12.Münazara : Suçlular cezalandırılmalıdır? Suçlular eğitilmelidir?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Merhaba ForumBahane.Net Kullanıcıları

12. Münazara İle Yine Sizlerle Birlikteyiz.

Gruplar Belirlendi ve Münazara Esnasında Karışıklığın Önlenmesi İçin Grup Üyelerine Ranklar Eklendi.

Münazara Süresi 2 gündür.

Münazara Üyeleri Dışında Hiç Kimse Yorumda Bulunamaz , Yapılan Yorumlar Silinecektir.

Desteğinizi Teşekkür Butonu İle Gösterebilirsiniz.

24 Saat Boyunca Münazaraya Katılımda Bulunmayan Münazaracı Diskalifiye Edilecek ve Bir Sonraki Münazaraya Katılma Hakkını Kaybedecektir.

12. Münazara Konusu :Suçlular cezalandırılmalıdır? Suçlular eğitilmelidir?

Mavi Grup : '' Suçlular cezalandırılmalıdır '' Fikrini Savunacak.

Kırmızı Grup : '' Suçlular eğitilmelidir '' Fikrini Savunacak.

Mavi Grup
Mavi
ykslmzrk
feveran

Kırmızı Grup
Buhâri
FaRaH
kartalcArsi

Yorumların Saygı Çerçevesinde Yapılmasını Temenni Ediyoruz.

Arkadaşlarımıza Başarılar Diliyoruz.

Yaşadığımız dünya, politikalar yüzünden bir çok insanıın var olan hayatını elinden almıştır. Madem tün dinler öbür dünyadan bahsediyor. Bu dunyada yasadıklarımız olumlu yada olumsuz herşeyin tavrını diğer dünyada hesabını vereceğiz. Bu dunya da bir sucluluk varsa ceza yerine egitim almalıdır. Kesinlikle.

kanuna aykırı gelmiş, yasaları çiğnemiş bir suçluya adeta onu ödüllendirir gibi eğitim vermek sadece muz cumhuriretlerinde başvurulacak bir yöntem olabilir. ceza ve eğitim seçeneklerini giriş mahiyetinde birkaç noktada açmak gerekirse;

* ceza caydırıcır, eğitim yönlendirici.

* ceza suç oranını azaltmaya yöneliktir, eğitim suç oranının artmasına neden olabilir.

. insan yeryüzündeki aklı fitne fesata çalışan tek canlıdır, eğer ki kanunda bu çeşit bir karadelik bulunursa siz insanı durduramazsınız.

* bir tecavüz zanlısını nasıl ve ne şekilde eğitebilirsiniz ?

* karısını 38 yerinden bıçaklayan bir adamı ?

* masum bir insanı öldüren bir katili onu eğiterek mükafatlandırmak hangi hakka, hukuka, namus ve şerefe sığar ?

* peki ya hırsızlıkları, yolsuzlukları eğitim ile nasıl sonlandıracaksınız ?

suçlu insanları, varolduğunun dahi ispatı yapılamayan dinlere bel bağlayarak cezalandırmadan yaşamlarına devam etmelerini sağlamak hiçbir mantıki temele dayandırılamaz. bu düşünceye din üzerine yoğunlaşmış ülkelerdeki suç-ceza yaptırımlarının diğer ülkelerden kat ve kat fazla olması bile açık bir tezat oluşturmakta. bahsettiğimiz ceza asmak, kesmek değil neticede, yasa, kanun çerçevesinde hapis vb. cezalardan bahsedilmekte.

Oncelikle herkese keyifli munazaralar dilerim ardindanda kolay gelsin :)

.....................................................

