Vicdani Ret

Konu sahibi son olarak 4399 gün önce görüldü
Adamların vicdanı askerlik çağı gelince akıllarına geliyor malesef :D

Bu dönemde askerlik bana çok ters..benim oğlum olsa göndermem..
Bu konuda fazla hassasım.
Hatırlıyorum da ben asker olacam diye çocukken ağlardım.
Asker!
Ben yolda gördüğüm zaman selam verirdim. Onlar kutsal kitap gibi benim gözümde.
Dokunulmaz ve vazgeçilmez..
Askerlikle savaş çok farklı.
Savaş olsun, en önde ben giderim.
Ama bu devirde askerlere işkence bile yapıyorlar.
Köpek gibi davranıyorlar.
Onlar asker lan!
Onlar bizim cennetimiz.
Çok yazı okudum, her okuduğum da hıckıra hıckıra ağladığımı biliyorum.

Bizlerden o kadar çok şey saklıyorlar ki..
Şehit sayısından çok, intihar edenlerin sayısı daha çok ise bunun altında binbir türlü olaylar var ve herkes susuyor.
Gitmek istemeyeni zorlamamalı devlet.
Bu zamana kadar devletin içinden birinin çocuğu şehit oldu mu?
HAYIR!!

Hatırlayan olur sanırım. Kaç sene önce bir depo patladı ve kaç asker şehit oldu. Neden patladı?
Çünkü bilgi verilmemişti ve çoğu da çocuk asker, yeni asker..
Yazarken bile benim gözlerim doldu.
Kim verecek bunların hesabını. ?
Anne,baba, kardeş,yar..
Kim bunların acısını dindirecek.

İstediğim kadar tepki alayım. Bu Devirde karşıyım askerliğe!

Vicdani ret, vatan topragina uzerinde karpuz yetisen organizmadan baska hic bir anlam yukleyemeyen, cocuklugundan beri tabiri caizse KARI gibi buyuyen sozde erkeklerin, askerlikten korkup ondan kacabilmeyi mesrulastiran populer tabir.

Ben askerligini yapmis, o mantik disi diye tabir edilen her seyi gormus biriyim. Insanlar orada genelikle isine gelmeyen seylere mantik disi derler. Belki askerligin meslek olmasindan yanayim evet, ama unutmayin ki askerligin meslek oldugu Osmanli doneminde Sokullu Mehmet Pasa'nin bir gecede yaptigi gemilerin sancisini gonullu askerler cekmedi.

Dagin tepesinden konusmakla olmuyor. Vadiye inip kurtlarla yuzlesmek var. Kolay degil oyle. Devlet ve ordu isi hayallerle yurumuyor...

Vicdani retçilerin ülkemizde ödedikleri bedelleri araştırın sonra da 15 ay yan gelip yatan, sadece ayak işleri yapan bir askerin ödeyebileceği ne bedel olduğunu sonra hangisinin daha fazla yürek istediğinin muhasebesini vicdanınızda yapın. üslubunuz o kadar çirkin ki maksadınız tartışmaktan ziyade tahkir ve tahrik.

ölümü yüceltenler, yaşamın gayesini ölmek sananlar acaba kime ne için hizmet ediyor farkında mı, dünyada kabul görmüş bir hakkın ülkemizde zikredilmesi bile tepki topluyorsa sanırım burada bir sorun vardır.

profesyonel askerlik olsun ki gencecik çocuklar ölmesin anaların yüreği yanmasın diyorum, evlat acısını bilmiyor daha da fenasını anlamıyor bu söylendiğinde sözde erkekler diyorsunuz. o vicdani reddini açıklayanlar gençlerin ölmemesi için de çaba harcıyor, siz ne yapıyorsunuz savaş çığırtkanlığından başka?

geri kalan ve komutanların şahsi menfaatleri doğrultusunda görev alanların ise yaptıkları iş bakımından sanırım kutsanacak ve "erkekliğini teyit edip sırtı sıvazlanacak" bir yanı da yoktur. idealize ettiğiniz kurumun geldiği noktayı ıskalıyorsunuz.

Ülkemizde 25 yaşını doldurmuş kişiler profesyonel asker olamaz.

Bundan bir 13-14 sene önce olsa askerlikten korkan adama adammı denir derdim. Kaldıki askerliğini yapmadığı için en popüler yıllarında Tarkan'dan nefret etmiş biriyim. O ortamı bilmiyorum. Askere giden herkes psikolojisi bozulmuş şekilde geri dönüyor. Şehit olan abimi, gece yatağından haykırarak uyanan küçük abimi düşündükçe 20 yaşındaki çocuğun askerde ne işi var diyorum. Nice işi psikopatlığa götüren komutanlar vs var. Abimde böyle bir ruh hastasının kurbanı oldu. Teskeresine 12 gün kala. Yapmayın arkadaşım. Gitmeyin. Zenginler, bakan, millet vekili çocuklarını vatan hainlerini korumak için canınızdan olmayın çocuk yaşta. Evlerinize ailelerinizin yüreğine ateş düşürmeyin.

Vicdani retçilerin ülkemizde ödedikleri bedelleri araştırın sonra da 15 ay yan gelip yatan, sadece ayak işleri yapan bir askerin ödeyebileceği ne bedel olduğunu sonra hangisinin daha fazla yürek istediğinin muhasebesini vicdanınızda yapın. üslubunuz o kadar çirkin ki maksadınız tartışmaktan ziyade tahkir ve tahrik.

ölümü yüceltenler, yaşamın gayesini ölmek sananlar acaba kime ne için hizmet ediyor farkında mı, dünyada kabul görmüş bir hakkın ülkemizde zikredilmesi bile tepki topluyorsa sanırım burada bir sorun vardır.

profesyonel askerlik olsun ki gencecik çocuklar ölmesin anaların yüreği yanmasın diyorum, evlat acısını bilmiyor daha da fenasını anlamıyor bu söylendiğinde sözde erkekler diyorsunuz. o vicdani reddini açıklayanlar gençlerin ölmemesi için de çaba harcıyor, siz ne yapıyorsunuz savaş çığırtkanlığından başka?

geri kalan ve komutanların şahsi menfaatleri doğrultusunda görev alanların ise yaptıkları iş bakımından sanırım kutsanacak ve "erkekliğini teyit edip sırtı sıvazlanacak" bir yanı da yoktur. idealize ettiğiniz kurumun geldiği noktayı ıskalıyorsunuz.

Kenan Evren'le bir yakinliginiz var mi?

Kenan Evren'le bir yakinliginiz var mi?

ifade etmekte ben mi eksik kalıyorum sizde mi anlayış eksikliği bilemiyorum ama tartışmayı kişiselleştirmenin kimseye bir yarar sağlamayacağı aşikar.

Asker İntiharları | Asker Hakları

Asker intiharları

Şehit derneğinin şaibeli ölümleri araştırmak üzere çalışmaları;

'Şehit derneği' kışla ölümlerini soruyor - PINAR ÖĞÜNÇ - Radikal

İŞkence kaynaklı ölümlere dair bilgi edinilebilir yazının içinden.

Bir başka haber;

İki haftada altı asker nasıl intihar eder? - PINAR ÖĞÜNÇ - Radikal

Kaynaklar çoğaltılabilir, ama görmek duymak istemeyen önyargılarının kurbanı olan, idealize ettiği bir kuruma toz kondurmama refleksi ile hareket eden kişiler için sanırım ne yazılıp çizilse nafile.

bugun bi oylama olsa istemeyen gitmese eminim yariya duser askerlik yapanlarin sayisi.
Bu konuda sana katılıyorum.

Evet vicdani red hak değildir. Ama Bab-ı esrarında dediği gibi askerlikte yapılan işler bazen çok gereksiz.

Aslında sıkıntı askerlik değil. Askerliğin uzun olması.
Bu ülkeye çalışmak varken neden askerlik ile zamanımı kaybediyorum diyen bir sürü mektepli (kısa dönem) devrelerim vardı. Haklılık payları olabilir, ama 6 ay boyunca yaşayamayacakları ilginç olaylar askerlik sayesinde hayatlarına girdi.
Ben vicdani retten çok askerlik süresinin kısalmasından yanayım. Herkes gitmeli ve o ortamı görmeli. Aslında şu tartışılabilir.

Yaptığımız askerlik bize ne kazandırır?

ifade etmekte ben mi eksik kalıyorum sizde mi anlayış eksikliği bilemiyorum ama tartışmayı kişiselleştirmenin kimseye bir yarar sağlamayacağı aşikar.

Asker İntiharları | Asker Hakları

Asker intiharları

Şehit derneğinin şaibeli ölümleri araştırmak üzere çalışmaları;

'Şehit derneği' kışla ölümlerini soruyor - PINAR ÖĞÜNÇ - Radikal

İŞkence kaynaklı ölümlere dair bilgi edinilebilir yazının içinden.

Bir başka haber;

İki haftada altı asker nasıl intihar eder? - PINAR ÖĞÜNÇ - Radikal

Kaynaklar çoğaltılabilir, ama görmek duymak istemeyen önyargılarının kurbanı olan, idealize ettiği bir kuruma toz kondurmama refleksi ile hareket eden kişiler için sanırım ne yazılıp çizilse nafile.

Siz bayandiniz degil mi? Kaynaklar, savunulariniz, cikarimlariniz icin tesekkur ederim. Her birine tek tek cevap verebilirim. Tatmin edici olabilirler. Ama buna gerek duymuyorum. Yanlis anlamayin, ayrica tabletteyim. Mutlaka dizustune gectigim zaman illaki karsilasacagiz. Zira kaynaga ihtiyacim olmasa bile buradan yazmak beni yoruyor.

Vicdani ret | Uluslararası Af Örgütü - Türkiye

Vicdani red kişinin ahlâki tercih, dini inanç, felsefi görüş ya da politik nedenlerle askeri eğitim ve hizmette bulunmayı, silah taşımayı ve kullanmayı reddetmesidir. Tüm bu red nedenleri vicdani neden olarak kendisini gösterir. Bu nedenle bu hak doğrudan doğruya vicdan ve din özgürlüğünün kullanımıyla ilgilidir. 2000 yılının Nisan ayında BM İnsan Hakları Komisyonu l998/77 nolu kararında belirtilen ilkeler uyarınca oylamaya başvurmadan 2000/34 nolu kararı kabul etti. Bu kararla İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde yer alan düşünce özgürlüğü ile vicdan ve din özgürlüğünün meşru kullanımına uygun olarak, kişilere vicdani nedenlerle askeri hizmete karşı red hakkı tanındı. BM İnsan Hakları Komisyonu, ölüme neden olabilecek güç kullanmayı zorunlu kılmanın vicdan özgürlüğü ile din ve inançlarını yansıtma hakkıyla çatışacağını karara bağlayarak, vicdani reddi bir hak olarak kabul etti. Komisyon, bu hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin ve Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Milletlerarası Sözleşmesi'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen 18. maddelerine dayandırdı. BM İnsan Hakları Komisyonu ayrıca bu haktan yararlananların ileri sürdükleri nedenlerden ve özel inançlarından dolayı ayırımcılığa uğratılamayacaklarını ve askeri hizmeti yerine getirmeyenler ile getirenler arasında da ayırımcılık yapılamayacağını karara bağladı. Komisyon, aşağıda belirtilen kararıyla vicdani reddi bir hak olarak tanıdı:
1. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 18. maddelerinin, düşünce özgürlüğüyle din ve vicdan özgürlüğünün meşru kullanımına uygun olarak herkesin vicdani nedenlerle askeri hizmete karşı çıkma hakkı olduğuna dikkat çeker.

Türkiye bu maddeye şerk koymamışmıydı,ben mi yanlış hatırlıyorum?

Konuya gelecek olursak biz Türkler ordu-millet anlayışını benimsemiş bir milletiz.Kadınıyla-erkeiyle eli kılıç tutan her Türk hazır askerdi geçmişte ama günümüze de ayak uydurmamız gerektiği bir gerçek.Askerlik eğitiminin gerçek bir eğitim olması gerekiyor.Amacı komutanlara çay-çorba götürmek değil her alanda iyi bir eğitim yeri olmalı.Verilecek eğitim bireyi hem fiziken hem de aklen hazır bir duruma getirmeli.Ayrıca ayrıcalıksız bir yer olmalı.Üst sınıfın çocukları rahat bir askerlik yaparken,daha doğrusu tatil yaparken benim Anadoludan gelen Mehmetçiğim kör kurşuna kurban gitmemeli.3 aylık eğitimle dağda 3-5 yıldır yaşayan çakalın önüne kurbanlık koyun gibi atılmamalı.Terörle mücadeleyi özel eğitimli askerler yapmalı.3 aylık ana kuzuları değil.

Şahsi fikrim zorunlu askerlik olmalı ama adam gibi bir eğitim vererek.Mehmetçiği ve ailesini madur etmeyecek bir şekilde.22 lira maaş verip mehmetçiği ve geride kalan ailesini elaleme muhtaç etmeden askerlik yaptırmalı devlet.

Siz bayandiniz degil mi? Kaynaklar, savunulariniz, cikarimlariniz icin tesekkur ederim. Her birine tek tek cevap verebilirim. Tatmin edici olabilirler. Ama buna gerek duymuyorum. Yanlis anlamayin, ayrica tabletteyim. Mutlaka dizustune gectigim zaman illaki karsilasacagiz. Zira kaynaga ihtiyacim olmasa bile buradan yazmak beni yoruyor.

Cinsiyetimin tartışmaya engel olduğunu sanmıyorum:) gerek duymuyorsanız benim de kendimi yormama gerek yok o halde. yine de katkınız için- baştaki çirkin ifadeleri dışında tutarak -saygı çerçevesinde yaptığınız yorumlar için teşekkür ederim.

Bu arada şu "karı gibi" tabiri sahiden çok çirkin, yakışıksız ve kadınları tahkir edici. Kadına yönelik şiddet söz konusu olduğunda kimse kalkıp da bunu savunmaz herkes lanetler yağdırır, negatif cinsiyet ayrımcılığı yapıldığında en feministten feminist olur erkeklerimiz ama bazen öyle ifadeler çıkar ki ağızdan sanki bilinçaltına işlenmiş kodların ve kadının bir erkeğin gözündeki konumu kendini ele verir. buradaki herkesi tenzih ederim ama kadının mağduriyeti, şiddete uğrayışı, tür türlü zor durumda kalışı kuşkunuz olmasın ki bu ifadeler ve altında yatan önyargılardan doğuyor. umarım günün birinde içimizdeki çelişkilerden kurtulup kadını erkeğin ne önünde ne de arkasında yanında görebileceğimiz, insan olarak bir değer sayıp kabulleneceğimiz günler de gelir.

her gıden davulla zurnayla ugurlanıuyor heyecanla bırlıgıne teslım oluyor sove sove donuyor. evet red etme hakkı olmalı.

Tam edicektim ki askerkik düştü kanka :D

Ne günlere kaldık, vatanı ortada bırakmaktır ...

Geri