Türkiye'de Yabancılaşma çabası..

Konu sahibi son olarak 26 gün önce görüldü
Ülkemizde çok yaygın bir şekilde yabancılara özenme, yabancı oyuncuları dizilerde/filmlerde/yarışmalarda oynatma, yabancı futbolcuları Türk vatandaşı yaparak milli takımda oynatma vs.. maratonu var.

Yada marketlerde dükkanlarda Yabancı dil tabelalar kullanmak..

Kısacası Türkiye'de bu yabancı özentiliğini nasıl karşılıyorsunuz ?

"yabancı oyuncuları dizilerde/filmlerde/yarışmalarda oynatma, yabancı futbolcuları Türk vatandaşı yaparak milli takımda oynatma"

bu yabancilara özenmek demek degil bana göre, türkiyede yabancilara da yasam hakki vermek demek.
Nasil ben ve benim gibiler yurt disinda okumak, calismak, yasamak, Alman vatandasi hakkina sahip olabiliyorsak, aynisini yabancilarda Türkiyede yapmalidir. Neden aramiza yabancilari alamiyoruz biz? Neden hemen yabancilara özenti oluyor anlamiyorum ben.
Illa ki türk mü olmali bizim aramiza katilan herkes, dinine, vatanina, irkina, diline göre mi ayrim yapacagiz?

"yabancı oyuncuları dizilerde/filmlerde/yarışmalarda oynatma, yabancı futbolcuları Türk vatandaşı yaparak milli takımda oynatma"

bu yabancilara özenmek demek degil bana göre, türkiyede yabancilara da yasam hakki vermek demek.
Nasil ben ve benim gibiler yurt disinda okumak, calismak, yasamak, Alman vatandasi hakkina sahip olabiliyorsak, aynisini yabancilarda Türkiyede yapmalidir. Neden aramiza yabancilari alamiyoruz biz? Neden hemen yabancilara özenti oluyor anlamiyorum ben.
Illa ki türk mü olmali bizim aramiza katilan herkes, dinine, vatanina, irkina, diline göre mi ayrim yapacagiz?

Ben bu yabancılara özenmek demek demedim, yazdıklarımı hep yanlış algılıyorsun. "Özenmek" dedim sonra virgülden sonra alıntı yaptığın kısmı ekledim. Ayrı şeyler..

Gurbetçilikle de alakası yok benim tartışma konumun.
Dil, din ırk ile hiç ama hiç alakası yok.

Tartışma konusu çok açık: Türkiye'de yabancılardan alınma yarışma programları, her tv programında yabancı bir sunucu yada jüri üyesi vs var.

Türkiye'de Türk oyuncu yok mu yada her neyse işte ondan yokmu ? Örneğin Survivor ünlülerde Larissa var bu mudur yani Türkiye'nin ünlüsü ?

Ben bu yabancılara özenmek demek demedim, yazdıklarımı hep yanlış algılıyorsun. "Özenmek" dedim sonra virgülden sonra alıntı yaptığın kısmı ekledim. Ayrı şeyler..

Gurbetçilikle de alakası yok benim tartışma konumun.
Dil, din ırk ile hiç ama hiç alakası yok.

Tartışma konusu çok açık: Türkiye'de yabancılardan alınma yarışma programları, her tv programında yabancı bir sunucu yada jüri üyesi vs var.

Türkiye'de Türk oyuncu yok mu yada her neyse işte ondan yokmu ? Örneğin Survivor ünlülerde Larissa var bu mudur yani Türkiye'nin ünlüsü ?

Yabancilara özenme diye bi cümle kurdun, ben bunu kafamdan uydurmadim.
Virgülden sonra ki kismiysa önemli olan, virgülden önceki cümleyi silmelisin öyleyse, cünkü sen o cümleyi kullandiysan özenmek dediysen, ben okudugumu anlarim, senin ne demek istedigini anlayamam arkadasim üzgünüm:)

Sana göre gurbetcilik degil, ama türkiyede calisan ve yasayan yabancilara göre bu gurbetciliktir. Ben o yarismaya alinan yabancilarin gözünden bakiyorum herseye, cünkü bende almanyada yasayan bir gurbetciyim ve onlarin baska ülkede neden ve nasil yasayabildiklerini anlayabiliyorum, empati yapabiliyorum. hani sen diyorsun ya bizim türkiyemizde sanatcimiz, oyuncumuz yok mu diye, yine misal veriyorum, almanlara görede almanlarin kendi vatandaslari ve oyuncular var ama onlarda bizleri kabul etmek zorundalar.
ben karsi yönden bakabildigim icin gurbetciligi soktum bu konuya.

