Okudum ve anladım ki konu dinmiş. Bir çok arkadaş din denince sadece islamiyeti anlamış. Neyse, Sümerlerin şehir devletleri dönemindeki her şehrin bir tanrısı ve dolayısıyla o tanrı odaklı benzer dinlerinden başlayabilirsin araştırmaya. Daha sonra diğer şehirlere egemen olan şehrin tanrısının da diğer şehirlerin tanrısına egemen geldiğini ve sümer, asur, akad, babil mitolojileriyle yunan mitolojilerindeki tanrılar ile mistik inançların benzerliklerini araştırabilirsin. Mesela, Kybele'nin yunan mitolojisindeki karşılığı Rhea'dır. Araya Mısır'ı serpiştirmeyi unutma. Bu kısımdan giriş yaptıktan sonra, gılgamış destanındaki tufan ile ilk olarak kutsal dinlerde bahsi geçen nuh tufanı arasında bağlantı kurabilirsin. Çok tanrılı dinler ile tek tanrılı dinler arasındaki bağlantı sadece bu tufan ile sınırlı değildir. Bu da benden sana tüyo. Örneğin;yaradılış, yoktan var etmek, kurban kesmek, iyilik, kötülü, tanrı iyidir, şeytan( her dinde adı farklı olabilir, tanrıların da adı değişir zaten) kötüdür, v.s.
Ayrıca insanların dine inanma ihtiyacı nereden gelir? Bak mesela bence, güçlerinin yetemeyeceği ve anlam veremedikleri ve bilmedikleri olguların insan üstü ve ruhani ve tanrısal olgulardan süregeldiğini düşünmeleri, Tanrılara olan borçları ödemek maksatlı dini olgusunu yaratmış olabilirler. Ya da insan fıtratında inanma ihtiyacı olabilir. Tıpkı, yeme, içme, sex, v.s. ihtiyacı gibi. Genelde bütün dinlerde tanrı ve ruhani bir varlık olduğu için tanrı odaklı araştırma yapmak zorunda değildin. Mesela, din toplumsal kurallar koyar ve iletişimi düzenler. Yaşam biçimini derinden etkiler. Din iyi olabileceği gibi karşıt dinden olanların, benim din daha iyi senin daha kötü tartışmaları ile çıkan çatışmalara sebebiyet verip oldukça kötü sonuçlara sebep olabilir. Kültürleri tarihe not düşen, genelde dinler olur. Biraz da sosyo ekonomik açıdan dini araştırıp tezini tamamlayabilirsin. Dediğin gibi, tezi yazacak olan sensin ve ben de bakış açımdan sana ipuçları verdim. İstersen de devam ederim :p Kal salıcakla...
Mavi