Türkiye'de Ateistlerin Acınası Durumu

Konu sahibi son olarak 3074 gün önce görüldü
O0QooZ.jpg

Öncelikle, bu yazıyı yazan kişinin, yani benim de Ateist olduğumu unutmamalısınız. Ateistlere kaba bir üslupla saydırmamanız açısından, ufak bir hatırlatma yapmak istedim. Onun haricinde tabii ki herkes konuma yorum yapabilir.

Türkiye'de Ateizm, maalesef geniş bir Ateist kitle tarafından İslam Eleştirme Aktivitesi haline indirgenmiştir. Evet, hangi Ateist sayfayı açsam, karşımda büyük bir Ayet ve Hadis eleştirisi yığını görüyorum. Bir Ateistin İslam ile ne işi olabilir ki? Biri bana gerçekten bunu mantıklı bir biçimde açıklasın. Bir Ateistin, ayet ile hadis ile ne işi var? Kuran olmadan savunamıyor musun görüşünü?

Düşünüyorum: Ya İslam olmasaydı? Bu Ateistler ne yapacaktı acaba? Ateistler şok, Ateistler iptal. Ateistlerden Kuran'ı ve hadisleri çıkarırsak, maalesef geriye bir hiç kalıyor.

Şimdi geleceğini tahmin ettiğim eleştiriye cevap verelim: "Her Ateist, toplumunun yerel dinini eleştiriyor. ABD'de olsayık Hristiyanlık'ı, İsrail'de olsaydık Musevilik'i eleştirecektik. Türkiye'de doğduk, İslam'ı eleştiriyoruz."

Bravo. :alkis: :alkis: Nerelerde hangi dinlerin yaygın olduğunu öğrenmiş oldum, sağ olun.
Be kardeşim, Ateist kişinin, din ile ne işi var? Hala bana gelmiş "din" diyorsun.
Ateizm ne demek? Tanrı yoktur demek. Tanrı'nın var olmadığını düşünmektir. E senin o saydığın, Hristiyanlar, Müslümanlar bir Tanrı'nın var olduğunu düşünmüyor mu? Düşünüyor. Sen nesin? Ateist. O zaman neden savunduğun görüşün hakkını vermiyorsun? Çağır bir tane, Tanrı'nın var olduğunu düşündüğün kişiyi. Sor: "Tanrı var mı?" de, "Var" derse, "Varlığına dair argümanların neler?" diye devam et, sonra bu karşındaki kişinin Tanrı'nın varlığı ile ilgili sunduğu argümanları cevaplamaya çalış, saygılı bir şekilde tartış, küfür etmeden, karşı tarafı dinleyerek muhabbeti devam ettir. Sana tartışma, pasif ol diyen yok. Bu işin nasıl yapıldığını öğren, felsefi kitaplar oku. Saygılı bir şekilde, gergin ortam olmadan, fikir alışverişi yap, tartış. Sizin gibiler yüzünden Ateizm, mantıksız, zırva bir görünüme bürünüyor.

Ama zor geliyor tabii ki bu. Tanrı'nın varlığı ile ilgili argümanlara cevap vermek, ciddi bir Din Felsefesi bilmeyi gerektiriyor. İşlerine gelmiyor, "Efenim x ayetinde x diyor" demek daha basit çünkü. Gerçi, onu da beceremiyorlar ya bana kalırsa, neyse. Sonra Ateizm'i tipik Din Eleştirme Aktivitesi haline getiriyorlar. Faydaları yok, zararları var. Genelde ayet konusunda da, yani daha doğrusu Arapça ve ilahiyat konusunda uzman olmadıkları için, onu beceremeyip, genelde yenilgiye uğruyorlar. Sonra da üsluplar sertleşiyor, küfürler havada uçuşuyor falan, tahmin edersiniz gerisini.

Samimi söylüyorum, "Ateistim" demeye korkar oldum. Bu kitlenin arasındaki herhangi bir kişi olarak anılırım diye, söyleyemez oldum Ateist olduğumu. Biliyor musunuz? Biz bu Ateistlerden o kadar çok çektik, bezdik ki "Gerçek Ateizm Bu Değil" adında sayfa bile açtık. Hatta daha da ileriye gittik, Ateistlerin saçma sapan Ateist olma argümanlarını, biz cevapladık. Bu kadar mı acemilik olur.

Dillerine pelesenk ettikleri "Bilim abi bilim. Biliiiim, bilim, bilüüüüm. inancını sorgula! İnanmak kolaydır biz zor olanı seçtik.İnanmak değil bilmek istiyorum moruq. Saçmalıklara inanmıyoruz, sorgulayan akıllı insanlarız" gibi söylemlerle hemen onları tanıyabilirsiniz.

