Satrançta Vezirin Overrated Olma Olasiliği

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
Yine overratedli moverratedli elit elit tartışırken finali Bağcılar mahalle kadın kavgasına bağlamışlar.

tam aksine hiç abartılmamıştır. satranç tahminen m.s 4.yy civarlarında icat edildi. adamlar o kadar ileri görüşlüymüşler ki vezire bile tüm yetkileri vermemişler. mesela sola, sağa, yukarı, aşağıya ve çapraz şeklinde tahtanın her yerine gidebilirken AT gibi L şeklinde hareket edememektedir. piyon gibi geçerken alma yapamamaktadır ve rok atamamaktadır. buradan çıkartılacak ders; hiç kimse o kadar güçlü olmamalıdır. satranç toplumunun güçler ayrılığı ilkesini benimsemiştir, başkanlık sistemi yoktur.

Yazar burda ne anlatmak istiyor, onu da anlamıyorum. Sağlık kurulundan çıktım kafam patates. Nörolog diyo ki kulağı duymadığı için anlamıyor, kulakçı diyo ki anlamadığı için sana duymuyor gibi geliyor... Yeteeeer diye bağırdım. Sonuçta 90 yaşında kadın. Neyin mücadelesi bu.

Öyle deme diyo psikiyatrist. O yaşta dünya yöneten var.

Eski lisanslı satranç oyuncusuyum konudan en ufak bişey anlamadım nedir bu

Bence mevcut durum gerçeklikle oldukça tutarlı. Vezir overrated değildir, hegemoniktir. Sorun güç dağılımında değil, üretim araçlarının kimde olduğundadır. Vezir sermayedir, paradır ve bir şeyleri değiştirebilecek fiili güçtür. Bu nedenle sınırları tanımaz. Küreselleşme diyorsan eğer sonuna kadar kullanır. İstediği yönde hareket eder.
Piyon ise kutsallığını feda edilebilir oluşundan alır. Her zaman ilk piyon feda edilir. Savaşın/yıkımın bedelini ilk onlar öder ve ilk onlar öne sürülür. Gerektiğinde vazgeçilebilir. Çünkü ne olursa olsun piyonlar harcanmak için vardır. Biraz bilinçli olur, çok çalışır ve sınırlarının sonuna kadar hareket ederse terfi de edebilir. Örgütlü/planlı bir şekilde hareket ederlerse çok şey yapabilirler ama tek başlarına kıymetleri sınırlıdır.
Şah ise devlet gibidir. Meşruiyeti temsil eder. Kararları vezire devretmiştir. Çok hareket etmez. Düşerse sistem çöker.

Bence mevcut durum gerçeklikle oldukça tutarlı. Vezir overrated değildir, hegemoniktir. Sorun güç dağılımında değil, üretim araçlarının kimde olduğundadır. Vezir sermayedir, paradır ve bir şeyleri değiştirebilecek fiili güçtür. Bu nedenle sınırları tanımaz. Küreselleşme diyorsan eğer sonuna kadar kullanır. İstediği yönde hareket eder.
Piyon ise kutsallığını feda edilebilir oluşundan alır. Her zaman ilk piyon feda edilir. Savaşın/yıkımın bedelini ilk onlar öder ve ilk onlar öne sürülür. Gerektiğinde vazgeçilebilir. Çünkü ne olursa olsun piyonlar harcanmak için vardır. Biraz bilinçli olur, çok çalışır ve sınırlarının sonuna kadar hareket ederse terfi de edebilir. Örgütlü/planlı bir şekilde hareket ederlerse çok şey yapabilirler ama tek başlarına kıymetleri sınırlıdır.
Şah ise devlet gibidir. Meşruiyeti temsil eder. Kararları vezire devretmiştir. Çok hareket etmez. Düşerse sistem çöker.
IMG_9326.jpeg

Su cizgi filmi hatirlayan var mi? Biz de "tilki vezir" diye yayinlandi 2000'li yillarda.

Işte gercek Devrimci.
Harun abe ütü yapsin.

Olasılığı tartışılacaksa olasılığı hep vardır
Satrançta güç vezirde, yetki de vezirde.
Piyonların birer vezir potansiyeli taşıması da ayrı bir boyut.
Ben veziri çok severim, kafası rahat.
At sevmem, at seven neyin kafasını yaşıyor anlamam.

Geri