Sizce organ bağışı yapmak zorunlu olmalı mıdır?

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Değerli Forum Üyelerimiz,

Bağış yapmak her ne kadar gönüllülük esasına dayansa da organ bağışı yapmak sizce zorunlu olmalı mıdır?

1032481_620x360.jpg

Son düzenleme:
Zorunlu olamaz herhalde. Bu kisinin saglik durumuyla da alakali diye biliyorum. Henuz resmiyete dokmedim ama organ bagisi yapmak istiyorum. Firsat bulup gidemedim görüşmeye.

Zorunlu olamaz herhalde. Bu kisinin saglik durumuyla da alakali diye biliyorum. Henuz resmiyete dokmedim ama organ bagisi yapmak istiyorum. Firsat bulup gidemedim görüşmeye.

Sizin adınıza sevindim. Zorunlu olduğu ülkeler var fakat bazı insanlar dini gerekçelerle karşı çıkabiliyor.

İnsanları bilinçlendirmek zorunlu olmalı organ bağışı değil

Organ bağışı sırası beklerken yaşamını yitiren o kadar çok insan var ki bu bilinçlenme için sanırım din görevlilerine de çok iş düşüyor ve aynı zamanda doktorlar da bu konuda sürekli bilgilendirme yapmalılar.

Kişinin dini inancı ve ahlaki durumu göz ardı edilmemesi gerekiyor.
O yüzden zorunlu olmaması daha doğrudur.

Islam dininden bahsediyorsaniz hic alakası yok bence. Aksine islam dini destek bile verir buna. Dini bahane ediyorlar bence.

Kişinin dini inancı ve ahlaki durumu göz ardı edilmemesi gerekiyor.
O yüzden zorunlu olmaması daha doğrudur.

Dini açıdan bir sakıncası olmadığı yönünde Diyanet İşleri Başkanı çok defa açıklamada bulundu fakat ahlaki açıdan derken o kısmı anlayamadım?

Yani hiçbir şeyin zorla olmaması taraftarıyım. Farkındalık çalışmaları sanırım insanı buna teşvik eder. Bir de ben böyle şeylerin duyurulmasından yanayım. Mesela organlarınızı bağışlanması ile ilgili imza verdiyseniz, bunu anlatın, duyurun.
Kurumum Kızılay ile iş birliği içerisinde kan bağışı kampanyası düzenledi. Kurum içerisine Kızılay -ne derler- stant kurdu. Tam ne dendiğini bilmiyorum. İlk günler personelden çok az kişi kan bağışı yaptı. Sonra ise bu sayı çok arttı. Kanımca, insanlar birbirini etkiliyor, evet iyilik bulaşıcı bişi.

Dini açıdan bir sakıncası olmadığı yönünde Diyanet İşleri Başkanı çok defa açıklamada bulundu fakat ahlaki açıdan derken o kısmı anlayamadım?

Kişisel ahlakından bahsediyorum. O ahlaki durumu da ülkemizde diyanetten çok tarikatlar belirliyor.

Kişisel ahlakından bahsediyorum. O ahlaki durumu da ülkemizde diyanetten çok tarikatlar belirliyor.

Bu konuda haklı olabilirsin fakat Türkiye'de organ bağışı hem yetersiz hem de canlı insanlardan nakilde ilk sırada yer alan ülkelerden birisi ki bu da ülkemizde kadavradan organ bağışının hiç önemsenmediğini gösteriyor. Bağış konusunda bilinçlenme ile hem organ mafyasının önü kesilebilir hem de canlı donörlerden nakil gibi sorunlar da büyük ölçüde azaltılabilir.

Son düzenleme:
Bu konuda haklı olabilirsin fakat Türkiye'de organ bağışı hem yetersiz hem de canlı insanlardan nakilde ilk sırada yer alan ülkelerden birisi ki bu da ülkemizde kadavradan organ bağışının hiç önemsenmediğini gösteriyor. Bağış konusunda bilinçlenme ile hem organ mafyasının önü kesilebilir hem de canlı donörlerden nakil gibi sorunlar da büyük ölçüde azaltılabilir.

Haklısın ve söylediğin son derece mantıklı ama tekrar belirteyim bunun önünü tarikatların günahtır demesi kesiyor.

Ben bütün organlarımı bağışladım bence sağlıklı olan herkes bağışlamalı.

Bizde durum soyle oldu, gecen seneden itibaren yeni bir yasa cikti, ve ulke vatandasi olan herkes ama herkes potansiyal bir donor adayi. Bu sekilde hani organ bagisi yapmak isteyipte nereye nasil basvuru yapacagini bilmeyen kitleye ulasmis oluyorlar, bagislamak istemeyenler ozel olarak kimlik numarasi ile basvuru yapmasi gerekiyor. Bu sekilde bagislayan sayi bagislamayan sayidan daha fazla oluyor.

Bu tip işlerde gönüllülüğün esas tutulmasından yanayım. Gönüllülük oranını yükseltmek için neler yapılabilir diye kafa yorulması daha faydalı olur.
Zorunlu olsa beynimi bağışlardım, onca emek ettim biri devam ettirsin içindekileri isterdim :]

Boyle bir konuda zorunluluk, insanin kendi icinden gelmeli. Ölüm, dogum kadar normal bir olaydir ve bu sürecte bizim bedenlerimiz; bir baska insanin yasam umudu olacaksa neden bunu esirgiyelim ki? Umarim bagisci sayisi cok daha fazla artar.

Zorunlu olmasindan öte insanlar bu konuda bilinçlenirse daha doğru olur. Birinden duymustum organ bağışına karşı olmasını, 'allah'ın huzuruna çıktığımda gözüm kulağım her şey tam olmalı sonuçta hepsini o verdi bana niye baskasina verilmez' tarzında saçma sapan şeyler.
Bir sürü sevap diye bakmıyorum ben asla olaya ben gidince bu bedenin bir anlamı olmayacak benim için. Benim vesilem ile bir iki can mutlu olursa eminim daha rahat uyurum. Dediğim gibi bazı insanların beynindeki fikirleri değiştirmek çok zor imkansız değil ama.

Bence olmalıdır. Tamam manevi değerler bir tarafa ama ölüp gidiyorsun toprağa karışıyorsun.
Onca kişinin hayatını kurtarmak yerine çürüyüp gidecek organ ne kadar mantıklı ki? Keşke zorunlu olsa zorunludan kasıt bu bir prosedür olmalı artık.
Bilemiyorum ya aksi bence bencilliğe giriyor. Toprağın altında kimse seni beğenmeyecek sonuçta. Evet aileler için zor ama ben isterim ki sevdiğim insanlar başkalarının içinde yaşasın.. Başkasına yaşam sunsun. Aynı şekilde bende dahil. Bir bağış kartım yok lakin ailemde bende öyle bir durum oldugunda onay vereceğiz.

Yaşayanların ölen insanın organlarına ölüden daha çok ihtiyacı vardır. ölü bedenin bir hakkı kalmaz. bu hak devredilemez. Ama adı ''bağış'' olan hiç bir şey zorunlu da kılınamaz. organ bağışı için siyasi ve sosyal organizasyonların topluma gerekli bilgi aşılaması, din ile ilgili kaygıları gidermesi ve paranoyak derecede olan safsataları ortadan kaldırmak için çalışması gerekli. organ bağışındaki en büyük etken ise cehalettir. insanların inisiyatifiğine kalmış.

Geri