Zemin Sıvılaşması

• Kullanıcı Anu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Taze Bilgi
Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Konuyu nereye açacağımı bilemedim, deprem konusu tazeyken burası daha uygun diye düşündüm.

Yeraltı suyunun olduğu tabakalardaki zeminlerin bir takım etkiler altında katı halini kaybedip sıvı gibi davranması olayıdır zemin sıvılaşması.

Zemin sıvılaşması nerelerde görünür ?
Özellikle kohezyonu ( yapışması-betonlaşması) çok düşün olan bölgelerde görülür. Sıvılaşmaya neden olan başlıca etkiler ;

Yeraltı suyu
Zeminin tipi
Ve konum

Şimdi görsel olarak anlatmaya çalışayım;
nkWEpb.jpg

Zeminimizin herhangi bir kuvvet etkisi olmadan duruşu şekildeki gibidir.
Kohezyonu düşük olan bir zeminde boşlukları su doldurmuş olsun, Bu durumda zemin yapıyı taşımaktadır.

Olası bir deprem sonrasında ise zemin aşağıdaki şekle benzer bir durumda olur.
nkW5xq.jpg

Depreme bağlı daneler birbirinden uzaklaşır ve uzaklaşan boşlukların yerini tamamen su alır. Ve zemin sanki bir sıvı özelliğinde olur.
Bu durumda ne olur ?
Binalar devrilir arkadaşlar ...
Yani şöyle ki ...
1EE_deprem10.jpg

sivilasma.jpg

Ana konuya gelmek istiyorum
Yukarıda bahsettiklerimi anladıysanız sıvılaşmanın ne olduğunu az çok anlamışsınızdır.

Diyelim A noktasında bir deprem oldu. Sizin Konumunuz da B Noktası olsun. B Noktası deprem bölgesi olmamasına rağmen sıvılaşma riski taşır mı ?
evet taşır.

Belli büyüklükteki depremlerin oluşturacağı sıvılaşma tehlikesi uzaklıkları vardır.
Mesela : 6.5 Mw büyüklüğündeki deprem 25.40 km uzaklığa kadar sıvılaşmayı etkileyebilir.
7.5 Mw büyüklüğündeki deprem ise 149.62 km uzaklığa kadar etki edebilir.
Bunun hesaplanması için bir kodlama yazmıştım. Siz de BURADAN kontrol edebilirsiniz ...

Zemin etütleri bu yüzden son derece önemlidir işte.
Bir bina yapılmadan önce yeraltı suları tespit edilip gerekli zemin sıkılaştırma yöntemleriı uygulanmalıdır.
Yoksa deprem bölgesinde olmasanız bile binanız devrilebilir.

Arkadaşlar olabildiğince basit anlatmaya çalıştım, umarım bilgilendirme yapabilmişimdir.

Elinize saglik, konuda ciddi emek var musadenizle sabite aliyorum.

• Beğen
Tepkiler: Anu
https://www.youtube.com/watch?v=rKtBPtqiKzg

Konuyu daha iyi kavramak için kardeşime danıştım, üniversitede hocamız bu videoyu izletti dedi. Daha iyi anladım böylece.

Yaşadığım ilde birçok yerleşim, hatta şuanda gözde yerleşimlerden, yeraltı suyu olan alanlara yapılıyor. Zemini kazdıkça su çıkıyor deniyordu hatta. Zeminin altı veya üstü, denetleyen ile işletenin pek umrunda değil bence.

Babam bu konularda bilgili olduğu az çok bir şeyler öğrenmiştim kendisinden zamanında.
Kumun önemi burada da ortaya çıkıyor inşaatta içinde yanılmıyorsam kil olmayan kum sıvılaşmaya zemin hazırlıyor bu da zamanında yaşadığımız büyük depremlerin neden o kadar hasara neden olduğunu da açıklıyor aslında. Çünkü deprem değil yanlış bina yapımları can kaybına neden olan bildiğimiz gibi.
Mesela şey de var, bu sıvılaşmaya bağlı yıkımların olmaması için radye temel oluşturulur ki alınan hasar en az şekilde olsun.
İnşaat yapımında görmüşsünüzdür illa ki radye temelleri demirlerden bir tabaka gibi.
Konu için gerçekten çok teşekkür ederim.
Bilmediğim birkaç şey daha varmış.

• Beğen
Değerli paylaşım ve bilinçlendirme için teşekkürler Anu

• Beğen
Tek tek cevap verip gereksiz flood olsun istedim. O Yüzden toplu cevabı bekledim, yanlış anlaşılmaması dileğiyle.

Beyefendinin konularını okuyunca içime öküz oturuyor. Emeğinize sağlık.
Bunlar gerçek şeyler. Özellikle deprem kuşağı olan ülkemizde maalesef bu konular Aleyna Tilki ya da Şeyma subaşı kadar konuşulmuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=rKtBPtqiKzg

Konuyu daha iyi kavramak için kardeşime danıştım, üniversitede hocamız bu videoyu izletti dedi. Daha iyi anladım böylece.

Yaşadığım ilde birçok yerleşim, hatta şuanda gözde yerleşimlerden, yeraltı suyu olan alanlara yapılıyor. Zemini kazdıkça su çıkıyor deniyordu hatta. Zeminin altı veya üstü, denetleyen ile işletenin pek umrunda değil bence.

Gerekli parametreler hesaplandığı zaman, zemine yapılacak müdahaleler belirlenebilir. Enjeksiyon ya da sıkılaşma çalışmaları yapılabilir. Ama Maalesef yapılmıyor.

Babam bu konularda bilgili olduğu az çok bir şeyler öğrenmiştim kendisinden zamanında.
Kumun önemi burada da ortaya çıkıyor inşaatta içinde yanılmıyorsam kil olmayan kum sıvılaşmaya zemin hazırlıyor bu da zamanında yaşadığımız büyük depremlerin neden o kadar hasara neden olduğunu da açıklıyor aslında. Çünkü deprem değil yanlış bina yapımları can kaybına neden olan bildiğimiz gibi.
Mesela şey de var, bu sıvılaşmaya bağlı yıkımların olmaması için radye temel oluşturulur ki alınan hasar en az şekilde olsun.
İnşaat yapımında görmüşsünüzdür illa ki radye temelleri demirlerden bir tabaka gibi.
Konu için gerçekten çok teşekkür ederim.
Bilmediğim birkaç şey daha varmış.

Etkileyen çok faktör var tabi. Zeminin bir de büyütme etkisi var biz buna şiddet diyoruz. Büyük ile şidded aynı değil. Bu konuya da değineceğim.
Hatta hatta bir binanın zemin türüne göre kaç kat çıkılması gerektiği bile etkiliyor yıkımları.

Değerli paylaşım ve bilinçlendirme için teşekkürler Anu

Zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ediyorum

Geri