Ha bir de, Richard Dawkins, Sam Harris gibi hiçbir halta yaramayan Ateizm savunucularını şakşaklamakla meşguldürler. Dawkins, neredeyse ciddi bir şekilde katıldığı hiçbir tartışmayı kazanamamıştır. Niye? Çünkü Dawkins bir bilim insanı, filozof değil. Üzgünüm ama, Dawkins'i önüne gelen filozof tokatlamıştır, hatta bazıları ile tartışmaya çıkmamıştır bile.

z3d00Y.jpg

Ateizm, felsefe işidir. Bilim insanları tarafından savunulmaması gereken, savunulacaksa da ciddi bir felsefe eğitimi alınması gereken bir iştir. Aksi halde, bir çok örneği vardır ki, Ateist bilim insanları, Teist filozoflar tarafından alt edilmiştir. Kendini geliştirmek isteyen olursa, seve seve din felsefesi, zihin felsefesi, bilgi felsefesi, ahlak felsefesi gibi alanlarda kitaplar önerebilirim. Ya yoldan çekilin, ya da işin nasıl yapıldığını öğrenin. Çok uzatmayayım. Biraz da onlar yazsın, karşılıklı cevap vererek devam edelim.

Lütfen efendim, beni bu malum "Ateist güruh" ile bir tutmayınız, ben onlardan değilim.

Sanki dindar olduğunu iddaa edenler çok fazla bilgiliymis gibi ateistlere de bu kadar yuklenmen garip olmuş.
İki Tarafta kısmen esit nazarimda.

Ortada eleştirilecek en önemli şey üslup. Dalga geçer gibi insanların sidik yarsitirarak tanrı nin varlığı veya yokluğuna dair mantık çerçevesinde kendi düşüncelerinden ziyade belirli kalıplaşmış şeyleri savunmaları durumu yeterince garip hale getiriyor.

Sadece "mantığım tanrının varlığın kabul etmiyor ve inanmıyorum" da diyebilir insan aslında bu durum "ailemden öyle gördüm öyle öğrendim bu yüzden iyi ki Müslümanım" diyen bir insanın düşüncesi kadar da doğal.

Tanrı yok diyorsam var diyenlere karşı ispat etmek zorunda da değilim essen inançlar seçimdir bireyseldir meslekler gibi. Sonuç olarak topluluklarin mensup olması herkesin aynı şeyi algilayip uyguladığı anlamına gelmiyor bu da kimseyi yadirgama hakkını "bence" bize vermiyor.

Soyleceklerim bu kadar iyi akşamlar.

Aslında tam olarak içimi dökmüş sayılmam, frenledim kendimi. Çünkü hedefim diğer Ateistleri ajite etmek değil, aksine; yaptıklarının yanlış olduğunu anlatmak, bilgi eksikliklerinin farkında olmalarını sağlamak, ve nasıl yapılması gerektiğini anlatmak. Aslında, Ateistler belki şu an bunları okurken "Bilmediğimiz ne var ki yau?" tarzında bir düşünceyi bile akıllarından geçiriyorlardır. Biraz da onlar konuya katılım gösterip yazsalardı iyi olacaktı. Neyi bilmediklerini, bu şekilde yapmaya devam ettikleri sürece ne gibi komik durumlara düştüklerini, takip ettikleri popüler isimlerin Dünya'da nasıl "yerden yere vurulduğunu" kanıtlarla anlatmak isterdim.

Sanki dindar olduğunu iddaa edenler çok fazla bilgiliymis gibi ateistlere de bu kadar yuklenmen garip olmuş.
İki Tarafta kısmen esit nazarimda.

Ortada eleştirilecek en önemli şey üslup. Dalga geçer gibi insanların sidik yarsitirarak tanrı nin varlığı veya yokluğuna dair mantık çerçevesinde kendi düşüncelerinden ziyade belirli kalıplaşmış şeyleri savunmaları durumu yeterince garip hale getiriyor.

Sadece "mantığım tanrının varlığın kabul etmiyor ve inanmıyorum" da diyebilir insan aslında bu durum "ailemden öyle gördüm öyle öğrendim bu yüzden iyi ki Müslümanım" diyen bir insanın düşüncesi kadar da doğal.

Tanrı yok diyorsam var diyenlere karşı ispat etmek zorunda da değilim essen inançlar seçimdir bireyseldir meslekler gibi. Sonuç olarak topluluklarin mensup olması herkesin aynı şeyi algilayip uyguladığı anlamına gelmiyor bu da kimseyi yadirgama hakkını "bence" bize vermiyor.

Soyleceklerim bu kadar iyi akşamlar.

Merhabalar efendim. Şimdi gelelim sizin yazınıza.

İlk olarak "Dindarların yaptıkları hatalarla ilgilenmiyorum, ben kendi içerisinde bulunduğum toplulukla ilgileniyorum" deyip, işin içinden sıyrılabilirdim. Evet, bu da var fakat bu önemsiz bir detay.

Şimdi size soruyorum: Evinden işine, işinden evine giden, kimseyle işi olmayan, kendi halinde hayatını sürdüren, kimseye bir zararı olmayan, bir insanın mı entelektüel anlamda hata yapması daha çok göze batar? Yoksa, kendisinin büyük bir "AYDINLANMA" geçirdiğini düşünen, narsist, egoist tavırlarla ortalıkta gezinen, diğer inançlı kesimin "Afyonlu, uyuşmuş" olduğunu düşünen, diğer inançlı kişilerin "Korkak", kendisinin de Ateist olduğu için , prangalardan kurtulduğunu ve bunu başardığını düşündüğü için "Cesur" olduğunu düşünen bir insanın mı entelektüel anlamda hata yapması daha çok göze batar?

Cevap çok açık ve net bir şekilde belli aslında. Dolayısıyla bu güruhu eleştirmemi yadırgamamak gerek.

Sanırsam şöyle bir şeye de değinmişsiniz, özeti şu: "Herkes, çeşitli iddialara yanıt vermek zorunda değil". Orası öyle. Ona itirazım yok. Zaten eleştirim onlara değil. Eleştirim, tabiri caizse "Entelektüel er meydanına" çıkıp da hem kendisini rezil eden, hem de temsil ettiği kesimin rezil olmasına sebep olan kitleye.

Mesela geçenlerde Jose Chilavet bir konu açtı, içeriği önemli değil. "Ateistlere karşı tutumumu değiştiren bir video. Onların da düşüncelerinin aslında kendi içerisinde mantıklı olduğunu anladım." yazmış. Bunun kendi açımdan ne kadar acı verici olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Jose C'yi es geçersek, konunun dışında tutalım onu, inançlılar bizim düşüncelerimizin mantıksız olduğunu, hatta belkide "inadına" Ateist olduğumuzu, görüşlerimizin hiçbir mantıklı ve rasyonel bir dayanağının olmadığını düşünüyorlar.

Şimdi ben, benim hakkımda böyle düşünmelerini sağlayan kitleyi, eleştirmeyeyim de ne yapayım? Kötü bir şey demiyorum. Ya yapmasınlar, ya da düzgün, işin aslını öğrenerek, emek vererek yapsınlar. Ne kendilerini, ne de bizi rezil etmesinler. Sinirlenmemek elde değil.

Benim de yazacaklarım bu kadar. İyi günler dilerim. :)

Ateistler tanrının olmadığını kanıtlamaya çalışarak ya da tanrının varlığının kanıtını isteyerek ağrımayan başlarını ağrıtıyorlar boşu boşuna. "yav he he" diye boşverip geçebilecekleri meseleyi namus meselesi yapıyorlar.
Neymiş efendim hadi mucize yapsın da görelim, ayı ortadan ikiye yarsın da görelim. Olmadığını savunduğunuz Allahla kavga ediyorsunuz resmen.
Bizim inanmamız Ateistlere neden batıyor anlamıyorum.

Yazı gayet başarılı insanın kendini eleştirmesi demek ileri bir adım atması demek bana göre. Ve yine bana göre ülkemizdeki ateizim tamamen dikkat çekmek ve bulunduğu ortamda daha kuul görünmek adına tamamen hobi usulü yapılan bir aktivite. Şahsen ben ateist olsam banane lan senin dininden derim geçer giderim. Zaten adam inanmamayı seçmiş bi defa daha niye dini Allah'ı tartışarak inanmadığı bir şeye kanıt yok dedirttirmeye uğraşsınki. Bizim Müslüman kardeşlerimizin ^^ ateist insanlara karşı tutumu da ayrı bir mevzu. Adam yoğurda inanmıyor ayran içerken bu mevzuyu konuşalım diyorlar. Ateist adama hadisle mealle gitmek tamamen karşıdakiyle billur geçmek gibi bir şey.

Her ateist için aydın algısı oluşturmaya çalışanlarda var ki çok komik.
Azımsanayacak bir kısmı cahil , ağır kişilik bozukluklarına sahip olabiliyor.
Onlar da neticede bir insan hepimiz gibi.
Ateist arkadaşlar yanlış anlamasın, Her ateist çok berrak ve aydın zihne sahiptir diyenler için yazdım bunu yoksa benim de sevdiğim samimi ateist arkadaşlarım var.
Daha garibime gidense bazı ateistlerin Tanrı kavramından ziyade dini idefiks haline getirmiş olması.
Oysa temel tartışma amacında olmaları gereken konu Tanrı'ının varlığı ile ilgili olmalı.
Din ve Tanrı'nın dini buyruklarının kendilerince tutarlı olup olması üzerinden Tanrı'nın varlığını sorgulamaları komik. Bunu deistler yapsa daha oturaklı olur.
Tüm dini normlardan sıyrılmış bir sorgulama yapmaları ve öncelikli o tarz tartışmalarda bulunmaları kendileriyle daha çok bağdaşır diye düşünüyorum.
Bakıyorsunuz biri diyor ki Tanrı varsa çocuklar niye ölüyor diye. İslamı açıdan bunun bir cevabı var mesela fakat daha alakasız ve dinsiz bir açıdan Tanrı merhametli olmak ya da çocukları sevmek zorunda mı şeklinde soruları da öne sürebilmeliler. Her şeye gücü yeten Tanrı mecbur mu yarattıklarını sevmeye mesela? Hatta hepsini cehheneme tıkıp zebanilerle halay çektiremez mi dilerse? Dinsiz ve uç bir sorgulama örneği tabi bu. Velhasıl rastladıklarımın çoğu dini argümanlarla varlık-yokluk tartışmasında bulunuyorlardı oysa ilk görevleri dinden arınmış bir sorgulama olmalı diye düşünüyorum.
Hepsi öyle değil elbette.Rastladıklarımın çoğu öyleydi.

dualari kabul olmuyor diye dine isyan edip ateist olan var. onlar bence kendilerine farkli bir isim bulsunlar malist gibi bisey ;p

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Din ile Modern Bilim'in ayrı şeyler olduğunu, Din'in Modern Bilimin konusunun içine girmediğini ve bu yüzden Bilimsel gelişmelerin Dini ortadan kaldıramayacağını, çünkü ikisinin kulvarlarının farklı olduğunu anlayabilen insanlar olması güzel.

