Türkiye’nin kaderi Z kuşağının elinde

Konu sahibi son olarak 1199 gün önce görüldü
Türkiye’nin 12 ilinde 20 yaş altını temsil eden Z kuşağı ile bir anket yapıldı. Araştırma Z kuşağının siyasi tercihlerini ve hayata bakış açılarını ortaya koydu. Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici “2023 seçimlerinde oy kullanacak her 5 kişiden biri yeni nesil Z kuşağı olacak” dedi.

Gezici Araştırma Merkezi tarafından, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 12 ilde 18 ilçede “Z kuşağı anketi” yapıldı. Araştırma 20 yaş ve altını temsil eden bin 62 kişilik Z grubuyla yüz yüze gerçekleşti. Gezici Araştırma Merkezi Başkanı ve Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici “Z kuşağına Ait Araştırma Raporu”nu yayınladı ve şu tespitleri yaptı:

YENİ POLİTİKALAR ŞART

* Şu an 20 yaş ve altında bulunan milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. 2023 seçimlerinde her 5 kişiden biri Z kuşağı olacak. Bu yeni seçmenin önünde set oluşturanlar seçimin kazananı olamayacak. Seçimin kaderi Z kuşağının elinde.

* Ana muhalefetin oyuna yakın bir oyu olan, 5-6 siyasi partinin oyuna denk gelen bu nüfus, siyasilerin yeni odak grupları olacak. 2018 seçimlerinde ilk defa oy kullananların yüzde 76.6'sı Cumhur İttifakı'na oy vermedi. Gerek iktidar ve gerekse muhalefetin Z kuşağına uygun politikalar belirlemesi şart.

* Özellikle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimde Z kuşağı kesinlikle belirleyici olacaktır. Hatta Y kuşağının son dönemindeki gençleri de hemen hemen Z kuşağının hassasiyetlerini paylaşıyor. Muhalefetin adayı bu iki kuşağa yakın tercihler belirlemeli.

Siyasetçilerin karşısında yapacakları ile güvenlerini kolay kazanabilecek potansiyelde bir kuşak var. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip eden, dijital dil kullanabilen, Türkiye'yi tüm dünyaya açabilecek yetkinliğe sahip, gençlere istihdam güvenini verebilen bir aday olmalıdır.

murat-gezici.jpg

Murat Gezici

Raporun sonuçları ise şöyle:

YÜZDE 15'İ NAMAZ KILIYOR TAMAMI EŞİTLİK İSTİYOR

Z Kuşağı insan hakları, hayvan hakları, cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda duyarlılığı ön planda olan, haklar konusunda eşitlik temelli bir anlayışa sahip. Z kuşağının yüzde 45 gibi oldukça önemli bir oranı herkesin eşit ve benzer haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.

Bu çerçevede bu kuşak için ırk, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük bir öneme sahip. Örneğin ‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim' diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32.8 iken, Z kuşağı içinde yer alanlarda bu oran yüzde 82.2.

Bu değerler, Z kuşağı için din ya da mezhep farkının önceki kuşaklara göre büyük ölçüde önemsiz kaldığını gösteriyor. Bu kuşağın yüzde 15.7'si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliklerini yerine getirdiğini söylerken, yüzde 55.8'si ise bu gereklilikleri yerine getirmediğini söyledi. Yüzde 28.5'i de inançsız olduğunu ifade etti.

ADALET İSTİYORLAR

Z kuşağı dışındakilerin ise yüzde 62'si oruç tuttuğunu söylerken, yüzde 32'si ise düzenli ibadet ettiğini belirtti. Z kuşağının yüzde 76.4'ü adalet, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli bulduğunu ifade etti. AB'yi destekleyenlerin oranı Z kuşağında yüzde 78.6 iken diğer X ve Y kuşaklarında bu oran yüzde 35.6.

KİM HANGİ KUŞAKTA?

Literatürde 1980'den önce doğmuş nesil X, 1980-2000 arası doğmuş nesli ise Y kuşağı olarak adlandırılıyor. 2000'den sonra doğmuş, yani şu an 20 yaş ve altında bulunan Milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. Z kuşağının özelliği teknoloji ile olan ilişkisinin daha önceki jenerasyonlarlardan daha yoğun olmasıdır.

10 ŞEHİRDE YAŞIYORLAR

Z Kuşağı en fazla Türkiye'nin en büyük 10 şehrinde yaşıyor. Türkiye'de ilk onda yer alan büyük şehirlerde her dört kişiden biri, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde ise her üç kişiden biri Z kuşağından. 2023'te iş gücü nüfusunun yüzde 42'sini bu kuşak oluşturacak.

instegram-face-twetter.jpg

YÜZDE 65'İ AKILLI TELEFON KULLANIYOR

Z kuşağının en çok iletişim kurduğu sosyal medya platformu yüzde 76 ile Instagram. Ardından yüzde 65.1 ile Facebook, yüzde 37.2 ile Twitter, yüzde 22 ile Snapcchat ve Tiktok, yüzde 27 ile Youtube geliyor.

X kuşağının iletişim yolu gazete ve televizyonken Z kuşağı bilgiyi sosyal medyadan alıyor. Günlük sosyal medyada geçirdikleri zaman ise ortalama 6 saat. Bu kuşağın yüzde 65'i ise akıllı telefon kullanıyor.

MEVCUT PARTİLERİ BEĞENMİYORLAR

Z Kuşağı, kendisini genel olarak belli bir ideolojik gruba veya herhangi bir siyasi partiye mensup görmüyor. Z kuşağı ile ilgili Türkiye'de yapılan araştırmalar, bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 68.7'sinin, kendisini Atatürkçü veya muhafazakar ya da milliyetçi gibi belli kategoriler içinde tanımlamadığı ve mevcut siyasi partilere karşı herhangi bir yakınlık hissetmediğini gösteriyor.

Ankette Z kuşağının yüzde 86.7'si oy kullanırken ebeveynlerin etkisinin olamayacağını, kendi iradesinin ön planda olduğunu söyledi.

Sözcü

• Beğen
Tepkiler: X
z kuşağının bundan haberi yok. acayip saflar ya da umursamaz. manipüle etmek çok kolay oluyor. iş yerinde dünya kupasında üçüncü olduğumuz sene doğmuş bir hatun arkadaş vardı. geçen yaz, üç ay bizim şirkette staj yaptı. daha çok grafikle ilgilendiği için kendi haline bıraktık. post prodüksiyonda ne işi varsa artık o ayrı soru. bi gün bilgisayar başındayken tarayıcıda "tebrikler, iphone bilmem ne kazandınız" diye spam pop-up açılmış. bu çığlık çığlığa sevinmeye başladı. biz anlamadık ilk başta. sonra "iphone kazandım" diye sevincini açıkladı bize de. şirket yönetmenlerinden b. ile yanına yaklaşıp, kızı tebrik ettik. çok şanslı olduğu için kutladık. kız spam sitedeki adımları uygulamaya başladı. biz hala arkasından çaktırmadan izliyoruz, nereye evrilecek konu diye. en sonunda bilindik telefon numarası girme ve dolandırılma adımı gelince olaya müdahale ettik. durumu açıklayınca, ilkin direnir gibi oldu ama sonra anladı durumu. umarım anlamıştır yani.

Bu kuşak meselesini çok yapay buluyorum. Bildiğim şudur. Oğul babayı geçmeli.

Konu aslında gruplama konusu aslan parçası. İnsanları, yaşlarına göre, daha benzer oldukları jenerasyonlarla gruplayarak, kuşak ismi veriliyor. Yani kuşakları çözümlersen daha küçük benzer gruplar çıkarabilirsin.

Bkz: 68 kuşağı.

İnsanlık tarihinin en niteliksiz, en şımarık, en cahil kuşağına ise Z kuşağı diyebiliriz.

Kaderimiz bu kuşağa kaldıysa vay halimize diyeceğim çünkü teknoloji-oyun bağımlısı bir nesilden fazlasını göremiyorum.

Konu aslında gruplama konusu aslan parçası. İnsanları, yaşlarına göre, daha benzer oldukları jenerasyonlarla gruplayarak, kuşak ismi veriliyor. Yani kuşakları çözümlersen daha küçük benzer gruplar çıkarabilirsin.

İnsanlık tarihinin en niteliksiz, en şımarık, en cahil kuşağına ise Z kuşağı diyebiliriz.
Anlıyorum. Ama bu kuşağı suçlamak haksızlık değil mi? Onları yetiştiren kuşakların hiç mi eksiği yok. Uzaydan gelmedi bu çocuklar sonuçta.

