Sokakta Gördüğünüz Herkesin Barbar, Savaşçı ve Cahil Cühela İnsanların Torunlarının O

Konu sahibi son olarak 3297 gün önce görüldü
Bir Ekşi Sözlük yazarı okuduktan sonra uzaklara dalıp derin derin düşünmenize sebep olabilecek bir entry yazmış.

Başlık tam olarak söyle ;
Sokakta Gördüğünüz Herkesin Barbar, Savaşçı ve Cahil Cühela İnsanların Torunlarının Olması.

Düşünen, üreten, savaşmayan ve bilime bir şekilde ilgi duyan toplumların ve insanlar bir şekilde yok edildiler.

anatomisini 200.000 yıl önce afrika'da tamamlayan ve günümüze yakın modern davranışlarına 50.000 yıl önce kavuşan insan, beyin olarak aynı hızla evrilseydi şu anda galaksiler arasında rahatça seyahat ediyorduk.

ikinci mısır imparatorluğu dönemi fizikçi ve gök bilimci kamose-menes, anıt mezarların ve piramitlerin ölümden sonra kimseyi canlandırmayacağını söylediği için öldürüldü, soyu devam etmedi. keza antik mısır'da amentebat, ''insanları mumyalayarak öbür dünyaya gönderemezsiniz'' dediği için ailesi ile birlikte yok edildi.

romalı flavus lucretius claudius, matematikçi, gökbilimci ve filozof; soyu devam etmedi mesela.

britanya imparatorluğu dönemi kelt bilim adamı roger bacon, fransisken öğretisini eleştirdiği için öldürüldü. soyu devam etmedi.

giardano bruno, italyan filozof. kapalı evren görüşünden ilk sıyrılanlar arasında. roma'da kazığa bağlanıp, diri diri yakıldı. soyu devam etmedi.

sadece engizisyon mahkemelerinde 50.000 aydın, düşünür, filozof yakıldı. soyları devam etmedi.

paleotik çağ'dan itibaren son 40.000 senede ''bu nasıl bir inanç, bu nasıl bir ritüel, bu nasıl bir anlayış, bu nasıl bir devlet, bu ne saçmalık'' diyen 143.000.000 değerli insan öldürüldü, hiç birisinin soyu devam etmedi. soyları devam etseydi bugün dünya nüfusunun %35'i üstün zekalıydı. endülüs ve iskenderiye kütüphaneleri yanmamış, destekleyenler de öldürülmemiş olacaktı.

akşam sokağa çıktığında bak, hepimiz geride kalan manasız kısmın torunlarıyız. şu dönemde burada olmamalıydık, ama akıllı nesil tarih boyunca öldü. çok ama çok az deha çıkmış aramızda, onlar da oldukça yalnız ve zor hayat yaşadılar ve yaşıyorlar.

Alıntı.

Ben de o kadar çok katıldım ki bu ilkelligin içinde bile hala ne kadar gelişmiş olduğumuzu düşünenler var :T:

bir de illuminati meselesi var, onlar da benzer sebeplerle toplumdan dışlanmış ve öldürülmüş kişilerdi.

ilk on dakikamı başlığı anlamaya çalışmakla harcadım. ya açlıktan ya da harbiden başlıkta problem var.
sanırım sorun şu torunlarınındaki nından kaynaklı.

bir de illuminati meselesi var, onlar da benzer sebeplerle toplumdan dışlanmış ve öldürülmüş kişilerdi.

Şehir efsanesi olduğuna inanıyorum nedense.
Belki de fazla dislanmis veya zamanla daha farklı insanlar ile anıldıği için.

Şu yazıyı çok severim; sen osmanlı torunu değilsin kardeşim. osmanlı bir aile. sen osmanlı'nın insafsız vergilerle kanını emdiği yoksul bir köylünün torunusun.

Birincil görev olan hayatta kalmayı başramadığında hangi başarıdan söz edilebilir? Sağlık engeli olmamasına rağmen beslenemeyen bir insan düşünün.

Aynı zihinsel gelişim savaşı getirdi. Aynı zihinsel ve bilimsel gelişmeler silahlarımızı geliştirdi. Aynı gelişmişlikle fiziksel kuvvete sahip hanzoların yerini aklını kullanan sapiens aldı. Böyle olmasaydı goril türevi, medeniyetten bihaber insanlar olabilirdik. Onları stratejiyle öldürmeyi öğrendiğimizde akılla, fiziksel güçlerinin önüne geçtik.

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens

Yazıyı yazan kişi Romalı Flavus Lucretius Claudius'un kaç ölüme sebep olduğunu atlamış. Kasıtlı mı? Bence öyle. Argümanlar manipule edilebilir.

