Bu konuda, dili benden çok fazla dönen insanlar olacaktır. Kıt düşünceler ile yazalım bir şeyler. Yazının büyük bir bölümü hatta ve hatta tamamına yakını kişisel yorumdur; kimse bu şekilde yapmalı değildir. Naçizane (ne kelime ama ya, kekik gibi ayrı bi tat veriyo) fikirler safsatasıdır.
Sanatçı sadece sanat yapmakla mı mükelleftir? Yoksa halka mal olmak zorunda mıdır? Misyon yüklemek ne kadar doğrudur? Yaptığı hatadan münezzeh midir? Bir sürü belirsiz sorular. Tarih boyunca bile cevaplanamamış; ancak kendi içimizde kuracağımız yargıyla bir şeyler bulabiliriz kendimizce.
Hasan Ali Toptaş'ı hayatımın en çalkantılı döneminde tanıdım. Ve; idol aldığım bir insan tarafından "ne psikoloğu lan saçmalama, oku şu adamı rahatlarsın" gibi saçma sapan bir şekildeydi hem de. Neyse, dramatize etmeyeceğim. "Çok aco çektom ben kızom" edebiyatına da hiç girmeyeceğim. (montla sıç)
Bendeki yeri bu denli etkili olan biri hakkında konuşmak, bir şeyler karalamak inanın çok zor. Belki de taraflı olacak. Aynısını; Ahmet Batman Begins yapsa "vay hayvan herif, püüü sıfatına" diye söylenip, magazin sekmekesine geçmiştim çoktan.
Yaşadığımız coğrafyada Hasan Ali kadar etkili yazabilen belki de çok az insan vardır. Eserleri birçok dile çevrilmiş; doğunun Kafka'sı olarak gösterilmiş, neredeyse Sadık Hidayet ile kıyaslanacak kadar iyi yazı yazan bir adamı tek bir hatasından dolayı öldürmek, kitaplarını yakmak, toplum nezdinde silmek ne kadar doğrudur? Acaba biraz da kendimizi mi cezalandırıyoruz? Ya da birikmiş onca sapkın duygularımızı bu şekilde mi arıtıyoruz?
Yazdıklarını ve yaşadıklarını ayrı değerlendiriyorum ben, kendimce. Adam öldürseydi de benim için bir şey değişmeyecekti. Adam öldürmeyi elbette tasvip etmiyorum daha önce de dediğim gibi. Sonuçta insanı hayattta bir yere getiren şey doğruları değil, yaptığı yanlışlarıdır değil mi?(cık)
"Böylece, sen aklımdan adamakıllı silinir, bir bilinmeyenken hiç bilinmeyen olursun.
Zaten, seni olsa olsa sezerim ben, istesem de bilemem.
Sen de, abartılacak kadar sıradan bir hayat yaşayan bu adamı bilme bence.
Çünkü, her zaman için sezmek, bilmekten daha iyidir."
Bu olaydan sonra Hasan Ali'den sonra en çok mesaj gelen ikinci kişi olabilirim. Emmioğlum bile mesaj atmış; "seninki sapık çıktı ehi ehi" diye.
Şundan da eminim, kendini öyle bir cazalandıracak ki bu adam, belki de adını bir daha asla duymayacağız hiçbir yerde. Evet.