Sizce gurbetçiler Türkiye’de oy kullanmalı mı?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Cok genis bi mevzu aslinda. her iki taraf da hakli olabiliyor kendince

daha önceden bu konuyla ilgili ılımlı düşünüyordum, vatandaşlık hakkıdır falandır filandır gibisinden.
sonra dışarıda bir kaç gurbetçi ile konusunca dedim sizin abv.
kullanmasınlar.

tamam da, ulkeyi terkedip ve ulkenin her bi durumundan, halinden haberdar olan, gundemi takip eden, o sorunlari da bi nevi yasamis olan insanlar da var. sadece vatandaslik meselesi degil bence. kendinden ornek veriyorum yine.. yani sen diyorsun ki, hayatinin ilk otuz yilini Turkiye'de yasadiktan sonra, baska bir ulkeye tasinip "gurbetci" kategorisine girdikten sonra, oy hakkin olmamali. dogru anladim dimi?
evet olmamalı. doğru anlamışsın. geçmiş için değil geleceğimiz için oy kullanıyoruz degil mi?
hayatının ilk 30 yılını bu ülkede yaşamış ona göre oyunu kullanmış zaten. bir zahmet de bundan sonra yaşamayacağı ülke için oy kullanmasın. gündemi takip eden, her bir durumundan haberdar olan diye bir şey yok. kabul etmiyorum bunu. her ne kadar ülke gündemini, dünya gündemini takip etsem de senin hollanda'da yaşadığın zorluğu bilemem değil mi? sen de benim ne yaşadığımı bilemezsin.

ayrıca arkadaşların yazdıklarına istinaden şunu da belirteyim. hangi görüşte olursa olsun, ister iktidar partisine isterse muhalefet partilerine oy versin. biz bununla ilgilenmiyoruz. bu ülkede yaşamayan oy kullanmasın. bu kadar basit.

thalassa sen plesk'in kusuruna bakma.
kendisi kutu gibi bir eve 3000 tl kira , ısınmak için doğalgaza 650 tl, elektriğe 350 ve suya 150 tl odediğinden ve bunlar hiç sabit kalmadığından ,olaylara biraz duygusal yaklaşıyor.

Gurbetçilerden de dönecek olanlar var, kaldığı ülkenin vatandaşlığına geçmiş olanlar var. Hepsini aynı sepete atmayın. Adam gitmiş Türk Konsolosluğunda görev yapıypr. Dersek adama "sen oy kullanamazsın" o halde o kişiden Türkiye'nin nesini temsil etmesini bekleyeceksiniz?

Seçim döneminde Türkiye'de en az 3 ay zaman geçirmeyen oy kullanmamalı.

Ben de oy kullanacağım 2035 senesinde. Umarım o zaman seçimler bugünkü gibi olmaz.

Yaşamadıkları ülkenin geleceğini belirleyecek seçimlerde oy kullanmaları çok saçma.

Malesef suriyeliler o vatandaşlık haklarını HDP için kullanıyor…

Nasıl futbolda milli takım için tek bir takımı seçip diğeri hakkında söz sahibi olamıyorsan genel seçimlerde de aynısı olmamı bence.

Ben sahsen hic oy kullanmadim kullanamam keza USA vatandasiyim. O yuzden beni irgalamiyor. Bazi yorumlar sanki karsisinda suriyeli var olusuda ayri bir acı.

Kuzum ben asla gurbetçiler oy kullanmasın demem. Hakkıdır kullanması lazım. Zaten gurbete ekmek için gidiyor herkes. Ben sadece vatandaşlık yazınca aklıma geldi sinirlerim bozuldu. Devlet bunlara vatandaşlık veriyor onlar da gidip HDP’ye oy veriyor. Türkler öyle türkler böyle diye konuşuyor. Bak yine sinirlendim aklıma geldi diye.

Ne dedin sen şimdi
Üstteki arkadaşlardan birisi vatandaşlık hakkından bahsetti. Ben de sonradan vatandaş olanların kanı türk kanı olmayanların oy vermemesinden yanayım diyorum! Çünkü hainlik yapıyor çoğusu. Adam sonradan vatandaş olmuş ama gelmiş diyor türkleri kötülüyor. Onun niye oyu kabul edilsin ki?

Bu arada ben bizim ülkede bu yaşıma kadar asla oy vermedim. Çünkü oy versen de vermesen de kimin seçileceği belli. En azından Türkiyede seçenek var.

Öyle yada böyle yine kaybedeceksiniz. Canınızı gurbetçilerle sıkmayın. Suriyeliler de oy kullanamıyor, çünkü vatandaş değiller. Sadece misafirler. Bizimkiler de Almanya'da oy kullanamıyor. Tabi vatandaşlığa geçmediyseler. Orada ömür boyu misafirler.

Cift vatandasligi olanlar king iso.
Ve tabii ki kullansinlar oylarini.
Bu durum dünyada yalniz Türk vatandaslari icin gecerli bir hak degil.
O Side gibi yerlerde, yillardir agirladiginiz ve gödlerinden ayrilmadiginiz alman emekliler de Almanya icin oy haklarini kullaniyorlar.

Geri