Soru Yardım isteyen birini görseniz, tuzak olup olmadığından şüphe eder misiniz?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Yaşanan bazı olumsuz örnekler nedeni ile insanlar birilerine yardım ederken tereddüt yaşayabiliyorlar.
Issız bir yerde, yardım isteyen birini görürseniz tepkiniz ne olur?​

Bu devirde yardım etmeyin bence… Kadir Şeker olayında görüyorsunuz…

Benim esim oyle durumlarda hizlica olay yerinden ayriliyor artik nasil bir travma yasadiysa.... Ben ise sazan gibi hic akillanmiyorum oyle bir sorumluluk ustlenmisim...

Son düzenleme:
Yardımın cinsine bağlı. Mesela telefonunuzdan bir arama yapabilir miyim, gibi talepler bende asla karşılığını bulmaz. Telefonumu ailemden başka kimse eline alamaz, öyle söyleyeyim. Bankamatiklerde herhangi bir yardım çağrısına asla karşılık vermem, güvenlik görevlisine söyleyelim isterseniz derim. Daha büyük olaylarda ben her daim polisi arama taraftarıyım, şiddet olaylarında mesela. Ama o arada deli gibi bağırırım ki şiddet uygulayan kişi paniğe kapılsın, kurban kaçabilsin. Borç işine asla girmem. Borç vereceksem beni sarsmayan bir şey veririm ve geri dönmese de üzülmem. (Benimkiler daima geri döner) (Hepsi yaşanmıştır) jdjd karşıdan karşıya geçirme ve market torbası taşıma taleplerine asla hayır demem ahahahay. Otostop çeken birini aracıma almam ama.
İnsanların güvensizliklerini anlıyorum, insanlar sadaka verirken yankesiciliğe uğradı, arabasına aldığı kişi tarafından gasp edildi ya da öldürüldü. Ve bir sürü şey. Bu korkuyu anlarım. Toplumdaki güven sorununu, yardımlaşma duygusunun zedelenmesini üzücü bulsam da anlarım.

Yardım isteyen kişi kadın bile olsa tereddüt yaşarım çünkü o sırada arkadan başkalarının gelme olasılığı vardır.
Durum acil ise mutlaka polisi arar, adres veririm ancak olayı uzaktan izler ya da uzaklaşmaya çalışırım.
Issız bir yer ise durmam ancak biraz ileride polise bilgi veririm.

Bankamatik yardımına ben de karışmam ve güvenliğe yönlendiririm.

Üstteki yorumları okudum hepsi kendince haklı büyük şehirde yaşananın insanlara verdiği endişe korku ve güvensizlik
Ha tabiki kötü ark niyetli insan her yerde var büyük şehirlerde olasılık yüksek
Ben yardım ediyorum ya kayıtsız kalamıyorum …
görmezden geldiğimde daha sonrasında vicdan yapıyorum

İyilik iyidir, o yardım isteyen vatandaşın akşam haberlerde öldüğünü görünce kafanızı yastığa rahat koyabilecekseniz görmezden gelip devam edin, bazı şeylerin düzelmesini istiyorsanız eğer müdahale edin, birileri yanmadan aydınlanmaz malum.

Daha önce foruma yazmıştım aynen alıntılayayım ;
Bir dosyamdan bahsedeyim ben de ;

Adam tek başına köye taziyeye gidiyor. Taziye dönüşünde köy yolundan ilçeye doğru giderken bakıyor yolun kenarında kasketli 65-70 yaşlarında hacı dayı kılıklı bir adam. Otostop çekiyor.

Hasat zamanı yanında 3 çuval, yavrum diyor bu buğdayları ilçedeki toprak mahsülleri ofisine götürecem bir el atsana sana zahmet.

Adam tamam diyor alıyor çuvalları bagaja adamı da yan koltuğuna alıp çıkıyor yola. İlçe girişinde çevirme var, dedektör köpek de var. Köpek bagaja havlıyor.

Çuvalları indiriyorlar bakıyorlar üstte azcık buğday alt tarafın tamamı uyuşturucu.

Hacı dayı diyor ki ; Çuvallar benim değil ben yolda otostop çektim bindim. Bindiğimde arabada zaten çuvallar vardı diye.

Çuvallar kriminal incelemeye gidiyor, hepsinin üstünde bizim şöförün parmak izi var. Adamın parmak izi ise yok.

Anlat derdini şimdi mahkemeye.

Mesela ben aynı durumu yaşasam, bekleyen dayıya 200-TL verir. Minibüsün gelmesini bekle dayı derim.

Yardım etmek iyidir, ama kendinizi riske etmeden yardım etmeniz gerekiyor. Geçen bir arkadaşımızdaydık mesela, bağır çağır sesler geliyor komşudan, bir şeyler kırılıyor “bırak onu lütfen yapma” nidaları geliyor. Polisi aradık. Elimize ekmek bıçağı alıp komşuya gitmedik. Çünkü “bırak onu diye” bağrılan şey tabanca da olabilir.

Daha önce foruma yazmıştım aynen alıntılayayım ;

Mesela ben aynı durumu yaşasam, bekleyen dayıya 200-TL verir. Minibüsün gelmesini bekle dayı derim.

Yardım etmek iyidir, ama kendinizi riske etmeden yardım etmeniz gerekiyor. Geçen bir arkadaşımızdaydık mesela, bağır çağır sesler geliyor komşudan, bir şeyler kırılıyor “bırak onu lütfen yapma” nidaları geliyor. Polisi aradık. Elimize ekmek bıçağı alıp komşuya gitmedik. Çünkü “bırak onu diye” bağrılan şey tabanca da olabilir.
Tuzak kuranlar da var maalesef ve sen bir kişiye yardım edeceğim derken suç çetesinin oyununa da gelebiliyorsun.

belki bizim kadar yardımsever millet pek azdır ama tedbirli olmakta, her 'hıyarım' diyene tuzla koşmamak gerek. müdahale etmekten çekindiğimiz yerlerde direkt polis vs. ile iletişime geçmekte fayda var. @HosgeldinHarunAbi bahsettiği bir durumu biz de geçen akşam yaşadık. kulağımda kulaklık vardı, ilk başlarda seslere pek hakim olmadım; fark ettiğimde de sesler biraz daha uzaklaşır, kesilir gibi olmuştu. takribi yarım saat sonra kapı çaldı, karşı komşu. seslerden dolayı polis çağırılmış, polisi siz mi aradınız diye sordu? hayır, ama daha erken hakim olsaydım ben de arayabilirdim, deyip kapıyı nazik bir hareketle kapattım. önce tedbir, sonra tevekkül.... selamın aleyküm.....

Böyle komşu gürültüsü vs vs gibi konuları bilmem duruma göre müdahil olma şekli değişir polis vs, sokakta olan hadiselerde ise herkesin bakıp geçmesi kadar bir felaket yoktur, bir kadını tartaklıyorlar mesela karı koca bunlar herhalde bize ne ya vs. mi diyeceksiniz? Ya o kadın siz olursanız ne olacak ve hiç tanımadığınız biri size saldırdıysa?

Aklı selim her insan hangi duruma müdahale edip hangisine müdahil olmaması gerektiğini bilir diye düşünüyorum tabki ortada tehlike arz edecek bir durum varsa polis aranmalı öncelikle
Ama çözebileceğinizi düşündüğünüz bir durum varsa yardım edilir elbette neden edilmesin yani yeri gelir bizde yardıma ihtiyaç duyabiliriz ben bu tür durumlarda empati diyorum noktalıyorum..

basit ve kucuk seylerde yardimci olmayi severim. hani bir konuda bir seyi aciklamak, yonlendirmek gibi. sadece kendimden bir sey vermeyi sevmem (evet, para bu). hani kalabalik ortamda, ozellikle benden yardim isteyen olursa suphelenirim ve baskalarina, polis veya bir erkege yonlendiririm, ''aa bakin. belki o size yardimci olabilir.'' diye. bunun disinda acik alanda korkunc bir olay yasandiginda, herkesi haberdar etmek icin ugrasirim, ama kendimi ortaya atmam yine. ulan bir defasinda bir yerde oturup sandvic yiyordum ve bir kadin, kafadan kirik biraz, beni rahatsiz edip duruyordu para-yiyecek icin. gitmiyordu da. bikarak yedigim sandvici verdim ve kalktim gittim. midemi de bulandirdi, laftan da anlamiyor. kafam da kaldirmiyor daha boylelerini. yasadigim ulkede ve tr'de bunun farkli ornekleri var ve rahatsiz edici buluyorum. ciddi ciddi basimi agritiyorlar, onlarin problemleri benim sorumlulugummus gibi.

Son düzenleme:
Yaşlı amca ve teyzelerimizle iktidarı çekiştiren dedikodu yapmaya bayılırım.(bak şimdi canım çekti) Bu onların rahatlamasına çok yardımcı oluyor.

Hiç düşündemen sazan gibi atlarım herhalde öyle bi durumda

Intihar girisiminde bulunan birine bi sefer bogazina uzun parmaklarimi sokmustum kussun diye......

• Alkış
Tepkiler: ne
Dün öyle bir kadın yürüyüş yaparken dinlenme esnasında çakmağın varmı dedi bende hayır dedim üzgün ve kırgın bir hali vardı. Ah yalan dünya vs deyince iyi görünmüyorsun anlatmak istemisin dedim ve 2 saate kadar sohbet ettik bazı şeyleri gereksiz kafasına taktığını belirttim benden küçüktü ve sohbetin sonunda Teşk etti iyi geldiğini söyledi.

Böyle komşu gürültüsü vs vs gibi konuları bilmem duruma göre müdahil olma şekli değişir polis vs, sokakta olan hadiselerde ise herkesin bakıp geçmesi kadar bir felaket yoktur, bir kadını tartaklıyorlar mesela karı koca bunlar herhalde bize ne ya vs. mi diyeceksiniz? Ya o kadın siz olursanız ne olacak ve hiç tanımadığınız biri size saldırdıysa?
Kalabalık bir yerde birkaç kişi aynı anda müdahale etmek belki mümkün olabilir ancak tenha yerde mutlaka polis çağırmak gerekecektir çünkü karşı tarafın silahı olma ihtimali de var.

Geçen gün bir kavga gördüm, üç kişiye bir kişi silah çekti ancak neyse ki o an polis geldi de silahlı kişiyi etkisiz hale getirebildiler yoksa 3 kişiyi de vurabilirdi. Bu kavgayı istesen de ayıramazsın.

Geri