Bircok arastirmadada oldugu gibi, cezalarin cogu egitimsizlikden kaynaklanmaktadir
Egitimi olmayan ve suc islemis birine ceza vermek onu engellemek yada caydirmak niteligi tasimiyor.
Tecavuzculer, ornek verilmis. Onlara suc verip bir hucrede cezalari ile basbasa birakmak onlari caydirmak degil aksine dahada tetikleyip cikislarinda suca daha meyilli olmalarini sagliyor. Bunun bir cok ornegi gunumuzde mevcut ve goruyoruz.
Islenen cogu suclarin kaynagi bilmemekden oldugu kanisinda olarak , islenen suclara gore egitim parkurlari duzenlenip suclunun , egitim eksikligini giderip suca meyilini kaaybetmek gerekmektedir.
Egitim almis/ egitilmis olanlarin hayata ve geleceklerine karsilik gorusleri ufuklari genisledigi icin suc isleme eylemine uzak ve hata olarak baktigini gorebiliriz

Yaşadığımız dünya, politikalar yüzünden bir çok insanıın var olan hayatını elinden almıştır. Madem tün dinler öbür dünyadan bahsediyor. Bu dunyada yasadıklarımız olumlu yada olumsuz herşeyin tavrını diğer dünyada hesabını vereceğiz. Bu dunya da bir sucluluk varsa ceza yerine egitim almalıdır. Kesinlikle.

Birçok suçlunun suçu, eğitime mahal bırakılmayacak kadar açık ve nettir.
Zira kimse kardeşine tecavüz eden bir adama eğitim vermeyi asla kabul etmez.
Saldırıya , suça odaklanmış insanların eğitilmesi mümkün değildir.
Publilius Syrus bir sözünde söyle diyor:" Suçlunun beraat ettiği yerde hakim hüküm giyer."
Bu sözden yola çıktığımızda görüyoruz ki suçlunun eğitilmesi demek mağdurun cezalandırılmasıdır.

Bircok arastirmadada oldugu gibi, cezalarin cogu egitimsizlikden kaynaklanmaktadir
Egitimi olmayan ve suc islemis birine ceza vermek onu engellemek yada caydirmak niteligi tasimiyor.
Tecavuzculer, ornek verilmis. Onlara suc verip bir hucrede cezalari ile basbasa birakmak onlari caydirmak degil aksine dahada tetikleyip cikislarinda suca daha meyilli olmalarini sagliyor. Bunun bir cok ornegi gunumuzde mevcut ve goruyoruz.
Islenen cogu suclarin kaynagi bilmemekden oldugu kanisinda olarak , islenen suclara gore egitim parkurlari duzenlenip suclunun , egitim eksikligini giderip suca meyilini kaaybetmek gerekmektedir.
Egitim almis/ egitilmis olanlarin hayata ve geleceklerine karsilik gorusleri ufuklari genisledigi icin suc isleme eylemine uzak ve hata olarak baktigini gorebiliriz

İşlenen suça hoşgörü ile bakıp üstüne bir de eğitim mi vereceğiz?

Suç işleyen insanlar cezalandırılmaktan korktuğu için suç işlemekten vazgeçerler.
Ceza yerine eğitimi duyan zanlılar "Aman nasıl olsa bana ceza vermeyecekler" deyip suçlarına devam etmezler mi?
Elbette ederler.
Cezanın olmadığı bir toplulukta; suçluların eğitildiği ,elini kolunu sallayarak gezdiğini düşünüyorum da kusura bakmayın ama ben düşünemiyorum.
Kimse kötülüğü kendi başına gelmeden anlayamaz. Acaba o suçlar size karşı işlendiğinde de aynı hoşgörüyü gösterecek misiniz ?

İşlenen suça hoşgörü ile bakıp üstüne bir de eğitim mi vereceğiz?

Suç işleyen insanlar cezalandırılmaktan korktuğu için suç işlemekten vazgeçerler.
Ceza yerine eğitimi duyan zanlılar "Aman nasıl olsa bana ceza vermeyecekler" deyip suçlarına devam etmezler mi?
Elbette ederler.
Cezanın olmadığı bir toplulukta; suçluların eğitildiği ,elini kolunu sallayarak gezdiğini düşünüyorum da kusura bakmayın ama ben düşünemiyorum.
Kimse kötülüğü kendi başına gelmeden anlayamaz. Acaba o suçlar size karşı işlendiğinde de aynı hoşgörüyü gösterecek misiniz ?

oncelikle bunun bi munazara oldugunu, Ve karsilikli saygi cercevesinde Bir tartisma yapmamiz gerektigini hatirlatmak istiyorum. Benim sahsi fikrim cezanin yaninda ek olarak egitim almalaridir. Lakin oyun kurali Ve duzeni nedeni ile sadece egitimi savunmak durumundayim. Munazaraya donersek.

