Tarikat - Cemaat - Tasavvuf sizce nasıldır?

Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü

Tarikat - Cemaat - Tasavvuf hakkında ?

• Hak yoldur ve zararları yoktur. İslamiyette önemlidir.

Kullanılan: 5 33.3%
  • Tehlikelidir ve uzak dururum.

Kullanılan: 6 40.0%
  • Pek bilmiyorum yorumsuzum.

Kullanılan: 1 6.7%
  • Diğer

Kullanılan: 3 20.0%

• Kullanılan toplam oy
    15
Nasıldır derken?
Nasıldır sorusuna verilen cevaplarda oldukça ilginç...

Soru doğru sorulduğunda inşallah yazacak Cevabımız olur...

Bilgi - İnanç - Eylem

Nasıldır derken?
Nasıldır sorusuna verilen cevaplarda oldukça ilginç...

Soru doğru sorulduğunda inşallah yazacak Cevabımız olur...

Bilgi - İnanç - Eylem

Nasildir diyor, yani fikrimizi soruyor.
Soruda ne yanlislik var?
Herkes anlamis bir sen mi anlayamadin, yada biz mi yanlis anladik soruyu.

Tasavvuf özeldir. Allah ile kulu arasında sırdır. Bana kalırsa herkese nasip olmaz.
Cemaat ve tarikat her ne kadar başlangıçta iyi niyetli olmuş olsa da günümüzde asıl amacını kaybetmiş gibi bir his veriyor. Güvensiz ve samimiyetsiz geliyor bana tabiki içlerini Allah bilir yine de..

Nasildir diyor, yani fikrimizi soruyor.
Soruda ne yanlislik var?
Herkes anlamis bir sen mi anlayamadin, yada biz mi yanlis anladik soruyu.

Siz sorudan ne anladınız bilmem lakin, burada bir cisimden bahsedilmiyor. Yada bir cemaat yada tarikat ismi verilerek x Cemaati nasıldır ( hakkında ki görüşünüz nedir) denmiyor. Burada cemaat yada tarikat nedir de denmiyor. Bu çember değilki nasıl sorusuna karşılık çemberi tarif edeyim....

Siz ne anladınız bilmem lakin ben soruyu net olarak anlayamadım... Anlayamadığım içinde Soruyu sorana anlamadığımı, sorudaki maksadını açması için yazdım. Malumunuz sizler kadar zeki olmadığım için hemen anlayamıyorum...

Bilgi - İnanç - Eylem

Doğru yolda olan pek çok cemaat mevcut şu anda ülkemizde. Simitlerin bir tanesinin pekmezi fazla geldi, fırında fazla kaldı, bir kaç simit yanık diye bütün simitler kötü müdür?

Tarikat-ı Muhammediyye'yi duydunuz mu? Çok eski bir tarikattır ve çok da hak'tır. O kadar eskidir ki, ilk tarikattır. Kurucusu da peygamberimizdir. Kendisini insanlar seçmedi. O da kalkıp ben bir tarikat kurdum gelin ey ahali demedi. O'nun yolu neyse, yaptıkları her neyse, yaşadıkları ve öğrettikleri her neyse işte bunlar O'nun tarikatıdır. O'nun yoludur. Bu Tarikat islamiyetin ta kendisidir.
Tarikat da zaten kelime manası itibariyle yol demektir. Bu yolda uygulanan kurallar da şeriat'tır.

Yanlış tarikatlar ve yanlış yönlendirmeler de mevcut ülkemizde. Hatta bilerek ve büyük çabalarla bunları yaptıran bir takım güçler bir takım başka oluşumlar da mevcut arka planda. Onların eliyle ülkemiz müslümanları kandırılıyor, hocalar kötü gösteriliyor. Ve bunu o kadar güzel yapıyorlar ve o kadar güzel başarıyorlar ki gün geliyor gençler soruyor bu evliyalar sahabeler diyarında: Canım ya bişey sorcam, tarikat var mı, cemaat hak mı sen ne düşünüyorsuun? Bir menşın atıcam daa.

