Tartışma Eksen'i ( Cemaatler )

Konu sahibi son olarak 45 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
“Hepiniz toptan, Allah’ın ipine (dinine) sımsıkı sarılın, bölünüp ayrılmayın. Allah’ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman idiniz de Allah kalplerinizi birbirine ısındırmış ve onun lütfu ile kardeş oluvermiştiniz.Siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oraya düşmekten de sizi O kurtarmıştı.Allah size âyetlerini böylece açıklıyor, ta ki doğru yola eresiniz. Ey müminler! İçinizden hayra çağıran,iyiliği yayıp kötülükleri önleyen bir topluluk bulunsun. İşte selâmet ve felâhı bulanlar bunlar olacaklardır.“(Âli İmran -103-104)

“Ey iman edenler Allah’tan korkun ve sâdıklarla beraber olun.” (Tevbe Suresi 119)

‘‘Hem namazı tam kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber siz de namaz kılın.” (Bakara-43)

Konu fikrini bulan ve benimle paylaşan Efrasiyab arkadaşıma öncelikle teşekkür ediyorum ..

İslam'da cemaat ne demektir ? İlle de bir cemaate mensup olmak gerekli midir?

Ben cemaatleri din açısından gereksiz buluyorum.
Dini algilama konusunda sorun çıkartan mezhep ve cemaatler dir "bence"

Kendi içlerine kapalı olmaları yeniliklere açık olmamaları durumu başlı başına karmaşık hale getiriyor.

Sonuçta herkesin inandığı tek bir doğru varsa bireysel olarak hareket edilmesini mantıklı bulmuşumdur her zaman.

Dine zarar veren şeyler.

Teşekkür ederim sayın eksen...
Aslında mevzu şuradan başladı, bu hafta okuduğum "Kur'an alfabesi mi, Kur'an ahlakı" mı adlı sait çamlıcanın eserinden kafama takıldı. Ben şuana kadar bir çok cemaatle birlikte vakit geçirdim. İbadet ve sohbetlerine katıldım, halen de bazılarına devam etmekteyim.
Sayın Sait çamlıca da benim gibi bir çok cemaat ile birlikte vakit geçirmiş ve onların yararlarını görmüş biri. Bu yüzden kitabında cemaatlerin yararları yanında, eksikliklerinden de bahsediyor.

Özellikle , cemaatlerin en büyük takıntısı kendi yayınları ve kendi istedikleri Allah dostlarının dışında başka kitapları okumayı uygun görmüyorlar. Kur'anı Kerimi bile Arapça okuyun Türkçe ve tefsir işlerini bize bırakın diyen cemaatlere ise biraz sitem ediyor.
Sayın sait çamlıcanın kitabında en fazla vurgu yaptığı konu şu, Neden Kur'anı okumuyoruz. ama Arapça değil Türkçe. Ona göre bir Müslüman neden Arapçadan okuduğu Kur'anı Türkçe tefsirde devam ettirmiyor. Hafız olmuş, tüm Kur'anı ezbere bilip ama bir kez açıp ta tefsir yada Türkçe meal olarak bakmamış kişiler yetiştiriliyor. Ve yılda bir kez herkes Türkçe olarak Kur'anı mutlaka okumalı diye üstüne basa basa dile getirmiş.

Cemaatlerin birde bir arada olmaması durumunu ele almış.
Yılda bir kez bile bir araya gelip İslam dünyasının sıkıntıları için görüşme yapmamaları ve bir öneri de bulunmamaları Cemaat liderlerinin eksiklikleri olarak mı görülüyor.

Ve sonunda noktayı koyuyor. Evet cemaatler yararlıdır ama onları islama giden bir gemi olarak gören bizler bindiğimiz geminin düzgün rotada olduğunu nasıl bilebiliriz.

Evet aklımda şimdilik bunlar kaldı. İnşallah size hatalı aktarmamışımdır. Eşim her Müslümanın fıtratına göre bir cemaate uygun olduğunu düşünür. Bense kendi dünyamda İslamı yaşayıp uygulamaya çalışıyorum. Çok başarılı değilim belki, ama cemaatlerin bu eksiklikleri de beni onlara karşı soğutuyor.