Egitim alan Bir insan zaten hosgoruyu suistimal etmez.Egitilmeyi de basit gormemek kanaatindeyim.
Cogu egitim kamplarinin iskenceden farksiz oldugunu hatirlatmakta fayda olacagi kanisindayim.
Istatiklere bakildiginda sadece ceza alip tahliye edilen suclularin sucu tekrar isleme olanaklari cok yuksek. Lakin egitim almis yaptigi sucdan oturu pismanlik sergileyip suclardan uzak duran insanlar soz konusu.
Egitim verme metodu ile bu insanlari tekrardan sosyal ortam Ve hayata katmis oluyoruz. Bir insanin dirilmesi binlerin olmesinden iyi degilmi.
Ceza alip af kararlarindan, hic Bir pismanlik yada vicdan celismeleri almadan cikmaktansa siki Ve zorlu bi egitim alip , dusunme analiz etme vicdan mukayesi yapmasi daha yerli degilmi.

oncelikle bunun bi munazara oldugunu, Ve karsilikli saygi cercevesinde Bir tartisma yapmamiz gerektigini hatirlatmak istiyorum. Benim sahsi fikrim cezanin yaninda ek olarak egitim almalaridir. Lakin oyun kurali Ve duzeni nedeni ile sadece egitimi savunmak durumundayim. Munazaraya donersek.

Egitim alan Bir insan zaten hosgoruyu suistimal etmez.Egitilmeyi de basit gormemek kanaatindeyim.
Cogu egitim kamplarinin iskenceden farksiz oldugunu hatirlatmakta fayda olacagi kanisindayim.
Istatiklere bakildiginda sadece ceza alip tahliye edilen suclularin sucu tekrar isleme olanaklari cok yuksek. Lakin egitim almis yaptigi sucdan oturu pismanlik sergileyip suclardan uzak duran insanlar soz konusu.
Egitim verme metodu ile bu insanlari tekrardan sosyal ortam Ve hayata katmis oluyoruz. Bir insanin dirilmesi binlerin olmesinden iyi degilmi.
Ceza alip af kararlarindan, hic Bir pismanlik yada vicdan celismeleri almadan cikmaktansa siki Ve zorlu bi egitim alip , dusunme analiz etme vicdan mukayesi yapmasi daha yerli degilmi.

Söz konusu arsız , hırsız , namussuz insanlar olunca, benim kelimelerimin ayarı normal olmayabiliyor. Keza saygımı aştığımı düşünmüyorum.
İnsanlar en iyi yasaları bile esnetme, yanlış yorumlama ve yanlış uygulama peşindeyken
suçluların eğitilmesi ortaya daha profesyonel suçluların çıkmasına yol açar.
Hepimiz biliyoruz ki ceza evlerinde suçlular işkence görmüyor.
Bari içeride kalsınlar da dışarıdaki masumlar rahat etsin.
Zaten yanabildiğince yanmış vatandaşımız.
Bir de katilinin , yolsuzunun , hırsızının eğitim adı altında ödüllendirildiği duyunca daha da yanmasın içi.

Mavi rumuzlu şahıs demiş ki; ''Suç işleyen insanlar cezalandırılmaktan korktuğu için suç işlemekten vazgeçerler.''

Ben bu zamana kadar hiçbir cezanın temel bir caydırıcı yanını görmedim. Hiçbir ceza yoktur ki, ilgili suçu cuzzî bir caydırıcılığa itmiş olmasın. Bazı ülkelerde bazı suçlara, bizim ülkemizden daha ağır cezalar verilmekte. Mâlum ki ülkemizde Îdam cezası yok. Başka ülkelerde var. Peki suçlar sona ermiş mi? HAYIR!

Hırsızlık yapanın eli kesilir. Tecavüz eden asılır. Peki o ülkede hırsızlık mı azalmıştır, yoksa tecavüz olayları mı? Zaten bitmiş olsa, tarihte bir kere rastlanmalı bu ceza olayına. Hiçbir ceza, hiçbir suçu bu zamana kadar ilelebet durduramamış, durduramıyor, durduramayacak da.

