Türkler Müslümanlığı Kılıç Zoruyla mı Kabul Etti?

A
  • Kullanıcı aXi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Türk Tarihi
Türkler Müslümanlığı Kılıç Zoruyla mı Kabul Etti?

Türklerin Müslümanlığı kabul etmesi, "resmi tarih"in taraflı olarak ele aldığı konulardan biridir. Batıya doğru göç eden Türkler ile kuzeye doğru çıkan Arapların karşılaşmaları çok kanlı geçmiştir. 700'lü yıllarda Horasan, çok şiddetli savaşlara ve aldatılarak teslim alınan Türklerin acımasızca kılıçtan geçirilmelerine tanık oldu.

Fakat bu savaşlara ve kanlı olaylara karşın, "resmi tarih", Türklerin kendi özgür iradeleriyle, gönüllü olarak Müslümanlığa geçtikleri konusunda ısrarlıdır.

Türklerin büyük ölçüde yenilgiler sonunda Müslümanlığı kabul ettikleri tarihsel bir gerçektir.

Emre Kongar - Tarihimizle yüzleşmek

Evet ne düşünüyoruz bu konuda doğru olabilir mi bu sözler?

Müslümanlığı nasıl kabul ettik açıkcası, ben kısmen de olsa katılmıyorum şu paragrafa 1300'lü yıllarda bile Anadolu'da müslümanlık zaten tam yayılamamıştı, karamanoğlu beyliği bunun bir örneğidir. Bu konuda bildikleriniz ve paylaşmak istedikleriniz vardır mutlaka.

Kitapta konuyla alakalı paragraflar bulduğum kadarıyla şunlar, buyurun;

" Batıya doğru göç eden Türkler ile kuzeye doğru çıkan Arapların karşılaşmaları çok kanlı geçmiştir.

"Resmi tarih"e bakarsanız 751 yılındaki Talas Savaşı'nda Türkler, Çinlilere karşı Araplara yardım etmişlerdir, Araplar bu sayede savaşı kazanmışlar, sonra da Türkler zaten eski inançları olan Şamanizm'e çok yakın ilkeler içeren Müslümanlığı Gönüllü olarak kabul etmişlerdir.

Oysa Türklerle Araplar, Talas Savaşı'ndan çok daha önce karşılaşmışlardır.

Bu karşılaşma ne yazık ki çok kanlı sayfalarla yazılmıştır. Bu durum Ne Türklerin ne de Arapların suçudur; O dönemin tarihsel gerçekleri böyledir.

Talas savaşını Çinliler kazansaydı tarih bu seferde büyük bir olasılıkla "Çinliler, Türklerin yardımı sayesinde savaşı kazandılar" diye yazacaktı.

Çünkü savaş sırasında hem Çin tarafıda hem Arap tarafında Çeşitli Türk boyları vardı.

Aslında Türkle ile Araplar arasındaki temas 600'lü yılların sonunda, Dört Halife Dönemi'nin sonunda başlamıştır.

Türklerle Araplar Maveraünnehir'de yani bugünkü Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran 'a kadar yayılan bölgede karşılaşmışlardır.

Çatışmalar Horosan'da, Semerkan, Buhara gibi kentlerde odaklanmıştı.

Kuteybe Bin Müslim, Yezid Bin Mühelleb, Said Bin Haraşi,Eşres Bin Abdullah, Nasr Bin Seyyar gibi Horasan valileri, binlerce Türk'ü öldürmüş Arap komutanlardı.

700'lü yıllarda Horasan çok şiddetli savaşlarave aldatılarak teslim alınan Türklerin acımasızca kılıçtan geçirilmeleri gibi kanlı olaylara tanık olur.

Fakat bu savaşlara ve kanlı olaylara karşın "resmi tarih" Türklerin kendi özgür iradeleriyle, gönüllü olarak Müslümanlığa geçtikleri konusunda ısrarlıdır.

Oysa bütün dinlerin gelişmesinde olduğu gibi Türklerin de büyük ölçüde yenilgiler sonunda Müslümanlığı kabul ettikleri tarihsel bir gerçektir. "

Araplarla savaşmak bunun tesiri olmuş olabilir, fakat bir medeniyete gercekten inanmadıysa bir dini inanıcagına inanmıyorum zorla ne kadar inanabilirsinizki? önemli olan Kalpten inanmak biz türklerde Kalpten imanın olduguna inanıyorum dolayısıyla zorla olmasının bir alakası yok ona bakarsanız Türkler bugün musluman olduktan sonra diğer müslüman devletlerle savaştıgıda oldu. bu mesele böyleydı eskiden toprak savaşları ile medeniyetler ayakta dururdu..

ya ben bunu KADER DİE NİTELENDİRMİŞİMDİR ZATEN BU YARADAN TARAFINDAN ALNIMIZA YAZILMIŞTI OLUCAKTI OLDU İYİKİ MÜSLÜMANLIĞI SECMİŞ ATALARIMIZ...

