Z kuşağının işverenlerden talepleri

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Dijital pazarlama ve Reklamcılık alanı

Dizi, film sektöründe ay yapımin afişlerinin çogunu biz yapiyoruz.

Arada bir sinema filmlerinin backstage'lerini cekiyoruz

Ama sizin işiniz çok zor. Dizi film sektoru ölmuş. Biz bu sektöre son zamanlarda calişamiyoruz çünkü komik rakamlar teklif ediyorlar

ben post tarafındayım; kurgu, motion. ama esas alanım compositing/vfx. yeni açılan butik şirketler pastadan pay alabilmek için çokça fiyat kırıyor. o yüzden piyasa bitiklerde. eskiden işin ederi vardı; bu durum en çok yapımcıların işine geliyor. o komik rakamları da o yüzden teklif edebiliyorlar. şubat'ta yaptığımız bi vizyon işinin ödemesi daha geçen geldi mesela. adam ana parasını vadeliye yatırıp, faiziyle senin alacağını karşılıyor. ulusaldaki bazı haftalıkların haklarını yemeyeyim ama; ogm, tims vs. ödemeleri çok geciktirmez.

ben post tarafındayım; kurgu, motion. ama esas alanım compositing/vfx. yeni açılan butik şirketler pastadan pay alabilmek için çokça fiyat kırıyor. o yüzden piyasa bitiklerde. eskiden işin ederi vardı; bu durum en çok yapımcıların işine geliyor. o komik rakamları da o yüzden teklif edebiliyorlar. şubat'ta yaptığımız bi vizyon işinin ödemesi daha geçen geldi mesela. adam ana parasını vadeliye yatırıp, faiziyle senin alacağını karşılıyor. ulusaldaki bazı haftalıkların haklarını yemeyeyim ama; ogm, tims vs. ödemeleri çok geciktirmez.
Setlerde ışıkçısından tut, makyajcisina kadar çok dost edindim. Sinemaya son işimi 1 sene önce yaptım gerçekten butcelendirme anlamında ite kaka gitti zaten.

Setteki herkes kısıtlı bütçeden sikayetciydi. Ve sizin dernekleriniz ya da topluluklarınız da var hepsi isyanda biliyorum. Yani sinema calisanlarinin daha dogrusu.

Ama işte biz vadeli ödeme kabul etmiyoruz peşin odeyebilenle Calisiyoruz ama o da geciktiriyor. Bizde 6 ay geriden gelen marka var. Ama yine de sizinki kadar vahim değil durum.

Setlerde ışıkçısından tut, makyajcisina kadar çok dost edindim. Sinemaya son işimi 1 sene önce yaptım gerçekten butcelendirme anlamında ite kaka gitti zaten.

Setteki herkes kısıtlı bütçeden sikayetciydi. Ve sizin dernekleriniz ya da topluluklarınız da var hepsi isyanda biliyorum. Yani sinema calisanlarinin daha dogrusu.

Ama işte biz vadeli ödeme kabul etmiyoruz peşin odeyebilenle Calisiyoruz ama o da geciktiriyor. Bizde 6 ay geriden gelen marka var. Ama yine de sizinki kadar vahim değil durum.

pandemi öncesi daha tutarlı rakamlar vardı ama şimdi kaşeler hepten dengesizleşti. genelde istenilen rakam üzerinden değil de yapımcının pazarlıkta son önerdiği rakama çalışıyorsun. üstüne isim yapmış firmaların bir çoğu inhouse personel sayısını azaltıyor vs. çokça ekonomiyi bahane ediyorlar ama mesele faizler; vadeli parasına, %45'e varan faizlere bağımlı oldular artık. riskli yatırım gözüyle de bakabiliyor işe. dediğin gibi dijital ajanslar daha şanslı; etki alanları ve müşteri portföyleri bize göre daha da genişledi.

Akıllı bina denilen binalardan birinde çalışıyorum. Arkadaşım zor bir dönemden geçiyor, birkaç yılı vardır. Ofisten dışarı çıktık, yangın merdivenlerinde pencerenin orada konuşuyoruz. Birden konuşurken ağlamaklı oldu, biraz ağladı, “ya” dedi, “bu binaya her şeyi düşünmüşler de, bir ağlama odası yapamamışlar” :d canım benim, bu da Y kuşağı:d Oyun alanı filan beni şaşırttı ama işte bak bu kuşak farkı:d Aslında gayet insanlık onuruna yakışır cinsten talepler, her sektör kaldırmaz tabii, atıştırmalık alanı filan jfjf Genele yayılamaz belki ama kısmen çalışır. Bir reklam vardı hatırlar mısınız, ay ne reklamıydı ki bu… “o ne özgüven o” diyordu… heh bu talepler bu tepkiyle karşılaşabilir:d Bilmem zaman değişiyor, belki bunlar da uygulanabilir bir hale gelir genelde… Bekleyip göreceğiz.