Ülkemizde bebek katili var. Güya suçlarının cezasını çekiyor. Bakıyoruz ki bizden de iyi yaşamakta. Dünyada en ağır cezaya çarptırılması gereken ...siz o kişi, böyle albenili, süslü püslü bir şekilde cezalandırılıyorsa, ben o ceza mantığını hayata geçirenlere asla akıl sır erdiremem. Sizce şimdi bu adam cezalandırılıyor mu, yoksa bir yabani köpek gibi eğitiliyor mu?

Mâdem ki dünyanın yaşayan en suçlu insanına bu şekilde ceza muamelesi uygun görülüyorsa, ondan daha hafif ve az sayıda suç işlemiş kişiler gayet sağlam bir şekilde eğitim organizasyonları ile risksiz hâle gitirilebilir. En azılı hâin, neredeyse eğitilerek evcilleştirilme moduna gelmek üzereyken, diğer suçluların bu mantık çerçevesinde muamele görmeleri bence olası bir durum.

abla selamunaleyküm. 'birçok araştırmada' demişsiniz, bana 5 farklı araştırma örneği sunarsanız fevoyu alıp maldivlere tatile gideceğim. siz de rahat rahat tagınızı kullanırsınız :)

Mavi rumuzlu şahıs demiş ki; ''Suç işleyen insanlar cezalandırılmaktan korktuğu için suç işlemekten vazgeçerler.''

Ben bu zamana kadar hiçbir cezanın temel bir caydırıcı yanını görmedim. Hiçbir ceza yoktur ki, ilgili suçu cuzzî bir caydırıcılığa itmiş olmasın. Bazı ülkelerde bazı suçlara, bizim ülkemizden daha ağır cezalar verilmekte. Mâlum ki ülkemizde Îdam cezası yok. Başka ülkelerde var. Peki suçlar sona ermiş mi? HAYIR!

Hırsızlık yapanın eli kesilir. Tecavüz eden asılır. Peki o ülkede hırsızlık mı azalmıştır, yoksa tecavüz olayları mı? Zaten bitmiş olsa, tarihte bir kere rastlanmalı bu ceza olayına. Hiçbir ceza, hiçbir suçu bu zamana kadar ilelebet durduramamış, durduramıyor, durduramayacak da.

Ülkemizde bebek katili var. Güya suçlarının cezasını çekiyor. Bakıyoruz ki bizden de iyi yaşamakta. Dünyada en ağır cezaya çarptırılması gereken ...siz o kişi, böyle albenili, süslü püslü bir şekilde cezalandırılıyorsa, ben o ceza mantığını hayata geçirenlere asla akıl sır erdiremem. Sizce şimdi bu adam cezalandırılıyor mu, yoksa bir yabani köpek gibi eğitiliyor mu?

Mâdem ki dünyanın yaşayan en suçlu insanına bu şekilde ceza muamelesi uygun görülüyorsa, ondan daha hafif ve az sayıda suç işlemiş kişiler gayet sağlam bir şekilde eğitim organizasyonları ile risksiz hâle gitirilebilir. En azılı hâin, neredeyse eğitilerek evcilleştirilme moduna gelmek üzereyken, diğer suçluların bu mantık çerçevesinde muamele görmeleri bence olası bir durum.

abi selamunaleyküm, cezalandırarak dize getirme yöntemini insanlık tarihinden itibaren en çok kullanan kişi 'tanrı'dır. tanrı-dinlerin çoğu için geçerli, islam'ınki de dahil. allah yani- iki türlü caydırma yöntemi kullanıyor, cezalandırma ve ödüllendirme. ve azıcık etrafınıza bakarsanız pek çok kişi 'korktuğu için' dinden ayrılma veya uzaklaşma sürecini uzatıyor.
. iyi günler.

insanlar doğduğu andan beri zaten eğitime tabi tutuluyor. ilk başta ailesi, 4-5 yaşlarından itibaren de okullarda sıkı bir eğitim-öğretim var. bu dünyanın bir çok ülkesinde de birbirine benzer. bize öğretilen ilk şeyler de genelde ahlaki kavramlar oldu. çoğu kanunda da ahlak ihlalleri genellikle suç olarak belirtilmekte. bir ahlaki yargının doğru veya yanlış olduğunu bir insan ortalama 6-7 yaşlarında algılar.

