Yokluk var mıdır?

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Doğmadan önce aksine daha çok varlık vardır.
Sizin cümlelerinize göre konuşacak olursak eğer ,
Öldükten sonra ne olduk ? Anlat bakalım.Yokluk budur da diyebiliriz.
Ezel ve ebedi hayat yokluğu ifade etmez bayım.

haklısınız gerçekten ayrıca şurasını da savunurum işin İnsan akıl edebielceği her kavram sonradan yaratılmıştır akıl edemeyeceği tek şey vardır ya görmemizin veya algılamamızın izin verilmemesi ve Allahın kendsidir;)

Önce samanyolu nu düşünün,sonra onun biraz daha dışına çıkın.Daha sonra herşeyi siyah bi görüntü haline getirin.Yaratanın olmadığını,onun bile olmadığını. Hiç olmadığımızı.Evrenin olmadığını.Galaksilerin felan.Hiçbir şey yok.Hiçte olmadı.
Sonra raporu tutuştururlar gönleğe.

Nasıl ki doğduğumuz zamanlar hafızalarda yok, 3-4 yaşlarından itibaren hatırlıyorsak, bu da yokluktur bence :)

Yokluk sizce var mıdır ? varlık ise var olmayan nedir?

Yokluğun var olduğunu düşünüyorsanız ispatlayabilir misiniz ?​

Yokluk bir var oluştur, var oluş bir hiçliktir Ve hiçlikte yine bir yokluktur. Bu süreç bu şekilde ilerler durur.

Bilimsel açıdan bakıldığında : Her değişim bir öncesini takip eden bir bütünlük içerisindedir.
Hiç bir şey sonsuza kadar yokluğun içerinde kalamaz. Her koşulda kendini varlığın oluşuna teslim eder ve etmek zorundadır.
Eğer sistem bozulursa, sistemin getirdiği zorluklar ortaya çıkar.

Dini açıdan bakıldığında; Varoluşumuz, Allahın bizi yoktan (yokluktan) var edilmesiyle oluşur.
Peki Allah yoktan mı var edildi yoksa var olan yokluktan mı oluştu?

Görüşler için teşekkür.

Peki Allah yoktan mı var edildi yoksa var olan yokluktan mı oluştu?

Düşünceleriniz için teşekkür ederim.Mesajımı alıntı yapmanıza dayanarak son mesajınızdaki soruya düşüncelerimi yansıtmak istiyorum.

Benim bu konuda hakkındaki görüşüm yokluğunda sadece bir ''İnanç''tan ibaret olduğu.Yani yokluk kanıtlanamaz.Deniz kızı diye bir varlığın olduğuna,3 kafalı ejderhaların olduğuna inanmıyorum diyebiliriz.Ancak var olmadıklarını kanıtlayamayız.Dünyanın sularını,Evrende bünyesinde su olan yıldızların sularını karış karış yüzmemişizdir ki deniz kızı ''yoktur''a kesinlik katabilelim,evrende bit kadar,belkide daha küçük kalan samanyolu galaksisini bile aşamadıkki başka galaksilerde,o galaksilerin yıldız yada diyarlarında üç kafalı ejderha yoktur diyebilelim.Bana uçamadığınızıda kanıtlayamazsınız.Tamam biyoloji kitapları karıştırsanız üç beş ''Oha insan uçar mı ? ne alaka,görmüyor musunuz bütün bilim kaynaklarında kanatsız olduğu yazıyor'' Ancak takdir edersiniz ki şuanki bilimin verileri bunlar.Belki siz bütün dna/genetik yapısı insanla aynı olan,evrenin başka bir diyarından gelen ancak şuan ki bilim ispatlayamayacağı kanatlara sahip olan bir canlısınız.Çok çok saçma.Ama çok küçükte olsa böyle bir ihtimal var.%100 kesin değil.Allah'ın varlığı ile ilgili görüşüme gelirsekte...Ben Allah'ın canlıları ırgalyan sıfatların dışında olduğuna inanırım.İnsan beyni sınırlıdır.Sınırlı birşeyde sınırsızı düşünemez.Sınırsızla,sonsuzla ilgili yargılarda bulunamaz.Allah'ın varlığının,cemalinin bir insanın algı potansyelinin çok üstündedir.Maymunlar uçamadığı gibi,Filler kimya'dan anlamadığı gibi,karıncalar boksör olamadığı gibi,İnsanda evrenle ve Allah'la ilgili pek çok şeyi açıklayamaz kendi düşünceme göre...Her canlının bir kapasitesi ve sınırı vardır.

Descartes in dediği gibi düşünüyorsam varım eh yokluğu düşünebiliyorsak ??

bir Halife sözüdür tam hatırlayamadığım için isim veremedim ama der ki Allah olmayan bir şeyi düşündürtmezmiş bu ulaşabileceğimiz veya ulaşamayacağıız şekillerde de olabilir tabiki

ve her Kavram Allah tarafından yaratılmıştır yoklukta bunlardan biri he alıgılayamıyo olmamız bunu değiştirmez sonsuzluk diye de bi kavram vardır ama algı dışıdır gibi vs örnekler verebiliriz

@Banette Eğer insanların beyni sınırlı olsaydı, şu anda bilim bu duruma gelemezdi.

İlk başta matematik oluşmazdı daha sonra fizik ve sonra da biyoloji
Bu her şekilde gider durur. Yani bilimsel olan hiç bir şeyin durumu olamazdı.
Ölmeseydi bir Dolly de farklı bir durumu oluştururdu.

