Yaşasın zamlar..Yakıt fiyatı arttı, hız azaldı yaşasın!

Konu sahibi son olarak 9 gün önce görüldü
Evet Melnur aynı ricayı senden bekliyorum. Kaç euro ve Türk parası karşılıkları kaça denk geliyor. Hadi bizi o aydınlık zihnin ile düştüğümüz batmaktan kurtar.... Ev kiraları, yakıt, enerji faturaları (ortalama), ekmek, yağ(lt), benzin(lt), sağlık sigortası vb temel gider kalemlerinin en düşük maaş ile yazarsan çoook sevineceğim..
Çok şeyi aynı anda istiyorsun kamil ağa. Bire bir kıyaslama yapmak yanlış olur. Burada maaşın devletin belirlediği sınırın altındaysa aradaki farki alıyorsun ve bunları alırken oari defteri göstermek zorunda değilsin, iktidara oy vermek zorunda değilsin,....
Harz IV, sosyal yardım için ihtiyaç sahibi herkes başvurabilir.
Kiralar evin konumuna göre değişiyor, büyük şehir mi, şehir merkezi mi, şehir dışımı,.... değişiyor.
Mesela benim oğlum Berlin'de yaşıyor ve 65 m2 için, mutfak, salon, yatak odası, balkon, banyo, wc için aylık kirasi 630€ ve bu kiranın içerisinde kalörüfer, su, atık su, çöp, ve diger giderker de var, net kira herhalde 500€ civarında. Ben kendim villa tipi bir evde oturuyorum, bahçesi de var, toplam arsa 370 m2 kadar. Aylık kredi ev için 900€ ve 5,5 yil sonra bitiyor. Yıllık ev kredisi faizi %1,2 ödüyorum.
Yillik gaz ve elektirik için bu seneden itibaren ortalama 1200€, (her biri için ayrı), çöp içi aylık 16€ falan, şişe, kağıt, plastik ayrı topluyorsun ve bedavaya belediyenin toplama yerlerine veriyorsun.
Ekmek: pide 1,2€, bir kilo alman (siyah) ekmek 1 ile 2,5 € arasında değişiyor, nereden aldığına bağlı.
Bir litre ayçiçeği yaği 1,29€, zeytinyağı 4-7 €, farklı zeytinyağları var, kilo kıyma 5€ falan, pirzola 17-20€ arası, şu an 1 kilo iyi domates 2,5€, bir litre benzin 1,75€, un 0,45 €, 12 lik yumurta 2,5€, en iyi bira 0,5 litrelik şişesi 0,6€ kasa ile alırsan, 70 lik yeni rakı 13 € falan, 250 gr tereyağ 1,69€ falan, ....
Bu saydıklarımı herkes alabiliyor çünkü, maaşı az olana devlet desteği var. Ama buna rağmen tabiiki aç olan da var, evi olmayan da var,..... bunun sebebi çok çeşitli, bir iki cümle ile açıklanamaz. Umarım bu kadar yeter kamil ağa. Şimdi artık sen düşün senin reis hangi mantıkla ve amaçla Almanya bizi kıskanıyor diyor. Biraz gözünüzp açın derim. İnternet sayesinde tüm sorularına ufak bir ataştırma ile cevap bulabilirsin ve seni enayi yerine koyan iktidar ve ahalisine gereken twpkiyi gösterirsin.

Son düzenleme:
Teşekkür ediyorum. Biraz inceleme ve Türk Lirası karşılıklarını yazayım sonra mutlaka dönüş yaparım. Şuan işterindeyim büyük ihtimal yarın ok.

Evet Melnur, manav, şarküteri, kasap, yol,yakıt, kira, vb. Temel ihtiyaç fiyatlarının listesini bekliyoruz.Alınan asgari ücretle birlikte. Yaz ki utanmak için sebebimiz olsun. Devletin terör ve askeri harcamaları, sosyal yardımları, evsizler konusundaki yaptığı icraatları, göçmenlere sağladığı olanakları, sağlık alt yapısı hakkında öğrenmek istediklerimi de başka birine sorarım artık. Senden bunu rica ediyorum lütfen. Ballı-badem ile niye fantezi yapamıyoruz?.. yada neden bizim dışımızda ki milletleri ezik görmüyoruz?.. gibi bizim zaaflarımızın Kurtuluş Savaşında cephe gerisinde bozgunculuk yaptıkları, vatandaşlarımızı katlettikleri için sürgüne gönderilen Ermenileri toplama kampların da öldürmediğimizden mi kaynaklandığını da etüt yapmak istiyorum. Senden çoook rica ediyorum, sadece başta istediklerimi yanıt ver-ki tarihçiler veya sosyologlar iki laf edebilsin...!
Kamil ağa ne kendini ezik gör ne de başkasını. Sorun herhalde hep ezik olduğumuzu zannetmekte ve karşı tarafı örnek almak yerine eziklik hissiyle karşı saldırıya geçmemiz.

