Toplumdaki görsellik dayatması bir çeşit mobbing sayılabilir mi?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 11 saat önce aktifti
Sosyal medya ve estetik operasyonların toplumda yaygınlaşmasına bağlı olarak, insanların nasıl görüneceği başkalarının seçimleri ile belirlenmeye ve şekillenmeye başlamıştır.

İnsanlar sürekli olarak kendilerinde kusurlu gördükleri yerleri değiştirmeye teşvik edilmektedir.

Doğal görünme çabası içinde kalan insanların çok rahatsız olduğu "Mükemmelik Algısı" bir çeşit mobbing sayılabilir mi?

1679818741882.jpeg1679818780263.jpeg

• Beğen
Tepkiler: ne
Ben bunu dayatma olarak görmüyorum. Yaygın güzellik algısı bir "moda" haline dönüşüyor ve kişiler kendileri tercihte bulunuyorlar bu modaya uyup uymama konusunda.

Örneğin vatkalı ceketler modayken, moda olduğu için insanlar alıp güzel göründüğündü düşünüyor bireysel tercihleri ile giyiyorlardı, giymek istemeyenler giymiyordu.

Güzellik algısı da böyle, değişken. Bir dönem güzellik algısı olarak peçete yiyen 45 kilo, 0 beden kadınlar vardı, bir dönem 90-60-90 furyası başladı, son yıllarda ise "curve" balık etli kadınlar daha güzel algısı oluşmaya başladı.

Ve kişiler kendileri bu algıya göre hareket ettiler.

Ezcümle kendini güzel hissettiği şekilde görünmek yerine genel güzellik algisindaki gibi görünmek kişilerin tercihi. Bu modaya uymak da uymamak da kişisel.

Etraftan gelen baskıyı nasıl değerlendiriyorsun? @HosgeldinHarunAbi

Belli bir yaşa gelsin ya da gelmesin herkese botoks yaptırma önerisi geliyor. Yaptırmak istemeyen kişiyi de bakımsız olmakla ya da çağın gerisinde kalmakla itham edenler çıkıyor.

Etraftan gelen baskıyı nasıl değerlendiriyorsun? @HosgeldinHarunAbi

Belli bir yaşa gelsin ya da gelmesin herkese botoks yaptırma önerisi geliyor. Yaptırmak istemeyen kişiyi de bakımsız olmakla ya da çağın gerisinde kalmakla itham edenler çıkıyor.
İşte o noktada kişinin bu baskıyı karşılama şekli mühim.

Bir zaman bir arkadaş grubuyla oturuyorduk, arkadaşımın kız arkadaşı güzellik merkezinde çalışıyordu. Bizle birlikte oturan başka bir kadın arkadaşa bahsettiğin gibi "botoks olmalısın" işte kaşlarının arası çok kırışmış vs gibi baskı kurdu. Arkadaş da "Fabrikadan çıkma tek tip kadınlar bence güzel değil ya o ne öyle mimiksiz hayat mı sürer, ben tiyatro yapmak istiyorum daha" dedi. Sonra botoks mevzuu açılmamak üzere kapandı.

Bence mesela "çağın gerisinde kalmış olmakla" itham edilen de "fabrikasyon surat" çıkışında bulunan da aslında mobbing yapıyor birbirine.

O yüzden iş bireysel tercih kalıbında tıkanıyor.

Bu arada zaten bana sorarsanız "farklı olanın cezbediciliği" insanlığın en temel davranış biçimlerinden. Nasıl ki bir dönemin yaygını olanı 45 kilo 0 beden kadın beğenisi şu an değersizleşti. Bir zaman sonra da, botokslu, aynı burna sahip, dudak silikonlu kadın beğenisi yaygın olan olup, beğenisini yitirecek.

Bir döngü. Her iki taraf da birbirini baskılıyor modaya göre.

:))) dayatmanin daniskasi hemde ..
Estetigi guzel kalca isteyen kadinmi tek yapiyor? Yada guzel kaslarim temis kaslarim olsun isteyen erkek??

Yahu Turkiye gibi bir ulkede ne mutlu COCUKLARIMIZA DOKUNMUYORLAR

Amerikada 4 yasindaki kres cocuklarina cinsiyetini sorgulatacak dersler verip beynini yikar oldular... UK basladi.. Canadanin belirlu sehirleri basladi. Cocuk lan cocuk.

Avrupaya sicramasi an meselesi. lgbt diye gozumuze gozumuze soktular sira cocuklarda... konunun disina ciktim ama biraz pencerenin disindan bakin.