hırsızlığın kötü olduğunu, yalan beyanın, tecavüzün kötü bir şey olduğunu, dolandırıcılığın yanlış olduğunu bunu yapan da yaptıran da gayet iyi bilir. bunu bilmemek için akıl sağlığının yerinde olmaması gerekir. bunları yapan insanlar kötülüğü kendine meslek etmiş insanlardır, aydınlığın tam karşısındaki karanlık insanlardır. bir şeyin yanlış olduğunu bile bile yanlışı yapan insanlardır. adam yanlışın yanlış olduğunu biliyor, sen onu nasıl eğiteceksin ? yaptığının yanlış olduğunu söyleyerek mi eğiteceksin onu ? beş parmamığın da beşi bir değil ne yazık ki. suça meyilli insanlar her zaman vardı ve sonsuza dek var olacaklar. eğitim diye bahsedilen olay tamamıyla ütopik bir uygulamadır. dünyanın hiçbir ülkesinde de suç işleyene ceza olmadan sadece eğitim verilme durumuna rastlanılmaması da bunun uygulanabilirliğini gayet de sorgular.

abi selamunaleyküm, cezalandırarak dize getirme yöntemini insanlık tarihinden itibaren en çok kullanan kişi 'tanrı'dır. tanrı-dinlerin çoğu için geçerli, islam'ınki de dahil. allah yani- iki türlü caydırma yöntemi kullanıyor, cezalandırma ve ödüllendirme. ve azıcık etrafınıza bakarsanız pek çok kişi 'korktuğu için' dinden ayrılma veya uzaklaşma sürecini uzatıyor.
iyi günler.

Aleyküm Selam, Muhterem kardeşim.

Görünüş itibariyle savunma konusunda zor bir kulvarda olmamız hasebiyle, düşüncelerimize dünyevi fuzûli şeyler için ayar çekmemiz asla düşünülemez. Hele ki Allah C.C'nin uygulamış olduğu yaptırımları absorbe etmek için hâşâ ve asla!

Ceza zaten suç içindir; Suç ve Ceza. Fakat bu, seçilmesi gereken yegâne yol değil. Allah C.C' bile kullarının bilgilenmesini, bir nevî eğitilmesini Peygamberler göndererek sağlamıştır. Kendilerine bahşedilmiş aklı iyi kullananlar, sunulmuş olan bilgi eğitimi ile cezadan kurtulmuş, diğerleri nefslerine zulüm etmeleri sebebiyle azâba dûçar olmuşlardır.

Hiçbir tarihte göremezsiniz; Yüce yaratıcı asla eğitmeden, bilgilendirmeden cezalandırmamıştır. Âlemlerin Rabbi olan Allah C.C. önce eğitim ve bilgilendirme yolunu seçmişken, kulların direkt cezalandırması akla şâyan olabilir mi?

''Sen yine de affa sarıl, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.'' [Â'raf/199]

Aleyküm Selam, Muhterem kardeşim.

Görünüş itibariyle savunma konusunda zor bir kulvarda olmamız hasebiyle, düşüncelerimize dünyevi fuzûli şeyler için ayar çekmemiz asla düşünülemez. Hele ki Allah C.C'nin uygulamış olduğu yaptırımları absorbe etmek için hâşâ ve asla!

Ceza zaten suç içindir; Suç ve Ceza. Fakat bu, seçilmesi gereken yegâne yol değil. Allah C.C' bile kullarının bilgilenmesini, bir nevî eğitilmesini Peygamberler göndererek sağlamıştır. Kendilerine bahşedilmiş aklı iyi kullananlar, sunulmuş olan bilgi eğitimi ile cezadan kurtulmuş, diğerleri nefslerine zulüm etmeleri sebebiyle azâba dûçar olmuşlardır.

Hiçbir tarihte göremezsiniz. Yüce yaratıcı asla eğitmeden, bilgilendirmeden cezalandırmamıştır. Âlemlerin Rabbi olan Allah C.C, önce eğitim ve bilgilendirme yolunu seçmişken, kulların direkt cezalandırması akla şâyan olabilir mi?