Roger Bacon öne sürdüğü özgürlükçü ve gelenek karşıtı fikirlerin yanında akılcılık karşıtıydı.

Giordano Bruno bahsi geçen ritüelleri savunan biriydi. Bilimsel yöntem dışındaki yolları savunuyordu. Mesela büyü.

Bruno nun büyücüluk ile suclandigini fakat kilise karşıtı ve o dönemler bilinen dünya'nin etrafında gezegenlerin olduğu vs algısını değiştirmek için uğraştığıni bu yüzden idam edildiğinin büyücü temelli olduğunu mu düşünüyorsun ? Peki bana kaynak söyleyebilir misin merak ettim açıkçası.

Bunların dışında daha farkli gelisebilirdik. Fiziksel gücü aklımız (silah) ile yenmeyi başardık ama neden hayatta kalmak için daha da ilkel yolları (ilkel olduğunu düşünüyorum evet hayvanlar alemi gibi güçlü olan hayatta kalir) seçtik? Bazı şeyler sistemi tikayarak akillica ve farklı düşünenleri dışlamış olmadı mı yani ?
Para,güç ego savaşı gibi insanı ama ilkel geliştirdiğimiz önüne geçilmez duygular düşünce ve eyleme geçince tehlikeli bi hâl almış gibi sanki.

Gelişmek değişimle başlar ya hani. Değişimler olumsuz yönde gelişime sebep olmuş olamaz mi sistem ve bugün ki duruma bakınca.

Bruno nun büyücüluk ile suclandigini fakat kilise karşıtı ve o dönemler bilinen dünya'nin etrafında gezegenlerin olduğu vs algısını değiştirmek için uğraştığıni bu yüzden idam edildiğinin büyücü temelli olduğunu mu düşünüyorsun ? Peki bana kaynak söyleyebilir misin merak ettim açıkçası.

Bunların dışında daha farkli gelisebilirdik. Fiziksel gücü aklımız (silah) ile yenmeyi başardık ama neden hayatta kalmak için daha da ilkel yolları (ilkel olduğunu düşünüyorum evet hayvanlar alemi gibi güçlü olan hayatta kalir) seçtik? Bazı şeyler sistemi tikayarak akillica ve farklı düşünenleri dışlamış olmadı mı yani ?
Para,güç ego savaşı gibi insanı ama ilkel geliştirdiğimiz önüne geçilmez duygular düşünce ve eyleme geçince tehlikeli bi hâl almış gibi sanki.

Gelişmek değişimle başlar ya hani. Değişimler olumsuz yönde gelişime sebep olmuş olamaz mi sistem ve bugün ki duruma bakınca.

Bruno büyücülükle suçlanmıyordu, bunu savunuyordu. Sapkınlıkla suçlanarak idam edildiği okuduğum kaynakta yazıyor.

Il Candelaio adlı eserinde bilimsel yöntem dışındaki yolları anlatır ve benimsediğini belirtir.

İdam gerekçesinden bahsetmiyorum. Anlattığım, aynı insanların bu özelliklere sahip olduğunun da farkına varılması gerektiği. Düşüncelerimizi desteklemek için "kovulduk ey halkım" cümlesini baz alabiliriz ama aynı kişinin o işe çeşitli kayırmalarla girmiş olmasını atlarız. Yani, kendisi eleştirdiği düzeneğin içindeyken mutlu, oradan ayrıldığında tiraj uğruna yeni bir yolda yolcu.

Bruno'nun bazı düşünceleri, hepiniz barbarsınız mesajıyla birlikte çeşitli mesajlar vermek için ideal ama bazı düşünceleri söylem sahibine ot tıkar. Kişiyi tamamen mi kabul ediyoruz, işimize geldiği yönleriyle mi?

Daha farklı gelişebilirdik elbet. Daha da ilkel değil. İlkel kelimesi bunu karşılamaz. Uyum evrimin kaçınılmaz gereğidir. Bu düşünce üzerine düşünürsek uyumlu olmayanların dışlanması kaçınılmaz.

Bahsettiğiniz kavramların karşılıkları bugünün dünyasında büyük yozlaşmalara sebep oldu, oluyor. Hemfikirim. Ama iki farklı konuyu aynı kefede, engizisyonun icraatlarıyla değerlendiremeyiz düşüncesindeyim.

Daha nesnel yorumlama gayreti taşıyor, şahsi fikirlerimi sunmuyorum. Vurgulamak istedim.