Çok doğru cümleler.
Ama bazı insanlar kendilerini "aykırı" göstermek adına yapıyor bunu.
Ben x bir platforma uyeyim.
Orada var bu tiplerden.
Bir de gerçek müslüman ve ateistler hatta deizmi ve agnostisizmi savunan çeşitli insanlar.
Bütün hepsini ayıran iki temel nokta var.
"Ben suyum demek için olanlar."
Mesela bunlar sizin yukarda yakındığınız bilim bilim diye pöykürenler gibi.
Oteki kısım ise "gerçekten öyle olduğu için ve aykırı görünme amacı gütmeyen" kişiler.

Mesela ben inanç mevzuunda çok fazla git gel yaptım.
Hayatımı anlatmak gibi bi niyetim yok.
Ama kafamdaki birçok sorudan tam da gerçek ateistlik ya da müslümanlığı yaşayan insanların savlarını okuyunca yavaş yavaş kurtulmaya başladım.

La mariposayada katılıyorum bunun üzerine.

Kaleminize sağlık.

Aslında tam olarak içimi dökmüş sayılmam, frenledim kendimi. Çünkü hedefim diğer Ateistleri ajite etmek değil, aksine; yaptıklarının yanlış olduğunu anlatmak, bilgi eksikliklerinin farkında olmalarını sağlamak, ve nasıl yapılması gerektiğini anlatmak. Aslında, Ateistler belki şu an bunları okurken "Bilmediğimiz ne var ki yau?" tarzında bir düşünceyi bile akıllarından geçiriyorlardır. Biraz da onlar konuya katılım gösterip yazsalardı iyi olacaktı. Neyi bilmediklerini, bu şekilde yapmaya devam ettikleri sürece ne gibi komik durumlara düştüklerini, takip ettikleri popüler isimlerin Dünya'da nasıl "yerden yere vurulduğunu" kanıtlarla anlatmak isterdim.

Merhabalar efendim. Şimdi gelelim sizin yazınıza.

İlk olarak "Dindarların yaptıkları hatalarla ilgilenmiyorum, ben kendi içerisinde bulunduğum toplulukla ilgileniyorum" deyip, işin içinden sıyrılabilirdim. Evet, bu da var fakat bu önemsiz bir detay.

Şimdi size soruyorum: Evinden işine, işinden evine giden, kimseyle işi olmayan, kendi halinde hayatını sürdüren, kimseye bir zararı olmayan, bir insanın mı entelektüel anlamda hata yapması daha çok göze batar? Yoksa, kendisinin büyük bir "AYDINLANMA" geçirdiğini düşünen, narsist, egoist tavırlarla ortalıkta gezinen, diğer inançlı kesimin "Afyonlu, uyuşmuş" olduğunu düşünen, diğer inançlı kişilerin "Korkak", kendisinin de Ateist olduğu için , prangalardan kurtulduğunu ve bunu başardığını düşündüğü için "Cesur" olduğunu düşünen bir insanın mı entelektüel anlamda hata yapması daha çok göze batar?

Cevap çok açık ve net bir şekilde belli aslında. Dolayısıyla bu güruhu eleştirmemi yadırgamamak gerek.

Sanırsam şöyle bir şeye de değinmişsiniz, özeti şu: "Herkes, çeşitli iddialara yanıt vermek zorunda değil". Orası öyle. Ona itirazım yok. Zaten eleştirim onlara değil. Eleştirim, tabiri caizse "Entelektüel er meydanına" çıkıp da hem kendisini rezil eden, hem de temsil ettiği kesimin rezil olmasına sebep olan kitleye.

Mesela geçenlerde Jose Chilavet bir konu açtı, içeriği önemli değil. "Ateistlere karşı tutumumu değiştiren bir video. Onların da düşüncelerinin aslında kendi içerisinde mantıklı olduğunu anladım." yazmış. Bunun kendi açımdan ne kadar acı verici olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Jose C'yi es geçersek, konunun dışında tutalım onu, inançlılar bizim düşüncelerimizin mantıksız olduğunu, hatta belkide "inadına" Ateist olduğumuzu, görüşlerimizin hiçbir mantıklı ve rasyonel bir dayanağının olmadığını düşünüyorlar.

Şimdi ben, benim hakkımda böyle düşünmelerini sağlayan kitleyi, eleştirmeyeyim de ne yapayım? Kötü bir şey demiyorum. Ya yapmasınlar, ya da düzgün, işin aslını öğrenerek, emek vererek yapsınlar. Ne kendilerini, ne de bizi rezil etmesinler. Sinirlenmemek elde değil.