Forum üyeleri ne düşünüyor bu konuyla ilgili acaba

Kök Tengri dini ile İslam arasında bazı benzerlikler vardı. Bu etkili olmuştur. Kılıçla din mi değişir? Şimdi de kılıçtan geçirsinler hristiyan olalım o zaman.

Eskiden Türkler, Tengricilik inancına inanıyordı. Yani, bir ''inanç'' zaten vardı ve daha da önemlisi tek tanrıcılık vardı.
Bu sebepten zorlayarak olduğunu düşünmüyorum. Zaten irdelenirse, müslümanlık ve tengricilik birbirine çok benziyor.

Eskiden Türkler, Tengricilik inancına inanıyordı. Yani, bir ''inanç'' zaten vardı ve daha da önemlisi tek tanrıcılık vardı.
Bu sebepten zorlayarak olduğunu düşünmüyorum. Zaten irdelenirse, müslümanlık ve tengricilik birbirine çok benziyor.

tek tanrılı din sadece islamiyetten mi ibaret? dinler birbirine benziyor diye din değiştirilir mi?

kuteybe bin müslim adlı yezid soyunun hayatını araştırın zaten herşeyi çakmış olursunuz.

Dinimiz kurallarına bakılırsa dinde asla zorlama yok. Yani bir zorlama olmuşsa bu İslamın değil insanların tutumundandır. Hem zorlamayla insanın inancına nekadar etki edebilirsin ki, uygulamada senin istediğin gibi davranabilir ama o yine kendi içinde bildiğine inanmaya devam edicektir.
Bu iddianın kaynağı çok da sağlam değil sanırım. hatta bence islamla aramıza soğukluk sokmak için ortaya atılmış bir iddia olabilir, Çünkü Türklerin tarihteki rolünü düşünüyorum da devletler kuran devletler yıkan tarihin en zincir vurulamayan milleti nolmuş da araplara tarihi kayıtlara değer direnişer göstermeden katledilmişler?

Kök Tengri dini ile İslam arasında bazı benzerlikler vardı. Bu etkili olmuştur. Kılıçla din mi değişir? Şimdi de kılıçtan geçirsinler hristiyan olalım o zaman.

Kılıçla din değiştirilir, hem de çok rahat. Şöyle açıklayayım. Sizin ırkınızdan ya da dininizden artık nasıl nitelendirirseniz binlerce kişi birkaç gecede katlediliyor sadece "itaatkar" olmadıkları için. İnsanlar korkudan yalandan da olsa ben İslam'ı seçtim diyor, bu tabii ki gerçek bir inanç veya iman değildir ama gel gelelim ki sosyoloji de tek nesil baz alınarak hiçbir tarihsel gelişme okunamaz. Bu insanlar çocuklarının da öldürülmesi korkusuyla çocuklarını da Müslümanmış gibi yetiştiriyorlar, dolayısıyla çocuk ailenin istemeyerek yaptığı bir şey olduğunu anlamıyor bunun. Siz bu çocuğa büyüdüğünde istediğini anlatın, içinde yine de o Müslüman eğitiminden bazı şeyler kalacaktır. Konuştuğumuz yıllar M.S. 600-1300 arası, iletişim-toplum bilgisinin yerleşmediği güruhlardan bahsediyoruz. Şimdi Müslümanmış gibi yetişen çocukların kendi çocuklarını onların da kendi çocuklarını yetiştirdiklerini düşünün. Neticede 2-3 nesil sonrasında bu "gönüllü din değiştirme" olarak kabul edilebilir ama burada etken faktör savaşlar ve kılıç zorudur. Karamanoğulları örnek gösterilmiş, Karamanoğulları yönetimi her zaman oportünist olduğunu ve hangi dönem çıkarı neredeyse orada olduğunu göstermiş bir yönetim zaten. Kılıçla din değiştirilir mi diyorsunuz da şu anda bile 2014 yılında IŞİD'in kurduğu tövbe noktalarında kaç kişinin İslam'ı kabul ettiğini araştırın isterseniz.

"güzel kızlar yüzünden,olmuş, olabilir mi?" sorusu aklıma geliyor.

Zorla din değiştirilemeyeceğini iddia eden arkadaşlara tavsiyem bir de millet olarak, topyekün, yüzyıllardır var olan bir inanç sisteminden vazgeçip, başka bir inanç sistemine geçmenin nasıl bir şey olduğunu düşünmeleri.

