Tartışma EkSen'i ..

Konu sahibi son olarak 44 gün önce görüldü
Bu başlık altında zaman zaman bazı sorularım olacak .. Hep beraber fırtınaya çıkacağız ama tek bir istirhamım var ; o da yorum yaparken saygı sınırlarına her zamankinden çok dikkat etmeniz yönündedir ..

Sorumuz şu ;

Şeytan HZ.Adem'e secde etmediği için Rabbimiz tarafından lanetlenip cennetten kovulmadı mı ..? Kovuldu .. Peki nasıl yapabildi de Adem babamız ve Havva anamızı kandırabildi ?

Aslında Hz Ademi kandıramadı .Kadınlar daha zayıftır bu yüzden Hz Havva annemizin peşine takıldı zaten, onu kandırınca o da Hz Ademi ikna edecekti.Öyle de oldu , ta o zamandan belli değilmi insanların günah işleyeceği ve Allahında onları affedeceği .

Neden internetten araştırmayı denemediniz?

Kardeş .. Bak hiç hoşlanmadığım durumdur kendisini zeki göstermek için karşındakini gerizekalı sanan tiplerin durumu ..
Açıklamamı okumadın mı yoksa okuduğunu anlayamıyor musun ?
Burada hep beraber bir beyin fırtınası yaşansın istediğim için konuyu açtım yoksa konuya vakıf olamadığım ve bunu merak ettiğim için açmadım ..
Mesaj sayının çok başlarındasın, önce bir ortamı tart tanı ve bir daha konu dışı yorum yapma rica ediyorum .. Konuyla ilgili yorum yapılsın ..

Konuyla ilgili ayetler şunlardır ;

20:116 - Bir vakit meleklere: "Âdem(e hürmet) için secde edin" demiştik; İblis'ten başka hepsi secde etmiş, o çekinmişti.

20:117 - Biz de (Âdem'e) şöyle demiştik: "Ey Âdem! Şüphesiz bu (İblis) sana ve eşine düşmandır. Sakın sizi cennetten çıkarmasın, sonra bedbaht olursun (sıkıntı çeker, perişan olursun)."

20:120 - Nihayet şeytan ona vesvese verdi. Şöyle dedi: "Ey Âdem! Sana sonsuzluk ağacını ve çökmesi olmayan bir saltanatı göstereyim mi?"

20:121 - Bunun üzerine ikisi de o ağaçtan yediler. Hemen ayıp yerleri kendilerine açılıp görünüverdi. Ve üzerlerine cennet yaprağından örtüp yamamaya başladılar. Âdem Rabbinin emrinden çıktı da şaşırdı.

Bildiğimiz kadarıyla şeytan Hz.ALLAH'ın buyruğuna karşı geldiği için ALLAH'ın huzurundan kovulmuştur .. Adem ve Havva ise cennette kalmışlardır .. Fakat kovulmuş olan şeytan nasıl kovulduğu yere yaklaşıp Adem ve Havva'yı kandırabilmiştir ?

Cennete kendi sureti ile giremediğini ama bir yılan suretinde girdiğini duymuştum

Hocam minik bir şey belirtmek isterim : Bu ve benzeri olaylar üzerinden fikir alışverişi yapacağımız zaman olayları da ele aldığımız açıdan kısaca bir özetlersek daha kolay olur fikir alışverişinde bulunacak kişiler açısından. Örneğin ben Hristiyan mitolojisindeki yasak meyve muhabbetini biliyorum(Apple'in logosunu araştırırken okumuştum.) ve yapacağım yorum bunla alakalı olur biraz. Oysa siz zannedersem bunu İslami açıdan ele alıyorsunuz. İslamda bu olay nasıl anlatıyor kısaca bir özetlerseniz daha hoş olur gibime geldi.

Edit : Eklemişsiniz ^^.

Cennete kendi sureti ile giremediğini ama bir yılan suretinde girdiğini duymuştum

Ama bu pek de inandırıcı gelmiyor zira ALLAH'ın kovduğu bir varlık kovulduğu yere hangi suretle olursa olsun giremez, girerse bu ALLAH'ın kudretinde ( haşa ) bir eksiklik olduğunu göstermez mi ?

Gerçek cennet değilde, yeryüzündeki bir cennet olabilir diyenler var..

Kuran'da Adem ile Havva'nın önce yerleştirildikleri, sonra da günahları yüzünden kovuldukları bir Cennetten söz edilmekle birlikte, Cennete bulundukları sırada yaklaşmamaları buyurulan ağacın adına, cinsine ya da rengine ilişkin Kuran'da ve güvenilir hadislerde hiçbir bilgi yoktur. İblis'in kılık değiştirerek, Cennete gizlice girdiği, Havva'yı kandırdığı, yılanla anlaştığı, yasak meyvenin elma olduğu yolundaki söylentilerin çoğu Tevrat'tan aktarılmıştır. Kaynak: Wikipedia

Dünya'ya gelmek için bir sebepti belki de.

