Anu
Üye
-
-
-
-
-
- Web sitesi
- fikrielmas.com.tr
Konuyu nereye açacağımı bilemedim, deprem konusu tazeyken burası daha uygun diye düşündüm.
Yeraltı suyunun olduğu tabakalardaki zeminlerin bir takım etkiler altında katı halini kaybedip sıvı gibi davranması olayıdır zemin sıvılaşması.
Zemin sıvılaşması nerelerde görünür ?
Özellikle kohezyonu ( yapışması-betonlaşması) çok düşün olan bölgelerde görülür. Sıvılaşmaya neden olan başlıca etkiler ;
Yeraltı suyu
Zeminin tipi
Ve konum
Şimdi görsel olarak anlatmaya çalışayım;
Zeminimizin herhangi bir kuvvet etkisi olmadan duruşu şekildeki gibidir.
Kohezyonu düşük olan bir zeminde boşlukları su doldurmuş olsun, Bu durumda zemin yapıyı taşımaktadır.
Olası bir deprem sonrasında ise zemin aşağıdaki şekle benzer bir durumda olur.
Depreme bağlı daneler birbirinden uzaklaşır ve uzaklaşan boşlukların yerini tamamen su alır. Ve zemin sanki bir sıvı özelliğinde olur.
Bu durumda ne olur ?
Binalar devrilir arkadaşlar ...
Yani şöyle ki ...
Ana konuya gelmek istiyorum
Yukarıda bahsettiklerimi anladıysanız sıvılaşmanın ne olduğunu az çok anlamışsınızdır.
Diyelim A noktasında bir deprem oldu. Sizin Konumunuz da B Noktası olsun. B Noktası deprem bölgesi olmamasına rağmen sıvılaşma riski taşır mı ?
evet taşır.
Belli büyüklükteki depremlerin oluşturacağı sıvılaşma tehlikesi uzaklıkları vardır.
Mesela : 6.5 Mw büyüklüğündeki deprem 25.40 km uzaklığa kadar sıvılaşmayı etkileyebilir.
7.5 Mw büyüklüğündeki deprem ise 149.62 km uzaklığa kadar etki edebilir.
Bunun hesaplanması için bir kodlama yazmıştım. Siz de BURADAN kontrol edebilirsiniz ...
Zemin etütleri bu yüzden son derece önemlidir işte.
Bir bina yapılmadan önce yeraltı suları tespit edilip gerekli zemin sıkılaştırma yöntemleriı uygulanmalıdır.
Yoksa deprem bölgesinde olmasanız bile binanız devrilebilir.
Arkadaşlar olabildiğince basit anlatmaya çalıştım, umarım bilgilendirme yapabilmişimdir.
Yeraltı suyunun olduğu tabakalardaki zeminlerin bir takım etkiler altında katı halini kaybedip sıvı gibi davranması olayıdır zemin sıvılaşması.
Zemin sıvılaşması nerelerde görünür ?
Özellikle kohezyonu ( yapışması-betonlaşması) çok düşün olan bölgelerde görülür. Sıvılaşmaya neden olan başlıca etkiler ;
Yeraltı suyu
Zeminin tipi
Ve konum
Şimdi görsel olarak anlatmaya çalışayım;
Zeminimizin herhangi bir kuvvet etkisi olmadan duruşu şekildeki gibidir.
Kohezyonu düşük olan bir zeminde boşlukları su doldurmuş olsun, Bu durumda zemin yapıyı taşımaktadır.
Olası bir deprem sonrasında ise zemin aşağıdaki şekle benzer bir durumda olur.
Depreme bağlı daneler birbirinden uzaklaşır ve uzaklaşan boşlukların yerini tamamen su alır. Ve zemin sanki bir sıvı özelliğinde olur.
Bu durumda ne olur ?
Binalar devrilir arkadaşlar ...
Yani şöyle ki ...
Ana konuya gelmek istiyorum
Yukarıda bahsettiklerimi anladıysanız sıvılaşmanın ne olduğunu az çok anlamışsınızdır.
Diyelim A noktasında bir deprem oldu. Sizin Konumunuz da B Noktası olsun. B Noktası deprem bölgesi olmamasına rağmen sıvılaşma riski taşır mı ?
evet taşır.
Belli büyüklükteki depremlerin oluşturacağı sıvılaşma tehlikesi uzaklıkları vardır.
Mesela : 6.5 Mw büyüklüğündeki deprem 25.40 km uzaklığa kadar sıvılaşmayı etkileyebilir.
7.5 Mw büyüklüğündeki deprem ise 149.62 km uzaklığa kadar etki edebilir.
Bunun hesaplanması için bir kodlama yazmıştım. Siz de BURADAN kontrol edebilirsiniz ...
Zemin etütleri bu yüzden son derece önemlidir işte.
Bir bina yapılmadan önce yeraltı suları tespit edilip gerekli zemin sıkılaştırma yöntemleriı uygulanmalıdır.
Yoksa deprem bölgesinde olmasanız bile binanız devrilebilir.
Arkadaşlar olabildiğince basit anlatmaya çalıştım, umarım bilgilendirme yapabilmişimdir.