Bir trans erkegi kadin olup kadinlar tuvaletinde onundeki pipisiyle oynarken selfi cekiyor ... senin agzina sicarlar. Madem kadin olmayi seciyorsun ONUNDEKINIDE KESTIRECEKSIN KOCUM.

yine amerikada bebekleri ve kucuk cocuklari ile strip yapan erkeklerin showuna katilan anneler babalar varya... burda biz hop deriz. Lan serefsiz it sen kendin oyle seyleri seviyorsun minik bebeklerin cocuklarin ne isi var???

Daha bu iyi gunler....

• Beğen
Bu mantıkla bakarsam, bi dk bakayım...
Evet bu mantıkla bakarsam, toplumda ki gençler de bana mobbingler. Yaşlanıyorum ve gençler yüzünden daşş gibi görünmek zorunda kalıyorum. Yapmayın çocuklar :)

Sanırım başlık biraz hatalı olmuş.Dayatma olarak ele alırsak konuyu,bu operasyonları yaptıran kişinin metazori yaparak kendilerine baktırdıkları gibi bir mana oluşuyor.Mobbing olarak da pek kabul görmesi mümkün değil.Zira o zaman konu daha da geniş bir hal alıyor.Kelimenin anlamına bakıldığında bu durum anlaşılabilir.

Toplum nazarında bu insanların görünüşü ile ilgili fikir belirtmem gerekirse,sağlık açısından yaptıranları tenzih ederek söylemem lazım ki,kadın veya erkek hiç farketmiyor,geçirdikleri operasyonlardan sonra oldukça garip görünüyorlar.Tabi bu da kişisel bir tercih,başkalarının özgürlük alanına müdahele edilmediği sürece ve toplumun etik kuralları hiçe sayılmadığı raddece,kim ne giymiş,neresini yaptırmış benim nazarımda pek bir önemi yok.

Ben tamamen akım diye bakıyorum bu olaya. Dayatma dersek bunu içeren şeyler zayıf yada kilolu kavramında ele alınabilir. Fakat estetik yada o dönemin tarzı akımı her daim insanlar üzerinde değişiklik ve akıma uymak gibi bir etki yaratmıştır. Buna sürü psikolojisi gözü ilede bakılabilir. Hatta öyle etkili bir kavramdır ki akım dediğimiz göze hoş gelmeyen şeyler dahi sırf birileri yapıyor diye diğerleri de harekete geçer ki öyle de oluyor.

Bilinç altı çoğunluğun izinde gitmediğinde ve bunu yapmadığın da kendini eksik hissettiğini eksik kaldığını düşünür.

Oysa bana göre en güzel duruş olabildiğince kendin kalabilmektir.

İşte o noktada kişinin bu baskıyı karşılama şekli mühim.

Bir zaman bir arkadaş grubuyla oturuyorduk, arkadaşımın kız arkadaşı güzellik merkezinde çalışıyordu. Bizle birlikte oturan başka bir kadın arkadaşa bahsettiğin gibi "botoks olmalısın" işte kaşlarının arası çok kırışmış vs gibi baskı kurdu. Arkadaş da "Fabrikadan çıkma tek tip kadınlar bence güzel değil ya o ne öyle mimiksiz hayat mı sürer, ben tiyatro yapmak istiyorum daha" dedi. Sonra botoks mevzuu açılmamak üzere kapandı.

Bence mesela "çağın gerisinde kalmış olmakla" itham edilen de "fabrikasyon surat" çıkışında bulunan da aslında mobbing yapıyor birbirine.

O yüzden iş bireysel tercih kalıbında tıkanıyor.

Bu arada zaten bana sorarsanız "farklı olanın cezbediciliği" insanlığın en temel davranış biçimlerinden. Nasıl ki bir dönemin yaygını olanı 45 kilo 0 beden kadın beğenisi şu an değersizleşti. Bir zaman sonra da, botokslu, aynı burna sahip, dudak silikonlu kadın beğenisi yaygın olan olup, beğenisini yitirecek.

Bir döngü. Her iki taraf da birbirini baskılıyor modaya göre.
Estetik yaptırmak kendi tercihi olsa da çevresini de bu bakış açısı ile yargılayıp herkesin yaptırması gerektiği görüşünde olanlar var. Kişinin burnu güzel değilse şayet "Niye burnunu yaptırmıyorsun? sorusu ile insanları rahatsız eden birileri çıkabiliyor.

Yakın arkadaşlarımın arasında da estetik yaptıran var ancak bu bakış açısını herkese empoze etmeye de çalışmıyorlar.