Benim de yazacaklarım bu kadar. İyi günler dilerim. :)

Bunların kaynağının tamaminin eğitim ve kendini kişisel anlamda geliştirmek ile ilgisi var. Ateist bir kişi zeki,bilgili,kültürlü,entelektüel olacak diye bir kural yok. keza bir dine inanan birinin yeniliklere kapalı "muhafazakâr" olacağı anlamına gelmediği gibi.

İnsanlar kavramları kendilerine göre sekillendirdikleri için algılarımız da cogunluga göre şekillenmiş.

Ben artık ateist-dindar yarışıni gereksiz buluyorum üslup odaklıyim düşüncelerini aktarabilme odakliyim.
Sağlam temele oturtulmus düşüncelerin sarsilmayacagi aşikar bu da okumaktan geçiyor öğrenmek bilmekten geçiyor.

Ülkemizin çoğu alanda olduğu gibi bu guruh arasında da en büyük sorunu bu. Sizin eleştirinizi doğru ama tek taraflı buldugum icin iki taraf içinde söylüyorum.

ezberlesmis kalıplar üstünden konuşan her kişiyi aydın,bilgili olarak kabul etmek saçma olur.

Memlekette ve hatta dunya da ciddi bir yozlasmanin disinda korelmislige tembellige dogru suruklenis var..İyi günler.

İlk açtığın konu geldi aklıma.))

Dogrusu bunu once ben yazmayi isterdim.

Gelelim konu sahibi arkadasimiza ;
Baslangic olarak size kim ateizm felsefe isi derse tartismayi sonlandirmanizi tavsiye ediyorum. Ateizm sonuctur, okur sorgular ve elestirirsinki bunun sonucuda tek kapiya cikar. Sonrasinda ister manav ister unlu bir dusunur olursunuz. Aristo Farabi ve Ibn-i Sina onceleri bir inanisa mensuptulr ama vardiklari sonuc farkli oldu. Unlucky'nin soyledigi gibi sosyal medyadan aldiginiz sorularla actiginiz konu halen akildadir.

Sizler gibi ibadetten erinip ateist olan insanlari oldum olasi itici buluyorum. Her mesajinizda ateistim deyip ilgi beklemeniz ise tek kelime ile dramdir.

Konuyu acma sebebiniz sacma, cunku hic bir ateist sizin gibi dinlere durduk yere saldirmaz. Inanciniz dahilinde soru sorarsaniz oda birikiminki paylasimlarini size aktarir. Ornegin bir dindar tanri var derse ateist sorgulamalarini size aktarir.

Once ateizm nedir ogrenin felsefe sonraki asamadir ve sizi o asamada bekliyor olacagim.

Din ile Modern Bilim'in ayrı şeyler olduğunu, Din'in Modern Bilimin konusunun içine girmediğini ve bu yüzden Bilimsel gelişmelerin Dini ortadan kaldıramayacağını, çünkü ikisinin kulvarlarının farklı olduğunu anlayabilen insanlar olması güzel.
Evet, dediğiniz doğru ve bahsettiğiniz şey madalyonun bir diğer yüzü. Bir diğer yüzü de şu ki: "Din, bilimsel midir?" "Hayır, değildir." "O zaman tartışmaya gerek yok, konu kapanmıştır, bana bilimle gel."

Şimdi, bu görüş kendi içerisinde kendisiyle çelişiyor. "Biz sadece deneyle hareket ederiz. Ancak gözlemsel bir bilgi, bilgi sayılabilir." iddiası da gözlemsel bir bilgi değildir. Kendisi de bir gözlemin sonucu olmayan felsefi bir iddiadır. Kaldı ki bilim her şeyi açıklayamaz. Mantık, Etik, Matematik, Estetik, Metafizik gibi ve Bilim gibi bir çok konuda bilim açıklama getiremez. (Evet, bilim, bilimi de, yani kendisini de açıklayamaz)
Zaten paylaştığım resimde "Bilimin epistemik sınırlarının kabulü" diye kastedilen şey oydu. Dediğiniz doğru.

Bunların kaynağının tamaminin eğitim ve kendini kişisel anlamda geliştirmek ile ilgisi var. Ateist bir kişi zeki,bilgili,kültürlü,entelektüel olacak diye bir kural yok. keza bir dine inanan birinin yeniliklere kapalı "muhafazakâr" olacağı anlamına gelmediği gibi.

İnsanlar kavramları kendilerine göre sekillendirdikleri için algılarımız da cogunluga göre şekillenmiş.

Ben artık ateist-dindar yarışıni gereksiz buluyorum üslup odaklıyim düşüncelerini aktarabilme odakliyim.
Sağlam temele oturtulmus düşüncelerin sarsilmayacagi aşikar bu da okumaktan geçiyor öğrenmek bilmekten geçiyor.

Ülkemizin çoğu alanda olduğu gibi bu guruh arasında da en büyük sorunu bu. Sizin eleştirinizi doğru ama tek taraflı buldugum icin iki taraf içinde söylüyorum.

ezberlesmis kalıplar üstünden konuşan her kişiyi aydın,bilgili olarak kabul etmek saçma olur.

