Yerli otomobil için ön sipariş hazırlığı! İşte tutar

Konu sahibi son olarak 37 gün önce görüldü
yerli-otomobil-on-siparis-hazirligi-basliyor.jpg

Yerli otomobilin tanıtılmasının üzerinden sadece dört gün geçmiş olmasına rağmen, şimdiden binlerce sipariş toplandı. Tabi, yerli otomobil ön sipariş süreci resmi olarak başlamadığı için şu anda birey ve kurumların sözlerine dayanılıyor.
Cumhurbaşkanı tanıtım etkinliğinde ön sipariş sürecinin kısa sürede başlaması gerektiğini düşündüğünü belirtmişti. TOGG CEO’su Karakaş ise röportajlarda araç üretime hazır hale geldiğinde ön sipariş sürecinin başlayacağını dile getirdi.
Bu kapsamda 81 il ve 160 ilçeye yayılan 365 oda ve borsanın üst kuruluşu TOBB iş dünyasının yapacağı alımların koordinasyonunu sağlayacak. Oda ve borsalara önümüzdeki günlerde ön ödeme konusunda yazı gönderileceği öğrenildi.

Ön sipariş için ödenmesi gereken tutarın 30 – 40 bin lira civarında olacağı dile getiriliyor. Tabi, bu tutar net olarak belirlenmiş değil. Ön ödeme paraları fabrika kurulduğunda açılacak hesapta toplanacak. Bu sayede otomobil fabrikasının yatırımı için gerekli olan finansmanın bir kısmının da sağlanacağı belirtiliyor.

shiftdelete

10 yıl içinde gelsin o sipariş pavyonda farmer'lara meze edecem kendimi. Aha bak yemin ettim

Sadece Togg değil, farklı firmalar tarafından yakın tarihlerde birkaç yeni arabamız daha tanıtılacak. İlerleyen zamanlarda iki tekerli ve dört tekerli araç üreten sağlam firmalar göreceğiz. Türk milleti kendine güvendikçe böyle projeleri çok rahatlıkla başaracak potansiyele sahiptir. Biz onlar gibi olamayız pısırıklığıyla bir yere varılamaz. Doğrusuyla yanlışlıyla bu millete güvenim tamdır. Türkiye, elbet bir gün herkesi memnun eden bir ülke haline erişecek. Bu olacak.

O olacak bu olacak. Bulgur yok bulgur. Teyyy

Valla birader fabrikası bile olmayan üç sene önce çin için İtalya'da yapılmış ama bir sebepten kabul görmemiş protopi kargoyla getirip spot altında alkislatmayı başarı sayiyorsan hiç kusura bakma benim tarihim gercek başarılarla dolu. Araba yap diyen zaten benim. Ama bu milletle dalga geçmek. Asıl hazimsiz olan bu ülke ve kurucu değerleri ile kavgalı olan sizlersiniz. Yoksa uçak da yaparım uzay gemisi de.

Şu şekilde olacaksa sabaha kadar sohbetini yaparım. Bu üslup tamam.

Bahaneleriniz bitmiyor hepsi bu. Kurucu değerler diye diye kendinizi prangaya vurmuşsunuz, sizin gibi düşünmeyen insanların başarılarına refleks olarak tukaka vuruyorsunuz. Kendinizle barışık değilsiniz ki üretimle barışık olasınız. Mecliste sakallı görmek tüylerinizi ürpertiyorken uçağa gemiye odaklanmanız imkansız. Hep aynı tartışmalara girme peşinde değilim aslına bakarsan. Çünkü inanışlar farklı. Sizin anlamadığınız şu. Sizden olmayana yukarıdan bakıyorsunuz. Aşağılayıcı bir gard alıyorsunuz. Siz bu halde en fazla Anıtkabir bayrak direğine ip üretebilirsiniz. Bununla övünürsünüz. Bunlari manşetlerinizde gördük. Bu kafada olduğunuz sürece hep gerici ve yobaz kalacaksınız. Tek fark bu iki kelimeyi kendi malınız sanmaya devam edeceksiniz. Aşağıladığınız güruh ise üretmeye ve gelişmeye devam edecek. Siz ise tarladaki galoşu yorumlama kısmında bekleyeceksiniz.