Çok içinde olunca sıkıntı olabiliyor ama arada bir sohbetlere katılmakta zarar yok bence hatta faydası var yani ben öyle düşünüyorum :T:

EfRaSiYaB bazıları kullanmıyor mu sence ?

Kullanıyor. Hatta siyasi olarak bile kullanılmaya başlandığını biliyoruz. Gerçi konumuz bu değil.

Ama biz cemaatsiz de dinimizi yaşarız diyen şahıslar da var. Ama onlara bile bir sıfat takılmış ve bir cemaat gibi anılır olmuşlar.

Bknz: Selefiler...

Konu ile ilgili geniş yorumlar yapmak niyetindeydim gün içerisinde ama bilemezdim ki bugün acile düşeceğimi .. Genel olarak Efresiyab'ın görüşlerine yakın olduğumu belirtmekle yetinmeliyim şimdilik ..

Konu ile ilgili geniş yorumlar yapmak niyetindeydim gün içerisinde ama bilemezdim ki bugün acile düşeceğimi .. Genel olarak Efresiyab'ın görüşlerine yakın olduğumu belirtmekle yetinmeliyim şimdilik ..

Geçmiş olsun sayın eksen. Mevlam şifalar versin...

ALLAH razı olsun hocam sağolasın ..

Aslında konu ile ilgili geniş yorumlar yapmak isterdim fakat benim için o kadar basit ve netki bu konu öyle uzun uzadıya yazamadım.

Dini birliktelik, dini sohbet, dini yaşam uğruna insanların bir araya gelip ortak hareket etmeleri kadar doğal bir şey olamaz. Yani dini sebeplerden cemaat örgütlenmesine gitmek gayet normal ve doğal bir şey bence.

Ama cemaatlerin siyasete bulaşması, dini siyasi malzeme haline getirmesi, dini amaçlardan çok ekonomik çıkarlar üzerinden örgütlenilmeye başlanması kadar düşük bir yaklaşım da olamaz.

şimdi maklube diye bir gerçek var tabi.

Karşıyım bazılarına. Zorla okuttukları kitaplar oluyor. Kişiyi yakınlaştırmak yerine daha da soğutuyorlar. Başka düşüncelerin tartışılmasına pek izin verilmiyor. Sorguladığın anda kötü bir sıfata mensup oluyorsun ve kimse kusura bakmasın hoşgörü bakımından yetersizler.

Bir arkadaşım anlatmıştı ..
Bir cemaate mensup bir hoca " biz kalpleri onarıyoruz " tarzı konuşuyormuş ..
Bu arkadaş çok sorgulayan, irdeleyen başka bir arkadaşını yanına alıp varmışlar bu hocanın huzuruna ..
Hoca bunları biraz tanıdıktan sonra benim arkadaşa yanında ki arkadaşı için " onu cemaate alamayız, bunun kalbi çok hasta " demiş ..

E hani siz kalpleri iyileştiriyordunuz !! Hangi doktor hastasını geri çeviriyor ?!
Velhasılı bazı cemaatlerin en önem verdikleri özellik şudur ; " BU BİZE GELEN KİMSE BİZE KULLUK EDECEK Mİ, DEDİKLERİMİZİ SORGUSUZ SUALSİZ YAPACAK MI " tarzı meziyetler ararlar ..
İŞTE BÖYLE CEMAATLERDEN ŞEYTANI GÖRMÜŞÇESİNE UZAK DURUN ZİRA AKLI VEREN ALLAH'KEN VE O DAHİ AKLIMIZA İPOTEK KOYMAMIŞKEN, İNSANLARIN AKILLARINA İPOTEK KOYMAK İSTEYENLERDEN ZİNHAR KAÇININ ..

Yalnız tüm cemaatleri de aynı kefeye koyup hepsine karşı ön yargılı olma hatasına da düşmeyin ..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri