Tengri

Konu sahibi son olarak 183 gün önce görüldü
tanrı bir kavramdır
müslümanların tanrısı Allah'dır
Allah özel isimdir
Allah tanrının arapçası değildir

Nasıl ki Allah İslam dinini bildirdiğinde diğer dinlerin geçerliliği kalmadıysa, kendi özel ismini bildirdiğinde de Tanrı kelimesinin geçerliliği kalmamıştır. Tanrı, kelimedir, tanımdır ve çoğulluğu veya çoğulluktan birinin işaret eder. Bu çoğulluğu tekile indirmek, tekil manada kullanıldığına işaret etmek için Gök Tanrı denmiştir. Bu Türk milletinin milli iradesiyle ortaya çıkmış ve benimsenmiştir. İslamiyeti kabul edişte büyük etkendir.

Allah ise özel isimdir. O ismi kendisine bir başkası koymamıştır. Eğer sen kendi düşüncelerine uyuyor diye İslamiyeti kabul ediyorasan, o dinin emir ve yasaklarına uyacaksın. Biz eskiden şu niyetle şöyle hitap ediyorduk kafasıyla eski köye yeni adet getirilemez. Bir dini kabul ediyorsan tam anlamıyla kabul edeceksin. Keyfi değişiklikler yapamazsın.

İslamiyet kimsenin keyfine göre şekil alan bir din değildir. İşimize geldiği zaman Çin dinlerine bile saygıda en ileri savunucu olurken, İslami konularda bilgi sahibi olmaksızın fetva vererek saygısızlık yapmanın lüzumu yok. Bir insan Muhammedi ise, kendisini yaratana Allah diyecek, celle celalühü ekleyecek. Tek başına bile kullanılamaz. Bu bir dindir ve inanıştır. Bu din bunu emreder. Emirlere uyan inananlara saygı duyulacak.

Muhammedi değil misiniz? Sizden kimse Allah demenizi beklemez zaten. Ama bu isim harici herhangi bir tabiri kabul etmeyene de saygısızlık yapamazsınız. İşimize geldiğinde inanç özgürlüğüyken, işimize gelmediğinde cehalet mi oluyor?

Kim nasıl inanıyorsa öyle yaşar, öyle seslenir. Müslüman olan Allah c.c. der, olmayan istediğini söyler. Fakat kimsenin çıkıp da Müslüman olan birine tanrı kelimesini kabul etmemesinden ötürü cahil demeye hakkı yoktur. Asıl cahillik bu olur. Çünkü o müslümanın inanıp tasdik ettiği bir durum. İnanışlara saygısızlık yapılamaz.

Allah c.c. böyle bir ismi kabul etmezken, İslami kaynaklarda da mevcutken, böyle bir şeyin tartışılması gereksiz ve saygısız bir durum. İslami kapsamda bu tartışılamaz çünkü cevabı belli. Başka inançlarda istediğin kadar tartış. Onunla ilgili insan hakkındaki kararı Allah c.c. verecektir zaten. Ama başka inançlar kapsamında tartışılacaksa Allah c.c. isminin eklenmesi mantıksız.

Asrı aşmış ve hiç yozlaşmaya uğramamış bir dinin en bilinen kuralları bunlar. Bu dini bir takım insanlar yalan yanlış anlatıyor veya uyguluyor diye din zarara uğramıyor. Onların sonu da ayetle sabittir. Lütfen bu gibi konuları İslam alimleri başta olmak üzere İslam eserlerinden öğreniniz. Bilmeden bilir kişi gibi davranmak cehaletin kendisi olmaktır.

Cahil, yobaz, gerici, irticacı kimi kelimeler İslam düşmanı bir takım siyonist ve sabetayistlerin başlıca popüler kelimeleridir. Onlar gibi hareket etmekten kaçının.

Allah'u Teala'nın Hz. İsa'ya ilk emri "sev" oldu. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)'ya ilk emir ise "oku" oldu.

Lütfen insanı sevin ve doğruyu okuyun.
Lütfen severek okuyun.
Çabuk kanmayın...

ben demiyorum, tdk diyor:

Y3Og4Z.png

72y67Y.png

yıl olmuş 2014 insanlık marsa yerleşme planları yapıyor. bizimkiler de tanrı mı tengri mi allah mı ona karar veremiyor :/

pardon bi şeyi merak ettim, allah ismini kendisine başka biri koymamıştır dediniz ya hani, islam'dan önce 'allah' kelimesi kullanılmıyor muydu? kabe'de muhammed'in ve ailesinin saygı duyduğu tek put olan ay tanrısının adı allah değil miydi? muhammed'in babasının adı abdullah değil mi? tesadüf mü bunlar?

