Üniversite mezunlarının iş bulamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Üniversite ilimle ilgili bişey. Para kazanmak için birşeyler yapmakla üniversitenin ne alakası var.
Eskiden okuyan yoktu elemek amaçlı kullanılıyordu mezun olanı tercih etmek. Amaç senin ne okuduğun değildi. Dört sene okumuş ise bu adam belli bir sınav süzgecinden geçmiştir kafası çalışıyordur diye arıyordu adam üni mezunu. E şimdi okumayani yok ki. Adam işçi alırken artık bunu kriter olarak kullanamaz.

Okul iş bulma aracı olamaz

Hem neden iş bulma peşindesiniz.

Neden isveren olmayi isteyen yok.

Fakirlik miskinlik tembellik kolaycilik içinize işlemiş.

Üniversite ilimle ilgili bişey. Para kazanmak için birşeyler yapmakla üniversitenin ne alakası var.
Eskiden okuyan yoktu elemek amaçlı kullanılıyordu mezun olanı tercih etmek. Amaç senin ne okuduğun değildi. Dört sene okumuş ise bu adam belli bir sınav süzgecinden geçmiştir kafası çalışıyordur diye arıyordu adam üni mezunu. E şimdi okumayani yok ki. Adam işçi alırken artık bunu kriter olarak kullanamaz.

Okul iş bulma aracı olamaz

Hem neden iş bulma peşindesiniz.

Neden isveren olmayi isteyen yok.

Fakirlik miskinlik tembellik kolaycilik içinize işlemiş.

Sermaye yoksa ve anne-baba da imkan sunamıyorsa nasıl işveren olmayı düşünebilirler ki? Kredi için bile kefil gerekiyor. Belli bir süre bir süre çalışmadan nasıl işveren olabilirler?

Yakın çevremde iş sahibi olan çoğu kişi, üniversiteyi bitirdikten sonra çalışıp para biriktirdi de kendine iş kurmayı başardı.

Öncelikle işsizlik kavramına, gönüllü işsizlikte giriyor.
Kimisi sahip olmak istediği işi aradığı için işsiz kalıyor, kimisi de yetersiz vasıfta olduğu için.
Aslında üniversiteyle beraber hayata başlayan kesimin, sonrasında işsiz kaldığına inanmıyorum ben.
Sürekli yenilenmek ve sürekli gelişmek zorundasınızdır artık bir yerden sonra.
Çünkü artık günümüzde, üniversite mezunu olmak bir ayrıcalık tanımıyor kimseye.
Bomboş bir mezunsanız, ya dilediğiniz alanda çalışma hayallerini rafa kaldıracaksınız ya da içini doldurmaya çalışacaksınız.
Üniversite mezunu olup ya da olmayıp İş sahibi olan herkes birilerinin yardımıyla gelmiyor bir yerlere.
Elbette var aralarda seçmeleri.
Ama madem genelinden bahsediyoruz, gerçekten çalışmak isteyen ve gerçekten yenilenen kimsenin işsiz kaldığına inanmıyorum ben.

Gerçekten olayı anlamamışsiniz.
Adam diyor ki dört yıllık fakülte mezunuyum iş arıyorum.

Kafam almıyor. Bakın fakültelerin çoğu meslek edinmeye yönelik eğitim vermez.

Ama bir meslek sahibi olmak istiyorsanız bununla ilgili fakülte veya fakülteler eğitim için kullanılabilir.

Ama sırf sen bikaç yıl amfide oturdun kantinde kola içip akşam öğrenci evinde makarna yedin diye benden iş bekleyemezsin. Devletin hiç umuru olmaz. Bugün aynı anda bin kişi sümerolog olmak isteyebilir. Bu yıllarca devam ederse üniversitelerde kontenjan artar. Özel universiteler talebi karşılamaya çalışır falan

Ama kimse "oğlum manyak misiniz ne boka yarar bu kadar sümerolog" demez

Diyemez çünkü belki ben sümerolog bir oto tamircisi olmak istiyorum.

Anladın olayı? Kapiş?

climax tam anlatmak istediğim buydu işte.
Bomboş üniversite mezunu olman, seni seçmeleri için bir sebep değil artık.

climax tam anlatmak istediğim buydu işte.
Bomboş üniversite mezunu olman, seni seçmeleri için bir sebep değil artık.