Sen bu işe takipçisi olduğunu yayın organlarının basit muhalefet başlıkları ile yaklaştığın sürece, dünyadaki araba sektörünün nasıl yürüdüğünü görmek istemediğin sürece sana ne söylense az. Bir şekilde oto, gemi, uçak, helikopter üretmek kolaydır diyelim. Ama yerli insan yoksa, batı aklıyla muhalefet etmekten öte gidemiyorsa o zaman sorun var demektir.

Mesela ülkemizde Supsan diye bir firma vardır. Audi, porche, mercedes, ferrari, aston martin gibi firmalara motor subapı üretir. Almanlar veya İtalyanlar bu gibi konularda kendi firmalarına ağız dolusu küfür etmezler mesela. Çünkü küresel kapitalizmde hiçbir ürün tek bir ülkede üretilmez.

Mesela dünyadaki tüm arabaların yakıt enjektörleri bosch markadır. Bosch da bu enjektörlerin yüzde 80 ini Türkiyemizde üretir. Seri numaralarını değiştirir, üstüne kendi damgasini basar, beş katı fiyata satar. Biz de çin malıdır yorumundan öteye gidemeyiz, yani aslında bir boktan anlamayız, anladığımızı zannederiz.

Tasarımcı evvela İtalyan dendi, Türk çıktı. Mühendisler yok dendi, mühendisler de tek tek ortaya çıktı. Ne kadar takip ettin bilmiyorum ama, sen işin Çin boyutunda kalma, işin fikri ve sınai haklarının bizde olup olmadığını bir araştır istersen. Ben böyle ortamlarda fotoğraf, vidyo ile destek almayı inan sevmiyorum. Ama sen birkac araştırmayla aslında bu arabayı yapan TOGG firmasının ne kadar başarılı olduğuna şahit olabilirsin. Meselen Tayyip meselesi ise evet senden bunu beklemem. Ama işe özel sektör zihniyeti ile bakarsan degisirsin.

Tayyip meselesi mi istiyorsun? O adam yerli otomobile destek, teşvik verirken, verdiği desteğin karşılığını test sürüşünde alırken, aynı vakitlerde chp li bir belediyeci tankerle su dağıtıyordu sadık halkına. Kim ilerici gerici climax? Kim çağa ayak uyduruyor? Kim muasır medeniyet davası güdüyor?

Siz bize şeriatçı der durursunuz öyle değil mi? Bu şekilde aşağılarsınız. Otomobile yerli ve milli değil diyorsunuz, italyan diyorsunuz, çin kabul etmedi diyorsunuz da... İş sizin kurucu değerlere gelince aynı hassasiyeti gösteriyor musunuz? İtalyan bir ceza kanunu, fransiz bir idare kanunu, isvicreli bir medeni kanun, alman bir ticaret kanunu ve daha fazlasıdır kurucu degerleriniz mesela. Bunu getirenlere de milli kahraman demediniz mi? Şimdi sen bu konuyu o ayrı bu ayrı diye gecistireceksin, osmanliya iftira atip bunu yapmak şarttı diyeceksin, ama bu adamların arabasina sıra gelince tükürük atacaksın öyle mi? Artık doneminiz geçti kabul edin.

Wv firmasi bile elektrikli otomobil üretimini bizim tanıtım günümüzün ertesi günü 3 sene erkene aldı. Onlar bilmiyor da siz biliyorsunuz değil mi? Sen wv firmasına bir mail geç, de ki on seneye çıkmaz bu arada rahat olun. Adamları biraz rahatlat sen...