Hocam minik bir şey belirtmek isterim : Bu ve benzeri olaylar üzerinden fikir alışverişi yapacağımız zaman olayları da ele aldığımız açıdan kısaca bir özetlersek daha kolay olur fikir alışverişinde bulunacak kişiler açısından. Örneğin ben Hristiyan mitolojisindeki yasak meyve muhabbetini biliyorum(Apple'in logosunu araştırırken okumuştum.) ve yapacağım yorum bunla alakalı olur biraz. Oysa siz zannedersem bunu İslami açıdan ele alıyorsunuz. İslamda bu olay nasıl anlatıyor kısaca bir özetlerseniz daha hoş olur gibime geldi.

Özetleyeyim kardeşim ..
ALLAH insanı yarattığı vakit Adem'in yaradılışına melekler sorgulama getirmişlerdir .. ( İtiraz diyemiyorum zira itiraz edecek varlık bir nefse sahip olmalı ) Hatta meleklerin sorgulama getirmesi ardında ki asıl sebebin de şeytan olduğunu sanıyorum zira şeytan o zamanlar meleklerin hocası durumundaymış .. ( Lakin şeytan bir melek değildir, cin taifesindendir )

Cenab-ı ALLAH Melekler ve Adem'i bir sınavdan geçiriyor ve bu sınav sonucunda melekler başarısız olurken Hz.Adem ALLAH'ın sınavından geçebiliyor ..
Sonra ALLAH meleklerine dönüp " Ben sizin bilmediklerinizi de bilirim şimdi o'na ( Adem'e ) secde edin " diye buyuruyor ..
Tüm melekler secdeye varmışlarken şeytan bu buyruğa karşı çıkıyor .. " Beni ateşten onu topraktan yarattın ben daha üstünüm " diyor ve bunun üzerine ALLAH onu huzurundan kovuyor ..

Olaylar bundan sonra devam ediyor .. ALLAH'ın yasaklamış olduğu bir ağaç var .. Adem ve Havva'ya bu ağaca yaklaşmamalarını öğütlüyor .. Bir süre sonra şeytanın vesvesesi onlara ulaşıyor ve onları bir şekilde kandırıp o ağacın meyvelerinden yemelerini sağlıyor .. Böylece Adem ve Havva'da ALLAH'ın buyruğuna istemeden de olsa karşı gelmiş oluyorlar ve dünyaya sürülüyorlar ..

Kısaca özet bu lakin kardeşim hristiyan ya da yahudi öğretilerinden de paylaşım yapabilirsiniz .. Tabii mümkün olduğunca sade olursa sevinirim ..

Allah zaten bunları biliyordu, iblisin Hz Havvayı kandıracağını da biliyordu , onunda :Hz Ademi. Daha sonra tevbe edeceklerdi ve tevbe etmeyi öğreneceklerdi, yoksa elbette iblis cenete yılan suretinde de girse kendi suretinde de girse bunu Allah bilir. Kendi suretinde girmemesinin sebebi Hz Havvayı kandırabilmek.

Ama ben bu konuyu bir kaç kez dinlemiştim yani detaylı bilgim yok kendi bilgim bu şekilde , ayrıntılı bilgisi olanlar aktarırsa bende bilgilenirim .Takipteyim:)

Hristiyan mitolojisinde bildiğim kadarıyla söylüyorum yine (2-3 sene önce okumuştum.) burda kast edilen somut bir meyve değil. Meyve'den kasıt cinsel yönden Hz.Havva ve Hz.Adem'in birbirine yakınlaşması. Hatta vaftiz ayinlerini dahi buna bağlamışlardır, her yeni doğan çocuğun Hz.Adem'in bu suçuyla beraber doğduğu ve vaftiz edilmesi gerektiği inancına sahiplerdir.

Yani bu açıdan ele alırsam ben-ki İslami açıdan da söylediklerim geçerlidir.- : Tanrı'nın insanı yarattığı andan itibaren insanların nefsini kontrol etmede başarısız olduğunu çıkarırım veya bu ibare küfre girerse biraz daha yumuşatarak ; Tanrı insanı yaratırken insanın nefsine bu denli yenik düşeceğini biliyordu bunun neticesinde de uyardı Hz.Havva ile Hz.Adem'i üstelik her kutsal kitapta anlatılan o mükemmel cennetin, kusursuz düzenin içinde yaptı bu uyarıyı. Ön görmüştü çünkü. Fakat Tanrı yine yanılmadı ve insanoğlu nefsine yenik düştü buna neden olarak da İblis'i gösterdi. İblis'in insanların en büyük zaafı olan nefslerini taa ilk insandan beri fark ettiğini ve bu doğrultuda en çok bunu kullanarak çalıştı.