Ne diye geldi ki bu kadar evliya bu memlekete? Nasıl olabiliyor da yatıyor bir peygamber şehrimizin tepesinde? Madem yok bir tarikat yok bir doğru yol, onlarda mı yol sormaya geldiler bu koca ülkeye? Yoksa yol göstermeye mi geldiler acıdıkları için bizlere?

Doğru yolu bulmak zor bir mesele. Bulduktan sonra o yola girebilmek daha büyük mesele. Girdikten sonra yolda sabit kalmak bundan çok daha büyük bir mesele. Tasavvuf herkese göre değil ama bu tasavvufta herkese göre yer var. Burası öyle bir su şehri ki, hangi boy kapla kacakla gelirsen hepsi hikmet sularıyla dolar. Alabileceğinden fazlası zaten senin kabına akmaz. Kabını geniş tut, göğsünü ferahlatacak su burada akıyor.

Yol demektir ya tarikat, yolu sahibine sormalı bir de. Allah'ım demeli yatmadan önce, ben dinimde çok titiz bir insanım. İnternet sayfalarında cevaplar arıyorum insanlara soruyorum. İçlerinde dini bütün insanlar da var dinsizler de var sanırım onu da bilmiyorum ama çok titizim bak. Ben yanlış yerlerde olabilirim ama doğruyu arıyorum valla. Neyse ne diyordum ? Böyle mi edilecek bu dua?

Bu kadar kaygın var madem, desene şöyle gizlice :
Ey yerin göğün ve tüm yaratılmışların ilahı olan tek ve bir olan Büyük Allah. Ben içime doğan aşk ateşini söndüremiyorum, sana kavuşma yollarını arıyorum, yanlış yola sapmaktan da sana sığınıyorum. Rabbim sen buyuruyorsun ki "bana vesile arayın" İşte benim de halim sana ayandır, senden hiç bir şey gizli kalmaz. O halde bana doğru yolu sen göster ya Rabbi. Nereye gideyim, kime dahil olayım. Beni doğru yola ilet ya Rabbi. Fatiha'nda buyurduğun üzere, sapmışların ve dalalete düşenlerin yoluna değil. Dosdoğru yola.

Bak ne güzel oldu dua, kibarca, doğruca.

Sevgili arkadaşlar, tarikat herkese nasip edilmez. Tasavvuf da öyle. Hani bir adama baklavayı anlatmak var saatlerce anlatırsın anlatırsın yetmez, ağzına bir dilim koyarsın senelerce o anlatır bu sefer.

İsteyene ikram edilir ama istenilen zat tarafından da geçmişiyle geleceğiyle bilinir. O nedenle sebepleri vardır gönül işlerinin.

Üslubun cok tehlikeli. Dogru söylerken bile ikilik cikaracak bir sekil var sende.

Üslubumun kişiler ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Aksine bu zamana kadar oluşturulmuş anlayışlara ve öğretilere karşı bir üslup takınırım. Sana, ahmete mehmete ya da başka birine özel bir durum değil. Netice de bende uzun zaman önce bana yanlış öğretilmiş şeylerle bir çok yanlış yargı içerisindeydim. Allah'a şükür ki Kur'an sayesinde kurtuldum.

Yalnız ''ikilik çıkaracak'' derken tam olarak ne demek istediğini anlamadım. Ayrımcılık çıkarmak mı demek istedin ? Şahsen yorumumda bir ayrımcılık amacı güden bir kelime veya cümle göremedim. Yanılıyor muyum ?

Siz sorudan ne anladınız bilmem lakin, burada bir cisimden bahsedilmiyor. Yada bir cemaat yada tarikat ismi verilerek x Cemaati nasıldır ( hakkında ki görüşünüz nedir) denmiyor. Burada cemaat yada tarikat nedir de denmiyor. Bu çember değilki nasıl sorusuna karşılık çemberi tarif edeyim....

Siz ne anladınız bilmem lakin ben soruyu net olarak anlayamadım... Anlayamadığım içinde Soruyu sorana anlamadığımı, sorudaki maksadını açması için yazdım. Malumunuz sizler kadar zeki olmadığım için hemen anlayamıyorum...

