Türkçe Felsefe Yapılır Mı?

• Kullanıcı erik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 70 gün önce görüldü
@Shinigami hanim, anlatinin konusu anlatim bicimini belirlemez mi? Felsefe, bilim yetkinligi ayni olmayan iki kisi arasindaki diyalogtan dolayi dilin sadelestirilmesi gerektigi konusunda hemfikiriz. Ornegin doktor hasta iliskisinde.
Fakat felsefe konusmak, tarihini okumak ile yapmak ayrilar.
Ciddiyet esigi ve muhtevaya bagli olarak dil zoraki evriliyor.
Dili olusturmak zorundasiniz Lilith zaten, su haliyle s1k1nti cektigimiz muhakkak. Zaten halktan bir insan, niye bu konularda yetkin olsun? Uzerine akademik makale yazmayacak sonucta veya bu alanla gecimini saglamayacak.
Amacimiz, sorgulama kabiliyetini verebilmek. Bir de felsefenin cogu konusu zaten siradan insanin da uzerine dusundugu konular. Hayatin anlami en basitinden. Ben felsefenin ayri bir yapi oldugunu dusunmuyorum. Hatta, sadelestirilmesi aslinda daha keyifli olabilecek de bir alan.

Benim felsefede bir yetkinligim yok ama dar bir kesimin tekelinde kalmamasi gereken bir alan oldugunu dusunuyorum. Hele de okullarda verilen hali, icler acisi. Insanlara belki de en fazla yarar saglayacak konulardan birisi olmasina ragmen, bu kadar halktan uzak baska hangi alan var bilmiyorum.

Dostlar "felsefe yapmanızın" önündeki engel dil değil kapasitenizdir. Türkçe'nin kapsam alanını ve tarihselden moderne serüvenini bilmeden dil hakkında ahkam kesmeyin lütfen hatta dil bilimci falan değilseniz hiçbir dil hakkında ahkam kesmeyin zira dediklerinizin çoğu "Ağğbiii Almanca çok kaba dil yea" seviyesinden öteye gitmez.

Detaya girmek istemiyorum çünkü bunun tartışmaya açık bir tarafı yok. Kendi dil kabiliyetinizden hareketle yapılır/yapılmaz gibi büyük laflar edemezsiniz.

ek olarak pekala yapılır, yapılabilir. Belki bir takım kavramlar, tanımlar ve tanımlamalar tek kelime ile açıklanamadan uzayabilir lakin bu yapılamayacağı anlamına gelmez. kişinin anlama yetisi kabiliyeti ile paralel bir şekilde ilerlediğinden türkçe okunan metnin anlaşılabilirliği ya da anlatmak istenilenin yazıya dökülebilirliği de aynı orantıdaki beyinlerden çıkar.

• Beğen
Tepkiler: glu
YAPILIR....
bkz: uluslararası olmayan felsefe

uluslararasi-olmayan-felsefe.jpg

ayrıca
bkz: felsefe yapma ismail

Klasik yunanca öğrenin yaparsınız yani kapasitesiniz varsa ama bunada gerek yok felsefe söz ve düşünce sanatı bana göre düşündüğünüz şeyi ne kadar karmaşık cümlelerle anlatırsanız o kadar ilgi çekersiniz ehe ehe

Yapıl(a)mayacağını söylemek, ana dili türkçe olan ve felsefeyi edinebilir düzeyde ikinci bir uygun lisanı bulunmayan insan kümesinin felsefeyi hiç edinemediğini belirtmek demek.

Burada felsefeyi etkileyecek, yeniden hareketlendirecek ve bereketlendirecek mahiyette bir felsefe, bir akım ortaya koyabilmekten söz ediyorsak, o insan zaten çoklu dil düzeyine erişmiş, evrensel bir kapasiteye hâlihazırda ulaşmıştır.

Yapıl(a)mayacağını söylemek, ana dili türkçe olan ve felsefeyi edinebilir düzeyde ikinci bir uygun lisanı bulunmayan insan kümesinin felsefeyi hiç edinemediğini belirtmek demek.

Burada felsefeyi etkileyecek, yeniden hareketlendirecek ve bereketlendirecek mahiyette bir felsefe, bir akım ortaya koyabilmekten söz ediyorsak, o insan zaten çoklu dil düzeyine erişmiş, evrensel bir kapasiteye hâlihazırda ulaşmıştır.

"..Latince aforizmalarla.."

Insanin kendisi ile celismesini görmek..bana zevk veriyor..

"..Latince aforizmalarla.."

Insanin kendisi ile celismesini görmek..bana zevk veriyor..

Ben neden sürekli Efe Aydal podcast'i muamelesi görüyorum? "İkide bir koşun arkadaşlar bug'ını buldumlar falan..."

Kedim eve gelmedi. Gelmiş olsaydı kendimle çelişmezdim. Kedimle çelişirdim. Ama gelmedi.

Geri