Sokak hayvanları hakkında

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Çevre ve Hayvan Hakları
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Bazı insanlar hayvanlara işkence ediyor diye etmeyenler de mağdur ediliyor uyutmak değil tamam ama kalıcı bir çözüm ne zaman üretilir ?

Bundan 10 sene önce kısırlaştırma ile ilgili bir takım çalışmalar yapılmıştı. En azından İstanbul’da. Ki o dönem bu kadar ciddi bir popülasyon artışı da yoktu. Başaramadılar. Bugün gelinen noktada gerçekten problem teşkil ediyor sokak hayvanları ve kısırlaştırma uygulaması ile bir sonuca varılamayacağı söyleniyor. Kişisel görüşüm kesin sonuç alınması gereken bir uygulama gerekiyor. Artık devlet barınak mı yapar, kısırlaştırır mı uyutur mu bilemem. Hepsine okeyim.

Suriyeliler gitmeyecek. Filistinliler de geliyor onlar da gitmeyecek. Suudi ve Katarlı zenginler de hep İstanbul’a yerleşecek. Türkler bundan sonra Araplarla ortak bir yaşama geçiyor yani. Onlar size alışacak siz de onlara. Şimdi. Oluşturulan emevi Müslümanlığında sokakta dolaşan başıboş köpek olayı yoktur. Evde beslenmesi bile uygun değildir. Bunun aksini söyleyen herkes yalan konuşur. Dinde kedi dışında hiçbir hayvanın insanla ortak yaşamasına izin verilmez.Bu dini kabul etmiyorsan onu bilemem ama din bunu diyor ( Emevi Muslumanligi). Bekçi, avcı ve çoban köpeği dışında hiçbir köpeğin ortada dolaşmasına, evde beslenmesine izin vermezler. Devlet bu hayvanlara karşı acısız bir katliam yapacak ama bunun sorumlusu devlet değil. Bunun sorumlusu hayvanseverler. Mama mafyasına uyup başıboş dolaşan köpeklerin sayısını artırdınız. Halbuki paranızı mamaya harcamak yerine köpekleri kısırlaştırma yoluna gideceksiniz.

Prof. Dr. Tamer Dodurka: Uysal köpekler sokakların sigortası, onlar toplanınca boşluğu insana alışkın olmayan, saldırgan, karnı aç köpekler dolduruyor

AKP’nin, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa taslağı tartışmaları sürerken, hayvan psikolojisi üzerine çalışan veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka, şehirdeki aşılı, sakin köpeklerin toplandığını belirterek, "Bu sefer insana alışkın olmayan, hakikaten daha saldırgan karnı da aç köpekler boşluğu doldurmuş. Halbuki toplanan uysal hayvanlar sokakların sigortası" diye konuştu.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, hayvan psikolojisi üzerine çalışan veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka ile yaptığı röportajdan satır başları şu şekilde...

Hiçbir köpeğin doğuştan saldırgan olmadığını kaydeden Dodurka, tehlikeli denen ırkların da çevresel faktörlerle saldırganlaştığını kaydetti.

Dodurka, şehirlerdeki asılı ve sakin köpeklerin toplandığını belirterek, "Bu sefer insana alışkın olmayan, hakikaten daha saldırgan karnı da aç köpekler boşluğu doldurmuş. Halbuki toplanan uysal hayvanlar sokakların sigortası" diye konuştu.

Prof. Dr. Tamer Dodurka, uyutulması gereken köpekleri doğru şekilde tespit edecek veteriner sayısının azlığına da işaret etti.

Kaynak

Sokak hayvanı diil sorun. Köpek sorunu. Misal serçe de sokak hayvanı. Martılar ve kargalar kuruttu bunların nesilini ama kendileri ile bir sorun yaşamadık şimdiye kadar.

5199 sayılı kanun uygulansaydı zaten bu durumlar yaşanıyor olmazdı. Kısırlaştır-aşılat-yaşat ilkesi baz alınarak yerel yönetimlerde olan ve bütçesi verilen bu süreç maalesef yine amacı dışında kullanıldı. Bu olay son 1-2 senedir yaşanan bir sorun değil yıllardır var ve çözümü basitken herkes kulaklarını tıkadı ve olaylar bu şiddet iklimine kadar geldi.
Bir popülasyon artışı var evet ama çözümü senin benim gibi yaşam hakkı olan bir canlıyı öldürmek değil. Üstelik kısırlaştırma ve “acısız uyutma” maliyetide hemen hemen aynı.
Siyasi kimliğim zamanında birçok barınağı ziyaret edip gezdim. Ciddi anlamda çok kötü koşullar ve oradaki hayvanlar aşırı korkak. Koca bir barınakta veteriner hekim yok (kağıtta var sadece) barınağı idare eden konudan alakasız kişiyi göz kulak olsun diye bırakıyorlar ve sadece bir kişi görevli. Her barınakta veteriner hekim olmalı, barınak şartları iyileştirilmeli ve bu işe gönüllü hayvanseverlerde dahil edilmeli ve hayvanlar çiplenerek kısırılaştırılmalı.
Önceliğimiz tabi ki kıymetli evlatlarımız ama gelinen noktada bir canlıyı öldürerek çözüm bulamazsın, kanunu senelerdir uygulamak varken kulağının üstüne yatıp bu durumu izleyen yöneticilere en büyük kızgınlığım.
Ne dinimizde ne de ahlaki değerlerimizde vicdanen bu kararı destelemek bana makul gelmiyor.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Hayvan katline kimse müsaade etmez. Bu işi de ideolojiyle açıklamasınlar. Her kesimden insan hayvanseverdir!”