Bilgi - İnanç - Eylem
Kaazım kardeş (Q harfi dilimde yok) bence üyeleri kasıyorsun. Bu muhabbet ile beni de kastın. Konuyu açan arkadaş herhangi bir cemaatten yada tarikattan bahsetmemiş. Genel olarak hepsinden bahsetmiş. Ben de ilk mesajımda buna göre cevap verdim zaten. Anlamama problemin olduğunu zannetmiyorum zeki birine benziyorsun. Sadece konuyu kaşıyorsun. Ayrım yapmadan ayrı okarak Tarikatlar yada cemaatleşme sence hakmıdır. Bu soruluyor. Konuyu açan arkadaşı tanımam. Savundupum anlam çıkmasın.
Üslubumun kişiler ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Aksine bu zamana kadar oluşturulmuş anlayışlara ve öğretilere karşı bir üslup takınırım. Sana, ahmete mehmete ya da başka birine özel bir durum değil. Netice de bende uzun zaman önce bana yanlış öğretilmiş şeylerle bir çok yanlış yargı içerisindeydim. Allah'a şükür ki Kur'an sayesinde kurtuldum.

Yalnız ''ikilik çıkaracak'' derken tam olarak ne demek istediğini anlamadım. Ayrımcılık çıkarmak mı demek istedin ? Şahsen yorumumda bir ayrımcılık amacı güden bir kelime veya cümle göremedim. Yanılıyor muyum ?
Soruyu başkasına sormuştum. "Hooooyyyt" gibi bir tavırla senden cevap alınca bi irkildim.

İkilik çıkarma meselesi. Ne çektik bu konudan yüzyıllardır değil mi.
Doğru söylüyorsun ama öyle bir söylüyorsun ki, sana katılanları ürkütüp söylediğin doğruya çelişkiyle bakmaya başlıyorlar. Katılmayanlar da el ovuşturuyorlar, senin fikirlerine ters olanlar sana sempati duymaya başlıyor. Dünya tersine dönüyor.

Bu konuda Benden bu kadar.

Kaazım kardeş (Q harfi dilimde yok) bence üyeleri kasıyorsun. Bu muhabbet ile beni de kastın. Konuyu açan arkadaş herhangi bir cemaatten yada tarikattan bahsetmemiş. Genel olarak hepsinden bahsetmiş. Ben de ilk mesajımda buna göre cevap verdim zaten. Anlamama problemin olduğunu zannetmiyorum zeki birine benziyorsun. Sadece konuyu kaşıyorsun. Ayrım yapmadan ayrı okarak Tarikatlar yada cemaatleşme sence hakmıdır. Bu soruluyor. Konuyu açan arkadaşı tanımam. Savundupum anlam çıkmasın.

Soruyu başkasına sormuştum. "Hooooyyyt" gibi bir tavırla senden cevap alınca bi irkildim.

İkilik çıkarma meselesi. Ne çektik bu konudan yüzyıllardır değil mi.
Doğru söylüyorsun ama öyle bir söylüyorsun ki, sana katılanları ürkütüp söylediğin doğruya çelişkiyle bakmaya başlıyorlar. Katılmayanlar da el ovuşturuyorlar, senin fikirlerine ters olanlar sana sempati duymaya başlıyor. Dünya tersine dönüyor.

Bu konuda Benden bu kadar.
Bakınız değerli kardeşim.
Üstünüze alınıp cevap verme yoluna siz gittiniz. Oysa sorum size değildi...
Üye kasma olayına gelince burada böyle bir şeye ihtiyacım olmadığını hemen hemen herkes bilir.

Eğer bir konuda doğru cevap almak isterseniz sorunuzuda doğru sormalısınız.