''Sen yine de affa sarıl, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.'' [Â'raf/199]

abi dediğini çok iyi anladım. eğer ki konuyu başlığı 'eğitim mi daha faydalıdır cezalandırma mı' olsaydı çok daha iyi şekilde fikir alışverişinde bulunabilirdik. ancak konu direkt 'cezanladırmalı mı eğitilmeli mi' olunca birini diğerine tercih etme zorunluluğunu yüklenmiş olduk ve bu durumu siz de 'savunması zor bir kulvar' olarak değerlendirerek idrak yeteneği olan herkesin eğitimin cezalandırma karşısında duramayacağını ifade etmişsiniz.

insanların her yaşta eğitilebileceğine inanmıyorum, 30 kişiyi öldürmüş bir suçlu artık eğitilerek düşüncelerinden arındırılamaz. eğer 'insanların suç işlememesi için eğitilmesi mi cezalandırılması mı gerekir' denseydi eğitilmesi derdim. çünkü av köpeğinden üstün olan yanımız bu. ancak suç işlendikten sonra işler değişir. ceza daha iyi bir yaptırımdır.

ayrıca vermiş olduğun ayetin son emrine bakarsan bazı durumlarda kişilere bir şeyin katılamayacağını, bu durumda yüz çevirmemizin gerektiğini vurguluyor.

abi dediğini çok iyi anladım. eğer ki konuyu başlığı 'eğitim mi daha faydalıdır cezalandırma mı' olsaydı çok daha iyi şekilde fikir alışverişinde bulunabilirdik. ancak konu direkt 'cezanladırmalı mı eğitilmeli mi' olunca birini diğerine tercih etme zorunluluğunu yüklenmiş olduk ve bu durumu siz de 'savunması zor bir kulvar' olarak değerlendirerek idrak yeteneği olan herkesin eğitimin cezalandırma karşısında duramayacağını ifade etmişsiniz.

insanların her yaşta eğitilebileceğine inanmıyorum, 30 kişiyi öldürmüş bir suçlu artık eğitilerek düşüncelerinden arındırılamaz. eğer 'insanların suç işlememesi için eğitilmesi mi cezalandırılması mı gerekir' denseydi eğitilmesi derdim. çünkü av köpeğinden üstün olan yanımız bu. ancak suç işlendikten sonra işler değişir. ceza daha iyi bir yaptırımdır.

ayrıca vermiş olduğun ayetin son emrine bakarsan bazı durumlarda kişilere bir şeyin katılamayacağını, bu durumda yüz çevirmemizin gerektiğini vurguluyor.

''Suçlular cezalandırılmalı mıdır, Eğitilmeli midir?''

ile,

''Eğitim mi daha faydalıdır, cezalandırma mı?''

arasında konu temeli olarak ben şahsen pek bir fark göremiyorum. Görenler varsa, bu konuda beni de aydınlatırlarsa ziyâdesiyle memnun kalırım.

Hayvanlardan örnek vermişsiniz, Ne güzel. Bir köpeği kendinize sâdık kalarak, size saygı duymasını sağlamak için önce eğitmelisiniz. Sokakta bulduğunuz bir köpeği, arkanızdan gelmesi için çağırdığınızda sizi takip etmedi diye ona kaba yaptırım, ya da bunu bir suç olarak görüp ceza uygulamanız ne derece doğrudur? Siz önce onu eğitirsiniz, kendinizi tanıtırsınız, sizden zarar gelmeyeceğini öğrenir ve öylece size itaat eder.

Bu durum, aklı olup fikri olmayan canlılarda geçerli iken, Hem aklı, hem de fikri olan canlılar için neden geçerli olmasın?

Âyet-i Kerime'ye gelince;

Siz de takdir edersiniz ki, Eğitilmemiş bir insan câhildir. Vermiş olduğum Âyet-i Kerime'de, Kâlp gözleri mühürlenmiş olup, Eğitildiği hâlde câhil olanlardan yüz çevrilmesi buyrulmuştur.

''Suçlular cezalandırılmalı mıdır, Eğitilmeli midir?''

ile,

''Eğitim mi daha faydalıdır, cezalandırma mı?''

arasında konu temeli olarak ben şahsen pek bir fark göremiyorum. Görenler varsa, bu konuda beni de aydınlatırlarsa ziyâdesiyle memnun kalırım.

