Çok şeyi aynı anda istiyorsun kamil ağa. Bire bir kıyaslama yapmak yanlış olur. Burada maaşın devletin belirlediği sınırın altındaysa aradaki farki alıyorsun ve bunları alırken oari defteri göstermek zorunda değilsin, iktidara oy vermek zorunda değilsin,....Evet Melnur aynı ricayı senden bekliyorum. Kaç euro ve Türk parası karşılıkları kaça denk geliyor. Hadi bizi o aydınlık zihnin ile düştüğümüz batmaktan kurtar.... Ev kiraları, yakıt, enerji faturaları (ortalama), ekmek, yağ(lt), benzin(lt), sağlık sigortası vb temel gider kalemlerinin en düşük maaş ile yazarsan çoook sevineceğim..
Harz IV, sosyal yardım için ihtiyaç sahibi herkes başvurabilir.
Kiralar evin konumuna göre değişiyor, büyük şehir mi, şehir merkezi mi, şehir dışımı,.... değişiyor.
Mesela benim oğlum Berlin'de yaşıyor ve 65 m2 için, mutfak, salon, yatak odası, balkon, banyo, wc için aylık kirasi 630€ ve bu kiranın içerisinde kalörüfer, su, atık su, çöp, ve diger giderker de var, net kira herhalde 500€ civarında. Ben kendim villa tipi bir evde oturuyorum, bahçesi de var, toplam arsa 370 m2 kadar. Aylık kredi ev için 900€ ve 5,5 yil sonra bitiyor. Yıllık ev kredisi faizi %1,2 ödüyorum.
Yillik gaz ve elektirik için bu seneden itibaren ortalama 1200€, (her biri için ayrı), çöp içi aylık 16€ falan, şişe, kağıt, plastik ayrı topluyorsun ve bedavaya belediyenin toplama yerlerine veriyorsun.
Ekmek: pide 1,2€, bir kilo alman (siyah) ekmek 1 ile 2,5 € arasında değişiyor, nereden aldığına bağlı.
Bir litre ayçiçeği yaği 1,29€, zeytinyağı 4-7 €, farklı zeytinyağları var, kilo kıyma 5€ falan, pirzola 17-20€ arası, şu an 1 kilo iyi domates 2,5€, bir litre benzin 1,75€, un 0,45 €, 12 lik yumurta 2,5€, en iyi bira 0,5 litrelik şişesi 0,6€ kasa ile alırsan, 70 lik yeni rakı 13 € falan, 250 gr tereyağ 1,69€ falan, ....
Bu saydıklarımı herkes alabiliyor çünkü, maaşı az olana devlet desteği var. Ama buna rağmen tabiiki aç olan da var, evi olmayan da var,..... bunun sebebi çok çeşitli, bir iki cümle ile açıklanamaz. Umarım bu kadar yeter kamil ağa. Şimdi artık sen düşün senin reis hangi mantıkla ve amaçla Almanya bizi kıskanıyor diyor. Biraz gözünüzp açın derim. İnternet sayesinde tüm sorularına ufak bir ataştırma ile cevap bulabilirsin ve seni enayi yerine koyan iktidar ve ahalisine gereken twpkiyi gösterirsin.
Son düzenleme: