Türkçem, Ses Bayrağım

Konu sahibi son olarak 2693 gün önce görüldü
Sevgili Dostlar,

Albert Camus der ki, " Ben dilimin sınırlarında nöbet beklerim."
Ona göre asker nasıl Fransa'nın sınırlarında düşman istilasına karşı bekliyorsa, Fransızcanın da korunmaya ihtiyacı vardır. Dil, onun manevi bağımsızlığını temsil eder.

Fazıl Hüsnü Dağlarca ise, "Türkçem benim ses bayrağım." diyerek benzer duyguları dile getirmiştir. Türkçenin yozlaşmaması, şanlı bayrağımızın göklerde dalgalanması kadar önemlidir onun için.

Onlara böyle hissettiren sadece edebiyat üstadları olmaları değil, dillerine ve vatanlarına olan bağlılıklarıydı. Bizler de din, dil, vatan bağımsızlığına gönül verip, onları kutsal bir emanet olarak korumak ve ona göre davranmak zorundayız.

Dikkat etmemiz gereken ilk noktolardan biri yazım ve imla.

Dilimizi doğru yazabilmek için öncelikle yazım ve imla kurallarını iyice hatmetmemiz ve hazmetmemiz gerekiyor. Özen gösterirsek dil kirliğinin önüne geçebileceğimize inanıyorum, inanmak istiyorum.

Bazı notlar:
*Yanlız - Yalnış
Bu iki kelimedeki harfler çok karıştırılır. Onları ayırabilmek için bir püfnokta:

Yanılmak=Yanlış Yalın olmak= Yalnız

*Bağlaç olan de her zaman ayrı yazılmalıdır.

*"Şey" kelimesi bir zamirdir ve her zaman ayrı yazılmalıdır.

*Lütfen "R" harfini unutmayalım. "Olmuyo" değil, "Olmuyor"

*Yanlış kısaltmalardan kaçınalım: mrb, slm, kib...

*Çekim eki alan özel isimlerden bu ekler kesme işareti ile ayrılır. Ancak yapım eki almış özel isimlere gelen çekim ekleri hariç:
Türk-çe- de (Türkçede) Ankara-lı-lar (Ankaralılar) vb.

*Cümlelere büyük harfle başlamak zor değildir. Nokta koymak da öyle...

*Türkçe karşılığı olan yabancı kelimeleri tercih etmemeye gayret gösterelim. Türkçemizin yozlaşmasına ve kirlenmesine izin vermeyelim.

Pardon, mersi, full, OK bye bye, vb...

*Harfleri uygun şekilde kullanalım. "L" harfi kural tanımaz değildir. Sürekli büyük kullanılmaz. "K" yerine "q", "V" yerine "w" kullanmayalım...

*Unutmayalım; dil kültür taşıyıcısıdır ve atalarımızdan bize kalan mirastır, emanettir. Ona sahip çıkmak boynumuzun borcudur.

-Hatra-​

"Pardon " bizden biri gibi oldu artık :/
"Mersi "bu aralar ağzıma çok bulaştı, ağzıma çarpasım geliyor söyledikten sonra :/
Emeğine saglık , güzel bir paylaşım..

"Pardon " bizden biri gibi oldu artık :/
"Mersi "bu aralar ağzıma çok bulaştı, ağzıma çarpasım geliyor söyledikten sonra :/
Emeğine saglık , güzel bir paylaşım..

Teşekkürler Ahmosis... Evet, alışkanlıklarımız ve benimsediğimiz çok yanlış var; fakat kusursuz olamasak da daha duyarlı olabiliriz. Dışarı çıkıp baktığınızda gördüğünüz kaç tane Türkçe mekan ismi var? Çığırdan çıkan bir özentinin kültürümüze tecavüzünü izliyoruz.

Yakın zamanda vefat eden Oktay Sinanoğlu da bu konuya çok önem veriyordu, Allah rahmet eylesin.

Elinize sağlık.

HATRA Hocam dov beni :p yarin ara agzina geleni de bana hocam susar dinlerim seni :öp:
en cok benim turkceyi bozan malesef :D

Yakın zamanda vefat eden Oktay Sinanoğlu da bu konuya çok önem veriyordu, Allah rahmet eylesin.

Elinize sağlık.

Evet trink hatırlattığın ve yazımı değerlendirdiğin için teşekkür ederim.
"Türkçe giderse, Türkiye gider."

Daha önce hatırlatmıştın , Yeniden hatırlattığın ve gündemimize taşıdığın için teşekkürler Güzel İnsan...

Evet maalesef ki sanal alemin Türkçemizi yok etmeye başladığı bir dönemde bu yazın çok iyi gelecek canım.
Kalemine sağlık :cici:

Çok güzel bir yazi olmuş sevgili HATRA
Ama yine de uzun uzun yazmak yerine kisaltilacaktir Allah'in selami bile.

Konunun altındaki yorumların alayında imla ve yazım kurallarına uyulmuş, aynısını başka konularda da görmeyi ümit ediyorum .p

''Türk Dili Türk Milleti'nin kalbidir,zihnidir'' der Atamız.

Facebook ,sms,whatsapp kültürü ile yaşayan gençlik ne yazık ki bu düsturdan bizar.
Ne acıdır ki bu imlasızlık bir de şenlik havasında .En garip geleni yaşadıkları ülkenin diline saygı duymayanların çocukça ifadeleri meziyet sayması.

Türk Dili'ni emanet edeceğimiz bilinçli gençliğin de yetişiyor olması temennisi ile.
Çok güzel bir konu,teşekkürler.

''Türk Dili Türk Milleti'nin kalbidir,zihnidir'' der Atamız.

Facebook ,sms,whatsapp kültürü ile yaşayan gençlik ne yazık ki bu düsturdan bizar.
Ne acıdır ki bu imlasızlık bir de şenlik havasında .En garip geleni yaşadıkları ülkenin diline saygı duymayanların çocukça ifadeleri meziyet sayması.

Türk Dili'ni emanet edeceğimiz bilinçli gençliğin de yetişiyor olması temennisi ile.
Çok güzel bir konu,teşekkürler.

İlginiz, duyarlılığınız ve anlamlı yorumunuz için ben teşekkür ederim Çavlan.

Geri