Ayrıca bu fabrika meselesi nedir ya? Kafayı mı yedin sen? Proje icin dünyanın hiçbir yerinde fabrika kurulmaz. Sanayiciligi bilmediginiz burdan belli bir kere. Hakikaten kendinizi bazı konularda desifre ediyorsunuz. Bu projede özenle seçilmiş 120 civarında zehir gibi muhendisler var. Adamlarin akademik hayatlari dudaginda uçuk attırır. Ona da bir bak. Beraberinde, bu ekip evvela çizimi yapar, projeyi olusturur ve elbette birçok tesiste parcalari birlestirir. Denemesi yanılması bilmem nesi, uzun ugras verir bunlar. Kaldi ki projenin hassasiyeti ve belli oranlarda gizliligi de var. İntihar süsü verilen nice mühendis hikayelerimizi unutmadık. Devam... Bu adamlar evvela ekmeği yapar, defalarca yapar, yeniden yeniden yaparlar. Sonra derler ki biz bu ekmeği yaptık, yedik, begendik. O zaman bir de baskalarina ikram edelim, nabız yoklayalim. En son fırını kurarız, başlarız... Bilal'e anlatır gibi climax, projeler boyle baslatilir. Araba olmadan fabrika kurulmaz. Cocukca seyler konusmayin. Barış Özcan güzel anlatmış, ona da bakabilirsin.

Tutturdunuz bir millilik aşkı gidiyorsunuz. Ya birazdan şuan kültürümüzle alakası olmayan bir olayı kutluyorsun, alkolün dibine vuruyorsun, millilikten mi bahsediyorsun? Üreten kadar milli olamazsınız siz, boşuna yaygara kopartmayin. Ayni muhalefeti siyonizmin Türkiye bekçisi olan Koç'a yapabiliyor musun? Ne diyorsun kuş serilerine? Ne diyorsun Anadol'a? Zerre laf edemezsin. Kanal İstanbul'a verilecek paraya yazıktır derken, Koç'un finanse ettigi gezi olaylarında ülkeye kanal İstanbulun on kati fazla ekonomik zarar veren zihniyetin temsilcisisin. Neyin kurucu değerinden bahsediyorsun, kimi kandiriyorsun sen climax? İstediğin kadar bilmişlik yap fark etmez, bu ülke azınlıklar tekelinden çıkıyor artık. Bunu anlayin.

Size bir müjde daha. Peşpeşe buna benzer öyle projeler açıklanmaya devam edecek ki, şuan sorulsa sabaha kadar dalga geçersiniz. Yapabileceğiniz hiçbir şey yok, izlemek zorundasınız.

Bu arada, gerçek başarılarla dolu dediğin tarihte Devrim arabasını yola çıkartmamak var, uçak fabrikasını kapatmak var, bira fabrikamız yok araba mı üreteceğiz diye attığınız manşetler var. Sen şuanda bi zihniyeti savunuyorsun.

Bu arabanın hatları çok keskin. Fena batıyor. Bu nedenle acı çeken çok.

reis pamuk eller cebe demiş
versinler bi sakıncası yok

images

Ben de bu üstteki otomobili üreteceğim. Evet beyler, 50 bin TL’den satmaya başlıyorum. Pamuk eller cebe.

Aslinda cok uzatmaya da gerek yok. Sevinmek yerine hala oyle boyle diye elestiren insanlara hayretle bakiyorum..
ben sahsim adina soyluyorum. Uretildigi ilk yil suv modelinden alacagim. Begenmeyende almasin :)

Nasrullah kardeş; sana bir soru;

Yolsuzluk, hırsızlık mıdır?

(Samimi soruyorum, lütfen samimi cevap ver..)

Hazımsızlıktır, geçer.

Bu sorumun cevabı değil !

Bana açık yüreklilikle cevap verebilir misin?

(Bunu, çoğunuzun da kabul ettiği gibi); yolsuzluk var mıydı, yok muydu?

Varsa, yolsuzluğun dini literatürde karşılığı nedir?

Evine giren bir hırsıza, evinin anahtarlarını teslim edip, yurtdışından ithal olarak getirdiği bir hediyeyi "cana minnet" diye kabul eder misin ?!

Son düzenleme:
Geri