Anlıyorum. Ama bu kuşağı suçlamak haksızlık değil mi? Onları yetiştiren kuşakların hiç mi eksiği yok. Uzaydan gelmedi bu çocuklar sonuçta.

Ben bu kuşağı suçlamadım, durumunu ifade ettim. Onları yetiştirenlerin suçu var fakat tarihsel kaderin etkisi de fazlaca var. Tıpkı coğrafi kader gibi, kuşak kavramını ortaya çıkaran bir de tarihsel kader var. Aslında suçlamak bir yana, kurban olduklarını düşünebiliriz.

Sosyal medyanın dahi tek başına inanılmaz değiştirici, yönlendirici bir etkisi var. Kitlesel bir hareket olması sebebiyle aile içi eğitimi veya okuldaki eğitimi tek başına çöpe atabilir. 3-5 kötü arkadaşla mücadele ederek iyi bir çocuk yetiştirebilecek aileler, milyonlarca kötü arkadaşa karşı çaresiz kalabiliyor.

Düzenleme: Dijital dünya üzerine yapılmış birkaç çalışma ve kitap okudum. Veri analizleriyle sen fark etmeden seni değiştirebildikleri bir dünyada yaşıyoruz artık. Davranış kalıpları oluşturmak, neyi tercih edeceğini çözümlemek zor değil. Makine öğrenmesi ve yapay zeka sayesinde artık yüksek doğruluk payına sahip davranış tahminleri yürütülebiliyor.

y kuşağı hem de siyah biri olarak henüz kaderin z ye tümüyle yıkılmadığı düşüncesindeyim.

Özgürlükçüler, sıkılganlar ve çok hızlı fikir değiştiriyorlar.
Sosyal medyadaki hallerini görünce vay halimize diyorum.

Yani kuşak çatışması hep vardı @Prodesmotes
İnsanlık evriliyor.
Bunun bir toplumsal mühendislik sonucu olmasına da gerek yok.
İnternet çağının "aman şu yeni kuşaklar tiktok çekip saçları yana devire devire yürüsün de mala baglasinlar, daha kolay beyin yıkarım" diye yaratıldığını düşünemeyiz.
Değişmeyen tek şey değişim galiba.

Henüz üretici durumuna geçmeyen bir yaş grubuna ağır bir eleştiri olmuş.
Haberde niceliğe vurgu var zaten genelde. Nitelik olarak özgürlükçü oldukları vurgulanmış.
Bu ülkedeki herkesi Tiktok gibi platformlarda sanmamalı. Teknofest’te projelerle yarışan üniversiteliler de var.
Y kuşağı bir unicorn çıkarttı. Z kuşağı geçecek belki de bundan ilham alıp.
Z kuşağı siyasi olarak ciddi bir oy deposu ben önlerinde ciddi bir işsizlik engeli var. Özgürlük engellerini görüyorlar. Bunlar ciddi durumlar. En basitinden bu yıl Öss’ye 2002liler girecek. Sınav tarihi ile oynandığı için 2002de geldin 2002liler ile gidersin diyecek kadar tepki verebilenler var.

Yani kuşak çatışması hep vardı @Prodesmotes
İnsanlık evriliyor.
Bunun bir toplumsal mühendislik sonucu olmasına da gerek yok.
İnternet çağının "aman şu yeni kuşaklar tiktok çekip saçları yana devire devire yürüsün de mala baglasinlar, daha kolay beyin yıkarım" diye yaratıldığını düşünemeyiz.
Değişmeyen tek şey değişim galiba.

İnternet çağı sonuç değil. Oluşan yeni kuşak sonuç. İnternet bu kuşağı oluşturmak için bulunmadı, İnternet bulunduğu için bu kuşak oluştu.

Bir ilaçla ilgili farmakolojik çalışmalar yapılır, olası yan etkilere dair bir fikrin olur. Teknolojik gelişmeler genelde bu şekilde ilerlemez. Bir gelişme yaşanır ve bunun sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalırsın.

Yaşanan gelişmeler, zaten var olan sosyal mühendislik gibi, toplumsal mühendislik gibi uygulamaların pratiğini sürekli ve kolay hale getirdi. Burada da bir başka sonuçla karşı karşıyayız. Sonuçların tamamı elbette olumsuz değil.