Çok şeyi aynı anda istiyorsun kamil ağa. Bire bir kıyaslama yapmak yanlış olur. Burada maaşın devletin belirlediği sınırın altındaysa aradaki farki alıyorsun ve bunları alırken oari defteri göstermek zorunda değilsin, iktidara oy vermek zorunda değilsin,....
Harz IV, sosyal yardım için ihtiyaç sahibi herkes başvurabilir.
Kiralar evin konumuna göre değişiyor, büyük şehir mi, şehir merkezi mi, şehir dışımı,.... değişiyor.
Mesela benim oğlum Berlin'de yaşıyor ve 65 m2 için, mutfak, salon, yatak odası, balkon, banyo, wc için aylık kirasi 630€ ve bu kiranın içerisinde kalörüfer, su, atık su, çöp, ve diger giderker de var, net kira herhalde 500€ civarında. Ben kendim villa tipi bir evde oturuyorum, bahçesi de var, toplam arsa 370 m2 kadar. Aylık kredi ev için 900€ ve 5,5 yil sonra bitiyor. Yıllık ev kredisi faizi %1,2 ödüyorum.
Yillik gaz ve elektirik için bu seneden itibaren ortalama 1200€, (her biri için ayrı), çöp içi aylık 16€ falan, şişe, kağıt, plastik ayrı topluyorsun ve bedavaya belediyenin toplama yerlerine veriyorsun.
Ekmek: pide 1,2€, bir kilo alman (siyah) ekmek 1 ile 2,5 € arasında değişiyor, nereden aldığına bağlı.
Bir litre ayçiçeği yaği 1,29€, zeytinyağı 4-7 €, farklı zeytinyağları var, kilo kıyma 5€ falan, pirzola 17-20€ arası, şu an 1 kilo iyi domates 2,5€, bir litre benzin 1,75€, un 0,45 €, 12 lik yumurta 2,5€, en iyi bira 0,5 litrelik şişesi 0,6€ kasa ile alırsan, 70 lik yeni rakı 13 € falan, 259gr tereyağ 1,69€ falan, ....
Bu saydıklarımı herkes alabiliyor çünkü, maaşı az olana devlet desteği var. Ama buna rağmen tabiiki aç olan da var, evi olmayan da var,..... bunun sebebi çok çeşitli, bir iki cümle ile açıklanamaz. Umarım bu kadar yeter kamil ağa. Şimdi artık sen düşün senin reis hangi mantıkla ve amaçla Almanya bizi kıskanıyor diyor. Biraz gözünüzp açın derim. İnternet sayesinde tüm sorularına ufak bir ataştırma ile cevap bulabilirsin ve seni enayi yerine koyan iktidar ve ahalisine gereken twpkiyi gösterirsin.
Asgari Ücret yazmadın galiba neyse ben inceleyim.

Teşekkür ediyorum. Biraz inceleme ve Türk Lirası karşılıklarını yazayım sonra mutlaka dönüş yaparım. Şuan işterindeyim büyük ihtimal yarın ok.
TL ile kıyaslama kamil yanılırsın. O zaman maaşlarıda TL'ye çevirmen gerek.

Asgari Ücret yazmadın galiba neyse ben inceleyim.
Dostum başta söyledim bire bir kıyaslama yapamayız diye. Asgari ücret saat başı yanılmıyorsam 12€ ama eline geçen maaş ve kaç kişi o maaştan geçiniyor bakmak gerek. Şöyke basit bir örnek vereyim.
4 kişilik bir ailenin aylık ihtiyacı ( devletin belirlediği miktar) kabul edelim ki 3000€ ve eve giren aylık maaş 2000€ ise aradaki farkı sosyal yardım olarak alırsın. Bu miktar sadece örnek, gerçek muktarı yansitmayabilir, araştırıp görmek gerek.

