Türkiye neden araba üretmiyor?

Konu sahibi son olarak 2616 gün önce görüldü
Neden kendi motorumuzu yada arabamızı üretmiyoruz? Halen yabancı firmalardan motor ihtiyaçlarını temin ediyor veya bir lisans adı altında satıyoruz. (Anadolu hariç.)
Burada ki problem yetersiz çalışmadan mı kaynaklanıyor yoksa finansal problemlerden mi? veya bu konuda devletin ilgisizliğinden mi?

Bizim sürekli olarak onun projesi kötü benim ki daha iyi mantığımız var.Biz birbirimize sadece felaketlerde ve savaşlarda destek vermeyi biliyoruz ilk temel sorunumuz bu kanımca.
İşin teknik ve maddi detaylarını tam olarak bilemiyorum.Araştırmasını yapmak lazım kesin sonuç için ancak önce şu bencilliklerimizden bir kurtulmamız lazım.

Merecedes bile artık motor ihtiyacını Renault dan karşılıyor. Benim nissanın da motoru reault un. Türkiyede Made in Turkey ibareli -yani türk menşeili- araba ihracatı yaptığımı hatırlıyorum. Yanlış hatırlamıyorsam o da ford un du. Demek ki Türkiyede yabancı markaların arabaları üretilebiliyormuş ve Türkiye otomotiv sektöründe çok iyi. Sadece kendi markası yok. Siyasi etiket olsundiye belki üretilebilir ama ekonomik değildir. Sonuç olarak finansal nedenlerdendir :) Vestel bütün parçalarını çinden temin edip de burda sıktığı 2 vidayla tr markalı eşya üretiyor da ne oluyor. Yine kazığı bize atıyor :)

Hep Amerika'nın oyunları bunlar :honk:
Ciddiyim.
Bknz: Türkiye'nin kendi uçağını üretmemesi.

önce iyi bir nesil yetiştirsin , araba şöyle bi kenara dursun..
türkiye her konuda yetersiz bunun en büyük problemi halkımızın tembelliği ve bi şey üretmekten zevk almamak. daha bi çok sayılabilecek madde var bu konuda ama bence en temek faktör insandan kaynaklanıyor.

Kesin arkasında da İsrail vardır :D

Kesin. Zaten onlar her bi otun arkasında. Amerika çapça büyük olduğundan onu atıyorlar hep ortaya :p ama yine de vabalı boynuna, günahı çekilmez bunların :D

Merecedes bile artık motor ihtiyacını Renault dan karşılıyor. Benim nissanın da motoru reault un. Türkiyede Made in Turkey ibareli -yani türk menşeili- araba ihracatı yaptığımı hatırlıyorum. Yanlış hatırlamıyorsam o da ford un du. Demek ki Türkiyede yabancı markaların arabaları üretilebiliyormuş ve Türkiye otomotiv sektöründe çok iyi. Sadece kendi markası yok. Siyasi etiket olsundiye belki üretilebilir ama ekonomik değildir. Sonuç olarak finansal nedenlerdendir :) Vestel bütün parçalarını çinden temin edip de burda sıktığı 2 vidayla tr markalı eşya üretiyor da ne oluyor. Yine kazığı bize atıyor :)

Mesajınızdan anladığım kadarıyla konu ile ilgili tecrübe ve bilgi sahibisiniz.
Bu parça üretimi konusunda aktif olduğumuz açık ve net anlaşılıyor.
Benim merak ettiğim konu şudur.
Sizce kendi markamızı üretmemiz neden ekonomik olmaz bunu tam olarak açıklayabilir misiniz ?

Mesajınızdan anladığım kadarıyla konu ile ilgili tecrübe ve bilgi sahibisiniz.
Bu parça üretimi konusunda aktif olduğumuz açık ve net anlaşılıyor.
Benim merak ettiğim konu şudur.
Sizce kendi markamızı üretmemiz neden ekonomik olmaz bunu tam olarak açıklayabilir misiniz ?
Pazarda tutunamama riski var. Alıcı bulamazsan ürettiklerin elinde kalır. Bir eşyayı sattıran markasıdır. Pazarlama giderleri, Ar-ge v.s. giderleri hepsi bunlar hepsi ortada birşey yokken gidecek maliyetler. Kaldı ki, gerek de yok. Türkiyede otomobilin fiyatının yüksek olmasının tek sebebi vergidir. Aynı vergiyi kendi ürettiği arabadan da alacağına göre kendi ülkesinde bile satamayabilir :)

Pazarda tutunamama riski var. Alıcı bulamazsan ürettiklerin elinde kalır. Bir eşyayı sattıran markasıdır. Pazarlama giderleri, Ar-ge v.s. giderleri hepsi bunlar hepsi ortada birşey yokken gidecek maliyetler. Kaldı ki, gerek de yok. Türkiyede otomobilin fiyatının yüksek olmasının tek sebebi vergidir. Aynı vergiyi kendi ürettiği arabadan da alacağına göre kendi ülkesinde bile satayabilir :)

Evet bu açıdan bakınca fazlasıyla mantıklı söyledikleriniz.