Plastik cerrah arkadaşlarımın yanına gittiğimde gördüğüm hastaların çoğu da rekonstrüktif cerrahi hastaları değil ve genelde estetik kaygı ile orada bulunan kişiler ancak tabii ki gerekli bulunmadığı takdirde bu ameliyatlara onay verilmese bile başka bir hekime yaptırabiliyorlar.

Estetikli kişilerin birbirine benzediği görüşüne kendim de katılıyorum ve çoğu da ameliyat olduğunu gizlemeye çalışıyor çünkü onlar da doğal olmamanın verdiği rahatsızlık konusunda bence ikilem yaşıyorlar.

İnsanların seçimlerine her zaman için saygı duymak gerekse de o seçimi herkese yayma ya da kendi görsellik algıları ile başkalarını sınıflandırma çabalarını kendi adıma doğru bulmuyorum.

Sanırım başlık biraz hatalı olmuş.Dayatma olarak ele alırsak konuyu,bu operasyonları yaptıran kişinin metazori yaparak kendilerine baktırdıkları gibi bir mana oluşuyor.Mobbing olarak da pek kabul görmesi mümkün değil.Zira o zaman konu daha da geniş bir hal alıyor.Kelimenin anlamına bakıldığında bu durum anlaşılabilir.

Toplum nazarında bu insanların görünüşü ile ilgili fikir belirtmem gerekirse,sağlık açısından yaptıranları tenzih ederek söylemem lazım ki,kadın veya erkek hiç farketmiyor,geçirdikleri operasyonlardan sonra oldukça garip görünüyorlar.Tabi bu da kişisel bir tercih,başkalarının özgürlük alanına müdahele edilmediği sürece ve toplumun etik kuralları hiçe sayılmadığı raddece,kim ne giymiş,neresini yaptırmış benim nazarımda pek bir önemi yok.
Dayatma derken her insanın belli bir şekilde görünmesi üzerine yapılan baskıdan bahsediyorum yani insanların kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle yaşaması değil de başkalarının gözüne hoş görünmek zorunda kalması ve bu kriterlere uymaz ise haksızca eleştirilmesi...

Ben tamamen akım diye bakıyorum bu olaya. Dayatma dersek bunu içeren şeyler zayıf yada kilolu kavramında ele alınabilir. Fakat estetik yada o dönemin tarzı akımı her daim insanlar üzerinde değişiklik ve akıma uymak gibi bir etki yaratmıştır. Buna sürü psikolojisi gözü ilede bakılabilir. Hatta öyle etkili bir kavramdır ki akım dediğimiz göze hoş gelmeyen şeyler dahi sırf birileri yapıyor diye diğerleri de harekete geçer ki öyle de oluyor.

Bilinç altı çoğunluğun izinde gitmediğinde ve bunu yapmadığın da kendini eksik hissettiğini eksik kaldığını düşünür.

Oysa bana göre en güzel duruş olabildiğince kendin kalabilmektir.
Kilolu insanlara uygulanan psikolojik baskı zaten yıllardır var olan bir sorun ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi pek mümkün olmadı.

Bikini giymek isteyen her kadın giyebilir ancak belli bir ölçüye uymuyorsa bakışları ile o kadını rahatsız edenler çıkabiliyor. Kendini rahat hissetiği bir kıyafeti kilosu nedeni ile giyemiyor ya da giymek isterse de eleştiriliyor.

Kilo verilecekse sağlık için verilir ve risk yaratıyorsa da mutlaka verilmelidir ancak bu anlamsız eleştiriler yüzünden iki-üç kilo için bile psikolojisi bozulan insanlar var.

• Beğen
Evet sadece psikolojik baskı yaparak delirtiyor çaktırmadan Sjsssj

Araştırma henüz tam sonuçlanmamış olsa da bilgi amaçlı bu başlığa da ekleyeyim.

mobbing. bunu, başarı ile püskürmek kişinin kendi becerisinde sadece o kadar. moda ve ya modaya uyum sağlamak ile güzellik algısı ikisi arasında fark var bana kalırsa. moda, güzellik algısına göre daha değişken bir şey. zayıf olan insanların karşılaştığı sorunlar ile, fazla(?) kilo sorunu yaşayan insanların karşılaştığı zorbalık aynı mı mesela? bu küçük bir örnek sadece. vakit bulursam ve unutmazsam detaylandıracağım.

Özgüvensiz insan icin,evet.
Bütün ebeveynlere en önemli tavsiyem,cocuklariniza özgüveni asilayin.

Geri