Tartışma EkSen'i ..

Konu sahibi son olarak 44 gün önce görüldü
Yalnız beyin fırtınası bilinen hakkında değil, bilinmeyen hakkında yapılır. Ayrıca bilgi adı altında paylaştıklarınızın bazıları yanlış.

Hocam ben senin gibi düşünmüyorum. ''Allah taş yapar'' gibi söylemlerle müslümanlar gün geçtikçe dahada kötüleşiyor. İslamiyette düşünmek suç değildir, sorgulamak günah değildir, akıl yürütmek haram değildir. Tam tersine hocam bunlar doğru yolu bulmak için gerekli şeylerdir.

Diğer yönden biz burada farklı farklı kaynaklardan yazılar paylaşıyoruz, bunlar aklımıza girse bile sen bunları yapmadığın, bunlara inanmadığın sürece dini açıdan bir sorun oluşmuyor.

Tabi kafamıza göre fetva vermediğimiz sürece sorun yok, yoksa kafamıza göre o günahtır, bu sevaptır dersek dediğin gibi günaha girmiş oluruz..

Kuran-ı Kerimin Hiç Türkçe Mealini okudunuz mu ?

Arkadaşlar başka bir başlık altında " Dini konular tartışılmalı mı " veya " Beyin Fırtınası hangi konularda yapılmalıdır " gibi başlıklar açıp bu konuları oralarda tartışabilirsiniz ama rica ediyorum benim konum içinde mevzuyu başka yönlere çekmeyin .. Konu ile ilgili fikriniz varsa paylaşın ama lütfen diyorum bakın konuyu dağıtmayın ..

Kuran-ı Kerimin Hiç Türkçe Mealini okudunuz mu ?

Öyle 5 vakit namaz kılan biri değilim, eline sürekli Kuran alan biride değilim, sadece bildiğim, araştırdığım konuları dile getiriyorum.. Neden bu soruyu sordun anlamadım..

Hey ALLAH'ım konu yine polemiğe gidiyor :(

Konuya göz atmaya geldim ama konu biraz amacını aşmış , biraz toparlasak da konu üzerine görüş bildirsek mi acaba ?

Hoşgeldin Harun'un İncil'den verdiği örnek çok hoşuma gitti .. Hiç bilmiyordum mesele bu bakış açısını ( hep diyorum ama hala yapamadım .. En kısa zamanda diğer kutsal kitaplara da göz atacağım inşaALLAH )
Konuyu toparlamak adına inşaALLAH müsait olduğum bir an yazacağım ..

Öyle 5 vakit namaz kılan biri değilim, eline sürekli Kuran alan biride değilim, sadece bildiğim, araştırdığım konuları dile getiriyorum.. Neden bu soruyu sordun anlamadım..

Kuran-ı kerimde şeytana çok yer verilmiştir hocam. Gerçek Kaynak Kuran-ı kerimdir internet değil :) o Yüzden Kuran-ı kerim herşeyi yeterince açıklamıştır. (S.A.V.) İse şeytanla olan pek çok hikayelesi vardır.

Hocam benim merak ettiğim nokta ise Allah zaten bunların olacağını bilmiyor muydu önceden? Ve sadece meraktan soruyorum Allah çok güçlü neden şeytan ile deyimi yerindeyse yarışıyor? Lütfen hemen önüme ayetler sermeyin önce bir tartışalım sonra ayetleri yazın.

Hocam benim merak ettiğim nokta ise Allah zaten bunların olacağını bilmiyor muydu önceden? Ve sadece meraktan soruyorum Allah çok güçlü neden şeytan ile deyimi yerindeyse yarışıyor? Lütfen hemen önüme ayetler sermeyin önce bir tartışalım sonra ayetleri yazın.

Burzum kardeşim bu soruna cevabı kendi konumuzu nihayete erdirdikten sonra cevaplayalım olmaz mı ? Biraz bekleyeceksin ama ..

"Şüphesiz şeytan kanın akması gibi insanın içinde akar." (Kurtubi Tefsiri, Camiu li-Ahkamil Kuran)

Bu konuyu sağlıklı bir şekilde bağlayabilmek için özellikle şeytan'ın evvelini, vasfını, özelliklerini bilmemiz gerekir ama bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da sınırlı bilgiye sahibiz ..
Adem aleyhisselam yaratılmadan önce ki güçleri ile ALLAH'ın huzurundan kovulduktan sonra ki güçleri bir olamaz diye düşünüyorum ..
Şöyle ki ; Askeri hiyerarşi de dahi ihanet içerisinde olan rütbelinin apoletleri sökülür yetkileri elinden alınırken, bir zamanlar tüm melekler içerisinde ki en yüce makamda bulunan ve onların liderliğini yapan şeytan'ın da huzurdan kovulması alalade bir biçimde olmamıştır diye tahmin ediyorum ..
Yani kovulmadan önce çok daha güçlü olan şeytan'ın kovulduktan sonra bir takım güçleri elinden alınmış olmalı lakin tamamen özelliksiz de bırakılmamıştır ..
Kovulma anı ile ilgili ayetleri bir okuyalım ..

7:11 - Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı.

7:12 - (Allah) buyurdu: "Sana emrettiğim zaman, seni secde etmekten alıkoyan nedir?" (İblis): "Ben, dedi, ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın."

7:13 - (Allah) buyurdu: "Öyleyse oradan in, orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık, çünkü sen aşağılıklardansın."