Memlekette ve hatta dunya da ciddi bir yozlasmanin disinda korelmislige tembellige dogru suruklenis var..İyi günler.
Hayır o şekilde bir algım yok. Bana, "Ateist bir kişi bilgili olmalı, en iyi olmalı, en akıllı olmalı." dediğim kısmı gösterebilir misiniz? Sanırsam 4 kere yazdığım şeyi tekrar yazmak üzereyim "Tartışılacaksa, bu alanda aktif olunacaksa iyi öğrenilip, emek harcayarak, o alanda yetkin bir şekilde entelektüel er meydanına çıkılmalı." dedim. Yoksa benim ne işim olur kendi halinde takılan bir Ateist ile.

Fakat onun dışındaki eleştirilerinizde haklısınız. :) İyi akşamlar.
İlk açtığın konu geldi aklıma.))
O yönden eleştirecekseniz, haklısınız. :)
Ana akım Ateistler o şekilde olunca, insan onlara katılmaktan alı koyamıyor kendini. Ateizm savunuculuğunu Karikateist gibi sayfalar yapınca, maalesef durum, benim de yazımda eleştirdiğim şekilde oluyor. Kendimi şanslı hissediyorum çünkü ben de yaptığım bir hatadan döndüm. Eksiklerimin farkına vardım, bu işin bu şekilde yapılmamasının gerektiğini anlayıp geri adım attım. Bu alanda kitaplar okudum, konferanslara katıldım, para karşılığı derslere katıldım, bu işi yapan günümüz filozoflarını takip ettim ve bu alana yoğunlaşıp, kendi durumumuzun acınacak bir durumda olduğunu kavradığım için böyle bir yazı yazma gereği duydum.

Dogrusu bunu once ben yazmayi isterdim.

Gelelim konu sahibi arkadasimiza ;
Baslangic olarak size kim ateizm felsefe isi derse tartismayi sonlandirmanizi tavsiye ediyorum. Ateizm sonuctur, okur sorgular ve elestirirsinki bunun sonucuda tek kapiya cikar. Sonrasinda ister manav ister unlu bir dusunur olursunuz. Aristo Farabi ve Ibn-i Sina onceleri bir inanisa mensuptulr ama vardiklari sonuc farkli oldu. Unlucky'nin soyledigi gibi sosyal medyadan aldiginiz sorularla actiginiz konu halen akildadir.

Sizler gibi ibadetten erinip ateist olan insanlari oldum olasi itici buluyorum. Her mesajinizda ateistim deyip ilgi beklemeniz ise tek kelime ile dramdir.

Konuyu acma sebebiniz sacma, cunku hic bir ateist sizin gibi dinlere durduk yere saldirmaz. Inanciniz dahilinde soru sorarsaniz oda birikiminki paylasimlarini size aktarir. Ornegin bir dindar tanri var derse ateist sorgulamalarini size aktarir.

Once ateizm nedir ogrenin felsefe sonraki asamadir ve sizi o asamada bekliyor olacagim.
Tam olarak eleştirdiğim kitle sanırsam sizin de içinde bulunduğunuz kitle olmalı ki, biraz fazla sert çıktınız. :D

Sakin olun. Kimsenin dinine saldırdığım yok, onu da nereden çıkardınız? Paylaştığım yazıda bile "Otur, saygılı bir şekilde felsefi bir havada tartış, fikir alışverişi yap" diyorum. Paylaştığım resimde bile "Karşıtlara saygı duymak" ibaresi var ve siz bana "Dinlere saldırıyor!" diyorsunuz. Neyse, dediğim gibi, eleştiri kaldırmak zor bir erdem olduğu için, sinirlenip konuyu başka yerlere çekmenizi yadırgamıyorum.

Ateizm tabii ki bir felsefe işidir. Tanrı'nın varlığı ile ilgili zibilyar tane argüman var.
Kelam Kozmolojik Argümanı, Leibnizci Kozmolojik Argüman, Tümevarımsal Kozmolojik Argüman, Doğa Yasalarından Argüman, Ontolojik Argüman, Bilinç Argümanı, Tasarım Argümanı, Dereceden Argüman, Arzu Delili, Mühendislik Argümanı, Aksiyolojik Argüman, Hassas Ayar Argümanı, Evrenin Rasyonelliği Argümanı, Benzetmeye Dayalı Tasarım Argümanı, Tecrübe Argümanı ve daha bir çok sayısız tane Tanrı'nın varlığı ile ilgili argüman var.

Söyler misiniz bana: Tüm bunlara nasıl bir karşılık vermeyi planlıyorsunuz? "Bana bak bana hey x ayetinde x yazıyor!" diyerek mi? Lütfen o yöntemi bana da öğretin de, boğulmayayım felsefe kitapları arasında.

Evet, dediğiniz doğru ve bahsettiğiniz şey madalyonun bir diğer yüzü. Bir diğer yüzü de şu ki: "Din, bilimsel midir?" "Hayır, değildir." "O zaman tartışmaya gerek yok, konu kapanmıştır, bana bilimle gel."