Son düzenleme:
ağlama odası iyiymiş. eski şirkette içinde sadece kum torbası ve yazıcı olan stres odası talebinde bulunmuştum. markaya ya da projeye sinirlenince bastıracaksın müşterinin resmini, yapıştıracaksın kum torbasına. giyeceksin eldivenleri. allah yarattı demeden baaaam güüümm.

Ben sektörümüzde yer alan bir şirketin (ismini vermiyim şimdi dijital pazarlama sektörü diyorum yazarsam anında keşfederler.) yan hak ve desteklerden bahsediyim:

• Tüm ekibe ChatGPT Premium erişimi
  • Sürekli eğitim programı
  • Takım oyunları, etkinlikler, oryantasyon
  • sosyal sorumluluk projelerine katılım
  • Hibrit Çalışma
  • Kış aylarında uzaktan çalışma
  • Doğum günü izni
  • kadın çalışanlara ücretsiz HPV aşısı
  • özel sağlık sigortası
  • ofiste langırt (kaybeden ekibe bir şey ısmarlıyor)
  • sigara içmeyen çalışanlara 4 gün ek izin
  • performansa bağlı periyodik zam 3 ayda da olabilir 6 ayda da olabilir 12 ayda da olabilir
  • maaşın 4 katı kadar avans çekme
  • mesai zorunluluğu yok görevi bitirip çıksın
  • dinlenme ve uyku için mola saatini beklemeye gerek yok
  • haftada 4 gün çalışma
  • anne adayları için her ay 1 gün kontrol izni
  • yabancı dil öğrenen bir kişiye ek 2500 TL maaş bonusu
  • kadın çalışanlara yılda 12 gün regl izni
  • mental olarak iyi hissetmiyorsanız mental izin
  • baba adaylarına 8 hafta babalık izni
  • her çalışana macbook
  • 3 ayda bir açık hava etkinliği
bunların hepsi tek bir şirkette verilen haklar
Adi ne sirketin ?

Avrupanin gobeginde calisiyorum birak bunlari isyerinde yemek bile verilmiyor....

Adi ne sirketin ?

Avrupanin gobeginde calisiyorum birak bunlari isyerinde yemek bile verilmiyor....

bu anlamda sektörümüzde örnek aldığımız bir şirket
bizim şirket değil ama bizim şirket de bu yolda ilerliyor (şirket benim bu arada. :D )

Ancak özelden yazabilirim
Edit: ya da yazayım ya aman Webtures

Ben sektörümüzde yer alan bir şirketin (ismini vermiyim şimdi dijital pazarlama sektörü diyorum yazarsam anında keşfederler.) yan hak ve desteklerden bahsediyim:

• Tüm ekibe ChatGPT Premium erişimi
  • Sürekli eğitim programı
  • Takım oyunları, etkinlikler, oryantasyon
  • sosyal sorumluluk projelerine katılım
  • Hibrit Çalışma
  • Kış aylarında uzaktan çalışma
  • Doğum günü izni
  • kadın çalışanlara ücretsiz HPV aşısı
  • özel sağlık sigortası
  • ofiste langırt (kaybeden ekibe bir şey ısmarlıyor)
  • sigara içmeyen çalışanlara 4 gün ek izin
  • performansa bağlı periyodik zam 3 ayda da olabilir 6 ayda da olabilir 12 ayda da olabilir
  • maaşın 4 katı kadar avans çekme
  • mesai zorunluluğu yok görevi bitirip çıksın
  • dinlenme ve uyku için mola saatini beklemeye gerek yok
  • haftada 4 gün çalışma
  • anne adayları için her ay 1 gün kontrol izni
  • yabancı dil öğrenen bir kişiye ek 2500 TL maaş bonusu
  • kadın çalışanlara yılda 12 gün regl izni
  • mental olarak iyi hissetmiyorsanız mental izin
  • baba adaylarına 8 hafta babalık izni
  • her çalışana macbook
  • 3 ayda bir açık hava etkinliği
bunların hepsi tek bir şirkette verilen haklar
Ekli dosyayı görüntüle vcompress_124.mov

Emrah Safa Gürkan hocam harika cevap vermiş.

“İsteyin gençler. 75 yaşındaki adamlar istiyor da siz isteyince mi problem oluyor?

Sınavlara hazırlan, dört sene oku, dil öğren… Dışarıda bir hamburger-kola 600–700 lira olmuş. 40 bin lira maaşa bir de muhtemelen fazla mesai yapacak bu çocuklar.

Televizyonlar gençlerin sesi olacağına, en uç örnekleri alıp genelleme yapıyor. Onlara da bravo gerçekten.