Hayvanlardan örnek vermişsiniz, Ne güzel. Bir köpeği kendinize sâdık kalarak, size saygı duymasını sağlamak için önce eğitmelisiniz. Sokakta bulduğunuz bir köpeği, arkanızdan gelmesi için çağırdığınızda sizi takip etmedi diye ona kaba yaptırım, ya da bunu bir suç olarak görüp ceza uygulamanız ne derece doğrudur? Siz önce onu eğitirsiniz, kendinizi tanıtırsınız, sizden zarar gelmeyeceğini öğrenir ve öylece size itaat eder.

Bu durum, aklı olup fikri olmayan canlılarda geçerli iken, Hem aklı, hem de fikri olan canlılar için neden geçerli olmasın?

Âyet-i Kerime'ye gelince;

Siz de takdir edersiniz ki, Eğitilmemiş bir insan câhildir. Vermiş olduğum Âyet-i Kerime'de, Kâlp gözleri mühürlenmiş olup, Eğitildiği hâlde câhil olanlardan yüz çevrilmesi buyrulmuştur.

farkı görürsün diye düşündüm ancak görmemene de ihtimal verip ikinci paragrafta açıkladım. birinde 'suçlular'dan diğerinde ise her insanın doğasında olduğu gibi 'suçlu olma potansiyeli bulunan ancak henüz suçlu olmayan insanlar'dan bahsediyorum. çok fazla köpek yetiştirdim, köpek kendini eğitene değil, yemeğini verene saygı duyar. insanla arasında olması gereken fark da budur değil mi?

abi sen resmen benim işimi kolaylaştırıyosun ya teşekkür ederim ben o kadar iyi açıklayamazdım o ayeti, kastım da o zaten, 30 kişi öldürmüş bi insanın artık diğer insanları gibi olması mümkün değildir. tıpkı 'kalbi mühürlenmiş' olayındaki gibi. cidden teşekkür ediyorum :)

farkı görürsün diye düşündüm ancak görmemene de ihtimal verip ikinci paragrafta açıkladım. birinde 'suçlular'dan diğerinde ise her insanın doğasında olduğu gibi 'suçlu olma potansiyeli bulunan ancak henüz suçlu olmayan insanlar'dan bahsediyorum. çok fazla köpek yetiştirdim, köpek kendini eğitene değil, yemeğini verene saygı duyar. insanla arasında olması gereken fark da budur değil mi?

abi sen resmen benim işimi kolaylaştırıyosun ya teşekkür ederim ben o kadar iyi açıklayamazdım o ayeti, kastım da o zaten, 30 kişi öldürmüş bi insanın artık diğer insanları gibi olması mümkün değildir. tıpkı 'kalbi mühürlenmiş' olayındaki gibi. cidden teşekkür ediyorum :)

Sâbıkasız birini eğitmek kadar doğal bir şey olamaz. Bu, olası bir riske önceden set vurmak için en ideal seçimdir. Bir şekilde suça bulaşmış, (pişman olsun/olmasın) insanları eğiterek, yaptıklarının, yapacaklarının teminatı olmasının önüne geçmek de bence hiç akla aykırı değil.

Beslemek de bir eğitim şeklidir. Bunun için illâ askeri bir disipline gerek yok. Bir köpeğe ekmek verirsin ve onda bir samimiyet uyandırırsın. Hayvanlar anlar ki, bundan zarar gelmez. Şimdi bu canlı beslenerek, kendisine zarar gelmeyeceğini bir nevi öğrenmiş midir? Eğitim de öğrenmek sayılmıyor mu? :)

Âyetler üzerinde tartışmak, hayatta en korktuğum şeydir. Mânevi idrâk hususunda aramızda paralellik mevcut olmadığı için o hususta ikinci bir izaha gerek duymuyorum. Fetva mevkisinde olmadığımdan ötürü de bu frenimi mâzur görün.

Allah'ın buyrukları hususunda yanlış pencerelerden bakarak hemfikir olamamak olası bir durum; Kaldı ki farklı şeyleri savunma işini üstlenmiş insanlar olarak. Varsın izahlarım sizin yolunuzu açsın, işinizi kolaylaştırsın. Allah katında mes'ul olmamak adına ben bir önceki yapmış olduğum izahla yerimi korumayı seçiyorum.