Örnek verdigin Survivor da Türkiyeyi temsil eden bir yarisma degil ki, Larissa dedigin kisi türkiyede bir dizide oynadigi icin herhangi bir oyuncu oldugu icin yarismaya alinmistir. Yarismanin adi Survivor Türkiye veya Türkiyenin Ünlüleri diye gecmiyor.

Bence bunlarin yabancilasmakla alakasi yok.

Ama orda burda tabelalarda ki yabanci dile olan ilgi konusunda bencede haklisin, türkcemizi unutmamak gerek..

Yabancılara özenmek konusunu silmek gibi bir durum yok. Tabiki de aşırı derecede özenme durumu var Türkiye'de.

Neyse sen üzerine alınmış gibisin bu durumu ben sadece üyelerin fikrini merak ettim. Sen de görüşünü yazdın saygı duyarız.
Genel bir konu bu, sen de üzerine düşen kısmını yanıtladın, bişey diyemem.

Ayrıca kimse kimseyi de kabul etmek zorunda değil. Ülkeye yabancı girişi yasak olan ülkeler bile var. Hatta futbol liginde yabancı oyuncu oynatma yasağı olan ligler. Kesinlikle imrendiğim ülkelerdir.

Neden imreniyorsun öyle ülkelere? Neden yabancilari da kabul etmiyorsun? Sana ne zararlari dokunuyor yabanci insanlarin NeyzeN? Senin fikrine saygi duyarim kusura da bakma ama Almanyada Türkleri istemeyipte evleri yakan nazilerden pek bi farkin yok dusunce konusunda.

Kisisel gorusum,
Biz 3 kitanin birlestigi topraklarda yasiyoruz.
Herkes yok yabancilasiyoruz, yok bilmem ne oluyoruz felan diyor.
Bizim genclerimizin acayip konusma tarzlari TAMAMEN okumamaktan geliyor.
Okula gitmemek demedim, cok okumamaktan bahsediyorum.
Ben de eskiden emo gibi yazar konusurdum.
Ama simdi gerek cevremden aldigim egitim, gerek yasadiklarim olsun bende yer etti.
Ve onlarin bana uygun olmadigini dusundum.
Dilimizin 3784348743 yil onceki Turkce ile ayni olmadigini dusunenler var, haklilar.
Ama alfabesi bile degismis bir dile bu kadar asagilayici konusmayin.
Bunlar kisisel goruslerimdi, konu icin tesekkurler.

Mesela seven hill markasının ilk ismi yedi tepe'dir ve bu isimle hiç tutmaz piyasada kimse rağbet etmez. Bu durumu inceleyen yetkililer yedi tepeyi seven hill'e cevirirler ve büyük bi tiraj yakalarlar. Adam Türkçe için ekmeğinden mi olsun? Her şeyi hallettik bi tabela mı kaldı? Yabancı oyuncu diyorsun Türkiyede futbolcu mu var? Fenerbahçeyi bitirelim derken Türk futbolu bitiyor. Bir Türk daha soru edatı olan "mi"yi ayrı yazması gerektiğini bilmiyorsa ne tabelası ne Türkçesi :)

Neden imreniyorsun öyle ülkelere? Neden yabancilari da kabul etmiyorsun? Sana ne zararlari dokunuyor yabanci insanlarin @NeyzeN? Senin fikrine saygi duyarim kusura da bakma ama Almanyada Türkleri istemeyipte evleri yakan nazilerden pek bi farkin yok dusunce konusunda.

Neden o bahsettiğim ülkeler katil mi ? Ülke sınırında bekleyip giren herkesi kuş gibi avlıyorlar mı sanıyorsun ?
Bana yaptığın benzetmeyi ciddiye alamıcam kusura bakma. Konuyu çok başka yerlere çektin.

Neden o bahsettiğim ülkeler katil mi ? Ülke sınırında bekleyip giren herkesi kuş gibi avlıyorlar mı sanıyorsun ?
Bana yaptığın benzetmeyi ciddiye alamıcam kusura bakma. Konuyu çok başka yerlere çektin.

Konu öldürmek veya katil olmak degil. Senin yabancilari türkiyede istememen.
Yabancilari kabul etmeyen ülkelere imreniyorsun, bundan daha acisi olamaz bana göre. :)

Neyse herkesin fikri kendine tabiki.