üretici toplum gelişmiş toplum demektir, oda eğitim seviyesinin ve yaşam standartlarının yüksek olması demektir, buda ülkemizde istenmeyen bir durum gerek dış gerek ise iç devlet adamları tarafından, ne kadar cahil o kadar kolay paradır.

Öncelikle bizim çok bilmişlerin, bir şey başarabileceğimize inanmadıkları için.

Ne zaman böyle bir teşebbüste bulunulsa, acımasızca eleştirilmiş ve daha üretilmeden proje rafa kaldırılmıştır.

İnsanın kendine yaptığı kötülüğü başka kimse yapamaz.

''Türkiye'de hiç bir başarı cezasız kalmaz''

Bir çok sebebi var aslında ama en büyük sebeb ''bağımsız olmamamız''Ekonomik anlamda bağımsızlığımızı kaybedeli yıllar oldu.Bizler tabi bunu göremedik önümüze sürülen''suni gündemler''nedeniyle.Bir diğer sebeb ise üretici toplum olmaktan çok tüketici toplum olmamız.Herşeyimizi tüketiyoruz,başta kültürümüz olmak üzere.Bunun sonucunda da herşeyimizi kaybediyoruz başta bağımsızlığımız olmak üzere.

Araba üretmek çok masraflı bi iş herseyi için dışa bağlıyız zaten onun için borçlanacaksın daha sonra üretıme gecsen bile satmak için pazar bulabilecek mısın bu ayrı bi sıkıntı gelişmiş ülkeler buna izin verecekmı daha büyük sıkıntı her yonden sıkıntı anlayacagınız ...

'Yerli uçak' hedefinde ilk adım olarak uçak koltuğu üretimine başlandı...

Yerli uçak hedefi olan Türkiye, işe uçak koltuğuyla başladı. THY Teknik A.Ş. ile Assan Hanil işbirliği ile 5 milyon dolarlık yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Turkish Seat Industries TSI) ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti. 17 Şubat’ta bakanların da katılımıyla yapılacak bir toplantıyla kamuoyuna tanıtılacak olan uçak koltukları, bir Airbus A330 uçağa monte edildi ve deneme uçuşlarına başlandı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

"Bu hayal bundan 60 sene önce rahmetli Mendres zamanında, bir vida ile başladı. Nerden nereye... Geriye sadece gövde ve motor kaldı artık.."
Turgut Duralı / Emekli

"Kaplama falan lazım olursa 25 yıllık tecrübe ile hizmetinizdeyiz..."
İsmail Çayaban / Döşemeci

"Koltuklara 1 TL karşılığında masaj özelliği de eklenirse yatırım kısa sürede kendini amorti edecektir..."
Fırat Özdeşlik / Güvenlik görevlisi

Zaytung / Halkın Sesi

devlet kazanc olarak hükümetin vergilerden alacağı para sıcak para varken neden yerli üretimle uğraşım diyor ki? halkını düşünse devlet, yerli üretimde yeşil ışık yakardı. sen 20 bin tl lik arabayı bu ulkede 50 bin tlye biniyorsa bu ulkenin ayıbıdır, ve sen o arabayı 12 bint lye masraf edip 20 bine satmıyorsan bunun icin mucadele etmiyorsan yine devletin ayıbıdır. halkını dusunen gerçek bir lider, vergilerden dolayı vergilere rest, yerli üretim için yeşil ışık yakardı.

Araba üretmek çok masraflı bi iş herseyi için dışa bağlıyız zaten onun için borçlanacaksın daha sonra üretıme gecsen bile satmak için pazar bulabilecek mısın bu ayrı bi sıkıntı gelişmiş ülkeler buna izin verecekmı daha büyük sıkıntı her yonden sıkıntı anlayacagınız ...

zaten dış pazarların ulkemizde olmasınıda devletin kendide destekliyor bunuda bilmek gerekiyor bence :)

Piyasada bilmem kaç tane otomobil markası var, bunların çoğuda isim yapmış firmalar. Türkiye yarın bir gün kendi arabasını yapsa marka yapma konusunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Sonuçta millet artık markadan çok arabanın fiyatına ve kalitesine bakıyor. Maliyet bakımından uygun ve kaliteli bir araba yapılırsa piyasada tutulur. Fakat bunu yaparken bir iki modeli baz alarak yapmamaları lazım piyasada tutunabilmeleri için farklı farklı çeşitler olması gerekiyor. Milli duygularla iç piyasada iyi bir satış yapabilir. Dünyaya açılır mı bilmiyorum ama Ortadoğuya kesin gözle iyi bir satış yapacağını düşünüyorum. Tabi bunu yaparken zaman faktörünü gözönüne almaları gerekiyor. He deyince olmaz bu işler zaman her şeyin ilacıdır, istikrarlı ve planlı bir şekilde yatırım yapılırsa neden olmasın.

Devlette olsun özel sektörde olsun böyle bir faaliyete girebilecek sermaye var diye düşünüyorum. Yan sanayimizde çok iyi bir konumda. Biz görür müyüz bilmiyorum ama elbet bir yerli markamız olacak.

Geri