7:14 - (İblis) dedi: (Bari) bana (insanların) tekrar diriltilecekleri güne kadar süre ver."

7:15 - (Allah) buyurdu: "Haydi sen süre verilmişlerdensin."

7:16 - "Öyleyse, dedi, beni azdırmana karşılık, and içerim ki, ben de onlar(ı saptırmak) için senin doğru yolunun üstüne oturacağım."

7:17 - "Sonra (onların) önlerinden arkalarından, sağlarından sollarından onlara sokulacağım ve sen, çoklarını şükredenlerden, bulmayacaksın."

7:18 - (Allah) buyurdu: "Haydi, sen, yerilmiş ve kovulmuş olarak oradan çık. And olsun ki,onlardan sana kim uyarsa, (bilin ki) sizin hepinizden (derleyip) cehennemi dolduracağım."

Ayetlerden anlaşıldığı üzere Hazreti ALLAH buyruğuna karşı gelen şeytan'ı helak etmek yerine onu huzurundan kovuyor ve onun meydan okuyuşuna izin veriyor .. Şeytan tezini ispat etmek istiyor yani ; İnsanın kendisinden daha aşağı bir mahluk olduğunu kanıtlamak ve kanıtlamak için de kendisine mühlet verilmesini istiyor .. ALLAH'da onun bu isteğini kabul ediyor amaaaaaa ...

Bizi bizden, şeytanı şeytandan daha iyi tanıyan Cenab-ı ALLAH şeytanın ne yapacağını bildiğinden ve İnsanın da nasıl davranacağını bildiğinden, şeytanın harekete geçmesinden evvel Adem ve Havva'yı şu ayette uyarıyor ; 7:19 - (Sonra Allah, Âdem'e hitab etti): "Ey Âdem! Sen ve eşin cennette durun, dilediğiniz yerden yeyin; fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz."

ALLAH'ın uyarısına rağmen Adem ve Havva şeytan'ın tuzağına düşüyorlar ..

İŞTE BU NOKTADA SORUMUZ " PEKİ AMA HUZURDAN KOVULMUŞ OLAN ŞEYTAN NASIL OLDU DA ADEM VE HAVVA'YA YAKLAŞABİLECEK KADAR YAKINA GELİP ONLARI KANDIRABİLDİ ? " İDİ ..

Bu sorunun cevabı yorumun en başında verdiğim hadiste saklıdır ..
"Şüphesiz şeytan kanın akması gibi insanın içinde akar."
Ve yine şu ayette ; 7:17 - "Sonra (onların) önlerinden arkalarından, sağlarından sollarından onlara sokulacağım ve sen, çoklarını şükredenlerden, bulmayacaksın."

Şeytan hiç bir zaman insana yaklaşmamıştır, doğrusu, şeytan zaten hep insanla beraber olmuştur ve olacaktır da .. Bir şeyin bize yaklaşabilmesi için onunla aramızda bir mesafe olması gerek ki yaklaşabilsin ama şeytan ile aramızda bir mesafe hiç olmadı ..
Anlaşılması açısından şöyle örnekleyeyim .. Şeytanın vesveselerini radyo dalgaları gibi düşünürseniz eğer , nefsimizi de bu dalgaların alıcısı gibi hayal edebilirsiniz .. Nefsi ne kadar önemser ve benliğimizde yükseklere çıkartırsak, şeytanın yaymış olduğu dalgaları da o kadar net çeker ..

Zannediyorum Yasak Ağaç mevzusunda da Anne ve Babamızın o an için nefislerinde oluşagelen bir doyumsuzluk güdüsüyle hareket ettikleri ve bu hareketlerinin sonucunda gelen vesveselere kapıldıklarını sanıyorum ..
Yani şeytan hiç bir zaman ne cennete ne de cennetin kapısına dahi yanaşamamıştır ama hiç bir zaman da insan da hasıl olan nefis istasyonundan uzaklaşmamıştır .. Cismaniyetini değil ama şahsiyetini bu istasyon içinde Adem ve Havvanın yanında taşıyabilmiştir ..

Bütün bunlar benim yorumumdur .. Bilerek ALLAH'ın ilminde yalan yanlış şeyler yazmaktan ALLAH'a sığınır, bilmeyerek yaptığım yanlışlardan da yine ALLAH'a sığınırım ..

Şüphesiz en doğrusunu Rabbim bilir ..

Burzum kardeşimin sorusuna gelince ..
ALLAH'ın bilemediği hiç bir şey olamaz .. ALLAH'ın katında zaman kanunu çalışmaz .. Orada her şey olmuş olmakta ve olacaktır ..
Ayetleri dikkatli şekilde incelersek ALLAH'ın şeytan ile yarışmadığını fark edebilirsin .. Şeytan insandan üstün olduğunu iddia ediyor, ALLAH'da ona bu iddiasını ispatlayabilmesi için fırsat veriyor .. Burada bir yarış söz konusu değil .. ALLAH istese oracıkta şeytanı helak edemez mi ? Elbette edebilirdi ama şeytanın anlaması, sözünün gerçekliğine kendi kendine inanması ve bunu yaşayarak anlaması için kıyamete kadar bir mühlet tanıyor ..
Velhasılı, bu türden soruların muhatabı ALLAH'tan başkası da değildir .. Yaşayan hiç bir varlık sana ALLAH'ın bunu neden yaptığını açıklayamaz ..

Özelden sor bana eğer apayrı bir konu başlığı oluşturan soruysa ..
Gerekirse yeni bir başlık altında ele alırız ..

Geri