Şimdi, bu görüş kendi içerisinde kendisiyle çelişiyor. "Biz sadece deneyle hareket ederiz. Ancak gözlemsel bir bilgi, bilgi sayılabilir." iddiası da gözlemsel bir bilgi değildir. Kendisi de bir gözlemin sonucu olmayan felsefi bir iddiadır. Kaldı ki bilim her şeyi açıklayamaz. Mantık, Etik, Matematik, Estetik, Metafizik gibi ve Bilim gibi bir çok konuda bilim açıklama getiremez. (Evet, bilim, bilimi de, yani kendisini de açıklayamaz)
Zaten paylaştığım resimde "Bilimin epistemik sınırlarının kabulü" diye kastedilen şey oydu. Dediğiniz doğru.

Evet işte "bana bilimle gel" diyenlere, Tanrı zaten bilimsel olan her şeyi yaratmıştır dediğiniz zaman verecek cevapları kalmaz. Yani onların öne sürdüğü argüman Tanrı inancını ortadan kaldıracak bir argüman değil. Hawking de "Bu bilimsel kaidelerin vs. Tanrı tarafından yaratılmadığı manasına gelmez" minvalinde bir söz ediyor yani ne olduğunu ne de olmadığını bilimsellik göstermez manasında. Yani "saf bilimsellik" dediğimiz şeyle varılabilecek bir netice değil bu. Konuya bu açıdan bakmanız beni mutlu etti. İyi forumlar dilerim.

Evet işte "bana bilimle gel" diyenlere, Tanrı zaten bilimsel olan her şeyi yaratmıştır dediğiniz zaman verecek cevapları kalmaz. Yani onların öne sürdüğü argüman Tanrı inancını ortadan kaldıracak bir argüman değil. Hawking de "Bu bilimsel kaidelerin vs. Tanrı tarafından yaratılmadığı manasına gelmez" minvalinde bir söz ediyor yani ne olduğunu ne de olmadığını bilimsellik göstermez manasında. Yani "saf bilimsellik" dediğimiz şeyle varılabilecek bir netice değil bu. Konuya bu açıdan bakmanız beni mutlu etti. İyi forumlar dilerim.
Hawking'i Ateizm konusunda takip etmenizi pek tavsiye etmem. Bilim insanlarının, uzmanı olmadıkları alanlara (Felsefe gibi) girdiklerinde, nasıl battıklarının büyük örneklerindendir.

Mesela der ki: "Big Bang'ten önce zaman ve madde yoktu. Yani: Tanrı'nın evreni yaratması için zamanı yoktu. Bu yüzden evreni Tanrı yaratmış olamaz. " :D

Gibi.

Evet, ya farkında olmadan, ya da bilinçli bir şekilde "Tanrı Yoksa Bilim de Yok - Evrenin Rasyonelliği Argümanı"nı söylediniz. Kısaca bir özeti burada mevcut. Paylaşalım da ne olduğunu bilmeyenler varsa faydalansın.

[YOUTUBE]H_yakf7bIbY[/YOUTUBE]

Ben de iyi forumlar dilerim. :)

Hawking'i Ateizm konusunda takip etmenizi pek tavsiye etmem. Bilim insanlarının, uzmanı olmadıkları alanlara (Felsefe gibi) girdiklerinde, nasıl battıklarının büyük örneklerindendir.

Mesela der ki: "Big Bang'ten önce zaman ve madde yoktu. Yani: Tanrı'nın evreni yaratması için zamanı yoktu. Bu yüzden evreni Tanrı yaratmış olamaz. " :D

Gibi.

Evet, ya farkında olmadan, ya da bilinçli bir şekilde "Tanrı Yoksa Bilim de Yok - Evrenin Rasyonelliği Argümanı"nı söylediniz. Kısaca bir özeti burada mevcut. Paylaşalım da ne olduğunu bilmeyenler varsa faydalansın.

[YOUTUBE]H_yakf7bIbY[/YOUTUBE]

Ben de iyi forumlar dilerim. :)

Takip ettiğimden söylemedim, anlattığım şeye misal olması bakımından yazdım :)

Yani bu iki taraflı bir şey ikimizin de bahsettiği üzere. Bunu sadece ateistlerin vs. değil dünyadaki her insanın anlamasını ümit ediyorum :)

Tam olarak eleştirdiğim kitle sanırsam sizin de içinde bulunduğunuz kitle olmalı ki, biraz fazla sert çıktınız. :D

Sakin olun. Kimsenin dinine saldırdığım yok, onu da nereden çıkardınız? Paylaştığım yazıda bile "Otur, saygılı bir şekilde felsefi bir havada tartış, fikir alışverişi yap" diyorum. Paylaştığım resimde bile "Karşıtlara saygı duymak" ibaresi var ve siz bana "Dinlere saldırıyor!" diyorsunuz. Neyse, dediğim gibi, eleştiri kaldırmak zor bir erdem olduğu için, sinirlenip konuyu başka yerlere çekmenizi yadırgamıyorum.

Ateizm tabii ki bir felsefe işidir. Tanrı'nın varlığı ile ilgili zibilyar tane argüman var.
Kelam Kozmolojik Argümanı, Leibnizci Kozmolojik Argüman, Tümevarımsal Kozmolojik Argüman, Doğa Yasalarından Argüman, Ontolojik Argüman, Bilinç Argümanı, Tasarım Argümanı, Dereceden Argüman, Arzu Delili, Mühendislik Argümanı, Aksiyolojik Argüman, Hassas Ayar Argümanı, Evrenin Rasyonelliği Argümanı, Benzetmeye Dayalı Tasarım Argümanı, Tecrübe Argümanı ve daha bir çok sayısız tane Tanrı'nın varlığı ile ilgili argüman var.