Örneğin: Sezen Nasıl?
Gelecek cevap: iyidir yada kötüdür... Peki hagi açıdan....kişilik olarak mı? Sağlık olarak mı? Yoksa manevi olarak mı yada başka bir şekilde... Soru muallak dolayısıyla cevaplarda muallak... Sizin ilk cevabınız da muallak. Sizin cevabınıza göre soruya cevap verecek değiliz...
Ben sanıyırsam soru kast ettiğiniz anlamda sorulmamış?
Ozaman bu sorunun iki formatı olur:

1. Cemaat nedir?
Tarikat nedir?
Tasavvuf nedir?

2. Günümüz Cemaat oluşumları, Tarikat ve Tasavvufi akımlar hakkında ne düşünüyorsunız?

Diye sorulduğunda ortaya iki ayrı cevap çıkar. Sanırım cevaplardada iki ayrı cevap var...

Ben soruyu anlayarak yazmayı tercih etmiş olmam sizi niye rahatsız etti gerçekten anlamış değilim sevgili kardeşim...

Dilinizde Q olmayabilir lakin Kalvyenizde var :) Bu arada Murat diye de hitap edebilirsiniz kardeşim.

Bilgi - İnanç - Eylem

tasavvuf iyi geliyor kulağa
ama cemaat tarikat işleri bence sakat iş güvenmem hiçbirine

tarikat kelime anlamı Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri anlamıda vardır. Şayet bu anlama göre bakarsak bunun zararlı birşey olduğunu söylemek pek doğru gelmez bana.

Cemaat ise cemaatle namaz kılmanın sevebı bile daha fazla oluyorken cemaatin bir zararının olacağını düşünmek yine bana pek doğru gelmez.

Tasavvuf kısaca özetlersek islami felsefe diyebiliriz. Ve bununda bir zararının olduğunu söylemek bana pek doğru gelmez.

Tabi bu üçününde doğru şekilde olması için insanın kullandığı bir aklının olması gerekir. Birilerinin yönlendirdiği bir akıl değil. Malum her İmamın arkasında da namaz kılınmaz.

tasavvuf severim, tarikatlarin hak olanlarinada inanirim dileyen nefsini orda iyi terbiye ediyorsa girsin etsin sapkinliktir vs demek bence yanlistir.

inSanLarın ißadet'Lerini yaşamaLarı için Cemaat'Lere ihtiyacı yoktur ve gereksizdir , zararLıdır.

Kontrol altında tutulması gereken oluşumlar
Kanun dışına çıkanların anında
vuracaksın boynuna tokadı

Üslubun cok tehlikeli. Dogru söylerken bile ikilik cikaracak bir sekil var sende.

banin acildigi zaman cevabini beklerim. adam sana ayet ile cevap vermis. sen o sahsin cevabini nefsine yediremeyip adamin uslubuna mi saldirmaya karar verdin? boyle mi bertaraf edeceksin yanlisini duzelteni?

senin bu yaptigin ayiptir ayip. bilgiye ezilip sahsin ustune oynamak delikanliya yakismaz.

az kişinin bildiği süper tarikatlar

ufo tarikatı
esoteric order of dagon)
faceless men
gnnvry ve müritleri
faiz lobisi
ekşibendi
ssg ağa cemaati
bize heryer tarikat
scientology
butik tarikat
jedi cemaati
aduket tarikatı

* tasavvuf yukardakilere göre daha delikanlı bir oluşumdur , kişinin kendisiyle baş başa kalmasıdır , kalsın efenim ona saygımız sonsuz

* cemaatte imamın arkasında namaz kılanlardır ,

Eskiyi bilmem ama günümüzde güvenilirliği azaldı diye düşünüyorum.Uzak durmak lazım.

bize Adam lazım

birilerinin adamı değil

Günümüzde takim tutar gibi cemaat tutulduğu ve yapilanmalarin da bu yönde olmasından dolayı tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Oysa hepsinin vardiği noktanın tek olması gerekiyor, hepsinin amacinin ayni olması gerekiyor oysa hepsi bir yaris halinde ve bu nedenle de cirkeflikte sinir tanimiyorlar. Hak yolunda böylesine cirkinliklere yer olmadigina inanıyorum. Tevazu ve hoşgörü olmali.

Geri