TL ile kıyaslama kamil yanılırsın. O zaman maaşlarıda TL'ye çevirmen gerek.
Kesinlikle Hani bazı embesiller burada yaşayıp Almanya'daki yaşamı fiyatlandırıyor ya, yanıldıklarını göstermek istiyorum. Ayrıca sağlık sistemi hakkında yani düşün ki bir hasta oldun Hastaneye gittin bunun devlet güvencesi ile nasıl karşılandığını merak ettim aylık kaç lira ödeniyor mesela Neyse ben bunu sanırım birkaç günüm alır detaylı incelerim tekrar dönüş yaparım.

Neyini kıskanayım senin lo, madem sidik yarışı yapıyorsun ben TL bazında kesin senin maaşının 10 katıtını alıyorum. Hadi sıra şimdi sende neyle geliyorsan gel.
Çok ayıp. Bu platforma yakışmayan hitaplar. Biraz daha anlayış lütfen. Alman ekolünü böyle yansıtma.

@kamil0920 sağlık sigortası herkesin var, sırf sosyal yardımlardan yaşıyorsan devlet gereken pirimi ödüyor. İstediğin doktora gidersin. Burada hastaneye gidilmez doğrudan doktora gidersin ekstra bir ücret ödemezsin, ilaçlar için sembolük sayılacak kadar ek ücret 5 ile 10€ arası
ödersin, amaliyat gerekli ise hastaneye havale edilirsin ve tüm masrafların karşılanır ve hiç kimse hastanede ayrıca yanında kalması gerekmez. Sağlık sigortası ve emeklilik primlerini çalışan ve iş veren yarı yarıya ortak öder, yeni baktım benim sağlık sigortam Techniker Krankenkasse ve bürüt üzerinden %7,9 pirim ödüyorum ama üst sınıra eriştiysen sabitlenir, yani mesela üst sınır 5000€ bürüt ise ister 6 bin kazan ister 10 bin kazan ödeyeceğin pirim orani 5 bin üzerinden hesaplanır, emeklilik için hemen hemen %10 gibi bir kesinti var. İşveren üzerinden de ayrıca bir emeklilik var bu tabiiki hemen hemen eşantiyon, ikinci emeklilik her iş yerinde olmuyor ama gene isteyen devlet destekli özel yapabiliyor.
Sen fiziksel olarak burada ama ruhen ve beynen Türkiye"de yaşayanları dinlersen sana hikaye anlatırlar. Kendin araştır onlardan daha güvenli bilgi sahibi olursun.

Son düzenleme:
Buyur @kamil0920 ağa, senin için özel olarak alışverişe gittim. 16,70€ luk Türk bakkalı ve 75,45€ luk Kaufland isimli Alman marketi ve bu market fiyat olarak Türkiye'de Migros ayarında. Toplam harcadığım 102,15€. Bakalım sen bu aldıklarımı kaç TL'ye alırsın bir incele ama sakın € fiyatı TL'ye çevirme seni yanıltır ve yanlış kıyaslama
yaparsın. Birim olarak düşün. Şöyle düşün sen 3000 birim kazaniyorsun ve ben de 3000 birim kazanıyorum. Ben yaptığım alışverişe 102,15 birim ödüyorum ve bakalım sen kaç birim ödüyorsun.

Ekli dosyalar

• 20220119_165406 (1).jpg
    20220119_165406 (1).jpg
    412.8 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Bunlar basit İnsanların yapacağı hesaplar öyle bakarsak senin ortalama 1 aylık ev kirası dediğin para 9500 liraya geliyor doğru mu bir kilogram ekmek için verdiğin para ile burada 3 kilogram ekmek alınıyor çöp için 16 Euro diyorsun buradaki karşılığı 240 lira yapar Kim bu kadar aylık sadece çöp vergisi veriyor ya da devlet alıyor mu yani çok basit mantık hataları var Millette hele bunu bir de orada yaşayıp buraya gelen insanlar deyince insan Çıldırmasında ne yapsın. Bak bu en basit işler. devlet olarak yaptığın savunma harcamalarından bahsetmiyorum, terör ile ilgili yaptığın harcamalardan bahsetmiyorum. bunları da hesaba katarsak herkes şapkası alıp düşünmeli Biz Nerede yanlış yapıyoruz? o zaman herkes çok iyi anlayacak. Saygılarımla, Bu arada teşekkürler. Maalesef ülkemiz Almanya kadar sakin bir coğrafyaya sahip değil konumu itibari ile kıtalar arasında bir köprü olmasından dolayı mutlak suretle yabancı göç alan bir ülkeye sahibiz. Ve bundan dolayı mutlak suretle Silahlı kuvvetlerin güçlü olması gerekiyor, Bu da ayrı bir sorun. şu anda dünyada en çok yabancı barındıran 4. ülkeyiz. Yani Bu işler öyle sanıldığı gibi değil Henüz yeni başlıyor Bir de dünya ekosistemi alarm vermeye başladığında mevsimsel döngü değiştiğinde bak daha neler olacak.