Önce bilgileri bir paylaşalım sonra uzun uzun tartışırız.. Bu yılan olayı, Tevrat ve Sümer efsanelerinde geçiyor sanırım.. Adem'in cennetten kovulmas - din islam islamiyet

Tevrat'a göre kır hayvanlarının en hilekârı olan yılan, Aden'deki bahçede (cennet) yaşamakta olan Havva'ya yaklaşmış, "Allah bilir ki ondan yediğiniz gün, o vakit gözleriniz açılacak, iyiyi ve kötüyü bilerek Allah gibi olacaksınız." diyerek onu yasak ağacın meyvesinden yemeye ikna etmiş, daha sonra Havva yasak meyveden Âdem'e de yedirmiştir. (Tekvîn, 3/1-6).

Kitâb-ı Mukaddesin, "İblis ve şeytan denilen büyük ejder, bütün dünyayı saptıran eski yılan yeryüzüne atıldı ve onun melekleri kendisiyle beraber atıldılar." (Vahiy, 12/9) ifadesinden de anlaşılacağı gibi bu yılanın şeytan olduğu söylenmektedir. Apokrif (doğruluğuna güvenilmez söz ve yazı) kaynaklarda şeytanın yılanın içine girdiği ve Havva'nın yalnız kalmasını gözleyerek ona yasak ağacın meyvesini yedirdiği nakledilmektedir. (bk. J. B. Frey, DBS, l, 112; [. Pedersen, El2 (Fr.). l, 182),

Başka bir rivayete göre ise semadan kovulan şeytan, o sırada kanatları olan ve konuşabilen yılana Âdem ile Havva'yı iğvâ etmesini öğretir. (bk, J. B. Frey, DBS, l, 125-126),

Kur'ân-ı Kerîm'de yılandan söz edilmemiştir. Bazı İslâm tarihi kitaplarında geçen bu yılan unsuru tamamen İslâm dışı kaynaklara dayanmaktadır.

Şeytanın cennete girişi ve Âdem (as) ile Havva'ya yaklaşması konularında Kur'an ve sahih hadislerde fazla bilgi yoktur.

Bazı tefsirciler şöyle der: "Adem ve Havva, bazen cennetin kapısına yakın gelirler, şeytan da dışardan gözetir, yaklaşırdı; vesvese bu şekilde meydana geldi."

Şeytanın cennetten kovulması, dışarıdan vesvesesini ulaştırmasına engel olmayacağından, bu konuda bir zıtlığın olmayacağı sonucuna varabiliriz.

Kaynak: Sorularlaİslamiyet

Bence de zaten meyve ve yılan ibareleri temsili şeylerdir. Daha kolay anlaşılabilir olması açısından. Zor anlaşılan bir konu olduğu için müfessirler yada alimler bu konuyu diğer din kitapları da olmak üzere, kuranda da araştırıp kolay anlaşılabilmesi için bu şekle getirmiş olabilirler. Yasak meyveden yedikten sonra mahrem yerlerinin açıldığının söylenmesi de üstteki arkadaşın söylediği gibi aslında yasak meyvenin nefs olabileceğini düşündürüyor. Yoksa bir insan yasak bir meyveden yediği vakit neden mahrem yerleri açılsın ki ?Meyveden kasıt nefs olabilir.

Din konuları çok ince konulardır, Ben bu konuyu sadece okur ve geçerim, Benim bildiğim doğru belkide yanlıştır onu yazmak veya başkasının aklına yanlış bile sokmak çok büyük günahtır çünki konuştugumuz konu din siyaset değil :)

Arkadaşlar dimağınıza sağlık çok güzel gidiyorsunuz .. Benim de kendimce bir tezim var ama sonra paylaşacağım .. Devam lütfen, mutlu ettiniz beni bu seviyeli ve ilgili yaklaşımınızla .. ALLAH razı olsun şimdiden hepinizden ..

Din konuları çok ince konulardır, Ben bu konuyu sadece okur ve geçerim, Benim bildiğim doğru belkide yanlıştır onu yazmak veya başkasının aklına yanlış bile sokmak çok büyük günahtır çünki konuştugumuz konu din siyaset değil :)

Hocam ben senin gibi düşünmüyorum. ''Allah taş yapar'' gibi söylemlerle müslümanlar gün geçtikçe dahada kötüleşiyor. İslamiyette düşünmek suç değildir, sorgulamak günah değildir, akıl yürütmek haram değildir. Tam tersine hocam bunlar doğru yolu bulmak için gerekli şeylerdir.

Diğer yönden biz burada farklı farklı kaynaklardan yazılar paylaşıyoruz, bunlar aklımıza girse bile sen bunları yapmadığın, bunlara inanmadığın sürece dini açıdan bir sorun oluşmuyor.

Tabi kafamıza göre fetva vermediğimiz sürece sorun yok, yoksa kafamıza göre o günahtır, bu sevaptır dersek dediğin gibi günaha girmiş oluruz..

Geri