Sözlük konusu diye alıntı yapmıyorum, Allah tanrının arapçası değildir. Misal ineğe tapanların allahı inek olmaz, tanrısı inek olur. Müslümanların tanrısı Allah'dır. Neyse siz tanrı denince aklınıza direk Allah geliyorsa zaten tanrı demekte de sakınca yok bence. Ben insanım adım Ali, O da tanrı adı Allah.

hata bulacam diye uğraşmayın konuyu anlayın yeter
misal verdim muz da diyebilirdim

İslamiyetten evvel de Peygamberler vardı ve onlar da asıl ismin ne olduğunu biliyorlardı. Bildiren ise yine Allah-u Teala'dır. Abdullah, Allah'ın kulu. Mesela Abdurrahman, Rahman olan Allah'ın kulu. Bunlar İslamiyet öncesi Peygamberler aracılığıyla bildirilen şeyler.

Mesela, hiç bir Peygamber yoktur ki namaz kılmasın. Bunu da çoğunuz ilk defa duymuş olacaksınız muhtemelen. İslamiyetteki her şey yeryüzüne ilk defa inmemiştir. Önceden bildirilen ahlaki ve ibadeti kurallar da var. İslamiyet en kapsayıcı, bütünleştirici, son olan yapılandırma olarak bildirildi. Hz. İbrahim Kabe'yi yapıp puta veya ay tanrısına mı taptı zan edilir? Hayır, o ve oğlu da namaz kılıyorlardı.

Ay tanrısı ise farklı coğrafyalarda yaşayan toplumların zannı. Öyle zannedilirdi ama gerçeği yansıtmazdı. O müşriklerin inancıydı...

Evet Allah bilinci hz.muhammed'ten(s.a.v) önce de vardı, o devirdeki arap putperestler de Allah'ı biliyordu, hatta Allah'a inanıyorlardı. bunu çeşitli kuran ayetlerinden anlıyoruz. ("onlara yeri ve gökleri kim yarattı diye sorsan 'Allah' diyecekler. peki nasıl yüz çeviriyorlar?") Solcu İmam
Sundugun Teorileri Belliki cok Arastirdin Cevabinida Biliyor Olman Gerek.

Aslinda Forumdaki cogu insanda Allah kavramını biliyorlar ve Allah'a inanıyorlar da. ancak şirk koşmaktan vazgeçmiyorlar,;)

Muhammed'in babasının adı Abdullah(Allahın kulu)dır. Allah, Muhammed öncesi sadece Tanrılardan birinin ismi iken, Muhammed sonrası tek Tanrı olmuştur. Bu durumda Tanrı ile Allah eşdeğer hale gelmiştir. Tabi diğer Tanrıları boşverirsen :) Eğer Tek Tanrı varsa ve o da Allah ise ve diğer Tanrılar yalan ise, yanlış ise ve uydurma ise; Bu durumda Tanrı eşittir Allah demektir. Bunu nasıl kavrayamıyorsunuz? Yok Tanrı kavrammış da Allah isimmiş de... Element uydurmayın.

Alıntı yapmaya ve etiketle cevap vermeye müsait olan bu konuyu Bahane Sözlük bölümünden Serbest Kürsü Bölümüne taşıdım arkadaşlar bilginize bu andan itibaren karşılık olarak görüş bildirebilirsiniz,tabi ki kurallar dışına çıkmadan ve hareket vari konuşmalar sarf etmeden.İyi forumlar..

Alıntı yapmaya ve etiketle cevap vermeye müsait olan bu konuyu Bahane Sözlük bölümünden Serbest Kürsü Bölümüne taşıdım arkadaşlar bilginize bu andan itibaren karşılık olarak görüş bildirebilirsiniz,tabi ki kurallar dışına çıkmadan ve hareket vari konuşmalar sarf etmeden.İyi forumlar..

Konuyi tasicaktin madem etiketleti niye kaldirdin ki? :p

Konuyi tasicaktin madem etiketleti niye kaldirdin ki? :p

Hiçbir etiketi kaldırmadım :) başka arkadaşlar yapmış olabilir,gördüm ki karşılıklı alıntı yaparak ve etiketleyerek konuyu tartışma ve bilgi alışverişi yapma niyetindesiniz o yüzden konuyu az önce taşıdım :hi:

Geri