol mü sence? Adı konmamış bir dayatma ve insanların yaşam tarzına müdahale var burada. Kimse alkolü niye yasaklıyorsunuz diye tantana yapmıyor. İnsanlar, neden yaşantımıza karışıyorsunuz, diye tepki gösteriyor. Bu sadece alkolle de kısıtlı değil, Ramazan öncesi bir anda lokanta ve cafelerin kapatılması da buna örnek. Kongreler konuşulmasın/gündemden düşsün diye cafeleri 1-2 haftalığına aç-kapa yaptılar. Bütün bunları “salgın var kurallara uymalıyız.” diye normalleştirmenin lüzumu yok çünkü normal değil bu. Ha bu arada başka ülkelerin salgında ne yaptığı beni gerçekten zerre ilgilendirmiyor. İlgilendirseydi kafayı yerdim çünkü o “birçok” ülke şu an maskesiz bir şekilde sokakta dolaşırken biz çöl bedevisi zihniyetiyle salgınla mücadele etmeye çalışıyoruz.

Yasaklar konusunda utangaç Akpli pozları kesmenin lüzumu yok. Salgın başladığından beri çuvallamış bu insanların savunulur bir tarafı yok. Gören de herkes yasaklara uyuyor, hükümet salgını müthiş yönetiyor ama tek sorun alkolik tipler sanacak. Yapmayın bunu.

evimde esimle alkol alirsam korona bulasabilir ama ayran oyle mi? Ya da bir kola ya da bir limonata. Gercekten alkol koronanin dostu.

Bu nasıl bir sığ yorum @Lefty hiç yakıştıramadım. Mesele gerçekten alkol mü sence? Adı konmamış bir dayatma ve insanların yaşam tarzına müdahale var burada. Kimse alkolü niye yasaklıyorsunuz diye tantana yapmıyor. İnsanlar, neden yaşantımıza karışıyorsunuz, diye tepki gösteriyor. Bu sadece alkolle de kısıtlı değil, Ramazan öncesi bir anda lokanta ve cafelerin kapatılması da buna örnek. Kongreler konuşulmasın/gündemden düşsün diye cafeleri 1-2 haftalığına aç-kapa yaptılar. Bütün bunları “salgın var kurallara uymalıyız.” diye normalleştirmenin lüzumu yok çünkü normal değil bu. Ha bu arada başka ülkelerin salgında ne yaptığı beni gerçekten zerre ilgilendirmiyor. İlgilendirseydi kafayı yerdim çünkü o “birçok” ülke şu an maskesiz bir şekilde sokakta dolaşırken biz çöl bedevisi zihniyetiyle salgınla mücadele etmeye çalışıyoruz.

Yasaklar konusunda utangaç Akpli pozları kesmenin lüzumu yok. Salgın başladığından beri çuvallamış bu insanların savunulur bir tarafı yok. Gören de herkes yasaklara uyuyor, hükümet salgını müthiş yönetiyor ama tek sorun alkolik tipler sanacak. Yapmayın bunu.
Kime göre sığ yorum, sana göre mi?

Öncelikle kendiniz gibi düşünmeyen insanları, sürekli bir şeylerle yaftalama alışkanlığından vazgeçin. Ben AKP'li değilim fakat ülkenin bu gidişatından ciddi manada zarar gören bir insanım ve alkol falan umrumda değil. Çevremde yaşamını ve işini kaybeden insanlar varken, oturup da alkol bahanesi ile bazı insanların kuralları yok saymasına katlanacak sabır kalmadı.

Hareketlilik azaltılsın diyen doktorların önerisi ile kapatıldı restoranlar ve bu tam kapanma da yetmez diyen TTB'liğinin son açıklamasını okumadın mı?

Yahu ülke bitmiş tükenmiş de tek mesele alkol satışı mı? Çevremde alkol tüketen herkes stoğunu yaptı ve bu neyin tantanası?

Yasaklarda alkol satışı ramazan öncesi de yoktu yani konuyu alakasız yerlere bağlama lütfen.

belki benim mayışım tam yasaklarda yatıyor ve alkol stoklayacak param şu an yok... bunu niye düşünmüyor kimse, çok üzülüyorum. umarım tekelci birileri bunu görüp veresiye rakı verir bana... birileri de yazmış aile içi şiddeti önlemek için yasakladılar. aile içi şiddet şimdi mi aklınıza geldi demek istedim ama kime ne anlatacaksın. gideyim de son kez alkol reyonlarına bakayım... kavuşamayınca aşk olur.

Alkol satışına karşı çıkanların çoğu doktor ve bir çoğu da ateist çünkü alkol alınan süreçte salgın kontrolü zorlaşıyor ve bu kadar emek de boşa çıkıyor fakat yaşamı sadece kendi çevresinden ibaret sanan ve hep aynı tarafa bakan insanlarla bir arada yaşayan @glu gibi arkadaşlara, bu gerçeği anlatmak mümkün olmayacaktır.

Hoşunuza gitmeyen bir yorum yazıldığında "sen şusun, busun" diye saçma yakıştırmalar yapmak yerine, bir zahmet yoruma karşıt görüş geliştirmeye çalışın fakat o da siyasi değil de mantık çerçevesinde olsun.

Alkol kullanmıyorum ama yasak gelmesi "insanların hür ve özgür" hayat biçimlerine vurulmuş bir prangadır.kimse kimsenin özgürlüğünü kısıtlayamaz.burdaki konu nasıl milli bayramlar kutlanamıyor törenler yapılamıyorsa aynı sistemdir.

ben bu konuda kisira da cok kirginim. Biliyorsunuz kendisi evlerde toplanmanin en buyuk musebbibidir. O yuzden kisir yapiminin ve bulgur satisinin yasaklanmasi son derece mantiklidir.

• Üzgün
Tepkiler: glu
Yasaklayın bakalım, AKP kongresi olunca lepaleb 10 binlerce insanı bir araya getirince ve tarikat liderlerinin cenazelerine toplu katılım müsaade edilince zaten millet şifayı kaptı ama esas suçlu alkol oldu.

Son düzenleme:
@Lefty seni anlıyorum. Gerçekten anlıyorum. İnandığın bir fikrin zedelenmesi hoşuna gitmiyor bu aşikar ancak dediklerinde tutarlı bir yan göremiyorum.

Türkiye salgın yönetiminde kesinlikle sınıfta kaldı. Nedeni çok basit, bilim ve akıl değil safsatalar ve çöl zihniyeti takip edildi. Bugün de bunun acısını çekiyoruz. Bu arada referans olarak gösterdiğin TTB son baktığımda vatan hainlerinden müteşekkil bir oluşumdu şimdi dikkate mi alınmaya başlanmış? Şaşırdım doğrusu. Kendinizi kandırmayın lütfen. Tıklım tıkış salonlarda kongre yapıp sonra bir ali cengiz oyunuyla cafe restoranlara aç-kapa yapmayı “ama uzmanlar kapansın diyor.” diyerek basite indirgemeyin. 2-3 haftalık salgın planı nerede görülmüş? Referans olarak gösterdiğin TTB kongreler için de amiyane tabirle kıçını yırttı. Peki o sıra neden dikkate alınmadı?

çünkü alkol alınan süreçte salgın kontrolü zorlaşıyor ve bu kadar emek de boşa çıkıyor
Zart tarikatının Zurt şeyhinin cenazesinde veya Akp kongrelerinde kontrolü zorlaşmayan salgın alkol tüketenler yüzünden zorlaşıyorsa bayağı dindar bir virüs olmalı bu. Alkolü kısıtlayan -bakın yasaklayan değil, kısıtlayan- ülkelerin çoğu bunu insanlar bir araya toplanıp riski arttırmasın diye çoğunlukla açık havayla sınırlı tutuyor ancak market de büfelerde satışlar devam ediyor.

Bakın bugün salgını yenen ve yenmek üzere olan ülkelerin hemen hepsi artık normalleşme sürecinde. Sebebi de çok basit, tedbirli ve öngörülü davranıp aşıyı hızlıca tedarik edebilmeleri. Biz hala salgınla 14 yüzyıl öncesinin kafasıyla mücadele ediyoruz. Alkolü yasaklamak salgını bitirmek noktasında dramatik bir fark yaratacak mı? Hayır. Peki ya yaygın aşılanma? Evet. O halde çare alkolü yasaklamak değil, halkı aşılamak olmalı.

Bu arada alkolü yasaklayınca salgının yayılımının iyi yönde seyrettiğinin bir bilimsel kanıtı varsa onu da okumak isterim. Salgın yönetiminde çığır açan idarecilerimiz bunu muhakkak mantıklı ve bilimsel bir zemine oturtmuştur.

Muhafazakar kesim bunu begendi.
Stoklar yapildi paralar cebe indi.
Gundem de degisti.
Mis.
(Yilmaz ozdil’e donustum)

original.jpg

veren el, alan elden üstündür.... şu mübbarek günlerde, elden ele dostlar, hadi bakalup.....

@Lefty seni anlıyorum. Gerçekten anlıyorum. İnandığın bir fikrin zedelenmesi hoşuna gitmiyor bu aşikar ancak dediklerinde tutarlı bir yan göremiyorum.

Türkiye salgın yönetiminde kesinlikle sınıfta kaldı. Nedeni çok basit, bilim ve akıl değil safsatalar ve çöl zihniyeti takip edildi. Bugün de bunun acısını çekiyoruz. Bu arada referans olarak gösterdiğin TTB son baktığımda vatan hainlerinden müteşekkil bir oluşumdu şimdi dikkate mi alınmaya başlanmış? Şaşırdım doğrusu. Kendinizi kandırmayın lütfen. Tıklım tıkış salonlarda kongre yapıp sonra bir ali cengiz oyunuyla cafe restoranlara aç-kapa yapmayı “ama uzmanlar kapansın diyor.” diyerek basite indirgemeyin. 2-3 haftalık salgın planı nerede görülmüş? Referans olarak gösterdiğin TTB kongreler için de amiyane tabirle kıçını yırttı. Peki o sıra neden dikkate alınmadı?

Zart tarikatının Zurt şeyhinin cenazesinde veya Akp kongrelerinde kontrolü zorlaşmayan salgın alkol tüketenler yüzünden zorlaşıyorsa bayağı dindar bir virüs olmalı bu. Alkolü kısıtlayan -bakın yasaklayan değil, kısıtlayan- ülkelerin çoğu bunu insanlar bir araya toplanıp riski arttırmasın diye çoğunlukla açık havayla sınırlı tutuyor ancak market de büfelerde satışlar devam ediyor.

Bakın bugün salgını yenen ve yenmek üzere olan ülkelerin hemen hepsi artık normalleşme sürecinde. Sebebi de çok basit, tedbirli ve öngörülü davranıp aşıyı hızlıca tedarik edebilmeleri. Biz hala salgınla 14 yüzyıl öncesinin kafasıyla mücadele ediyoruz. Alkolü yasaklamak salgını bitirmek noktasında dramatik bir fark yaratacak mı? Hayır. Peki ya yaygın aşılanma? Evet. O halde çare alkolü yasaklamak değil, halkı aşılamak olmalı.

Bu arada alkolü yasaklayınca salgının yayılımının iyi yönde seyrettiğinin bir bilimsel kanıtı varsa onu da okumak isterim. Salgın yönetiminde çığır açan idarecilerimiz bunu muhakkak mantıklı ve bilimsel bir zemine oturtmuştur.
@glu olaya o kadar taraflı bakıyorsun ki bu aşamada ne yazarsam yazayım, karşı çıkmakta ısrar edeceğinin farkındayım çünkü konuya objektif yaklaşamıyorsun.

Tam kapanma süreci, normal şartlarda hiçbir ülkenin tercihi değildir fakat son dönem gelen baskılar ve yoğun bakımlarda yaşanan zorluklar nedeni ile son çare olarak denenmeye çalışılıyor. Senin iddia ettiğin gibi "yaşam alanına müdahale ya da hak ve özgürlük kısıtlaması" amaçlansaydı şayet, salgının başından itibaren çok sert tedbirler getirilirdi ve işte o zaman salgın bahane edilmiş olurdu ki böyle bir şey olmadı.

Sokağa çıkma yasağı olan günlerde, içki satışının yasaklanma nedeni; insanların içki almak uğruna sokak sokak ya da mahalle mahalle gezmelerini önlemek çünkü her insanın evinin yakında süpermarket ya da tekel olmayabilir. Evinde içip kimseye zararı olmayana müdahale ediliyor mu? Rusya'da olduğu gibi "Her yerde içmek yasaktır" diye bir kural geldi mi?

Halk sağlığı söz konusu olduğu zaman, olaylara bencilce yaklaşılmaz yani burada amaçlanan, içki içilmesini önlemek değil fakat içki almak bahanesi ile yasakların ihlal edilmesini önlemeye çalışmak ki bunu anlamak bu kadar zor olmamalı. İnsanın temel ihtiyacını almaya gitmesi ile alkolü dozunda tüketemeyen kişilerin yaratacakları zorlukları görmek için alim olmaya gerek yok.

Restoranların hatta her yerin kapanmasını doktorlar öneriyor ve bundan haberin yok mu gerçekten?

Kongre detayına takılmışsın fakat ona gelene kadar evlerde toplanan, parti veren ya da gizlice toplantı yapanları niye görmek istemiyorsun? Sağlık bakanı ile alay edenlerin, şayet bir yakını yoğun bakımda yer bulamazsa "Bakanım yardımcı olun." diye ettiği feryatları niye görmüyorsun? Yoğunluktan zorunlu ameliyatlar bile ertelenmeye başladı ve bu şekilde yaşamını kaybeden insanlar var. Sonuç olarak bu tam kapanma bir tatil süreci değil ve bu sebeple de içki içmek isteyen evine stoklar ve içer ancak içemeyecekse de iki haftada bir şey olmaz. Yoğun bakımda "nefes alamıyorum" diye ölen insanların olduğu bir dönemde, içki krizini anlamam mümkün değil, hiç kusura bakma.

Son düzenleme:
Arkadaşlar gittim baktım alkol stoku yapan falan yok. Baya hepsi duruyor. Gerçekten ülkenin %99 u müslüman galiba..

Geri