Mesela seven hill markasının ilk ismi yedi tepe'dir ve bu isimle hiç tutmaz piyasada kimse rağbet etmez. Bu durumu inceleyen yetkililer yedi tepeyi seven hill'e cevirirler ve büyük bi tiraj yakalarlar. Adam Türkçe için ekmeğinden mi olsun? Her şeyi hallettik bi tabela mı kaldı? Yabancı oyuncu diyorsun Türkiyede futbolcu mu var? Fenerbahçeyi bitirelim derken Türk futbolu bitiyor. Bir Türk daha soru edatı olan "mi"yi ayrı yazması gerektiğini bilmiyorsa ne tabelası ne Türkçesi :)

Herşeyi hallettik bir bu mu kaldı ? Kalıbı en nefret ettiğim tartışma kalıbıdır. Ben bu konuyu fikirlerinize açtım merak ederek. Bana göre problem demek ki.

Türkiye'de futbolcu yoksa yettiği kadarıyla futbolcu yetişsin. Mesut Özil i almanlara kaptırsaydı. Belki saçma oldu ama öyle yani bence.

Gördüğüm bir tabelada "Family Bayan Hairdresser" yazıyordu. Aile bayan kuaförü yazsaydı müşterisi mi azalırdı ?

Rodi, Ramazan Oğulları Dikim İşletmesi olsaydı müşterisi azalırdı.

Artık "bizim köy" mantığı ile hareket edilemeyecek bir dünya var. İspanyolca tabela da Almanca tabela da normal. Kendisini dünyaya kapatan ülkeler bu konuda örnek olarak verilmiş. Bahsi geçen ülkeler ancak, olumsuz örnek olabilir.

Ki, aynı zamanda azınlığı temsil ederler.

Milli Takımı, milli bir olay olarak görmek saçma. Hepsi para karşılığı oynuyor. Kulüp mantığında olduğu gibi, ticari, profesyonel bir olgu. Bu yüzden, Meksikalı da Türkiye Milli Takımı'nın bir parçası olabilir. Hiç sorun değil.

Benden duymuş olmayın ama, Türkiye Milli Takımı, türklerden oluşmuyor.

Amazonlardaki kabileler gibi olamayız.

Rodi, Ramazan Oğulları Dikim İşletmesi olsaydı müşterisi azalırdı.

Artık "bizim köy" mantığı ile hareket edilemeyecek bir dünya var. İspanyolca tabela da Almanca tabela da normal. Kendisini dünyaya kapatan ülkeler bu konuda örnek olarak verilmiş. Bahsi geçen ülkeler ancak, olumsuz örnek olabilir.

Ki, aynı zamanda azınlığı temsil ederler.

Milli Takımı, milli bir olay olarak görmek saçma. Hepsi para karşılığı oynuyor. Kulüp mantığında olduğu gibi, ticari, profesyonel bir olgu. Bu yüzden, Meksikalı da Türkiye Milli Takımı'nın bir parçası olabilir. Hiç sorun değil.

Benden duymuş olmayın ama, Türkiye Milli Takımı, türklerden oluşmuyor.

Amazonlardaki kabileler gibi olamayız.

Ek olarak, iletişim çalışmalarının ana akım yaklaşımlarından Marshall Mc Luhan'ın 'Global Köy' yaklaşımında, kitle iletişim araçlarının etkisiyle dünyanın küresel bir köye dönüştüğünden bahsedilir. Bu yaklaşıma göre, her taraf görüntü ve mesajlardan oluşan bir enformasyonla kaplıdır. Birey ise bu enformasyona bağımlıdır ve onsuz yaşayamaz. Sonuç olarak bireyin alımladığı enformasyon kültürünü şekillendirir.

Aynı görüşteyiz. İnsan, kolektif bilince sahiptir. Bu sahiplik de uygarlığın temelini oluşturur. Bunun karşıtı kültür emperyalizmi ve konu içinde geçen 'özendirmek' ifadelerinin sonucu olarak kültür kapitalizmi ulus bilincine zarar verir. Ama nasılsa bir gün uluslar ve kendine özgü karakteristik özelliklerini taşıyan kültürleri çökecek zaten. Tek tip kültür, tek tip insan olacak.

Herşeyi hallettik bir bu mu kaldı ? Kalıbı en nefret ettiğim tartışma kalıbıdır. Ben bu konuyu fikirlerinize açtım merak ederek. Bana göre problem demek ki.