Bu kadar çok akpyi savunanlar aktrol mu? Troller yalancı da oluyormuş _ maaş aldığı halde almadım diyorlarmis

Bu kadar çok akpyi savunanlar akpden maaş alanlar aktrol mu? Troller yalancı da oluyormuş _ maaş aldığı halde almadım diyorlarmis
İspatlamazsan adam değilsin namertsin türünden bir polemik oluyorya ben onu demeyeceğim, müşteki iddiasını ispatlamakla mükelleftir kanun maddesine girip tazminatla talep edilmez bu platforma en iyisi kişilerin zihinsel tatminine he-yawww demek olmalı değil mi? Tamam şimdi seviyeli bir sohbet sahasından çekilebilirsin...!

Bu kadar çok akpyi savunanlar aktrol mu? Troller yalancı da oluyormuş _ maaş aldığı halde almadım diyorlarmis
Haa bu arada bal kabaklarını güzelce Türk motiflerle boyayıp turistlere satıyorlar, hani bilgin olsun. Konuştum sandın ya biraz makyaj yap şansını dene derim...

Sıkıldım bu muhabbetten sohbette kaide medenice ifadeler kullanmak olmalıydı. Neyse.

Kamil bey bırak partiyi _ insanlar siyasete ilk önce cebini doldurmak için giriyor _ vatan için millet için siyasete giriyorum demeleri işin kılıfı _ cevrem mhp akp ıyi partili ve chpli _ hepsi de zenginleşti

Bunlar basit İnsanların yapacağı hesaplar öyle bakarsak senin ortalama 1 aylık ev kirası dediğin para 9500 liraya geliyor doğru mu bir kilogram ekmek için verdiğin para ile burada 3 kilogram ekmek alınıyor çöp için 16 Euro diyorsun buradaki karşılığı 240 lira yapar Kim bu kadar aylık sadece çöp vergisi veriyor ya da devlet alıyor mu yani çok basit mantık hataları var Millette hele bunu bir de orada yaşayıp buraya gelen insanlar deyince insan Çıldırmasında ne yapsın. Bak bu en basit işler. devlet olarak yaptığın savunma harcamalarından bahsetmiyorum, terör ile ilgili yaptığın harcamalardan bahsetmiyorum. bunları da hesaba katarsak herkes şapkası alıp düşünmeli Biz Nerede yanlış yapıyoruz? o zaman herkes çok iyi anlayacak. Saygılarımla, Bu arada teşekkürler. Maalesef ülkemiz Almanya kadar sakin bir coğrafyaya sahip değil konumu itibari ile kıtalar arasında bir köprü olmasından dolayı mutlak suretle yabancı göç alan bir ülkeye sahibiz. Ve bundan dolayı mutlak suretle Silahlı kuvvetlerin güçlü olması gerekiyor, Bu da ayrı bir sorun. şu anda dünyada en çok yabancı barındıran 4. ülkeyiz. Yani Bu işler öyle sanıldığı gibi değil Henüz yeni başlıyor Bir de dünya ekosistemi alarm vermeye başladığında mevsimsel döngü değiştiğinde bak daha neler olacak.
Bizim en büyük yanlisimiz ülkeyi soyup sogana ceviren siyasetcilere kendimizi alet etmemiz ve onlar icin ölümüne mücadele etmemiz. A veya B parti diye ayirmiyorum tümü icin gecerli. Bizler birbirimizi yerken siyasetciler ve yandaslari ellerini ovuyorlar bu kadar basit. Türkiye'de siyaset ülke sorunlarinin bitmesini istemiyor cünkü, onlar sorunlardan nemalaniyorlar.

Geri