Orası öyle tabii ve bir de ideallerden vazgeçmek gerekiyor çünkü zaten sınav sistemi istediğin ya da yeteneğin olan bölümü kazanmana kesinlikle imkan vermiyor.

• Beğen
Tepkiler: diE
Orası öyle tabii ve bir de ideallerden vazgeçmek gerekiyor çünkü zaten sınav sistemi istediğin ya da yeteneğin olan bölümü kazanmana kesinlikle imkan vermiyor.

Eğer bir yeteneğin varsa onun için çabalamak zorundasın artık.
Hiçbir şey eskisi gibi değil ki.
Binlerce yetenek, binlerce istekli rakip var önünde.
Aslında her şey yine tek bir yere bağlanıyor.
kafanın içindeki beynin ne kadarını kullanabildiğinle alakalı.
Üniversitenin bir ayrıcalık olduğu zamanlar çok geride kaldı.
Artık her şehirde en 2-3 üniversite var.
Bir şekilde üniversiteye giriyorsun yani özel ya da devlet ya da nebiliyim ikinci öğretim gibi.
Ama sen kendini ne kadar eğitiyorsun?
İşte seçilme nedenleri orada ayrışıyor.

Hayır abi ya

Bak hala anlasilamiyorum. Üniversiteler kalitesiz yada sırf mezun olmak yetmez master yapman lazım demiyorum ben

Farklı bişey diyorum

Mesela çocuğa aile Yozgat'ta gaz veriyor doktor ol diye.
Burada amaç ilçe devlet hastanesinde ayak mantarına popolin yazsın diye. Maksat maaşı var sigortası var emekliliği var falan.

Hep olay bu. Sigortalı bir işe gir çalış. Elbette çoğunluk bunu yapacak ve buna mecbur ama e benim vizyonsuz arkadaşım bu bir hedef yada nihai amaç olabilir mi?

O Yozgatlı oğlan fakultenin kapısından girdiği ilk gün kendini kembriç maçaçusette kök hücre nakli yaparken hayal etmiyor ise bi b*k olmaz ondan.

Nereden mi biliyorum. Kendimden.

climax sakin ol kardeşim, ayrı cümlelerle aynı şeyleri anlatıyoruz aslında.
Yönümüz aynı taraf, sadece farklı yollardan gidiyoruz.

4Ya kardeşim ülkede üretim yok ya
100 milyar dolarlık borsa hacmi olan ülkeden ne beklenir?
Herkes devletin kuyruğuna yapışmaya çalışırsa
olacağı bu

Adam fizik okumuş.
Kpss ye hazırlanıp Siverek'e ö'rtmen olarak tayin olacakmış....

Heisenberg bunları duysa mezarında ters döner.

Fırsat bulduğumda detaylıca yazacağım ama daha önce gözde olan bazı mesleklerde yığılma söz konusu. Mesela Makine Mühendisliğinde. Bu bölümü seçen arkadaşlar sağlam maaş alırım, keyfime bakarım hayalleri ile mezun oluyorlar ama kazın ayağı çok farklı. Bugün makine mühendisi bolluğundan dolayı iş hayatlarına ya 2500 - 3000 TL ile başlıyorlar ya da meslekleri haricinde iş yapıyorlar.
Çünkü, henüz mezun olmasına rağmen kibri arşa çıkmış durumda , junior'lığına bakmadan o maaşı beğenmiyor ve kendisinin daha fazla ederi olduğunu düşünüyor.
Oysa tatminkar bir maaş için kendisini kanıtlaması, iş hayatında bir süre yoğurulması lazım bu arkadaşların ama farkında değiller.
Tabii bu sadece bir örnek. Bu konuda hükümet ve vatandaş olarak eksiklerimiz söz konusu daha detaylıca yazacağım.

Hayır siyasi falan değil.
Bak birsuru ruhban okulu mezununu akademisyen yapmaya calistilar. Ne oldu?

Tuvalete girerken ayak karmaşası yaşanan ortamdan Heisenberg çıkmaz.

bu sorunun iki muhattabı var; ilk muhatap türkiyenin 81 iline sağlık ocağından hallice üniversite açan devlet adamları, ikincisi de iş başvuru şartlarına alanında en az 2 yıl deneyimli yazan işletme sahipleri......... bu soruyu başka biri cevaplayamaz......

gurbetçilere bağlarsın sandım....

Geri