Peygamber efendimizin hadisine mazhar olmuş bizim ecdadımız kalkıp onları barbar, savaşçı olarak adlandırmak ne haddinize bugün gezdiğin bu sokaklar zamanında kimler tarafından fethedildi ve müdafaa edildi belli neyse Allahın adaleti elbet tecelli edecektir

Peygamber efendimizin hadisine mazhar olmuş bizim ecdadımız kalkıp onları barbar, savaşçı olarak adlandırmak ne haddinize bugün gezdiğin bu sokaklar zamanında kimler tarafından fethedildi ve müdafaa edildi belli neyse Allahın adaleti elbet tecelli edecektir

Konu evrensel. Ecdadına saldırı yok, müsterih ol. Engizisyondan, farklı ülkelerde yaşanan olaylardan dem vurulmuş.

Saldırı yok. Olursa ben seni çağıracağım. Cümleleri unutma.

Şehir efsanesi olduğuna inanıyorum nedense.
Belki de fazla dislanmis veya zamanla daha farklı insanlar ile anıldıği için.

lokman hekimin de ölümsüzlüğü bulduğu yalnız cebrailin engel olduğu söyleniyor. bence aynı davanın insanları ama karşılarına biri kesin çıkmış.

Bruno büyücülükle suçlanmıyordu, bunu savunuyordu. Sapkınlıkla suçlanarak idam edildiği okuduğum kaynakta yazıyor.

Il Candelaio adlı eserinde bilimsel yöntem dışındaki yolları anlatır ve benimsediğini belirtir.

İdam gerekçesinden bahsetmiyorum. Anlattığım, aynı insanların bu özelliklere sahip olduğunun da farkına varılması gerektiği. Düşüncelerimizi desteklemek için "kovulduk ey halkım" cümlesini baz alabiliriz ama aynı kişinin o işe çeşitli kayırmalarla girmiş olmasını atlarız. Yani, kendisi eleştirdiği düzeneğin içindeyken mutlu, oradan ayrıldığında tiraj uğruna yeni bir yolda yolcu.

Bruno'nun bazı düşünceleri, hepiniz barbarsınız mesajıyla birlikte çeşitli mesajlar vermek için ideal ama bazı düşünceleri söylem sahibine ot tıkar. Kişiyi tamamen mi kabul ediyoruz, işimize geldiği yönleriyle mi?

Daha farklı gelişebilirdik elbet. Daha da ilkel değil. İlkel kelimesi bunu karşılamaz. Uyum evrimin kaçınılmaz gereğidir. Bu düşünce üzerine düşünürsek uyumlu olmayanların dışlanması kaçınılmaz.

Bahsettiğiniz kavramların karşılıkları bugünün dünyasında büyük yozlaşmalara sebep oldu, oluyor. Hemfikirim. Ama iki farklı konuyu aynı kefede, engizisyonun icraatlarıyla değerlendiremeyiz düşüncesindeyim.

Daha nesnel yorumlama gayreti taşıyor, şahsi fikirlerimi sunmuyorum. Vurgulamak istedim.

Teşekkür ederim.
Kafamda olusan şeylere istinaden bir kaç şey söylemek istiyorum af buyurun belki ben yanlış biliyorumdur.

Bruno'nun büyücülükle suclandigini fakat idam gerekçesinin kutsal kitaba karşıt söylemler de bulunduğu için diye izlemiştim herhangi bir kaynakta okumadım. Bu pek mühim olmayan bi ayrıntı dikkatimi çekti sadece. Ama kaynagi okuyacagim mutlaka. Bunun dışında; karşımızda ki kişinin söylemlerini olduğu gibi kabul etmek değilde onu algılama şeklimizde ki gibi kabul etmek mantığımız ve kafanızda ki kalıplara sığacak şekilde kabul etmek çoğunlukla (ne yazık ki kendimden yola çıkıyorum)y apılan şey bence.

Yani bir söylemde bulunurken esasen haksız bir durumu kullanıp bunu gelişmemislik olarak söylemek aslında yanlış size katılıyorum. Fakat bunu iki taraftan biri farklı biliyorsa kesin dogrulugu kanıtlanmış değil ise o halde mantıklı bulunabilir şu an benim buldugum sizin bulmadiginiz gibi.

Uyum konusuna gelince insanin o halde istediği-düşündüğü şeyleri söylemek/yaşamak konusunda kisitlandirilgi için toplum dışı muamele görmesi,söylemlerini ifade ederken de her türlü tehlikeyi göze alması gerektigi ilkelce degil mi?.
Bu ilkelligin de değerler ve fikirlere saygı üstünden yapılması.
Şahsi fikrinizi merak ettim şu durumda

Geri