Türkiye'de futbolcu yoksa yettiği kadarıyla futbolcu yetişsin. Mesut Özil i almanlara kaptırsaydı. Belki saçma oldu ama öyle yani bence.

Gördüğüm bir tabelada "Family Bayan Hairdresser" yazıyordu. Aile bayan kuaförü yazsaydı müşterisi mi azalırdı ?

bana göre Türkiyede kalifiye futbolcu yok. Var mı? Diyebilir misin şu şu bi ronaldo bi zlatan bi mesut bi kaka kadar iyi? Diyemezsin. Eleman terim özil'i zamanında çelimsiz ise yaramaz diye gs'ye almadı adam madridde esiyor :)

ahlaki ve kulturel degerlerimizi kaybetmedıgımız surece yabancı uyruklu vatandasların barınmasında mahsur gormuyorum..
Farklı kulturlerın ulkemıze zararı degıl katkısı olur dusuncesındeyım.

Evrensel ahlaki değerler kovalanmalı. Kimi kültürde, kadını misafir erkeğe sunmamak görgüsüzlük iken, kimi kültürde sunmak büyük ayıp. Eşini, misafire sunan kültürü bu noktada bireysel yaklaşımdan uzak bir evrensel kültür anlayışıyla değerlendirmek gerekir. Evet, kimse eşini sunmamalı ama kimse de kadınla erkeğin tokalaşamayacağını iddia etmemeli.

Eugene' Alıntı:
Ek olarak, iletişim çalışmalarının ana akım yaklaşımlarından Marshall Mc Luhan'ın 'Global Köy' yaklaşımında, kitle iletişim araçlarının etkisiyle dünyanın küresel bir köye dönüştüğünden bahsedilir. Bu yaklaşıma göre, her taraf görüntü ve mesajlardan oluşan bir enformasyonla kaplıdır. Birey ise bu enformasyona bağımlıdır ve onsuz yaşayamaz. Sonuç olarak bireyin alımladığı enformasyon kültürünü şekillendirir.

Aynı görüşteyiz. İnsan, kolektif bilince sahiptir. Bu sahiplik de uygarlığın temelini oluşturur. Bunun karşıtı kültür emperyalizmi ve konu içinde geçen 'özendirmek' ifadelerinin sonucu olarak kültür kapitalizmi ulus bilincine zarar verir. Ama nasılsa bir gün uluslar ve kendine özgü karakteristik özelliklerini taşıyan kültürleri çökecek zaten. Tek tip kültür, tek tip insan olacak.

Dünya üzerinde 3 küreselleşme akımı vardır. Üçünün de etkileri farklı olmuştur. Bahsettiğiniz durum, tam olarak da 3. küreselleşme akımının sonuçları arasındadır.

Globalleşen dünyada, kendisini dışa kapatan kaybedecektir. Doğu Almanya olunamaz.

Diziler kısmında yabancıyı tercih ediyorum.
Bilim kurgu vb suç olsun dizileri severim. Turk dizilerinde kimin kimle oldugu muallak ;)... Diziler tutulmayı amaçladıgı için belli bir kesme hitap etmek zorundadır. Bizde hitap ettigi kısım ortada.

Avrupaya göre kurulan bir Ülkeyiz bu kaçınılmaz globalleşme böyle bir eşy işte sorun kendi kültürümüzü yok etmemiz yabancılaşma sorun değil sorun bizim zihniyetlerimiz

benimle muhatap olmayın bayan konu ile ilgili istediğini yazın ama kişisel olarak benimle muhatap olmayın nerde o tartışma içtenliğiniz he amaçlarınız belli zaten burda bana bulaşmayın :) sizin kişisel yorumalrınıza ihtiyacım yok benim benim içni beş para etemzsiniz kişisel yorum yaparsanız bende yaparım...

vay be bu mesajı bi moderatore hiç yakıştıramadım.

Benim için beş para etmez birisin öyle mi?

Sen kimsin çocuk ve kaç para edersin?

Paranı verip susturayım mı?

bana yorum yap ta ağzının payını al otur yerine.
önce yazmayı öğren sonra gel osmanlıcılık oyna burada.

ecdanını tanı önce
git o kadar seviyorsan osmanlıca öğren.

burada gelip ahkam keseceğine.

terbiyesizliğini de yanına al otur.

Bence bunun en büyük etkisi sanayileşmenin Batı'da başlaması.
Popüler kültür dediğimiz olay bu işte..

Geri