Saygılarımla,

Sâbıkasız birini eğitmek kadar doğal bir şey olamaz. Bu, olası bir riske önceden set vurmak için en ideal seçimdir. Bir şekilde suça bulaşmış, (pişman olsun/olmasın) insanları eğiterek, yaptıklarının, yapacaklarının teminatı olmasının önüne geçmek de bence hiç akla aykırı değil.

Beslemek de bir eğitim şeklidir. Bunun için illâ askeri bir disipline gerek yok. Bir köpeğe ekmek verirsin ve onda bir samimiyet uyandırırsın. Hayvanlar anlar ki, bundan zarar gelmez. Şimdi bu canlı beslenerek, kendisine zarar gelmeyeceğini bir nevi öğrenmiş midir? Eğitim de öğrenmek sayılmıyor mu? :)

Âyetler üzerinde tartışmak, hayatta en korktuğum şeydir. Mânevi idrâk hususunda aramızda paralellik mevcut olmadığı için o hususta ikinci bir izaha gerek duymuyorum. Fetva mevkisinde olmadığımdan ötürü de bu frenimi mâruz görün.

Allah'ın buyrukları hususunda yanlış pencerelerden bakarak hemfikir olamamak olası bir durum; Kaldı ki farklı şeyleri savunma işini üstlenmiş insanlar olarak. Varsın izahlarım sizin yolunuzu açsın, işinizi kolaylaştırsın. Allah katında mes'ul olmamak adına ben bir önceki yapmış olduğum izahla yerimi korumayı seçiyorum.

Saygılarımla,

dediğim gibi her insanı eğitebilirsiniz ama bunun dönemi bellidir. psikoloji de çocuğun, 5 yaşına kadar aldığı eğitimi büyük ölçüde hayatının diğer kısmına yansıttığını ifade ediyor. sonrasında alınan eğitimin başarı ihtimali yok değildir ancak azdır. dolasıyla eğitim maalesef yeterli çözüm olamaz büyük suç işlemiş bir insan için. cezalandırmayı toplumdan soyutlama değil de topluma geri kazandırma olarak algılarsanız bakış açınızı etkileyebilir. köpek konusunda size katılmıyorum, yıllarca beslediğim köpeğe bir dilim salam verirseniz bana duyduğu saygıyı size de duyar. bunu 'eğitimin faydası' olarak değil, köpeğin hayatta kalma içgüdüsüne bağlıyorum. ve aç kalma korkusundan dolayı size sadık kalmasını da köpeğin tabiatın kendisini 'cezalandırması'ndan çekinmesi olarak görüyorum. size sadık kalmasının nedeni sizi sevmesinden ziyade tabiatın sunduğu 'eğer o kişiye sadık olmazsan aç kalacaksın ve öleceksin' düşüncesi yani 'doğal cezalandırma'dan kaçma içgüdüsü diye düşünüyorum. bu durumda da köpeğin sadık olmasını doğal cezalandırma korkusu olarak ifade ediyorum.

eğer başka bir şekilde kendinizi ifade ederseniz ona karşı savunma yapabilirim, benim için de kapanmış oldu bu konu :)

gunumuz liberallasen ekonomisinde egitum ucretleri el yakmakta. benim vatandasim, yurttasimin irzina gececek bir de ustune bedavaya temel cinsellik egitimi alacak ha? oldu olacak bir de onlerine uzanalim isterseniz sevgili arkadaslar. buna sagcisi da solcusu da merkez sag takilan liboslari bile bir yerleriyle guler. masal anlatmayin masal.

Bizler ortada işlenmiş bir suçtan bahsediyoruz , suçu işleyen kişi bunu bilinçsiz bir şekilde yapmıyor. Sonuçlarını bile bile suça girişiyor.
Buna rağmen cezasız bir şekilde yapılacak olan eğitim suçlunun bu kararından vazgeçmesini sağlamaz.
Misal anne ve babalar çocukları bir suç işlediklerinde onun isteklerini yerine getirmeme kararı alıyor.
Buda bir ceza yöntemidir. Kaldı ki biz burada sayısını bile bilmediğimiz milyonca suçtan bahsediyoruz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri