Vergilerin amacını aşması Hk.

Konu sahibi son olarak 1016 gün önce görüldü
***Vergi, mâlumdur ki Devlet için olmazsa olmaz bir kavramdır. Devletin ayakta durması, ikâme edebilmesi ve bir yandan da gelişmesi için gerekli bir olgudur. Yalnız bazı yönetimlerde bu seçenek öyle bir derinleştirilir ve budaklandırılır ki, yine devletin olmazsa olmazı olan vatandaş için çile hâline dönüşebilir. Buna örnek, son zamanlarda vatandaşın mevcut maddi birikimleri üzerinden kâr sağlamalarına vergi getirilmesidir. Döviz ve kıymetli mâden alım/satımlarındaki marj farkının yükseltilmesi hadi bir nevî bankaların risk yönetimi adı altında kendilerini güvenceye alma yoludur diyebiliriz. Fakat vergi kalemi olarak mevcut olmayan bir alanda vergi oluşturmak ve bunun birimini zamanla arttırmak da vatandaşın üç-beş kuruşuna göz dikmek ya da katlanamamak değil midir?​

Çok kazanan ve gelişen bir devlet iyidir de, aynı zamanda bir millet için de bu geçerli değil midir? Millet fakir oldukça, gelişmiş devletin ne gibi bir albenisi kalır?​

Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: Han
Bankalardaki birikimlere ve karlara da vergi oranı artırılmıştı. Üretmeyen ülke vergiye sarılır. Verginin de vergisini alıyorlar. Tarih kitaplarında geçen "halkın ağır vergiler altında ezildiği" dönemi bizzat yaşıyoruz.

Olayın hangi boyutunu ele almak lazım? Benden önce bir şeyler yazılsaydı o doğrultuda ilerlemem daha kolay olurdu.

Zengin devlet mi, zengin vatandaş mı? Uzun bir tartışma konusu fakat kısaca fırsatların, imkanların, kazançların, refahın, huzurun, güvenliğin sağlanması için ilk şartın güçlü bir devlet olduğuna inanıyorum. Devlet sistemi felce uğramış ülkelerde insanların rahat içinde olduğunu görmüyoruz.

Her ülkenin tarihsel gelişim sürecinde karşılaştığı sonuçlar var. Bu sonuçların hiçbiri bir döneme veya kısıtlı bir tarihe mal edilemez.

Sert bir coğrafyada, çetin mücadeleler geçiren bir ülke, gelirinin ciddi bir kısmını askeri harcamalara ayırmak zorundaysa vergi yükünün fazla olması kadar doğal bir durum olamaz.

Bahsedilen vergilerle ilgili kurlarda yaşanan sorun ön planda elbette. Bunun yanında ekonomik büyüklük açısından manipülasyona açık olunduğu aşikar. Tüm gelişmekte olan ülkelerin durumu aynı. Tüm bunlara rağmen, ülkemizde vergilerin çok yüksek olmadığını belirtmek gerek. OECD 2019 rakamlarına göre Türkiye kurumlar vergisi sıralamasında 100 ülke arasında 59. sırada.

Son düzenleme:
Ne diyordu Ozan Bingöl 'Parayi Lidyalılar, vergiyi Sümerliler, verginin vergisini de Türkler' buldu. Daha fazla açıklamaya gerek yok:)

• Beğen
Tepkiler: 0
Çocukluğumuzdan beri bize öğretilen vergilerdir. Vatandaş olarak vergini verirsin, su, yol, elektrik vb. şekilde geri döner. Fakat son zamanlarda vergi adı altında vatandaşın omzuna o kadar yük bindirildi ki, ödediğim vergilerle uzay üssü falan kurulmasını bekliyorum artık

• Beğen
Devletin vergide önceliği vatandaslar degil kurumlar ve şirketler olmalıdır. Halkı kazanacak konuma getireceksin ki vergiye baglayabilesin.

Ülkeler arası vergi kıyaslamasında bizim bir kesim vatandasimizin yaptığı bir yanlis var. "Ama vergi her ülkede var" evet vergi her ülkede var ama alım gücü? Sen yeri geliyor alamadığın şeyin vergisini ödüyorsun. Ulasim ve iletişim tıpkı barınma, giyinme ve beslenme gibi zaruri ihtiyaçtır. Fakat bir çok şey bizim vatandasimiza lüks olarak görüldüğü için ÖTV alınıyor. Yetmiyor ÖTV nin KDV si alınıyor. Asıl bunun için hak aranmasi, barışçıl protesto yapılması gerekiyor fakat ağaç için halkı sokaklara döküp galeyana getiren para babaları, bu konuda 3 maymunu oynuyor. Neden? Ucu kendilerine dokunuyor.

Ben bu ülkede başörtüsü için, ağaç için sokaklara çıkıldığını gördüm ama hayat pahalılığını protesto için sokaklara çıkıldığını görmedim. Demek ki halk rahat gecinebiliyor, çok ilginç.

