Türkiye Laik Bir ülke mi

Konu sahibi son olarak 63 gün önce görüldü
ne kadar Laik bir ülkeyiz?
Din ve devlet işlerini ne kadar birbirinden ayırabiliyoruz?

Çıkar kafası taşıyan zihniyetler olduğu sürece biz bir şey olamayız

Laiklikten ne anladığına bağlı mesela bir başörtülü insan devlet yerine girince laik değil deniyor din ve devlet işlerinin ayrılması deniyor bu eskiden Katolik klisesinin ve Papanın devletin her işine karışmasına karşı oluşturulan bir görüş olarak Fransa bunu yapmıştır bizde bir din adamının siyaset ve devlete müdahele ettiğini gördük mü ki laik değil bu ülke diyelim

din ve devlet işleri ayrılması laikliktir diyoruz ama camilerde hocanın vereceği vaazı devlet karar veriyor buda laiklik değil diyebiliriz o halde ve devlete bağlı bir kurum diyanet ee bunu ayırmıyorsun ki devlet dine karışıyor ama din devlete karışıyor düşüncesi laik değildir demelisiniz laikliğin din ve devlet işlerinin ayrılması derseniz yani bu iş görecelidir

aslı ben şunu sorayım bu Ülke özgür mü?

Bizim ülkemizde o kadar çok siyasetten anlayan insan var ki ben o insanlardan biri olmayı tercih etmiyorum.Zerre kadar anlamam anlamakta istemem, Nefret ederim, takip etmem hatta oy bile kullanmıyorum.Şunu söylemek istiyorum ama;

Sana yasal olarak tanınmış hakları bile yapmadan önce defalarca düşünür hale hatta yapamıyacağımız bir noktaya gelmiş.Türkiye de özgürlük bundan ötesine gitmez.

Machiavelli

Camilerde verilen Hutbe belli bir zaman a kadar özgürsün yani devlet karışmazdı.
Ama şimdi bütün hutbelerde merkez den ortak veriliyor.
Bu konu da laik değiliz.

Devlet dairesine ya da devlet işlerinde kişinin üstüne başına bakmak laiklik değil.
Yani din devlet işlerine karışamaz ama devlet dinle ilgili herşeye müdahale etme Hakkı'na sahiptir.

Görünüşte ne kadar laik olsakta kafa olarak laik oldugumuzu söyleyemeyecegim

@Machiavelli

Camilerde verilen Hutbe belli bir zaman a kadar özgürsün yani devlet karışmazdı.
Ama şimdi bütün hutbelerde merkez den ortak veriliyor.
Bu konu da laik değiliz.

Devlet dairesine ya da devlet işlerinde kişinin üstüne başına bakmak laiklik değil.
Yani din devlet işlerine karışamaz ama devlet dinle ilgili herşeye müdahale etme Hakkı'na sahiptir.

kesinlikle katılıyorum bizde anlayış sıkıntısı var:)

Oglum olursa adini Laik birakcam
Turkiye laikmi bilemem ama cook light.
Korkak otlek

Türkiye siyasi konjoktürlere göre bazen laik bazen laik-miş gibi.Ben laikliğe karşıyım bence tamamen seküler bir yapı olmalı. Devlet laik ise her an dini istismara açık bir kapısı vardır demek.Devletin eşit şartlarda dinlere yaklaşması güzelde...Ancak laikliğin bir nevi kontrol odası gibi dini muhafazasında tutmak istemesi islam gibi bir dinin devletle iç içe geçmiş hukuk sistemine sahip olmasında ötürü pekte kolay değildir.Din ile devlet işlerinin ayrımı gibi görünse de laikliğin bir kontrol amacıda güttüğü unutulmamalıdır.Diyanet buna delildir.Ben dinin halkın vicdanına terk edilmesinden yanayım.Allah ile, din ile kandırılmış bu halka üzülüyorum.Yani " Allah bizden yana" diyen bir siyasi partiyi gördükçe öfkem kat be kat artıyor.

.Yani " Allah bizden yana" diyen bir siyasi partiyi gördükçe öfkem kat be kat artıyor.

tıpkı haçlı seferlerindeki "TANRI ÖYLE İSTİYOR" diye bağırmaları gibi değil mi ? :)

------

ayrıca liklik bir taşta iki kuş sözü gibidir hem dini elinde tutuyorsun farklı şey görüncede laiklik elden gidiyor mavallarına döndürüyorlar

laiklik Fransa'nın (ki ülkemize en büyük dayatmalardandır) hem onların yapısını kabul ediyoruz ama Diyanet işlerini devletin içnide tutuyoruz hatırlatmalı insanlarımıza Fransa da din anlayışı Papa ya bağlıdır devletin iç organlarına değil eee bize Laikliği verenlerin laikliğine uyulmuyorsa burası işine geldiği gibi oluyor değil mi he ne dersiniz?

Sözde laik bir toplumuz ama özde bunu becerebildiğimizi düşünmüyorum.
Çoğu siyasinin sırf insanların en zaaf noktalarından biri din ve inanç olduğu için "allah u tealayı ,ayetleri,peygamber efendimizi"taraf toplamak için sürekli dillerine doladığı ve bazı kendini bilmezlerin kişilerin insanların beyinleri yerine başındaki bir metre bezle değerlendirip dışladığı bir memlekette kimse laiklikten söz etmemeli...
bu düşüncelerimin doğruluğunu gezdiğim ülkelerdeki insanların tavırlarını gözlemledikten sonra onamış oldum.

Bu kadar "Laik" olmak bu ülkeye fazla.

Yess. Yeah! Ohh ye...

Geri