Profesör maaşı 100 bin lira. Ona rağmen, yine de “isteyin” diyorum. Akademisyenler de istesin.

Biri “Makul mü bu istekler, bilemiyorum” demiş.
Makul ne, kimin “aklı” o mesela?

2 milyon euroya saat var, insanlar bunları takıyor. Bu makul mü?

Bir insan, tek bir hayatta 100 milyar dolar servet yapıyor. Bu ne kadar makul? 1 milyon asgari ücret hatta daha fazlası…

Makulü biraz da üsttekiler düşünsün. Size ne ya?”

pandemi öncesi daha tutarlı rakamlar vardı ama şimdi kaşeler hepten dengesizleşti. genelde istenilen rakam üzerinden değil de yapımcının pazarlıkta son önerdiği rakama çalışıyorsun. üstüne isim yapmış firmaların bir çoğu inhouse personel sayısını azaltıyor vs. çokça ekonomiyi bahane ediyorlar ama mesele faizler; vadeli parasına, %45'e varan faizlere bağımlı oldular artık. riskli yatırım gözüyle de bakabiliyor işe. dediğin gibi dijital ajanslar daha şanslı; etki alanları ve müşteri portföyleri bize göre daha da genişledi.

siz ayda yılda bir çıkan sinema ya da reklam filmleri olursa şanslısınız çok niş bir sektör

bizim tarafta bir çok hizmet kalemi var ve hizmetin genel adı "marka yönetimi" olduğu için hizmet verilecek şirket bulmak çok kolay oluyor. Kreatif destekli dijital ajans olduğumuz için adamın şirketinin marka ismini bulmak ve kurumsal kimliğinden başlıyoruz, websitesi, sosyal medyası, prodüksiyonu, dijital projeleri derken küçük ölçekli reklam filmlerine kadar, sonuna kadar ne varsa götürüyoruz.

Şimdi de yapay zeka ile video üretme ajansları türedi. O yüzden sizin farklı dallara kaymanız gerekiyor gibi geliyor bana

siz ayda yılda bir çıkan sinema ya da reklam filmleri olursa şanslısınız çok niş bir sektör

bizim tarafta bir çok hizmet kalemi var ve hizmetin genel adı "marka yönetimi" olduğu için hizmet verilecek şirket bulmak çok kolay oluyor. Kreatif destekli dijital ajans olduğumuz için adamın şirketinin marka ismini bulmak ve kurumsal kimliğinden başlıyoruz, websitesi, sosyal medyası, prodüksiyonu, dijital projeleri derken küçük ölçekli reklam filmlerine kadar, sonuna kadar ne varsa götürüyoruz.

Şimdi de yapay zeka ile video üretme ajansları türedi. O yüzden sizin farklı dallara kaymanız gerekiyor gibi geliyor bana

piyasa durgun deniyor ama depo, kala, anima gibi büyük prodüksiyonlar reklamda hala yardırıyor. ama tabi markalar 10 sene öncesi gibi yüksek bütçeler ayıramıyor artık.

uzun metrajda dediğin gibi durum içler acısı. gişe komedisi ya da dandik korku filmleri ağırlıkta hep. daha nitelikli işler dijital platformlara kaydı. son yaptığımız iş netflix işi mesela. öncesinde gişede çakılan bi tane komedi yaptık bu sene. kimse sinemaya gitmiyor. yapımcı da ya işi yurtdışına ya da dijital platformlara satıyor zaten, esas kazanç oradan. türkiye pazarını görerek bile bile lades demiyor. o da kendi yolunda.

markalı tasarım işi bana göre değil. pandemi dönemi 2 sene bir ajansta çalıştım. markaya laf anlatmak kadar yorucu çok az şey deneyimledim diyebilirim. mesela hayat kimya çok zor bir müşteri. 45 saniyelik bi molped işini 6 ay kilitleyemedik. revize üstüne revize.

sizin en büyük kozunuz sosyal medya zaten. dehşet bir üretim/tüketim sirkülasyonu var. ertesi güne daima yeni içerik üretmen gerekebiliyor. yapay zekayla alakalı mesleki anlamda çok karamsar değilim. üçüncü parti ai yazılımları ae, nuke, flame'e de adapte ediyorlar uzun süredir. yani aslında bizi tamamen ıskalayan bir durum söz konusu değil.

bu arada işin ameliliği yine duruyor tabi. ai yoluyla net şekilde çözülen hiçbir şey yok. yeri geliyor 2500 kare mask yapıyorsun. şu an için o işlerde kullandığım en etkili yapay zeka da junior'lar bu yüzden, eehehehe. bolca arkamdan küfür ediyorlardır ama yapacak bişey yok. pişmeleri lazım.

Geri