Ayrıca; Kuteybe bin Müslim

Kılıçla din değiştirilir, hem de çok rahat. Şöyle açıklayayım. Sizin ırkınızdan ya da dininizden artık nasıl nitelendirirseniz binlerce kişi birkaç gecede katlediliyor sadece "itaatkar" olmadıkları için. İnsanlar korkudan yalandan da olsa ben İslam'ı seçtim diyor, bu tabii ki gerçek bir inanç veya iman değildir ama gel gelelim ki sosyoloji de tek nesil baz alınarak hiçbir tarihsel gelişme okunamaz. Bu insanlar çocuklarının da öldürülmesi korkusuyla çocuklarını da Müslümanmış gibi yetiştiriyorlar, dolayısıyla çocuk ailenin istemeyerek yaptığı bir şey olduğunu anlamıyor bunun. Siz bu çocuğa büyüdüğünde istediğini anlatın, içinde yine de o Müslüman eğitiminden bazı şeyler kalacaktır. Konuştuğumuz yıllar M.S. 600-1300 arası, iletişim-toplum bilgisinin yerleşmediği güruhlardan bahsediyoruz. Şimdi Müslümanmış gibi yetişen çocukların kendi çocuklarını onların da kendi çocuklarını yetiştirdiklerini düşünün. Neticede 2-3 nesil sonrasında bu "gönüllü din değiştirme" olarak kabul edilebilir ama burada etken faktör savaşlar ve kılıç zorudur. Karamanoğulları örnek gösterilmiş, Karamanoğulları yönetimi her zaman oportünist olduğunu ve hangi dönem çıkarı neredeyse orada olduğunu göstermiş bir yönetim zaten. Kılıçla din değiştirilir mi diyorsunuz da şu anda bile 2014 yılında IŞİD'in kurduğu tövbe noktalarında kaç kişinin İslam'ı kabul ettiğini araştırın isterseniz.

Ben inanmayanları kılıçtan geçirsem İslama inanacaklar yani öyle mi? Ki Türkler o zamanlarda özgürlüklerine düşkün, savaşçı bir ırk idi. Zorlama olsaydı niye Araplara yardım etsinler ki? Ben hâlâ inanmıyorum kılıçla müslüman olunduğuna. Eğer böyle bir durum olsa yahudiler dinlerine inanmayanı kılıçtan geçirir, giderdi. Türklerin İslamiyeti kabul ettiği zamanlara inersek Türkler hiç de azımsanmayacak, küçümsenmeyecek güçte idi. İstemeseler karşı çıkılırdı. Zaten Kök Tengri dini de birçok noktalarda İslamla benzeşiyordu.

Lethe

Lethe

Bana bu konuda okuyabileceğim; ama sağlam kanıtı ve kaynağı olan link sunar mısın? Pm ile yolla. Ben baktım sizin dediklerinizle alakalı bilgiler sunmuyor.

Kaynak sağlam olmasa bile, bir varsayım ortaya atılmış mantıklı görünüyor ama sadece müslümanlık değilde tüm dinlerde aynı sıkıntı olabilir. Yani sadece Türkler ve müslümanlık diye şartlanmayalım .

Ben inanmayanları kılıçtan geçirsem İslama inanacaklar yani öyle mi? Ki Türkler o zamanlarda özgürlüklerine düşkün, savaşçı bir ırk idi. Zorlama olsaydı niye Araplara yardım etsinler ki? Ben hâlâ inanmıyorum kılıçla müslüman olunduğuna. Eğer böyle bir durum olsa yahudiler dinlerine inanmayanı kılıçtan geçirir, giderdi. Türklerin İslamiyeti kabul ettiği zamanlara inersek Türkler hiç de azımsanmayacak, küçümsenmeyecek güçte idi. İstemeseler karşı çıkılırdı. Zaten Kök Tengri dini de birçok noktalarda İslamla benzeşiyordu.

O zaman siyasetten ya da dinlerin toplum içindeki rolünden habersizsin maalesef. Sen geçirirsen inanmazlar, ama bu planlı programlı bir katliam çerçevesinde olursa yukarıda anlattığım sistematik içerisinde mümkündür. Türkler özgürlüklerine düşkün olabilirler lakin seni göçe zorlayacak kadar güçlü bir düşman ile yeni bir (ki sana göre potansiyel düşman) medeniyetin arasında kalırsan birine yardım etmek zorunda kalırsın. Çünkü iki tarafın iki büyük ulus tarafından kapalı ve belli ki burada bir savaş olacak, sen ne yapardın? Yahudilik bir ırktır, öncelikle bunu söyleyeyim. Dinlerinin ismi Museviliktir, ki Musevilere göre Yahudi olmayan biri Musevi olamaz. Bu yüzden dinlerini yaymak gibi bir çabaları yoktur. Dinlerini kendi elit varlıkları ilan etmişlerdir. İslamiyet'i kabul zamanına gidersek Türkler etraflarındaki oturmuş, yerleşik güçlere göre azımsanacak bir güçteydi. Yani en azından sadece bu güçlerden sadece biriyle mücadele edebilirdi ki böyle yaptılar ve Bizans'ı seçtiler, Araplarla birlik oldular. Ya gerçekten tek kaynağın resmi tarih mi? Ne demek istemeseler karşı çıkarlardı? Çıkabilseler, çıkarlardı değil mi? Basit matematik yani. Çevrende Bizans, Çin, Arap güçleri var sen göçebesin ve bunların hepsine karşı çıkabileceğine inanıyorsun?

Son olarak kimse bir başka din kendi dinine benziyor diye dinini değiştirmez. Buna çocuklar dahi gülerler. Hıristiyanlık da İslam'a benziyor, değiştir o zaman.

Geri