Söyler misiniz bana: Tüm bunlara nasıl bir karşılık vermeyi planlıyorsunuz? "Bana bak bana hey x ayetinde x yazıyor!" diyerek mi? Lütfen o yöntemi bana da öğretin de, boğulmayayım felsefe kitapları arasında.

https://medium.com/felsefi-ateizm/ateizm-ve-felsefe-eğitim-programı-a92292845257

http://maltelestiri.tumblr.com/post/114137263446/din-felsefesindeki-tüm-neredeyse-argümanlar

İlk öğreneceğiniz kısım googleden kopyala yapıştır yapmayınız.

İkincisi ben okur eleştirir sorgular sonrasında bir fikre kapılırım. Bu güne kadar burada insanların dinine dini inanışına dair çok eleştiri yapmışımdır. Ama asla inançlarla dalga geçmedim ve hakaret etmedim.

Albert Einstein yada sözüm ona Richard Dawkins hepsi bir inanışa mensuptu. Hepsi de farklı yollardan gelmiş ama aynı sonuca varmışlardır. Bana gelirsek benim maceram gökyüzü ile başladı sırasıyla tüm kutsal kitapları okudum. Sonrasında Mısır ve Mezopotamya tarihini araştırdım. Dini inanışlarını gelenekleri ve yaşam tarzlarını karşılaştırdım.

Siz sosyal medyada görüp kendinizce ateist olmanızdan ötürü bunu bir etkileşim sanıyorsunuz. Ateizm felsefe ile alakalı olmadı ve olmayacak. O yüzden Einstein bir bilim adamı olarak anılırken bir düşünür olarak anılmıyor.

Mesela der ki: "Big Bang'ten önce zaman ve madde yoktu. Yani: Tanrı'nın evreni yaratması için zamanı yoktu. Bu yüzden evreni Tanrı yaratmış olamaz.

İfadesini anlamamışsınız ve anlamadığınız üzerinden espri yaptığınızı sanıyorsunuz.
Evrende en temel ölçü birimi zamandır yani büyük patlama başlangıç kabul edilir. O yüzden bing bangden öncesi için zamansızlık ifadesi kullanılır.

Ateizmde temel unsur felsefe değil bilimdir.

Bu arkadaşımızın kendince sorguladığı 2016 yılında ki bir konudur.

Haa ama yinede, Allah ın var olduğunun bence kendi alanımla ilgili en büyük kanıtını yukarıda yazdım, şükürler olsun ki beni eli ayağı düzgün bir şekilde yarattı ve dünyaya İslam diye oldukça adil hoşgörüye dayalı ilme dayalı bir şey gönderdi.. neyse benden bu kadar

Bu da 2015'te attığınız mesajdan bir kısım.

Her ay düzenli olarak kitap alır ve kitabım olmadan evden çıkmam.
Benim bu noktaya gelmem 11 sene sürdü siz 1,5 senede hangi araştırmaları yaptınız ki tanrının olmadığını iddia ediyorsunuz ?

Cahil olmaktan nefret ediyorum. Aynı cümleyi defalarca kez okudum anlayabilmek için, her ne kadar anlaması benim açımdan zor olduysa da başka bilim insanlarının da işlerine yarayacak şeylere imza attıkları için oldukça mutlu oldum.

Bu da Anti madde ile ilgili konuda yazdığınız bir mesajdır.

Seksi, gerçeğini aratmayan bir robot kadın.

Bu da ne icat edilmeli konusuna attığınız bir mesajdır.

Bu zamana kadar hayatımda hiç, ama bi kere bile cinli rüya görmemiştim, ne olduysa bu 1 sene içerisinde (bu foruma kayıt olalıda 1 sene oldu kesin bu yüzden ) tam 3 kez cinli rüya gördüm, yani cin olduğundan emin değilim, niye cin dediğimi de bilmiyorum ama cin diyorum, gördüğüm 3 cinli rüyanında fazla korkudan dolayı gecenin bir yarısı yataktan fırlayıp, sonra korkudan kafamı dışarı çıkaramayıp battaniyenin altına sokup terden bayılacak hale gelip ama yinede korkudan kafamı çıkaramamamış ter içinde uyumuştum zar zor.. ovv ne kötü anlardı

Cinli rüya mı? Ne kadar da felsefi bir düşünce değil mi ?

1,5 senede tüm gününüzü uyumadan okumaya araştırmaya harcasanız bile bir arpa boyu yol gidemezsiniz. İyisi mi ateistim deyip ilgi çekmeye çalışmaktan vazgeçin.

Cin uzaklaştırma duasından bahseden adama din felsefesi ile cevap vermek harika bir fikir.
Deneyeceğim.

Sizin dil pabuç kadar.
Size bir b.k olmaz.
(Tüm ateistleri karşısına alıyordu)

Geri