Uçak Korkusu : Uçaklar Gerçekten Güvenli mi ?

• Kullanıcı Hakan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 83 gün önce görüldü
17AF3C66-E8E9-463F-BBCA-15D320FE7C08_w640_r1_s_cx0_cy10_cw0.jpg

Sürekli duyuyoruz ”uçaklar en güvenli taşıma aracıdır” diye ama, ne kadar doğru ? Gerçekten korkmaya gerek var mı ? Gelin havacılığın ve uçakların tarihinden günümüze kadar önce istatistiklere ve rakamlara bir göz atalım, Wright kardeşlerin ilk uçuşundan bu yana ne uçuş güvenliğinin nasıl geliştiğinden söz edip sonra da insanların uçaktan korkma sebeplerini inceleyelim.

İstatistiksel Olarak En Güvenli Taşıma Aracı (mı ?)

Uçak korkusu olan herkese ilk söylenen şey budur. ”Niye korkuyorsun ki ? Uçaklar istatistiksel olarak en güvenli taşıma aracı!”. Elde ettiğim istatistiklere göre, bu kısmen doğru. Bir göz atalım.

Katedilen yola göre tutulan istatistiklere bakarsak, uçaklar birinciliği kimseye kaptırmıyor. Bu istatistiklere göre, uçakların her bir milyar kilometrelik yolculuk başına düşen ölüm sayısı yalnızca 0.05 ve bu alanda en yakın takipçisi olan otobüslerden (1 milyar km başına 0.4 ölüm) yaklaşık on kat daha güvenli.

Gel gelelim yolculuk süresi ve sefer sayısına göre tutulan istatistiklerde uçaklar sıralamada biraz geriliyor. Her bir milyar saatlik yolculuk başına düşen ölüm sayısına göre yapılan sıralamada, uçaklar bir milyar saatlik yolculuk süresi başına 30.8 ölümle, otobüslerin (11.1) ve az farkla demiryolunun da (30) gerisinde kalıyor ve üçüncü sıraya sahip. Sefer sayısına göre tutulan istatistiklerde ise durum biraz daha nahoş. Her bir milyar sefer başına düşen ölüm sayısı 117 olan uçaklar, bu alanda yalnızca bisiklet ve motorsikleti geride bırakabilmiş ve 1 milyar sefer başına 4.3 ölümle birinci sırayı alan otobüslerin hayli gerisinde kalmış.

Güvenli değil kesinlikle, para verip biniyorum 3.5 atıyorum. Paramla rezil oluyorum, sokuyum böyle işe . :S

Uçakta sanki evimdeymişcesine rahat bir şekilde uyuyabiliyordum.
Ta ki fırtınalı bir gecede tam inişte açık hava türbülansına yakalanıncaya dek. Bacaklarıma kadar titredim sanırım öyle şiddetliydi.
2 saat sonra uçağım var ve hâlâ korkumu atabilmiş değilim. :T:

biz sarsılana kadar ateistiz mesela sarsılıo iman edioruz , sonra düşmüo
uçaktan inip kaldımız yerden inkara devammmmmmm

Yarın bineceğim bir mani olmazsa, ilk kez binmiyorum ancak ilk kez binecekmişim gibi korkuyorum.

uçak düşerken biraz korkarım ama ölünce oh iyi öldüm ama ha derim

Her yolcuğumda korkarım ..sırf bu korkum yüzünden hostes olamıyorum..:s

Ciddi korkudur.. korkusu olan yolcuyla aynı uçakta olmak daha büyük korkudur..

Uzakdoğuya giderken bir kaç defa ciddi tehlike atlatmıştım ama yine de vazgeçmiyorum gezmekten. Vade dolmuşsa ha uçakta ha yolda yürürken hiç farketmez nasılsa.

Yani, güvenli değilse bile, her an ölebiliriz. Çok şeyapmamak lazım.
Klişe olacak ama "kafamıza meteor düşmeyeceğinden de emin olamayız" falanlar.
Uçağa ilk binişimde uçakta bir şeyler olmuştu, herkes ağlıyor, dualar ediyor, halam yanımda "korkma kızım" falan diyor.
Biraz bile korkmamıştım nedense :d
Ölmeyiz yea, dedim ve müzik dinlemeye devam ettim.

Güvenli ve hızlı bu yeter. Otobüsleri de duyuyoruz. En azından trafik yokta minimum insan hatası ile yolculuk ediyoruz.

Pegasus'un uçakları köy otobüsü gibiymiş diyorlar, hataya gidip gelirken kullandım sadece gayet iyiydi tek sorun hostesler hiçte filmlerde ki gibi taş değildi öyle.

Uçmayı seviyorum
Sayısız uçak yolculuğu yaptım hiç tırsmadım

en güvenli yolculuk uçak ile olur diye biliyorum ben.

Bir kere altı boş. Neyine güveneceksin de bineceksin.

Geri