Henüz üretici durumuna geçmeyen bir yaş grubuna ağır bir eleştiri olmuş.
Haberde niceliğe vurgu var zaten genelde. Nitelik olarak özgürlükçü oldukları vurgulanmış.
Bu ülkedeki herkesi Tiktok gibi platformlarda sanmamalı. Teknofest’te projelerle yarışan üniversiteliler de var.
Y kuşağı bir unicorn çıkarttı. Z kuşağı geçecek belki de bundan ilham alıp.
Z kuşağı siyasi olarak ciddi bir oy deposu ben önlerinde ciddi bir işsizlik engeli var. Özgürlük engellerini görüyorlar. Bunlar ciddi durumlar. En basitinden bu yıl Öss’ye 2002liler girecek. Sınav tarihi ile oynandığı için 2002de geldin 2002liler ile gidersin diyecek kadar tepki verebilenler var.

Herkesi Tiktok gibi platformlarda sanmıyorum. Teknolojiyi kendilerinden önceki tüm kuşaklardan daha iyi kullandıkları ve bu konuda daha iyi olacakları kesin. Bu kadarı biraz ağır olmuş olabilir, evet.

Geri kalan kısmı pek anlamadım. Unicorn, oy, öss, özgürlük, 2002.

@climax

Sana deliyim çünkü.

Kuşak çatışması kısmına katılmıyorum, daha ciddi bir sorunumuz var.
Şimdilik bunun dışında bir sorunum yok seninle.

Kaderimiz bu kuşağa kaldıysa vay halimize diyeceğim çünkü teknoloji-oyun bağımlısı bir nesilden fazlasını göremiyorum.
Bence yanılıyor olabilirsin. Bugüne kadar bizi geçmiş zamanın tüm kuşakları yönetti ve sonuç koskoca bir b*k. Bizi şimdi yöneten hırsız, basiretsiz, dumenci, yalancı,..... kuşaktan daha da kötü yönetecek değiller ya canım bu Z kuşağı. Umarım onlar yönetir ve belki azda olsa tünelde bir ışık gözükür. Yoksa bu gidişle bazı yandaşlar en az 30 ye yakın çeşitli kurumlardan maaş alacaklar. Yeni kuşaklara şans vermek gerek.

@melnur

Kuşak tanımlamaları ile insanları yine gruplara bölmeye başladılar ve aralarında anlamsız bir kıyas oluşturuyorlar. Günümüz koşulları ile geçmişi bir tutamayacağımıza göre, o kuşak bu kuşak diye bir ayrım yapmak da çok gereksizdir.

Sorgulamayan ve kendine öğretileni olduğu gibi kabul eden bir nesil yetişiyor çünkü her şeyi internette bulup öğrenmeye alıştılar. Kaynak sorduğunda "Ekşi Sözlük" yazan bir nesilden ben kendi adıma hiç umutlu değilim fakat tabii ki bu noktada aile ve eğitimcilerde de sorun var demektir.

Dünya genelinde de tablo pek farklı değil ve sosyal medyada ünlü olmak dışında hedefi olmayan ya da bilgisayar başında oyun oynamaktan fazlasını istemeyen çocuklar-gençler sayıca çoğunlukta görünüyor. İdealleri sadece iyi para kazanmak ve gösterişli bir yaşam sürmek yoksa kime ne olduğunun pek de umurlarında olacağını sanmıyorum çünkü bilinçli şekilde, dizi-oyun-internet-sosyal medya bağımlısı çocuklar yetiştirilmesi hedefleniyor ki her dayatılanı kolayca kabullenebilsinler.

Çocukluk yaştan itibaren bir insana 24 yaşına kadar ne verirseniz tüm yaşamı ona göre şekillenmeye başlar. Beyin üzerine yapılan araştırmalar bunu söylüyor. Peki günümüzde yeni nesil, bu yaşa gelene kadar ne boş işlerle meşgul ediliyor farkında mısınız?

Kendi adıma ne şimdiki nesilden ne de gelecek nesilden pek bir umudum kalmadı çünkü aileler de çoğu şeyin bilincinde değil ve bu şekilde sürüp gideceğe benzemekte fakat elbette yanılmayı da çok ama çok isterim.

Geri