Sınırlı olan bir şey sınırsızı devam ettiremez. Demek ki sınırlı değil verdiğim örnekleri düşünürsek.
O halde Allah'ın da varlığını düşünmek için biraz daha sınırımızı zorlamalıyız.
Yoksa aman yok diyip gitmek daha basit gelir insana.

@AeQUiTaS Neden algı dışına bırakılmış sonsuzluk, amaç nedir ki?

sonsuzluk diye bir kavram var ama bu henüz algıalyamayacağımız bşey yani şuan tek algımız zaman bu konuda hereşyin bir zamanı olduğu o yüzden algı dışı olduğunu ifade ettim algılayamasaktatam manası ile (ölümsüzlüğü henüz tatmadığımız için) bu kavram vardır demek istedim yokluğunda var olduğu gibi

Özetle; Afrika'daki küçük çocuklar yokluk içinde değilde varlık içerisinde yaşıyorlarsa ben,bi şey bilmiyor damgası yemeye hazırım.

@Banette Eğer insanların beyni sınırlı olsaydı, şu anda bilim bu duruma gelemezdi.

İlk başta matematik oluşmazdı daha sonra fizik ve sonra da biyoloji
Bu her şekilde gider durur. Yani bilimsel olan hiç bir şeyin durumu olamazdı.
Ölmeseydi bir Dolly de farklı bir durumu oluştururdu.

Sınırlı olan bir şey sınırsızı devam ettiremez. Demek ki sınırlı değil verdiğim örnekleri düşünürsek.
O halde Allah'ın da varlığını düşünmek için biraz daha sınırımızı zorlamalıyız.
Yoksa aman yok diyip gitmek daha basit gelir insana.

@AeQUiTaS Neden algı dışına bırakılmış sonsuzluk, amaç nedir ki?

İnsan beyni tabii ki ilerler.Ben ilerlemez demedim.Sınırlıdır dedim.Varlık olan ''Su'' da sınırlıdır.Ancak siz onu bir yokuştan salın durmadan akar gider.Evrimle ilgili bir konuda insan beyninin gelişimine ve ilerleyişine değinmiştim.İnsan beyninin sınırlı olmasından kastım her güçteki enerjiyi,tiniyi algılayamamasıdır.Naçizane kendi fikrimdir.Dünyada yaşayan canlılara baktığınızda hepsinin bir sınırı var.Karıncaların boksör olamamasından,fillerin uçamamasından bahsetmiştim yanlış hatırlamıyorsam.Evrende herşeyle bütün olduğumuz inancında olduğumdan, ''İNSAN'' olmamız bizi diğerlerinden denksel anlamda ayırmaz.Bizimde kendi çapımıza göre sınırımız vardır yani.He bu sınır çemberimiz genişler,ilerler, ama çember mutlaka vardır gene,Kırılmaz.

Varlık ve yokluk birer kavram olarak vardır. Varlığını sürdüren bu kavramlardan yokluk; tüm diğer olumsuz sıfatlar gibi, olumlunun yokluğunda var olan bir kavramdır.

Yani yokluk, varlığın yokluğunda varlık bulur. Göreceli olması veya olmaması başka bir konudur.

Varlık varsa, varoluş içerisinde yerini alır. Fakat içerisinde bulunan şartlar dahilinde canlı, varlığın olmadığını düşünür veya varlığı herhangi bir şekilde hissedemez ise, algılayamaz ise bunun adı varlık için yokluktur. Ama özünde algılanamayan şey orada olabilir. Göreliliği bu şekilde dallandırıp budaklandırmak mümkün.

Sonuç olarak, maddesel yoksunluğu ifade etse de, yokluk kavram olarak vardır ve varlığın olduğu her yerde var olmaya devam edecektir.

hani şu : "söyle sözünü ve parçalan!" veya, sözün bitiği yer yokluk...Necip Fazol söylrsin
(yok) bir (var)dır;
geçit vermez;
dar mı , dardır!

(yok) bir (yok)tur;
akıl ermez.
ne de çoktur!

(var) bir (yok)tur;
yusyuvarlak
dönen oktur.

(var) bir (var)dır;
o'na varmak ....
bu kadardır!

Varligin olmadigi yerde her zaman karsimiza cikacak.
Hi birde yorumlarda allah in varligi sorgulaniyor gibi algiladim. Neden olmasin? Insan beyni sinirli olabilir ama dusunmenin sinirlarini genis tutmakta elimizde. Mesela olecegim ve hersey bitecek yok olacagim diye dusunebilirimde ya da oldukten sonra dirilecegim asil o zaman hayat basliyor diyebilirim de. Goreceli aslinda. Insan gormedigi algilamadigi herseyi yok sayabiilirde. Ve ya daima suphe icinde olabilirde. Madde olarak baktigimizda hic birsey yoktan var edilemez bicim degistirir. Evren icinde ayni dusuncelerim gecerlidir.

siz hiç yokluk görmemişsiniz anlaşılan

Yokluk sizce var mıdır ? varlık ise var olmayan nedir?
Yokluğun var olduğunu düşünüyorsanız ispatlayabilir misiniz ?

Görüşleriniz neler (=

Varlığı ispatlayamayız ki yokluğa sıra gelsin ..
Maddesel gerçeklik dediğimiz her şey beyine giden sinir hücrelerinde bitiyor .. Kes o bağlantıyı bak bakalım kalıyor mu etrafta gerçeklik !!

Geri