Şu üstteki görsele denk geldim bugün nette ve birkaç kelam edesim geldi yine.
Görselde bence çok fazla abartı söz konusu ve bir şeyleri günah keçisi ilan etme olayı var.
Yine "biz insanlar çok masum ama başka şeyler öcüdür" algısının devreye girdiği görülüyor.
Bundan 10 yıl önce keyifle huşu içinde dolanırdık sosyal medyada. Hadi bi beş yıl daha geri gidelim. Facebook ve Twitter dopamin ve mutluluk pınarımızdı adeta. Facebook daha çok zaten tanıdığımız çevremizle, mesela taa çocukluk arkadaşlarımızla yeniden iletişimde olmamızı sağladı, Twitter ise yeni yeni insanlara kendimizi ve fikirlerimizi tanıtmak için bir fırsat yarattı. Şimdi ise sadece sıkıldık. Çok sıkıldık ama "mutluluk kaynağımız" olarak hayatımızda konumlandırdığımız , o "sosyal medya" denilen şeye şimdi hem alışkanlıktan hemde eskisi gibi yeniden uç noktalarda zevk almak ümidiyle giriyoruz hala. İnsan beyni çok fazla enerji tasarrufu yapmaya programlı bir organdır. İlk gördüğün şeyler ,ilk kez yaşanılanlar daha fazla güzel görünür, haz verir, heyecan yaratır ama sonra ikinci ve üçüncüde aynı keyfi alamazsın. Beyin, "ben bu hisleri zaten biliyorum" der ve artık onu ciddiye almaz. Basit bir şey olarak görür beyin artık bunları ve tasarruf etmek için mutluluk ve haz verecek olan kimsalları devreye sokmakla uğraşmaz. Mesela bu yüzden artık Dünya çok renkli gelmez insana, kokuları çok aşırı derinden hissetmezsin çocukluğundaki gibi. Çünkü beyin o aşamaları çoktan geçmiştir. İlk defa gördüğü zamanki gibi hayranlık beslemez, "ben zaten biliyorum bunları" modundadır. Sosyal medyaya gereğinden fazla anlam verdiğimiz için ve aynı etkiyi artık yaratmadığı için bugün onu öcü gibi görüyoruz. Artık en sevdiği oyuncağıyla oynamaktan sıkılan çocuklar gibiyiz. Oyuncak öcü değil, sorun bizde. Sosyal medyadan öncede Dünya güllük gülistanlık değildi. Basit şeylerle mutlu olmayı unuttuk, mesela bir kitap kokusu, bir kahve, doğada yürüyüş, rüzgarın uğultusunu dinlemek, cırcır böceği sesleri, yağmur yağışı ve toprak kokusu, ailemizle birarada olmak ve teknolijiyi bir kenara bırakıp onlarla dünyanın keyfini çıkarmak gibi.
Sadece güneş ışığının, insan tenine verdiği o sıcaklık ve enerji hissi, sosyal medya hazzının trilyon katı daha fazla güzeldi ama bunları hep unuttuk, terkettik, iki tane daha fazla like almak için. : )