Sinovac mı Biontech mi seçilmeli?

• Kullanıcı Özlem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sağlık Soruları
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşı tercihinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Savaşçı, "Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın, koronavirüs salgını ile mücadelede Alman Biontech aşısını da devreye almasıyla birlikte aşı tercihi hakkı getirildi. Yurttaşlar, randevu sistemi üzerinden Biontech ya da Sinovac aşısını tercih edebiliyor.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi" dedi.
alıntı​

cli alman dedik, ölmeyelim.

Cli cin asisi diyor. Yan etkileri az hem de bilinen bir sekilde uretildigi icin.. hep almanlarin patlayacagini soyler. İste gercek bir takipci<

Secme sansiniz var masallah.
Biz vurana da vurdurana da rabbena diyoruz.

Cli cin asisi diyor. Yan etkileri az hem de bilinen bir sekilde uretildigi icin.. hep almanlarin patlayacagini soyler. İste gercek bir takipci<
Aslında patladı. Ama seçenek az mecbur kullanacak dünya.

Secme sansiniz var masallah.
Biz vurana da vurdurana da rabbena diyoruz.
özgürlüklerin ülkesiyiz, biz seçmeyeceğiz de kim seçecek. sağ olsunlar büyüklerimiz düşünüyor bizi.
siz de seçme şansına sahip olmak istiyorsanız buyrun gelin ülkemize.

özgürlüklerin ülkesiyiz, biz seçmeyeceğiz de kim seçecek. sağ olsunlar büyüklerimiz düşünüyor bizi.
siz de seçme şansına sahip olmak istiyorsanız buyrun gelin ülkemize.
Selpagi uzattim.

Hocam aşı bir yana, bugün çin yeni vaka sayısını 7 olarak açıklamış. Sizce bu gerçek mi yoksa gerçekten dünyayı yanıltıyorlar mı?
Yoo. Adamlarda vaka yok. İngiltere mutasyonu ülkeye girmese idi bizde de yedi olacakti. Bizimkiler bizi eve sokana kadar havaalanlarini kontrol etseydi daha farklı olurdu.

Yan etki daha fazla. Bir de şu soğuk zincir kuralları. İsrail uygulayabilir belki. Ama tüm dünya?
Ama climax bu en basindan beri belliydi ki, adamlar acikca bunun -80 derecede tutulmasi gerektigini soyledi. Bu teknik bir sorun, asinin kendisi ile ilgili bir problem degil. O yuzden asinin patladigina dair kismina katilmiyorum. Hatta simdi 12-15 yas arasindaki cocuklardaki etkisi de cok guzel. 6 aylik bebeklerden itibaren, yeni faz calismasi basladi. En hizli ilerleyebilen, yine de bu asi.

Yan etki konusunda hak veriyorum, ama su felaket tellalligi yapan haberler kadar da olmadigini dusunuyorum. Tabi bunu zaman gosterecek, ozellikle de yasli populasyondaki olum asi ile mi alakali degil mi, bunun arastirilmasi lazim. Yaslilardaki genel olum oraninin degismedigini (asili ile asisiz) gordugum icin, dogal yollar da neden olabilir gibi geliyor bana.

@Shinigami abi viral mRNA somatik hücrelerde senin kendi ribozomlarina spike proteini ürettirip, immün yanıt olurturduktan sonra ne oluyor o mRNA ya? Sonsuza kadar kodlamaya devam ederse? Neden bir yapay mesajci genetik materyale besiyeri yapıyorsun kendini? O mesajci ya sadece viral protein kodlamazsa? Ya iki aşı sonra iki nükleotit değiştirip tau proteinleri kodlamaya başlarsa ve zombiye dönüşürsen?

Biontech aşısı bu demiyorum. Korkunc olan bunun tıbben mümkün olması.

Ne diyim ben daha

cli nasılsa anlamıyoruz diye tıbbi terimlerle konuşuyor. doğru mu yanlış mı bilen yok. cool'u çağırttıracaksın bana.

BioNTech-Pfizer aşısının riskleri ve yan etkileri:​

Etkin maddesi BNT162b2 olan aşının onay sürecinde ciddi yan etkiler görülmedi. Yorgunluk ve baş ağrısı gibi tipik yan etkilerin ise yaşlılarda daha nadir ve hafif derecede ortaya çıktığı gözlendi. Ancak aşının uygulanmaya başlamasından bu yana bazı kişilerin aşılamanın hemen sonrasında alerjik reaksiyonlar gösterdiği görüldü. ABD'de bir ve İngiltere'de iki kişi, cilt kızarıklığı ve nefes darlığı ile birlikte anafilaktik şok olarak bilinen duruma maruz kaldı. Bu kişilerin bir hastalık ve alerji öyküsü bulunmadığı için İngiliz merciler alerjisi bulunan kişileri aşıya karşı uyardı.

Moderna aşısının riskleri ve yan etkileri​

ABD'li şirket Moderna’nın mRNA-173 etkin maddeli aşısı da BioNTech-Pfizer aşısına benzer bir genetik teknoloji ile üretildi. Üretici şirketin ve test yetkililerinin verilerine göre, aşı adayı klinik çalışmalar sırasında gönüllüler tarafından iyi tolere edildi. Tipik aşı reaksiyonları hafif ve orta dereceli seyrederken, bağımsız denetleyici kurumun verdiği bilgilere göre, gönüllülerin yüzde 9,7'sinde bitkinlik meydana geldi. Moderna aşısında da aşının uygulandığı gönüllülerin çok az bir kısmında alerjik reaksiyonlar görüldü, çok çok az sayıda kişide ise yüz felci meydana geldi. Ancak yan etkilerin mRNA'dan değil, mRNA'nın taşıyıcıları olarak görev yapan ve daha sonra vücut tarafından parçalanan lipit nanopartiküllerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

sad

Geri