Aile candır ya. Şu "kendi ayaklarım üstünde durmak istiyorum" diyenleri hiç bir zaman anlamadım, anlayacağımı da sanmıyorum. Yani bence aileyle aynı şehirde okumanın hiç bir dezavantajı yok.
aile fiziken uzakta da yanımızda da olsa başımızda olduğu müddetçe ( Allah başımızdan eksik etmesin) kendi ayaklarımızın üzerinde durmak bir yere kadar geçerlilik gösterir zira sendelediğimzide yine onların yanıbaşımızda olacağını biliriz ama şehir dışında okumuş biri olarak bana birçok katkısı olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
aile yanında olduğunuzda kuralları yine aile belirler, mevcut şartlarda sürer yaşamınız, düzeniniz pek bozulmaz. şehir dışında okuduğunuzda ise bir dünya yaratmak zorundasınız kendinize, kendi kurallarınız olur, hele ki ayrı evde yaşıyorsanız ve elinize kısıtlı para geçiyorsa tasarrufu öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. evin her şeyinden siz sorumlusunuz, kendinizden en çok da.
birçok şeyi tecrübe etmek zorunda kalırsınız, erken olgunlaşırsınız, eğer ev arkadaşlarınız varsa başkaları ile geçinmeyi, uyumlu olmayı öğrenirsiniz, aile evinde nazınız geçerken öğrenci evinde işlerin o şekilde yürümediğini anlarsınız, olumlu ya da olumsuz kişisel gelişime katkı sağlayabilecek birçok konudan bahsedilebilir; ama aile yanında okunduğu zaman eğer evdeki iş dağılımında genç aktif rol almıyorsa ev yönetimine dair bilgisi biraz daha ötelenir, gecikir.
üstesinden gelebileceğine inanan gençlerin tecrübe etmesi gerektiğine inanıyorum.
aile yanında yaşamanın avantajı da düzenin bozulmaması, faturaların günü gecikti mi, akşama ne yemek yapsam gibi dertlerin olmadan derslere konsantre olmak olabilir.