Yokluk var mıdır?

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Yokluk sizce var mıdır ? varlık ise var olmayan nedir?
Yokluğun var olduğunu düşünüyorsanız ispatlayabilir misiniz ?

Görüşleriniz neler (=

Yokluk yoksa yokluğun yokluğu mu var öyleyse ? :p yani yokluk var oldu gene :p Görüşünüz için teşekkür :)

yokluktan degil o insanların doyumsuzlugundan bence :)

Farklı bir bakış açısı.Düşüncen için teşekkür SuqArbOy

Diğer arkadaşlar ne düşünüyor bu konuda acaba ? çok merak ediyorum :p

Yok mudur ? diyesim geldi. :p
Bana herşeyin varlığını açıklayın size yokluk yoktur diyim.
Ben değil Necip Fazıl noktayı koysun.:)

(Yok) bir (var)dır;
Geçit vermez;
Dar mı, dardır!

(yok) bir (yok)tur;
Akıl ermez.
Ne de çoktur!

Yok mudur ? diyesim geldi. :p
Bana herşeyin varlığını açıklayın size yokluk yoktur diyim.
Ben değil Necip Fazıl noktayı koysun.:)

(Yok) bir (var)dır;
Geçit vermez;
Dar mı, dardır!

(yok) bir (yok)tur;
Akıl ermez.
Ne de çoktur!

Güzel görüşün için teşekkürler Eva :p

Göreceli bir kavram.hem vardır hem yoktur dıyebılırım.kim bilir benim yokluk diye cektıgım baska bır kısının varlıgıdır.
Su varki varlıgın oldugu durumda varlıgı sorgulamakta cogu zaman yokluk yaratır.

Göreceli bir kavram.hem vardır hem yoktur dıyebılırım.kim bilir benim yokluk diye cektıgım baska bır kısının varlıgıdır.
Su varki varlıgın oldugu durumda varlıgı sorgulamakta cogu zaman yokluk yaratır.

Katılıyorum üstadıma(:

bilim açısından bilemicem ama Kuran - ı Kerimde bu durum şöyle bildirilmiştir.

“O (Allah)’dur. Gökleri, yeri ve aralarında olanları altı günde yarattı” (Furkan/59).

ayeti kerimeye göre yorumum her şeyi yaratan Allahtır, hiçbir şey yokken Allah vardı ve kıyamet koptuğunda baki kalacak odur.Allah her şeyin yaratıcısıysa, yaratılan ''her şey'' yaratılmadan önce yokturlar zaten =)

yokluk vardır çeken bilir diyorum :D
fazla yorum yapamicam

Yokluk... :)

Doğmadan önce neydin ? Anlat bakalım. Yokluk budur :)

arkadaşlar olmayan birşeyi ifade etmek zaten mümkün değildir ifade edebiliyorsak vardır Allah olmayan birşeyi insana düşürdürmez öyle değil mi ? ki düşünmediğimiz bir şeye yok demek gibidir bu mantık:)

''Sonum yokluk olsa, bu varlık niye?'' demiş Necip Fazıl. Burada mühim olan varlığa vâkıf olabilmektir. Varlık olduktan sonra yokluğun olması da, olmaması da bir önem teşkil etmez. Zira varlık yoksa yokluk da yok; varlık varsa, yokluk da vardır!

21lilfr.jpg

''Sonum yokluk olsa, bu varlık niye?'' demiş Necip Fazıl. Burada mühim olan varlığa vâkıf olabilmektir. Varlık olduktan sonra yokluğun olması da, olmaması da bir önem teşkil etmez. Zira varlık yoksa yokluk da yok; varlık varsa, yokluk da vardır!

21lilfr.jpg

Beste arkadaşımla hemfikirim.

Allahın ezelden beri olduğuna inanıyorsak yokluğunda var edildiğini anlamamız gerekir düşünün sürekli genişleyen bu evren var edilmeden ne vardı? hiçbir şey yoktu aklımızın almayacağı bişey bu Allah evreni yarattı boşluk yaratıldı yani buda bir kavramsa yoklukta yaratılan birşey her kavram gibi:)

yokluk var ise bir şeyde olmak zorunda, yokluk ve varlık bir birine bağlı birbirini tamamlayan kavramlar, evren var olduğuna göre daha önceden yokluğunda var olmak zorunda olduğu sonucuna ulaşırız...

Varlık-yokluk,madde-anti madde.Bilimsel açıdan bakarsak hiçbirşey yoktan var edilemez,vardan yok edilemez.Sadece biçim değiştirir.Bir insanı ele alalım mesela.Doğmadan önce anne ve babanın vücudu gerekli spermleri üretti yapıtaşlarını alıp sonra cinsel birleşme gerçekleşti,sperm hücrelerinden cenin oluştu.Bu hücre gelişti gelişti ve insan halini aldı.İnsan hayatını kaybedince ayrıştırıcılar yoluyla moleküllerine ayrılıp doğaya geri dönüştü.Bu böyle sürüp gider.Olaya dini boyuttan bakarsak bambaşka bi durum söz konusu oluyo.Herşeyi yoktan var edebilme gücüne sahiptir Allah.NE diyelim yokluk da varlık da vardır.Bu zıtlıktır birbirini var eden.

Yokluk... :)

Doğmadan önce neydin ? Anlat bakalım. Yokluk budur :)

Doğmadan önce aksine daha çok varlık vardır.
Sizin cümlelerinize göre konuşacak olursak eğer ,
Öldükten sonra ne olduk ? Anlat bakalım.Yokluk budur da diyebiliriz.
Ezel ve ebedi hayat yokluğu ifade etmez bayım.

Geri