Benim görüşüm bu yönde

56'li islak mendil 8,75 TL olmuş. Bebek bezinin tanesi 95 kuruşa geliyor. Pişik önleyici Krem 35 lira. Çocuğun bir porsiyon scmasi affedersin 1 liraya mal oluyor.

2016 terör raporlarında Türkiye’nin terör maliyeti yıllık 40 milyar $ olarak ele alınmıştır. Sadece PKK terör örgütünün maliyeti 2019 verilerine total’de 2 trilyon $ olarak yansımıştır. Kırılgan bir coğrafyada sadece terör giderlerinin bu kadar yüksek olması bile vergiye bindirilen ek yüklerin bir nevi açıklanmasına yardımcı olduğu aşikardır. Yalnız, bunlara rağmen su sayacının altına X payı Y payı koymak izah edilemez bir durumdur. Üretim konusunda (askeri hariç) eksik kalan bir ülkenin giderlerinin bu kadar fazla olması sebebiyle verilen açık elbette ki bir şekilde telafi edilmeye çalışılacaktir bu da ne yazik ki halka ağır yükler bindirerek oluşturuluyor. Ekonomik daralma, alım gücünün düşük olması benim nazarımda sadece devletin yapmış olduğu siyasi hataların sonucu değildir, bir şekilde kim veya kimler tarafından yapıldığı belli olmasa da, manipüle edildiği çok açıktır. Yine de tüm bunların olması, devletin geçmişte hata yaptığı gerçeğini değiştiremez. Hatem, örneklendirme yaparak gerçeği gözler önüne sermiş zaten. 2016 verilere bir ek daha yaparsak, ülkemize gelen turistlerin sağladığı kazanç 30 milyar $. Yani bu demek oluyor ki, turist geliyor diye sevindiğimiz yerde, sadece 10 milyar $ kazanç sağlamış oluyoruz geri kalanı nereye gidiyor? Teröre. Normale döner miyiz bu saatten sonra? Hayır, en azından şu anki yaşam tarzını veya pahalılık sürecine alışmaktan başka bir çaremiz yok gibi duruyor. En son hak aramaya kalktığımız zaman kaybımız 200 milyar $ olmuştu. Sonra dış mihraklar denildiği zaman “zılgıt atılıyor” tabii bunun ironi olan bir kısmı da, o gün aranan hakkın savunucusu olanların, vergi rekortmenliğine soyunması, bununla övünmesi ancak iş halka geldiği zaman verdiği mamülleri veya temel ihtiyaçları iki gün arayla iki farklı fiyata çektikleri de aşikardır. Anlıyorum...

Son düzenleme:
  • Beğen
Çok acayip bir sistem var.
Çok kazanan çok versin az kazanan az.
İyi de yüzdesel vergi bunu sağlar zaten.
Örneğin %10 gelir vergisi var diyelim (çok daha yüksek ama örnek)
100 lira kazanan 10 lira
1000 lira kazanan 100 lira vergi verir

Ama yooo. Bizde öyle olmuyor. 1000 lira kazanana diyor ki senin vergi dilimin %20 oldu. 2000 verecen.

Niye? O zaman o adam da geliri 1000 değil 999 olarak gösterir.

Ha 1000 liralık adam zaten sana çalsan adamsa vergin 2000 ama ben %97 sini affettim, 60 lira ver geç dersin

Ohhhh

Şahane memleket.

KDV matrahli ÖTV den ve arabanın ederinin iki katı vergiden falan bahsetmiyorum bile.

Niye böyle oluyor? Çünkü devlet vergi toplayamıyor. Esnaf nizami vergi verse batar, biliyor. Sanayici verse yatırım yapmaz biliyor. O da naapiyor abaniyor dolaylı vergiye.

Adam özel hastaneyi vakıf hastanesi ilan ediyor. Vergi nerde, yok. Peki neyi kime vakfediyorsun? Hiç, laf olsun.

Bana nooluyor.. sağlı sollu vuruyor. Vergim ne oluyor. Yol oluyor. Ama yoldan yine para verip geçiyorum.

Kalanı ne oluyor. Makarna oluyor. Makarna ne oluyor? Bana zulmeden sisteme seçim eşantiyonu oluyor.

Hayırlı işler bol güneşler.

Ha, vergilendirilmis kazanç kutsaldır.

Her yerde seriyat isteyen güruh vergide şeriat istemiyor çok ilginç.

İslam hukuku vergide çok insaflı. Bunlar gibi hiç değil.

Selam ve dua ile.

• Beğen
Vergi alınmayan her yerden de bir şekilde suç örgütleri haraç alıyorlar. Mutlaka bir şekilde birilerinin eli cebimize giriyor.

Sedat Peker, Aladdin Çakıcı gibi adamların adamlarının her bokta eli var. Belediyenin park ücreti almadığı her yerden onlar çıkıyor insanın karşısına.

Geri