Benim asli alanım olmamakla birlikte yıllardır hobi niyetine uğraşan birisi olarak naçizane birkaç kelam etmek istiyorum.
Öncelikle yaşınızdan bağımsız olarak yazılıma bir şekilde bulaşın ve korkmadan bir şeyler üretmeyi deneyin çünkü ülkede birçok insan işsiz ve ekstra nitelikler olmadan işe ulaşmak artık zor.
Nereden başlamalıyım sorusu gerçekten işin en can sıkıcı noktası. Bir yerden başlamadan önce kesinlikle ama kesinlikle Computer Science derslerine göz atmanızı tavsiye ederim. Uzun yol Harvard'ın cs50 dersleri, kısa yol CrashCourse'un Computer Science video serisi.
Dillerin mantığı üç aşağı beş yukarı aynı. Bu noktada neyi öğrenmeliyim değil nasıl öğrenmeliyim daha doğru bir soru olur o yüzden her şeyden önce öğrenmeyi öğrenin ve uzmanlaşmak istediğiniz alanla ilgili bir dilden başlayın ama daldan dala atlamadan bir dili iyi bilecek seviyeye kadar kendinizi geliştirmeye devam edin bu uzun bir yol ve hiç bir zaman oldum diyemeyeceksiniz. Çünkü bu işte üretkenlik ve devamlı öğrenme esas. Sen oldum dediğin an çat yeni bir framework popi oluyor ve iş oraya evriliyorsa onu da öğrenmek zorunda kalıyorsun. Ha şunu unutmamakta yarar var her şeyi öğrenemezsiniz çalıştığınız yere veya projeye göre öğrenme süreciniz şekillenir. Gidip C# sonra Ruby ardından Go sonra Typescript bundan sonra Python'ı öğreneyim ki iş bulmam kolaylaşsın gibi bir düşünce yapısı içinde olmayın en basit ifade ile öğrenemezsiniz. Kaldı ki bu pokerdeki 5 benzemez'e benziyor. Gerek yok. Örneğin, Python'la başla yöneleceğin alanı belirle. Veri Bilimi üzerine yoğunlaşacaksan Pandas, Numpy gibi kütüphaneleri sıkı bir şekilde öğrenmeye çalış. Sonra iş bulursan firmanın isteklerine göre daha özele in.
Öğrenmek için onlarca yol var hangisiyle çabuk öğreniyorsan o yoldan git ancak nasıl öğreniyorsan öğren denemeden, ortaya bir şeyler koymadan öğrenemezsin. Bu işte ezberden ziyade uygulamak önem arz ediyor. Dokümanları iyi incele ve Github ve StackOverFlow'u takip et, insanların yazıklarını incele.
İngilizce okuduğunu anlama düzeyindeysen harika çünkü kaynağa ulaşma gibi bir derdin olmaz.
Şu dil iyi bununla başla, bu dil kötü onu boşver şeklinde akıl verenlerden uzak dur çünkü diller yarıştırılmıyor ihtiyaca göre kullanılıyor. Ha ben kolaydan zora gideyim diyorsan html>css-sass>js> ve js framework'leri şeklinde ilerleyebilirsin Ancak bu tamamen senin istek ve arzuna kalmış vaziyette.
Yapamazsın, zor, imkansız diyenlere kulak asma. Çok zor bir süreç ve gerçekten isteyenler başarılı oluyor. Yakın çevremde birçok Senior yazılımcı arkadaşım var 35-40 yaşındaki adamlar onca yılın tecrübesine rağmen hala bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar. Yani 3-5 yıl sıkı çalışıp öğreneyim sonra yatayım diye düşünme bence yatamazsın. Güncel kalmak önem arz ediyor. Bir üstteki arkadaşın dediği gibi kimi zaman bir bu işi takıntı haline getirmek gerek.
Kursa gitsen de yine birçok şeyi kendin öğrenmek zorunda kalacaksın. Maddi durumlar sıkıntılıysa Udemy, daha da sıkıntılıysa Youtube'da binlerce eğitim var. Hintliler sağlam öğretiyor ancak o İngilizcelerine sabretmek bazen öğrenmekten daha zor olabiliyor.
Copy-paste yapmamaya dikkat edin. Zaten işinizin çoğu bir süre sonra copy-paste olacak ama ilk etapta adım adım anlaya anlaya gitmek önem arz ediyor. Örneğin takip ettiğin dersteki örneği olduğu gibi yazıp denemek yerine aynı fonksiyon veya modüllerle farklı bir şeyler yazmayı dene.
Ben uzun süredir kendi ihtiyaçlarımı gidermek adına Python'la vakit geçiriyorum ve büyük oranda işlerimi görüyorum. Selenium'la istediğim bir siteden veri çekip bu verilerin derlenmesini yapıyorum, takıntılı olduğum için parolalarımı bir yere kaydetmiyordum ancak random bir parola oluşturucu ve kaydedici yazdıktan sonra bu bilgilerimi kendi bilgisayarımda şifreli bir şekilde saklıyorum ve benim için en önemlisi, ara ara şans oyunu oynuyorum ve şansımı büfedeki dayının eline bırakmak yerine kendi yazdığım bir programla istediğim şans oyununa yönelik sayıları elde ediyorum

Bu zamana kadar fena kazandırmadı

)
Biraz uzun oldu eksiğim veya yanlışım olabilir. Ben tamamen kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu işi öğrenen biri olarak yazdım bunları ve öğrendiğim şeylerin tamamını Youtube ve İstihza'dan öğrendim. Daha iyisini yapmak için daha çok çalışmak gerek ama şunu samimiyetle söyleyeyim, evet bu sektör uçup kaçıyor, iş bol ama ben bu kadar çok emeğe rağmen yazılımcıların az kazandığına inanıyorum. Zor bir iş ve full-time emek isteyen bir iş. Bunların birazını bile sağlayan bir şekilde kapağı yurt dışına attığı için ülkede ciddi oranda yetişmiş eleman sıkıntısı var. O yüzden vaktiniz, sabrınız ve azminiz varsa bir programlama dili öğrenmeye başlayın. Mümkünse bu süreci bir de yabancı dille taçlandırıp önünüze çıkacak imkanları değerlendirin.
Bir ek yapayım, mümkünse Linux'la aranızı düzeltin.
Ek2:
Developer Roadmap