Küçücük bir Kuzu'ya nasıl kıyıp ta, öldürüp, Pirzola yapıp yersiniz siz caniler? O can'a nasıl kıyarsınız? daha hayatının baharını bile yaşayamadan, büyüyemeden, neden bu dünyaya geldiğini anlayamadan. Bunu nasıl yapabilirsiniz?

Aç mı kaldınız? Başka yiyecek bir şey mi kalmadı? O kuzunun canına mı muhtaç kaldınız?

Sizin hayvan severliğiniz palavra.

Türkiye'nin 5 yıllık kuduz vakaları ve karantinalar​

Türkiye'de 2022'de 41 ilde 277, 2023'te 35 ilde 282 kuduz vakası rapor edilirken bu yıl yaklaşık 5 aylık dönemde 21 ilde 50 vakaya rastlandı.​

Kaynak: Türkiye'nin 5 yıllık kuduz vakaları ve karantinalar

Nasıl ayırt edebilecekler çete mi ? Saldirgan mi ? Sakin mi ?

Nasıl ayırt edebilecekler çete mi ? Saldirgan mi ? Sakin mi ?
Isırınca belli oluyor.

Çiftleşme döneminde saldırgan oluyor hepsi. Çünkü Rekabet ve Stres var.

İnsanlarda olduğu gibi, kışkırtanlar var. Her olaya Sazan gibi atlayanlar var. Nadiren de olsa olaya hakim olanlar var. Kıskançlıktan diğerini öldürebilen var. Hepsinin aslında kendi karakteri var. Ama bir de tabii yaşamları var. Kurt'lar gibi düşünün. Toplu yaşar ve topluca avlanırlar.

Avlanma taktikleri bile var.
Bir dağ yolunda arabama saldırdılar. (Bunu zaten hep yapıyorlar) Biri arabanın önünden koşarak arabayı yavaşlatmaya çalıştı. Diğerleri lastikten yada tamponda ısırmaya çalıştı sanırım. Bir gümleme sesi geldi arkadan. Sonra da bir vıyaklama. Baya kovaladılar beni. Önden koşanı ezmadiğime halâ pişmanım. Çok gıcık oldum o İt'e.

Sikayet uzerinedir buyuk ihtimal. Hic saldirgan olana denk geldin mi bilmiyorum ben 2 kez saldiriya ugradim.
Tabi denk geldim gurup hâlinde saldırdılar 3 sene önce dahasi küçükken de hep buna denk geldim fobim vardı geçen sene biraz aştim burası müstakil bir semt ve her yer köpek kaçmiyorum artık ama ne zaman ne yapacagini bilemez kimse köpek sonuçta

Bazi insanlar... Bazi insanciklar...
Hayvan sevgisine bile sahip degilseniz insan degilsiniz.

Hayvanları sevelim sevmesinede insanıda hesaba katmayalım mı?
Bakınız Allah insandan önce dinozor adlı canlı türünü yaşatmış bu dünyada.
Bugün kullandığımız petrol işte hep o hayvanların fosillerinden oluşuyor.
Eğer insan ile uyumlu yaşayabilselerdi biz varkende dinozorları yaşatırdı.
Tek bir dinozor türünü bile hayatta bırakmadı yaradan.
Afrikada aslanlar ile safaride rahatça yaşabilir mi insanoğlu ? Tabikide hayır.
Köpekler bu örnek gösterdiğim türler kadar vahşi olmasada sonuçta o da bir hayvan.
Saldırganlık yapabiliyorlar ve boyutça küçük olan çocuklarımıza saldırmakta daha cesur davranabiliyorlar.
Elbetteki hayvanı sevmeyen insanıda sevemez ama sokaklardaki canlıların insanlara zarar verme verebilme ihtimalinide görmezden gelemeyiz.
Köpeklerin barınaklara toplanması, aşılarının ve oralarda bakılmasını destekliyorum.

Geri